Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Καταβολή αναδρομικών στα μέλη Ε.Ε.Π. και Ε.Δι.Π. των Πανεπιστημίων

Δημοσίευση: 04/10/2018
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ
Alt Text: 
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ
Title Text: 
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

H Π.Ο.Σ.Ε.Ε.ΔΙ.Π., απέστειλε προς τους συναρμόδιους υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών την ακόλουθη επιστολή:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα,

Αναφορικά με την πρόσφατη δέσμευση του Πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ. για την αναδρομική καταβολή, μέχρι το τέλος του έτους, των μισθολογικών διαφορών που προέκυψαν από τις περικοπές που επιβλήθηκαν μετά την 1/8/2012, τόσο στα μέλη του Δ.Ε.Π., όσο και στα μέλη Ε.Ε.Δι.Π (νυν Ε.Ε.Π. και Ε.Δι.Π.), με βάση τον ν.4093/2012, περικοπές οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι: (α) και τα μέλη του Ε.Ε.Δι.Π αμειβόμαστε σύμφωνα με το ειδικό μισθολόγιο των πανεπιστημιακών, (β) και εμείς  ως διδακτικό προσωπικό στα πανεπιστήμια έχουμε υποστεί οριζόντιες περικοπές ύψους σχεδόν 40%, οι οποίες ουδέποτε αποκαταστάθηκαν, σε αντίθεση με την πλήρη ή μερική αποκατάσταση των αποδοχών άλλων κατηγοριών ειδικών μισθολογίων.

Ειδικότερα, τα μέλη του ΔΕΠ και Ε.Ε.Δι.Π. (νυν ΕΕΠ και ΕΔιΠ) υποστήκαμε διαδοχικές μειώσεις και προ της αναδρομικής μείωσης του 2012 (4093/2012), με τις διατάξεις των Ν. 3833/10 (άρθρο 1, παρ. 2 και 3), Ν. 3845/10 (άρθρο 3), Ν. 3986/2011 (άρθρο 38, παρ. 5), Ν. 4046/2012 και Ν. 4051/2012. Οι μειώσεις αυτές αφενός  παραβιάζουν τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη, αφετέρου αντίκεινται στο άρθρο 16 του Συντάγματος και την απορρέουσα από αυτό αρχή της «ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισής» μας.   

Ακόμη χειρότερα, ο ν. 4472/2017, αντί να αποκαταστήσει τις απολαβές μας στα προ του 2012 επίπεδα βάσει της σχετικής απόφασης του ΣτΕ (Ολ 4741/2014), όξυνε περισσότερο το πρόβλημα και την άνιση μεταχείριση των φορέων μας, μειώνοντας περαιτέρω τις καθαρές αποδοχές και τα επιδόματά μας (με αναιτίως υψηλότερη δε μείωση σε αυτά του κλάδου Ε.Δι.Π. συγκριτικά με το Ε.Ε.Π.), με αποτέλεσμα να είμαστε οι πιο χαμηλά αμειβόμενες κατηγορίες μεταξύ των κατηγοριών που εντάσσονται στα ειδικά μισθολόγια.

Τέλος, σας υπενθυμίζουμε ότι τα μέλη του Ε.Ε.Π. και Ε.Δι.Π. των Πανεπιστημίων είμαστε η μόνη κατηγορία προσωπικού στα Πανεπιστήμια, πέραν των μελών Δ.Ε.Π., που αμειβόμαστε σύμφωνα με το πανεπιστημιακό μισθολόγιο. Ειδικότερα, στις διατάξεις του άρθρου 3 του Π.Δ. 118/2002 προβλέπονταν μεταξύ άλλων, βασικός μηνιαίος μισθός για τα μέλη Ε.Ε.ΔΙ.Π. (νυν Ε.Ε.Π. και Ε.Δι.Π.) καθοριζόμενος ανά βαθμίδα σε ποσοστό επί του εκάστοτε βασικού μισθού του Λέκτορα και πλέον, σύμφωνα με τον Ν. 4472/2017, ο μισθός του Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. υπολογίζεται σε ποσοστό επί του μισθού του πρωτοβάθμιου Καθηγητή Πανεπιστημίου, όπως ισχύει για όλες τις βαθμίδες του Πανεπιστημιακού Μισθολογίου.

Συνεπώς, θεωρούμε αυτονόητο –έστω και εάν δεν έχει γίνει σαφές από τις κυβερνητικές εξαγγελίες – ότι στην επικείμενη ρύθμιση για την καταβολή αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια συμπεριλαμβάνονται και τα μέλη του κλάδου μας (Ε.Ε.Π και Ε.ΔΙ.Π),  δεδομένου ότι κάθε ρύθμιση οικονομικού χαρακτήρα για τα μέλη Δ.Ε.Π. επεκτείνεται και στα μέλη των φορέων μας.  Αναμένουμε λοιπόν ότι αυτή τη φορά θα γίνουν σεβαστές οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ίσης μεταχείρισης. Ζητάμε δε συνάντηση μαζί σας  προκειμένου να επανεξετάσουμε όπως άλλωστε έχετε δεσμευτεί δημόσια, συνολικά το θέμα του μισθολογίου μας.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.ΔΙ.Π. Α.Ε.Ι.

 Ο Πρόεδρος      Ο Γ. Γραμματέας

Νίκος Παραλυκίδης  Ιωάννης Μητροφάνης

Ετικέτες: 
ΠΟΣΕΕΔΙΠΕΔΙΠ

Σχόλια (4)

 
ΕΔΙΠ ΤΕΙ
04 Οκτ 2018 12:41

Καλή τύχη συνάδελφοι στο πέρα για πέρα δίκαιο αίτημα σας, εμείς οι συνάδελφοι σας από τα ΤΕΙ, όσο δίκαιο και να έχουμε, όποιος και αν το πιστοποιήσει, δεν αρκεί για να δικαιωθούμε. Αυτό αποδείχθηκε πολλάκις και διαχρονικά.

 
Γιώργος Τασκασαπλίδης
04 Οκτ 2018 17:26

Συμπαρίσταμαι στο δίκαιο αίτημά σας, το οποίο ήδη κρίθηκε από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Βεβαίως το κράτος μπορεί να επιθυμεί να προσφύγετε και εσείς στη δικαιοσύνη (με το ίδιο σκεπτικό αυτών που προσέφυγαν ήδη και δικαιώθηκαν) και μετά να σας απονεμηθεί το δίκαιο σας.
Σε εμάς αυτό ουσιαστικά πράττει η παρούσα κυβέρνηση, αφού έχει αποδεχθεί τα δίκαια αιτήματα των μελών ΕΔΙΠ ΤΕΙ, εντούτοις δεν διορθώνει την κατάσταση.

 
ΕΕΠ
04 Οκτ 2018 23:44

Το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΕΕΠ) έχει δίκη του Ομοσπονδία και δεν νομιμοποιείστε να το αναφέρετε στα γραφόμενά σας. Ασχοληθείτε με τον ΕΔΙΠ τον οποίο και νομίμως εκπροσωπείτε.

 
ΕΕΠ
05 Οκτ 2018 19:08

Το Ειδικο Εκπαιδευτικο Προσωπικο (ΕΕΠ) έχει δικη του Ομοσπονδία. Σταματειστε να αναφερετε τους ΕΕΠ για τον λογο οτι δεν τους εκπροσωπείτε.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean