Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

“Φρένο” και από το Δήμο Λάρισας στο νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 09/10/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Να παγώσουν οι διαδικασίες κατάθεσης του Σχεδίου Νόμου και να δοθεί εύλογος χρόνος για διαβούλευση και επανασχεδιασμό της πρότασης συγχώνευσης των δύο ιδρυμάτων, αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει από τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λάρισας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, το Δημοτικό Συμνούλιο αποφάσισε,  να αναληφθούν όλες οι απαραίτητες πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής.

Το Δημοτικό Συμβούλιο τονίζει στην απόφαση ότι

Α. Σεβόμενο τη γενική αίσθηση της ακαδημαϊκής κοινότητας δέχθηκε επί της αρχής το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας θέτοντας όμως κόκκινες γραμμές οι οποίες θα βελτίωναν την αρχική πρόταση και θα μείωναν τη μεγάλη απώλεια της πόλης. Αυτές οι κόκκινες γραμμές ήταν οι ίδιες που έθεσε ομόφωνα η Σύγκλητος του ΤΕΙ και υιοθέτησαν όλοι οι φορείς της πόλης στη σύσκεψη φορέων που έγινε στη Λάρισα τον Ιούλιο του 2018. Σήμερα μετά την ανακοίνωση του Σχεδίου Νόμου αυτές διαμορφώνονται ως εξής:

  • Ί δρυση δύο Πολυτεχνικών Τμημάτων σε αντικατάσταση των Τμημάτων Μηχανικών της (ΣΤΕΦ).
  • Ένταξη του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων στη νέα πρόταση
  • Να παραμείνει το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων όπως σήμερα ως κατεύθυνση στη Σχολή
  • Διοίκησης Επιχειρήσεων
  • Να γίνει σεβαστή η θέση του Ιατρικού Τμήματος για την ίδρυση του Τμήματος Δημόσιας Υγείας
  • στη Λάρισα
  • Δημιουργία του Ογκολογικού Κέντρου όπως εξαγγέλθηκε στην αρχική πρόταση και όχι ως
  • ερευνητικό Ινστιτούτο
  • Ίδρυση Κέντρου Τεχνολογικών Σπουδών (2ετή προγράμματα) με έδρα τη Λάρισα.

Β. Το Υπουργείο στο Σχέδιο Νόμου που κατέθεσε προς διαβούλευση, όχι μόνο αγνόησε αυτές τις προτάσεις αλλά δεν έδωσε καμία λύση και σε σοβαρά ζητήματα Διοίκησης και Υπηρεσιών του νέου Πανεπιστημίου όπως η διασφάλιση κονδυλίων έρευνας σε τοπικό επίπεδο, η ίδρυση Τμήματος Τεχνικής Υπηρεσίας στη Λάρισα, η ίδρυση γραφείου Πρυτανείας στη Λάρισα κ.α.

Γ. Όλα τα παραπάνω διασφαλίζουν τις απώλειες της πόλης από την κατάργηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας με έδρα τη Λάρισα. Σημειώνουμε με έμφαση ότι η ύπαρξη του ΤΕΙ στην πόλη μας ήταν η βασική αιτία να ιδρυθούν σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε διπλανή πόλη (π.χ. Η μεταφορά της ιστορικής παιδαγωγικής ακαδημίας της Λάρισας και η Γεωπονική Σχολή).

Δ. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υφίσταται ως ίδρυμα με διασπορά των σχολών του στις τέσσερις θεσσαλικές πόλεις και τώρα πέντε (Λαμία) και το γεγονός ότι η Λάρισα χάνει ένα ιστορικό ίδρυμα.

Ε. Το ΤΕΙ Θεσσαλίας είναι ένα ιστορικό ίδρυμα του οποίου η εξέλιξη ταυτίστηκε με την εξέλιξη της πόλης τα τελευταία σχεδόν 50 χρόνια. Ως ΤΕΙ Λάρισας αναπτύχθηκε από μία ανώτερη σχολή σε ένα Ανώτατο Τεχνολογικό Ίδρυμα της Θεσσαλίας, διαθέτοντας ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ωραία campus στην Ελλάδα, με παραρτήματα στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα αλλά και με ουσιαστική παρουσία στην Ανώτατη Εκπαίδευση και στην έρευνα όλης της Θεσσαλίας.

Ζ. Το σημερινό ΤΕΙ Θεσσαλίας είναι αυτόνομο ίδρυμα με σημαντικό προϋπολογισμό λειτουργίας και επενδύσεων, με σημαντικό προϋπολογισμό έρευνας και πάρα πολλά μεταπτυχιακά προγράμματα. Όλη αυτή η δραστηριότητα όπως και το κέντρο των αποφάσεων για τη λειτουργία και την ανάπτυξη του ιδρύματος βρίσκονται στην πόλη της Λάρισας. Το γεγονός της κατάργησής του ενέχει τον κίνδυνο μιας μεγάλης απώλειας για την πόλη της Λάρισας.

Σχόλια (8)

 
Λαρισαίος
10 Οκτ 2018 14:00

Ο προηγούμενος δήμαρχος (Τζανακούλης) είχε καταφέρει να αποτρέψει το σχέδιο ΑΘΗΝΑ του Αρβανιτόπουλου που ήταν επιζήμιο για το ΤΕΙ. Για να δούμε τον Καλογιάννη τι θα κάνει αυτή την φορά

 
ΛΑΜΙΩΤΗΣ
10 Οκτ 2018 18:19

Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΜΙΕΩΝ , ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ , ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ή ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΠΟΛΗ ΜΑΣ .......ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ .....

