Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Ομιλία του Αν. υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας Κ. Φωτάκη στην «Βραδιά του Ερευνητή» στο ΕΜΠ

Δημοσίευση: 01/10/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμένα να παρευρίσκομαι στην σημερινή εκδήλωση και να κηρύξω εκ μέρους του Πρωθυπουργού την έναρξή της.

Η Έρευνα βρίσκεται στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης όπως αυτό καταδεικνύεται από την θέσπιση ειδικού χαρτοφυλακίου και την σημαντική αύξηση των δαπανών για Ε&Α (R&D) κατά τα τελευταία χρόνια που πλέον έχουν ξεπεράσει το 1% του ΑΕΠ της χώρας και έχουν φθάσει στο 1.8 δισ. €, ποσό μεγαλύτερο περίπου κατά 0,5 δισ., σε σχέση με τις δαπάνες των χρόνων των παχιών αγελάδων.

Κι όλα αυτά συνέβησαν μέσα σε μια περίοδο βαθειάς κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, που όπως συμβαίνει συνήθως, η Έρευνα και η Παιδεία αποτελούν τους εύκολους στόχους για περικοπές.

Και εδώ γεννάται το ερώτημα: Γιατί όλα αυτά;

Η απάντηση είναι απλή. Γιατί υπάρχει ισχυρή πεποίθηση ότι για την αναπτυξιακή προσπάθεια της επόμενης ημέρας, η χώρα έχει ανάγκη από ένα νέο παραγωγικό πρότυπο, ένα πρότυπο που θα βασίζεται στην οικοδόμηση της Γνώσης, της Γνώσης που προκύπτει από την επιστημονική Έρευνα.

Η Ανάπτυξη, η Ανάπτυξη που συμβαδίζει με την επιδίωξη για καλύτερη Υγεία, καλύτερη Παιδεία, άμβλυνση των ανισοτήτων μπορεί να κερδηθεί αφενός με την απαλλαγή από τα βαρίδια του παρελθόντος που οδήγησαν την κρίση, αφετέρου με την Γνώση, την ένταση στην Γνώση που προσθέτει αξία σε όλους τους πυλώνες ανάπτυξης της χώρας.

Στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας βρίσκεται η σημαντικότερη παρακαταθήκη που υπάρχει: Οι άνθρωποι! Οι Έλληνες επιστήμονες κυρίως οι νέοι επιστήμονες κι ερευνητές οι οποίοι πρωτοστατούν διεθνώς.

Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΕΚΤ κατά της τριετία 2014-2016, η απήχηση των δημοσιεύσεων από τα ελληνικά ΑΕΙ και ΕΚ ξεπέρασε τον κοινοτικό μέσο όρο αλλά και εκείνο των χωρών του ΟΟΣΑ.

Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε χρόνο η Ελλάδα κατατάσσεται στην 10η – 11η θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά την προσέλκυση ερευνητικών προγραμμάτων και πόρων από τον Ορίζοντα 2020.

Δεν είναι τυχαίο ότι Ελληνικοί Ερευνητικοί Οργανισμοί βρίσκονται μέσα στις 50 πρώτες θέσεις στην ΕΕ για τις ερευνητικές τους επιδόσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι τμήματα R&D ξένων εταιρειών που βρίσκονται στην αιχμή της καινοτομίας και τεχνολογίας, έχουν ως ένα κύριο κίνητρο για την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα την δυνατότητα πρόσβασης στους Έλληνες επιστήμονες και μηχανικούς.

Από πού προέρχονται όλοι αυτοί; Προέρχονται από τα ελληνικά Πανεπιστήμια, τα οποία ατυχώς συχνά και με περίσσια ευκολία κι επιπολαιότητα απαξιώνονται κυρίως από αυτούς που συνέβαλαν στην χρεωκοπία της χώρας.

Για τον λόγο αυτό αποτέλεσε από την αρχή προτεραιότητα της Κυβέρνησης η αντιμετώπιση της μονόπλευρης φυγής επιστημόνων στο εξωτερικό, το brain drain. Το brain drain που σχεδόν δεκαπλασιάστηκε κατά τα χρόνια της κρίσης.

Για τον σκοπό αυτό υλοποιούνται δράσεις που απευθύνονται τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Δράσεις που δημιουργούν νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας, σε συνδυασμό με ελκυστικά περιβάλλοντα που λειτουργούν ως πόλοι έλξης για νέους ερευνητές και καταξιωμένους επιστήμονες.

Ήδη τα πρώτα αχνά θετικά αποτελέσματα είναι ορατά, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που υπάρχουν.

Η συστράτευση όλων, των Πρυτανικών αρχών, των Οικονομικών Υπευθύνων των ΕΛΚΕ είναι κρίσιμη για να πετύχει αυτή η προσπάθεια. Δεν είναι δυνατόν να μπαίνουν εμπόδια στους νέους επιστήμονες, όπως για παράδειγμα στους μεταδιδάκτορες του ΕΛΙΔΕΚ. Εμπόδια που συχνά βρίσκονται σε αντίθεση με το πνεύμα του νόμου και λειτουργούν αποτρεπτικά.

Φίλες και φίλοι,

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω δύο στοιχεία που αφορούν την σημερινή εκδήλωση εδώ στο Πολυτεχνείο:

Το πρώτο είναι ότι εστιάζεται στην πολιτιστική κληρονομιά. Στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς με πρωτοποριακές τεχνικές που έχουν αναπτυχθεί στα ΑΕΙ και ΕΚ της χώρας. Πρόκειται για την επιστημονική έρευνα που εξασφαλίζει το μέλλον του παρελθόντος μας!

Το δεύτερο στοιχείο που χαρακτηρίζει την αποψινή εκδήλωση είναι η γενικότερη ανάδειξη της σημασίας της Έρευνας για την Κοινωνία με τρόπο απτό και γλαφυρό. Είναι η έμπνευση και το όραμα που μπορεί να προκαλέσει στα νέα παιδιά, τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τις καλύτερες μέρες που έρχονται.

Ετικέτες: 
Κώστας Φωτάκης

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.