Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Ψηφίστηκε η τροπολογία για Μετεγγραφές, ΚΥΣΔΙΠ, ΔΟΑΤΑΠ και Μουφτήδες

Η ΝΔ πριν καταψηφίσει την τροπολογία ζήτησε από τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου για να ψηφίσουν οι Βουλευτές του κόμματος την τροπολογία για τις Μετεγγραφές να «σπάσει» η τροπολογία
Δημοσίευση: 05/10/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία η τροπολογία του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου για τις Μετεγγραφές, ΚΥΣΔΙΠ, ΔΟΑΤΑΠ και Μουφτήδες.

Η ΝΔ πριν καταψηφίσει  την τροπολογία ζήτησε  από τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου  για  να ψηφίσουν οι Βουλευτές του κόμματος  την τροπολογία για τις Μετεγγραφές να «σπάσει» η τροπολογία και να φύγει η τρίτη παράγραφος που μιλάει για θέματα για τους μουφτήδες της Θράκης”, κάτι που δεν έγινε.

Οπως είπε ο εισηγητής από τη Νέα Δημοκρατία Απ. Βεσυρόπουλος    “η πρώτη παράγραφος της τροπολογίας αυτής για τις Μετεγγραφές έχει θετικές διατάξεις. Μιλάει για την αύξηση της μοριοδότησης στις μεταγραφές των φοιτητών με χαμηλό εισόδημα και θέλουμε να την ψηφίσουμε, αν και εδώ είναι ατελής και είπαμε ότι έπρεπε να προβλέπει και αύξηση της μοριοδότησης για τους φοιτητές μέλη πολύτεκνων οικογενειών”.

Δ. Κουτσούκος (Δημοκρατική Συμπαράταξη): Σχετικά με τις άλλες δύο τροπολογίες, θέλω να πω ότι θα τις ψηφίσουμε. Πρόκειται γι’ αυτή που αναφέρεται στα μόρια για τις μεταγραφές. Καλό θα ήταν να είχαμε ακούσει και τους Πολύτεκνους

Αθ. Βαρδάλης (ΚΚΕ): Όσον αφορά την τροπολογία με γενικό αριθμό 1763/260 του Υπουργείου Παιδείας, εδώ και εμείς έχουμε ένσταση με την εξής έννοια. Υπάρχουν θετικά τα οποία θέλουμε να ψηφίσουμε και υπάρχουν άρθρα μέσα στην ίδια τροπολογία για  τα οποία έχουμε επιφυλάξεις. Για παράδειγμα, συμφωνούμε με τις μετεγγραφές και θέλουμε να το ψηφίσουμε. Όπως συμφωνούμε και με την άμεση προσφυγή στην ελληνική έννομη τάξη από τη μουσουλμανική μειονότητα. Στα άλλα δύο, όμως, έχουμε επιφυλάξεις. Καλό είναι να διαχωριστούν.

Ειδικότερα η τροπολογία ψηφίστηκε :
Ν.Δ:            OXI
ΔΗ.ΣΥ:            ΝΑΙ
Χ.Α:            OXI
Κ.Κ.Ε:            ΝΑΙ
ΑΝ.ΕΛ:            ΝΑΙ
ΠΟΤΑΜΙ:            ΠΡΝ
ΕΝ. ΚΕΝΤΡΩΩΝ:        OXI

Μετεγγραφές

Με την τροπολογία για τις μετεγγραφές που ψηφίστηκε αυξάνεται κατά μία μονάδα η μοριοδότηση των οικογενειών με πολύ χαμηλά εισοδήματα (0-3.000 ευρώ κατά κεφαλήν) .

Με τη τροποποίηση αυτή οι φοιτητές με τα εισοδήματα από 0-3000 ευρώ κατά κεφαλήν, θα λαμβάνουν 6 μόρια.

Τι συνέβαινε μέχρι σήμερα

Σε πολλά τμήματα ΑΕΙ η βάση μετεγγραφής διαμορφώνεται στα 6 μόρια, με αποτέλεσμα φοιτητές που συγκεντρώνουν μόρια μόνο από το χαμηλό εισόδημα (ανώτατο 5 μόρια σύμφωνα με το  ισχύον νομοθετικό πλαίσιο) και χωρίς λοιπά κοινωνικά κριτήρια να μην μπορούν να μετεγγραφούν , παρά τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Επανακαθορίζονται οι αρμοδιότητες του ΚΥΣΔΙΠ

Επανακαθορίζονται οι αρμοδιότητες του ΚΥΣΔΙΠ (Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Διοικητικού Προσωπικού του υπ. Παιδείας)  και ρυθμίζονται θέματα λειτουργίας του, με την τροπολογία, που ψηφίστηκε.

Μεταξύ άλλων, με την τροπολογία, το ΚΥΣΔΙΠ:

Α. Ορίζεται ως το αρμόδιο όργανο για όλα τα θέματα υπηρεσιακής κατάστασης του κάθε φύσης και σχέσης εργασίας διοικητικού  και βοηθητικού προσωπικού όλων των υπηρεσιών , αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας, περιλαμβανομένων και των ΝΠΔΔ που δεν έχουν δικά τους υπηρεσιακά συμβούλια, με τις προβλεπόμενες εξαιρέσεις και επιφυλάξεις.

Β. Εξειδικεύονται οι αρμοδιότητες υπηρεσιακού συμβουλίου  που ασκεί το ΚΥΣΔΙΠ και καθορίζεται ο τρόπος λειτουργίας αυτού (συνεδριάσεις, λήψη αποφάσεων κλπ).

ΔΟΑΤΑΠ

Με τη  τροπολογία, που ψηφίστηκε , παρέχεται το δικαίωμα στους καθηγητές των ΤΕΙ που είναι μέλη του ΔΣ του ΔΟΑΤΑΠ στις 30-9-18, να συνεχίσουν την άσκηση των καθηκόντων τους μέχρι τη λήξη της θητείας τους και στην περίπτωση που απολέσουν την ιδιότητα του καθηγητή ΤΕΙ, λόγω μετατροπής της θέσης τους σε θέση καθηγητή πανεπιστημίου.

Σχόλια (5)

 
Παναγιώτα
08 Οκτ 2018 13:07

Μήπως το Υπουργείο θα έπρεπε να δώσει το δικαίωμα μετεγγραφής και σε αιώνιους φοιτητές άνω των τριάντα ετών που ζούν και εργάζονται μόνιμα σε απόσταση άνω των εκατό χιλιομέτρων από την έδρα του πανεπιστημίου?

 
Αντώνης
05 Οκτ 2018 16:15

@αν... Και ποιοι το έχουν περισσότερο ανάγκη, αφού έχουν το ίδιο κατ κεφαλή εισόδημα, αυτός με το 1 ή με τα τρία και άνω παιδιά;;; Μου θυμίζετε τον υπουργό στη βουλή που πέρυσι όταν προκλήθηκε δήλωσε: ..εσείς οι πολύτεκνοι, έχετε τον τρόπο σας να μεγαλώνετε τα παιδιά σας και δεν έχετε ανάγκη τέτοιων μορίων!!!

 
Μουρίκης
05 Οκτ 2018 12:11

Οι μεταγραφές είναι ένα "παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος". Αν ευνοείται μια κατηγορία, "χάνει" κάποια άλλη...

 
αν.
05 Οκτ 2018 11:55

Αυτοι με 9000ευρω που λετε συνεχεια ειναι ελαχιστοι.Οι περισσοτεροι εχουν ακομη χαμηλοτερο οικογενειακο εισοδημα.Δεν γινεται ολοι να δικαιοθουν και να παρουν μετεγγραφες.Θα παρουν αυτοι που το εχουν περισσοτερο αναγκη

 
Μ. Χρυσόγελος
05 Οκτ 2018 09:27

Έτσι με τη νέα τροπολογία Γαβρόγλου, οικογένεια με ένα παιδί και εισόδημα 9.000€ θα παίρνει 6 μόρια, ενώ μια τρίτεκνη οικογένεια με 15.500€ ως οικογένεια πλούσια και εφοπλιστών (!)θα λάβει μόλις 5 μόρια και πιθανόν να μην πάρει μετεγγραφή!!!
Έτσι αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση μας και γενικότερα οι λιγοστοί παρόντες βουλευτές που ψήφισαν τη νέα τροπολογία Μετεγγραφών, το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας… που αντί να ενισχύουν με δημογραφικά κίνητρα αυτές τις οικογένειες και τις πολύτεκνες(αφού οικονομικά δεν έχουν )τις εξαθλιώνουν και συνεχώς τις βάζουν στο περιθώριο… Ντροπή!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.