 
Μάρκος
10 Οκτ 2018 20:12

Αν το υπουργείο έπρεπε να ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα των δημαρχαίων και περιφερειαρχαίων, θα αναγκαζόταν να φτιάξει ένα ολόκληρο πανεπιστήμιο σε κάθε επαρχία. Αλλά και πάλι θα υπήρχαν και κάποιοι που δεν θα ήταν ευχαριστημένοι και θα γκρίνιαζαν. Το πράγμα έτσι όπως εξελίσσεται, γελοιοποιεί και τη διαδικασία και όσους συμμετέχουν σε αυτή, και τον ίδιο τον Υπουργό. Αντί να κάνει τολμηρό "μάζεμα" να εκμεταλλευτεί οικονομίες κλίμακας, υποδομές, τεχνολογία, επιλέγει το "άπλωμα". Και κόστος μεγαλύτερο και από παροχές στους φοιτητές τίποτα. Άντε, σε 3-4-5 χρόνια πάλι τα ίδια θα συζητάμε, όρεξη να έχουμε.

 
Αιτήματα τοπικής αυτοδιοίκησης
10 Οκτ 2018 21:37

Δεν μπορούν να καθορίζουν τοπικοί παράγοντες την εθνική εκπαιδευτική στρατηγική και να αξιώνουν σχολές ΑΕΙ για την περιοχή τους. Έτσι φτάσαμε να συντηρούμε πάνω από 400 τμήματα κάθε είδους τις προηγούμενες δεκαετίες και τώρα τρέχουμε να τα συμμαζέψουμε...

 
Κωνσταντίνος
11 Οκτ 2018 08:11

Καλημέρα σας.Αν δεν ήθελε ο κύριος υπουργός να παρέμβουν οι τοπικοί παράγοντες,έπρεπε από την αρχή να τους το κόψει μαχαίρι.Στις συγχωνεύσεις Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Ιονίου,δόθηκαν ως προίκα,επιπλέον των υπαρχόντων τμημάτων,σε ΑΕΙ και ΤΕΙ,χωρίς να υπάρχουν προσωπικό κι εγκαταστάσεις,τέσσερα τμήματα. Στην παρούσα συγχώνευση, δόθηκαν στο Βόλο,άλλα δύο τμήματα θεωρητικής κατεύθυνσης, χωρίς επίσης να υπάρχουν προσωπικό,εγκαταστάσεις και πάνω απ'όλα εκπαιδευτικές ανάγκες.
Επίσης,πάλι στο παρόν νομοσχέδιο,ιδρύθηκαν στο ΕΚΠΑ τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Κοινωνιολογίας,ενώ υπάρχουν στο Λεκανοπέδιο άλλα τρία τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων κι ένα ακόμα τμήμα Κοινωνιολογίας.Δηλαδή κι εδώ δεν υπηρετούνται εκπαιδευτικές ανάγκες.Δυστυχώς,δε διαμαρτυρήθηκε κανείς,ενώ υπάρχουν άλλες πιό επιτακτικές ανάγκες όπως οι Βρεφονηπιακοί σταθμοί γιά τη στήριξη της οικογένειας.
Δεν είναι αθώο το υπουργείο.Αν από την αρχή ήθελε να περάσει τέτοιο μήνυμα στους τοπικούς άρχοντες,δε θα τα έκανε αυτά.Τώρα,τους προκάλεσε κι έτσι τους άνοιξε την όρεξη να πιστέψουν ότι δικαιούνται να διεκδικήσουν κι εκείνοι και λόγω της προεκλογικής περιόδου το θέμα έχει πάρει έκταση. Πόσο μάλλον στο ίδρυμα της Λάρισας που και προσωπικό υπάρχει και εγκαταστάσεις και φοιτητές,ειδικά στις Τουριστικές επιχειρήσεις που θα αδικηθούν.

 
Τοπικισμός
11 Οκτ 2018 13:42

Αδιανόητο να διαβάζουμε ακόμα και μετά από σχεδόν δεκαετή οικονομική και πολιτισμική κρίση τέτοια κείμενα από εκλεγμένους αντιπροσώπους.

Έχουν μεγάλη ευθύνη και οι ακαδημαϊκοί καθηγητές και οι διοικήσεις των ΑΕΙ, όσο και οι πολιτικοί, για το χάος που δημιουργήθηκε και συντηρείται εδώ και πέντε δεκαετίες στον χώρο της εκπαίδευσης.

https://www.esos.gr/arthra/59285/sta-kagkela-i-iatriki-thessaliasto-sn-d...

 
Αλκιμος
12 Οκτ 2018 10:13

Υπενθυμίζεται στους σχολιαστές ότι οι προτάσεις για τις ιδρύσεις των διαφόρων σχολών και τμημάτων δεν προήλθαν από το Υπουργείο, αλλά από τις Πρυτανείες και Συγκλήτους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του ΕΚΠΑ και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στις δομές των οποίων εντάσσονται. Σύγκλητοι και Πρυτανείες γνωρίζουν πολύ καλύτερα τις ακαδημαϊκές ανάγκες των Ιδρυμάτων τους από ότι Δήμαρχοι, Περιφερειάρχες και διάφοροι σχολιαστές στο esos.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean