Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Στα “κάγκελα” η Ιατρική Θεσσαλίας:Το Σ/Ν δεν είναι προϊόν ακαδημαϊκής προσέγγισης

Αγνοήθηκε η Ιατρική που εκπροσωπεί 113 μέλη ΔΕΠ σε σύνολο 441 μελών ΔΕΠ που υπηρτούν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Δημοσίευση: 05/10/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Στα “κάγκελα” βρίσκεται η Ιατρική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που εκπροσωπεί το 1/4 περίπου του συνόλου των μελών ΔΕΠ του Παν. Θεσσαλίας, “113 μέλη ΔΕΠ σε σύνολο 441 μελών ΔΕΠ που υπηρετούν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), εξαπολύοντας “καρφιά” κατά του Σχεδίου Νόμου “Γαβρόγλου” για το “νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας”.

Η Συνέλευση της  Ιατρικής αποφάσισε ομόφωνα ότι:

Το Σ/Ν εν αποτελεί προϊόν ακαδημαϊκής προσέγγισης: Το υπό διαβούλευση  Σχέδιο Νόμου δεν αποτελεί προϊόν ακαδημαϊκής προσέγγισης κει επαρκούς διαβούλευσης όλων των εμπλεκομένων φορέων .

Αγνοήθηκε το τμήμα Ιατρικής:   Αγνοήθηκε το τμήμα Ιατρικής , το μεγαλύτερο τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εκπροσωπώντας το 1/4 περίπου του συνόλου των μελών ΔΕΠ, από την ομάδα εργασίας του Πανεπιστημίου που επεξεργάστηκε το σχέδιο πρότασης  προς το υπουργείο Παιδείας.

Αυτοτέλεια των Πανεπιστημίων: Η συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια των Πανεπιστημίων προβλέπει την εκ των έσω λήψη αποφάσεων σχετικά με την ανάπτυξή  του με νέα τμήματα και Σχολές με τεκμηρίωση της βιωσιμότητάς τους και της συμβολής τους στην παραγωγική ανάπτυξη της χώρας.

Χωρίς οικονομοτεχνικές μελέτες: Το τμήμα Ιατρικής είναι αρνητικό στο προτεινόμενο από το υπουργείο Παιδείας Σχέδιο Νόμου και διαφωνεί με την είσοδο νέων τμημάτων , τμημάτων που προέρχονται από ΤΕΙ και του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου ΠΘ χωρίς οικονομοτεχνικές μελέτες, αναλυτικό προυπολογισμό και εν  γένει ικανοποιητικό σχεδιασμό από την πολιτεία για την ενσωμάτωσή τους στην υπάρχουσα δομή καθώς και την επαγγελματική κατοχύρωση των μελλοντικών αποφοίτων τους και το όφελος που θα προκύψει  για την περιφερειακή ανάπτυξη ή για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Το Σ/Ν επιτείνει τη γεωγραφική  διάσπασης του Πανεπιστημίου: Επίσης το τμήμα Ιατρικής είναι αντίθετο στο προτεινόμενο χωροταξικό σχεδιασμό των νέων τμημάτων ο οποίος επιτείνει το ήδη τεράστιο πρόβλημα γεωγραφικής διάσπασης που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Μονοτμηματική  Ιατρική  Σχολή:  Εμμένει στη δημιουργία μονοτμηματικής Ιατρικής Σχολής και καλεί τη Σύγκλητο να στηρίξει τη δημιουργία της με απόφασή της. Η δημιουργία μονοτμηματικής Ιατρικής Σχολής αποτελεί πάγιο  αίτημα  του τμήματός μας (απόφαση 4 συνεδριάσεων Συνέλευσης Τ.Ι.)   και ζητούμε να εισακουστεί επιτέλους η φωνή των 113 μελών ΔΕΠ που εκπροσωπούμε. 

Σχόλια (13)

 
Νικος
05 Οκτ 2018 18:16

Συγχαρητήρια για την εμπεριστατωμένη και λογική θέση της Ιατρικής. Πρέπει να ακουστούν αυτές οι ακαδημαικες απόψεις. Ο υπουργός μιλά για συντεχνίες και τοπικά συμφέροντα. Ερώτηση, πόσα από τα τμήματα αυτά έχουν λόγο ύπαρξης πραγματικά αλλά δημιουργούνται μετά από πίεση των καθηγητών?

 
Συμφωνώ σε όλα.
05 Οκτ 2018 21:12

Να γίνει δημοψήφισμα , να δούμε τελικά πόσοι συμφωνούν. και να προχωρήσουμε δεχόμενοι αυτή την απόφαση.

 
Νικος
06 Οκτ 2018 10:22

Να ψηφίσει ο λαός στις 4 πόλεις , λέω εγώ τώρα , άντε γιατί με το ζόρι πάντρεμα δεν γίνεται. Πιστεύω ότι η το μόνο που θα χάσει στο τέλος είναι το ΠΘ και ο Βόλος ο ο οποίος προσπάθησε να πάρει τα παντα μέσα σε μια νύχτα. Αν μάλιστα στην πορεια προχωρησει η ιδεα για το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο ο Βόλος θα μείνει μόνος και έρημος .

 
Βαγγέλης
08 Οκτ 2018 00:00

Τι ακριβώς κερδίζει ο Βόλος από το νέο σχεδιασμό?2 τμήματα τα οποία δεν θα είναι κι από τις πρώτες επιλογές των φοιτητών και ίσως να μην γίνουν ποτέ!Η Λάρισα κερδίζει 7 καινούρια πανεπιστημιακά τμήματα στην θέση τμημάτων ΤΕΙ που στα περισσότερα εισάγονται με 7 και 8 .Η τεχνολογική εκπαίδευση βεβαια δεν ειναι κακό να υπάρχει.Αν θέλει η Λάρισα να έχει ΤΕΙ,ας έχει το ΤΕΙ της αλλά μετά να χωρίσουν πλήρως οι δρόμοι των 2 ιδρυμάτων.

 
ΤΕΙ και Πανεπιστήμιο Λάρισας
08 Οκτ 2018 11:35

Αδύνατον στη Θεσσαλία να υπάρχουν περισσότερα από ένα ιδρύματα. Από την άλλη, δεν μπορεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να σπάσει σε πέντε ή έξι κομμάτια για να μείνουν ικανοποιημένες όλες οι πόλεις!

Πρέπει να προχωρήσει η ενοποίηση των πανεπιστημίων με τα ΤΕΙ για να αλλάξουμε σελίδα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Αυτό όμως δεν πρέπει να γίνει με διόγκωση των σχολών αλλά με συνένωση τμημάτων. Όπως ακριβώς είναι μεγάλο λάθος η επέκταση του Ιονίου Πανεπιστημίου σε τέσσερα νησιά (Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Λευκάδα, Κεφαλλονιά) με την προσθήκη του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, το ίδιο λάθος θα είναι και η δημιουργία 30+ τμημάτων σε πέντε πόλεις στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Βόλος, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λαμία).

Πρέπει να προχωρήσουν οι ενοποιήσεις σε Πανεπιστήμιο Κρήτης και Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που επίσης είναι πολυδιασπασμένα και μη βιώσιμα ως έχουν. Στην Κρήτη λειτουργούν εδώ και τριάντα χρόνια τρία ανεξάρτητα ΑΕΙ, Πανεπιστήμιο-Πολυτεχνείο-ΤΕΙ, ενώ το Αιγαίο έχει τμήματα σε 6 νησιά!

 
Στέλιος
08 Οκτ 2018 14:51

Η Λάρισα έχει όλες τις διοικητικές υπηρεσίες της Περιφέρειας και όλες τις ιατρικές υπηρεσίες. Δεν μπορεί να τα θέλει όλα.

 
Κωνσταντίνος
08 Οκτ 2018 19:31

Προς ΤΕΙ και Πανεπιστήμιο Λάρισας:Σχολίασα αρκετές πτυχές του νομοσχεδίου, αλλά μου είχε ξεφύγει μία.Όπως είπα και στο σχολιασμό της δημόσιας διαβούλευσης,δεν παρατηρείται κάτι διαφορετικό στα υπόλοιπα Πανεπιστήμια,αλλά και ΤΕΙ της χώρας.Πανεπιστήμιο Αιγαίου,Πανεπιστήμιο-ΤΕΙ Πελοποννήσου,Πανεπιστήμιο Θράκης,Πανεπιστήμιο-ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας,Ιόνιο Πανεπιστήμιο-ΤΕΙ,Πανεπιστήμιο Κρήτης,ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας,ΤΕΙ Θεσσαλίας και τώρα με το προηγούμενο νομοσχέδιο, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που μόνο στο όνομα είναι Ιωαννίνων,αλλά με τη νέα του δομή απλώνεται σε όλη την Ήπειρο.Ακόμα και τα Γεωπονικό και ΕΚΠΑ, παρά την αντίδραση συντηρητικών κύκλων,αποκτούν δομές στην επαρχία. Οπότε,έχει μείνει μόνο το Πανεπιστήμιο Πατρών,αλλά κι αυτό με τη συγχώνευση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας,σύντομα θ'αποχτήσει δομές στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα λειτουργήσει ως γαλατικό χωριό,απέναντι στη βούληση της πλειονοψηφίας των κατοίκων ολόκληρης της χώρας κι όχι μόνο της περιφέρειας Θεσσαλίας;
Στο παρόν Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,12 τμήματα έχουν έδρα το Βόλο,δηλαδή το 66,666% τους συγκεντρώνονται σε μία πόλη ενός μόνο νομού της Περιφέρειας Θεσσαλίας.Το υπόλοιπο 33,333% των τμημάτων στριμώχνεται στις 3 πόλεις των υπόλοιπων νομών της περιφέρειας.Είναι φανερή η ανισοκα τανομή τους,αλλά πιό πολύ αυτή αφορά τα τμήματα στη Λάρισα που είναι μόλις 2.Ακόμα δηλαδή κι αν δε γινόταν συγχώνευση,κάτι έπρεπε να γίνει γι'αυτή την αδικία.
Όμως,τα πράγματα δεν κύλησαν άσχημα γιά το Βόλο και στο παρόν νομοσχέδιο,αφού όχι μόνο κατάφερε να "τσιμπήσει" δύο νέα τμήματα χωρίς να υπάρχουν γι'αυτά εκπαιδευτικές ανάγκες,αλλά υπήρξαν πρόνοιες όσο αφορά τα θέματα διοίκησης που καταφάσκουν την υπάρχουσα συγκέντρωση των εξουσιών στο Βόλο κι όχι μόνο την έδρα του Πανεπιστημίου. Το χειρότερο είναι ότι δε μολύνθηκαν από την παρουσία των καθηγητών από τα τμήματα που καταργήθηκαν στα δικά τους τμήματα,αφού τους επιφύλαξαν τη μοίρα της υπαγωγής στο Γενικό Τμήμα που ιδρύθηκε μόνο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.Αλλά δεν τους έφτασαν μόνο αυτά,αφού έβαλαν και τη σφραγίδα της χολής τους στην προμετωπίδα του νομοσχεδίου που μιλά γιά κατάργηση των δύο ΤΕΙ και όχι γιά αφομοίωση ή απορρόφησή τους στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,όπως έλεγαν τα νομοσχέδια που αφορούσαν τη συγχώνευση των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Ιονίου.Φαίνεται δηλαδή ότι ακόμα φοβούνται το ΤΕΙ Θεσσαλίας, γιατί ήδη άλλαξε προς το καλύτερο η κατανομή των τμημάτων:14 τμήματα στο Βόλο σε σύνολο 34.Δηλαδή το 41,176% του συνόλου των τμημάτων.Τώρα έχουμε το 58,814% των τμημάτων να κατανέμεται σε 4 πόλεις,αφού προστέθηκε και η Λαμία.Είμαστε σε καλό δρόμο,αφού αυξήθηκε κατά πάνω από 11% ο αριθμός των τμημάτων στις 3 καθαρά θεσσαλικές πόλεις.
Αν κάνανε και τα 30 τμήματα κύριοι στο Βόλο,δε θα διαμαρτυρόταν κανείς.Να είστε σίγουροι.Αν όμως ιδρυθούν έστω κι ένα ή δύο τμήματα ακόμα στη Λάρισα,η παραπάνω σχέση θ'αλλάξει.Θα πέσει στο 38,888%.Αυτό είναι που ενοχλεί τους Βολιώτες κι όχι η τήρηση των δήθεν ακαδημαϊκών κριτηρίων. Αφού οι ίδιοι τα καταπάτησαν πολλαπλά,όπως ήδη έχω δείξει στις παρεμβάσεις μου.

 
Πολυεδρικό μοντέλο ΑΕΙ
09 Οκτ 2018 12:11

Το μοντέλο της εξάπλωσης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων δεν είναι λειτουργικό.

Γεννά συνεχώς ακαδημαϊκά και διοικητικά προβλήματα για τα ΑΕΙ και πρέπει να μην εφαρμοστεί.

1) Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Η εξάπλωση σε νησιά που δεν έχουν επικοινωνία μεταξύ τους είναι καταστροφική.

2) Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Πατρών: Η εξάπλωση σε πόλεις με την απορρόφηση των τμημάτων ΤΕΙ είναι καταστροφική.

3) Πανεπιστήμιο Κρήτης: Απαράδεκτη η πολυδιάσπαση του ΑΕΙ σε αυτόνομο πανεπιστήμιο, πολυτεχνείο και ΤΕΙ.

Αυτά είναι μόνο μερικά ενδεικτικά παραδείγματα από την περιφέρεια, το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στις μεγάλες πόλεις (ΑΠΘ και Παν. Μακεδονίας, Χαροκόπειος-Πάντειος-ΟΠΑ-ΠΑΠΕΙ, ΤΕΙ Αθηνών-ΤΕΙ Πειραιά-ΑΣΠΑΙΤΕ κοκ.)

Δεν είναι βιώσιμη λύση να συνεχίζουν να λειτουργούν όλα αυτά τα ανεξάρτητα τμήματα (άνω των 400 σε όλη την Ελλάδα), είτε πανεπιστημίων είτε ΤΕΙ.

 
Κωνσταντίνος
09 Οκτ 2018 12:57

Προς Πολυεδρικό μοντέλο ΑΕΙ.Μόνος σας απαντάτε αγαπητέ. Τα 11 Πανεπιστήμια -Σχολές στην Αττική και τα 3 στη Θεσσαλονίκη,αντανακλούν το πνεύμα ατομισμού,ιδιωτείας, εγωισμού των προγόνων μας που από τη μία τους οδήγησε σε ατομική επιτυχία κι επιτυχία των δύο μεγάλων πόλεων της χώρας, από την άλλη διαίρεσε τη χώρα στα δύο.Στην Ελλάδα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης της ανάπτυξης και την Ελλάδα της καθυστερημένης επαρχίας. Στο μεταξύ,αναπτύχθηκαν κάποιες πόλεις όπως η Πάτρα, το Ηράκλειο,η Λάρισα και ο Βόλος στο πρότυπο της Αθήνας,ζητώντας και πετυχαίνοντας όχι μόνο την ίδρυση Πανεπιστημίων και μεγάλων Νοσοκομείων,αλλά και Δικαστηρίων,τραπεζών κι όλα εκείνα που έχει ένα σύγ χρονο κράτος.
Όμως η αστυφιλία κυρίως προς τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας δε σταμάτησε ποτέ.Γιατί;Γιατί τα Πανεπιστήμια και οι άλλοι θεσμοί σ'αυτές τις πόλεις λειτούργησαν όπως στην Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Πειραιά, δηλαδή όχι σε δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ τους και εφαρμογής των νέων τεχνολογιών,αλλά σε απλή απορρόφηση των ταλέντων της χώρας,σε όλους τους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας και σε έναν φοβικό εγκλεισμό τους σε συνθήκες εργαστηρίου όπου μόνο εκεί μπορούν να αποδώσουν. Τελικά,αντί να λειτουργήσει αυτό σε προοδευτική βάση, αναπαρήγαγε ακόμα μία γενιά συντηρητικών τύπων που φοβούνται να διανύσουν μία απόσταση 45 χιλιομέτρων,όσο δηλαδή απέχει η Λάρισα από το Βόλο.
Γνωρίζετε αγαπητέ ότι δε ζούμε στο 1950 και η Πάτρα από τα Γιάννινα απέχει όσο η Λαμία από την Πάτρα και η Λαμία από την Αθήνα,ή ότι η Πάτρα πάει να γίνει προάστιο της Αθήνας;Υπερσύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι με σήραγγες και γέφυρες επιτρέπουν στους ανθρώπους να μετακινούνται με ασφάλεια παντού και φέρνουν την Ελλάδα στις πραγματικές της διαστάσεις. Την κάνουν δηλαδή μία μικρή χώρα που την κατοικούν όμως πιό μικροί άνθρωποι απ'αυτήν. Κάποτε,όταν δεν υπήρχε η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου,η Εγνατία και η Ιόνια οδός,μπορεί αυτά που λέτε να ήταν σωστά,όχι όμως σήμερα που οι τεράστιοι ορεινοί όγκοι της χώρας τρυπήθηκαν και μέσα σε μισή μέρα μπορεί κανείς να πάει και να έρθει ως τα σύνορα.Τα νησιά ακόμα είναι μακριά κι ακριβά γιά το μέσο πολίτη,αλλά σύντομα με τα ταχύπλοα οχηματαγωγά και την έλευση των υδροπλάνων θα έρθουν πιό κοντά σε μας.

 
@ Kωνσταντίνος
09 Οκτ 2018 13:32

Αν διαβάσετε στις εκθέσεις της ΜΟΔΙΠ του Πανεπιστημίου Κρήτης καταγράφουν ως ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ τη διάσπαση των σχολών σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, δηλαδή σε δύο μόνο μεγάλες πόλεις.

Όμως εσείς και το Υπουργείο θεωρείτε ότι το 2020 πρέπει τα τμήματα στο νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να παραμείνουν εξαπλωμένα σε Βόλο, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Λαμία!

Όσο για την συγκέντρωση σε Αττική και Θεσσαλονίκη, δείτε το παράδειγμα της Αγγλίας και της Γαλλίας: το Λονδίνο και το Παρίσι έχουν μόνο ένα ΑΕΙ; Σκεφτείτε ένα Λονδίνο και ένα Παρίσι 25-30 εκατομμυρίων, γιατί αυτή είναι η αναλογία σε πληθυσμό Αττικής με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Αυτή η τάση δεν θα ανακοπεί με ίδρυση ΑΔΥΝΑΜΩΝ εξακτινωμένων περιφερειακών ιδρυμάτων, όπως αυτή που σχεδιάζεται τώρα σαν συνέχεια της προηγούμενης πολιτικής ίδρυσης ΤΕΙ και πανεπιστημίων. Αλλάζουμε απλώς το περιτύλιγμα και όχι τη δομή της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αν νομίζουμε ότι κάθε πόλη στην Ελλάδα μπορεί να φιλοξενεί τμήμα ή σχολή ενός ΑΕΙ.

Δεν έχει νόημα οι νέοι άνθρωποι να σπουδάζουν πχ. σε μια μικρή επαρχιακή κωμόπολη και μετά να επιστρέφουν στην μεγάλη πόλη για την υπόλοιπη ζωή τους.

Οι άνθρωποι δεν μεταναστεύουν, στο εσωτερικό ή το εξωτερικό, επειδή δεν υπάρχουν αρκετά τμήματα ΑΕΙ. Φεύγουν επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις εργασίας - και αυτές δεν μπορούν να τις εξασφαλίσουν τα αποκομμένα περιφερειακά τμήματα στην Ελλάδα, όπως απέδειξε το αποτυχημένο και κοστοβόρο "πείραμα" 30 και πλέον χρόνων.

Πόσους γνωρίζετε που μένουν πχ. στη Θεσσαλονίκη αλλά εργάζονται στα Ιωάννινα ή τον Βόλο; Και πόσοι από αυτούς το προτιμούν σαν επιλογή σε σχέση με τη διαβίωση και εργασία στην Θεσσαλονίκη;

Το να μιλάμε για σήραγγες και γέφυρες και υδροπλάνα όταν τα νησιά του Αιγαίου έχουν προβλήματα με την ακτοπλοϊκή σύνδεση με την ενδοχώρα 10 μήνες το χρόνο είναι οξύμωρο.

 
Πανεπιστήμιο Λάρισας - Βόλου - Τρικάλων - Καρδίτσας - Λαμίας
09 Οκτ 2018 13:52

Μα ποιος εργαζόμενος θέλει να κάνει καθημερινά διαδρομή 100 χιλιομέτρων, όσα είναι συνολικά το ταξίδι μετ'επιστροφής; Δηλαδή, 500 χιλιόμετρα κάθε εβδομάδα!

Φανταστείτε και έναν κάτοικο Αθηνών που εργάζεται Πάτρα. Ποιος θέλει να συντηρεί δύο σπίτια, σαν εναλλακτική των ταξιδιών άνω των 200 χιλιομέτρων στον χώρο εργασίας του;

Τέλος, πόσες νέες επιχειρήσεις έχουν ιδρυθεί τα τελευταία 40 χρόνια εκτός Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ηρακλείου, Λάρισας, Ιωαννίνων κτλ.; Αν ιδρύσουμε τμήματα στη Λήμνο ή το Ληξούρι ή τα Ψαχνά Ευβοίας αυτό εξασφαλίζει την περιφερειακή ανάπτυξη;

Αντιλαμβάνονται όλοι το μέγεθος της επένδυσης -σε ανθρώπους, σε χρόνο, σε υλικούς πόρους- που απαιτεί ένα σοβαρό ακαδημαϊκό ίδρυμα για να λειτουργήσει; Απλώς θα συνεχίσουμε να τα σπαταλάμε χωρίς να αλλάζουμε τίποτα στην ουσία;

Δεν είναι ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης τα πανεπιστήμια και σίγουρα δεν είναι ΚΤΕΛ, ώστε να πρέπει να διατηρούν παραρτήματα και να δημιουργούν "δίκτυο" σε κάθε οικισμό της περιφέρειας!

 
Κωνσταντίνος
09 Οκτ 2018 16:40

Επιβεβαίωση της νοοτροπίας του γαλατικού χωριού.Και ποιός αποφάσισε ότι τα Ιωάννινα ή το Ηράκλειο θα πρέπει ν'αναπτυχθούν και η Ιεράπετρα και η Άρτα θα πρέπει να κάνουν πίσω;Μόνοι σας το λέτε,ότι όπου έγινε Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ υπήρξε και κάποια ανάπτυξη.Μόνο τα στατιστικά στοιχεία του πληθυσμού να ελέγξετε και η Πάτρα και το Ηράκλειο,η Λάρισα και τα Ιωάννινα αύξησαν κατά πολύ τον πληθυσμό τους από τότε που λειτουργούν σχολές πανεπιστημιακές σ'αυτές.
Μα εγώ δε λέω γι'αυτό.Μιλώ γιά μία ανάπτυξη συνδυαστική που θα στηρίζεται στην εκμετάλλευση όλων των πλεονεκτημάτων των διασυνδεμένων πανεπιστημίων κι όχι μόνο στα πλεονεκτήματα της πανεπιστημιακής διδασκαλίας.Θέλω έναν καθηγητή άρχοντα-οργανωτή κι όχι κακομοίρη δάσκαλο της δεκαετίας του 1950 ή συνδικαλιστή της δεκαετίας του 1990 ή ακόμα και πολιτευτή όπως δυστυχώς είναι σήμερα.Να παρεμβαίνει στην τοπική κοινωνία κι όχι να τη φοβάται.Εξάλλου σήμερα,να μην κρυβόμαστε πίσω από τις κοντινές γιά μένα αποστάσεις,όπως δήθεν τις διεκτραγωδεί ο αδελφός πιό πάνω,αλλά επειδή γνωρίζουμε τη χρήση της νέας τεχνολογίας μπορούμε να επικοινωνούμε κι από απόσταση.
Εξάλλου το μοντέλο γιά το φτωχό κι ανήμπορο δήθεν εργαζόμενο είναι σήμερα ξεπερασμένο.Να ρωτήσει καλύτερα πόσοι συμπολίτες μας κάνουν όλα αυτά που λέει γιατί μάλλον δεν ξέρει.

 
@ Kωνσταντίνος
09 Οκτ 2018 23:06

Κανείς δεν το λέει αυτό. Το αντιθετο έγινε, στερήθηκε η χώρα πόρους που θα μπορούσε να αξιοποιήσει για την ανάπτυξη ΟΛΩΝ των περιοχών

<<Μόνοι σας το λέτε,ότι όπου έγινε Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ υπήρξε και κάποια ανάπτυξη>>

Η Πάτρα και ο Βόλος ήταν αστικά κέντρα της Ελλάδας πολύ πριν ιδρυθούν τα νεότερα πανεπιστήμια του κράτους. Μεγάλες πόλεις ήταν επίσης η Λάρισα, τα Ιωάννινα, τα Χανιά, το Ηράκλειο, η Καλαμάτα και άλλες 8-10.

Η Αττική και η Θεσσαλονίκη συγκεντρώνουν το 75% της ερευνητικής και της σχετιζόμενης με αυτής επαγγελματικής δραστηριότητας - αυτό πώς θα αντιστραφεί αν διατηρήσουμε σε λειτουργία με πχ. δύο τμήματα στο Αγρίνιο, δύο στη Λαμία και ένα τμήμα στις Σέρρες;

Τα λάθη στον σχεδιασμό είναι ΚΑΘΟΛΙΚΑ, και επηρεάζουν αρνητικά ιδιαίτερα την περιφέρεια της Ελλάδας.

Τίποτα δεν δικαιολογεί την ίδρυση Πανεπιστημίου και Πολυτεχνείου και ΤΕΙ στην Κρήτη, ώστε να μείνουν όλοι οι τοπικοί άρχοντες ικανοποιημένοι με την "μοιρασιά" των ΑΕΙ.

Καμιά νέα τεχνολογία δεν πρόκειται να πείσει μια κρίσιμη μάζα επαγγελματιών να επιλέξουν τη ζωή στη Φολέγανδρο ή τα Ζαγοροχώρια τον Φεβρουάριο...

Μάλλον εσείς δεν μπορείτε ή δε θέλετε να καταλάβετε πώς είναι η πραγματικότητα: Οι νέοι της Ελλάδας στην συντριπτική πλειονότητά τους είτε μεταναστεύουν στο εξωτερικό είτε ζουν στις δύο μεγάλες πόλεις, δεν επέστρεψαν με τα laptop και τα smartphones τους πίσω στα χωριά τους ώστε να εργάζονται remotely.

Γράφετε, σε κάθε θέμα, πολλές προτάσεις εκ των πραγμάτων ανέφικτες.

Όσο δεν προχωρεί ο εξορθολογισμός του ακαδημαϊκού χάρτη που δημιουργήθηκε εδώ και 40 χρόνια παραμένουμε στο σημείο εκκίνησης. Εθνικός στόχος δεν μπορεί πλέον να είναι η γιγάντωση των νέων ιδρυμάτων με 30+ τμήματα-βαρίδια για να νιώθουν ορισμένοι ότι "αναπτύσσεται η περιφέρεια", επειδή δήθεν θα έρθουν "καθηγητές και φοιτητές" και θα "οργανώσουν" την αναπτυξιακή πορεία της.

Τα μέλη ΔΕΠ, παλιά και νέα, επιλέγουν πάντοτε να μετακινηθούν στα κεντρικά ιδρύματα μόλις προκηρυχθεί κάποια διαθέσιμη θέση, αφήνοντας τεράστια κενά στα περιφερειακά τμήματα. Το ίδιο και οι φοιτητές, αρκεί να παρατηρήσετε την πορεία των μετεγγραφών ακόμα και από καταξιωμένα ιδρύματα όπως τα πανεπιστήμια της Πάτρας και της Κρήτης.

Αυτή είναι η μόνη βέβαιη κατάληξη της διασποράς αδύναμων και θνησιγενών σχολών, χωρίς προοπτική ανάπτυξης, σε κάθε γωνιά της χώρας. Ας πάψουμε να κρυβόμαστε πισω από κενά οράματα του παρελθόντος που ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΑΝ όχημα για κατασπατάληση αμέτρητων χρημάτων και πολύτιμου χρόνου.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.