Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Απάντηση του υπουργείου στην απόφαση της ΕΛΜΕ Λέσβου για τη χρήση του όρου «λαθρομετανάστης»

Δημοσίευση: 10/10/2018
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η απόφαση της ΕΛΜΕ Λέσβου για τη χρήση του όρου «λαθρομετανάστης» από τους εκπαιδευτικούς του νησιού προκαλεί αλγεινή εντύπωση, τονίζει το υπουργείο Παιδείας, με σημερινή ανακοίνωση , και υπογραμμίζει:

Α. Μέλη της τοπικής ένωσης των εκπαιδευτικών, διαπνεόμενα από αντιλήψεις και ιδέες που δεν συνάδουν ούτε με τον ρόλο τους ούτε με το λειτούργημά τους, πρότειναν και τελικά πρόκριναν με την ψήφο τους τη χρήση του όρου «λαθρομετανάστης» από τους εκπαιδευτικούς των σχολείων του νησιού.

Β. Το υπουργείο εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών δεν θα ακολουθήσει την απαράδεκτη αυτή απόφαση. Υπενθυμίζει δε στους εμπνευστές της, μέλη της παράταξης ΔΑΚΕ της Νέας Δημοκρατίας, το έγγραφο της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Ξένης Δημητρίου με το οποίο ζητείται η εξάλειψη της χρήσης του όρου «λαθρομετανάστης», προκειμένου να αποτραπεί η χρήση μειωτικών για τη προσωπικότητα των ανθρώπων χαρακτηρισμών και να αποφευχθούν φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού.

Γ. Θα ήταν, τέλος, εξαιρετικά χρήσιμη στον δημόσιο λόγο η επίσημη τοποθέτηση της ΟΛΜΕ αλλά και του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας για το περιστατικό αυτό. Τους καλούμε να το πράξουν, όπως είχαμε καλέσει τις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών να τοποθετηθούν και για τις απόψεις που εξέφρασε ο κ. Μητσοτάκης για τη λειτουργία των σχολείων στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Εισαγγελική έκκληση προς εκπαιδευτικούς: Να μη χρησιμοποιείται ο όρος “λαθρομετανάστης”

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελία του Αρείου Πάγου απηύθυνε έκκληση προς τους εισαγγελείς Πρωτοδικών των Περιφερειών να αναλάβουν πρωτοβουλία και δράσεις προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί η Τοπική Κοινωνία σ και , κυρίως, να κινητοποιηθούν οι εκπαιδευτικοί καθώς και άλλοι  φορείς, που ασχολούνται πρωτίστως με ανηλίκους, ώστε , με την ενημέρωση τους, να γίνει ορθή χρήση της ελληνικής γλώσσας και να αποτραπεί η χρήση του όρου “λαθρομετανάστης” και μειωτικών , για την προσωπικότητα των ανθρώπων, χαρακτηρισμών και λέξεων.

Με τον τρόπο αυτό τονίζει η εισαγγελία, θα συμβάλουμε όλοι, στην εξάλειψη φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού.

Ο  όρος “λαθρομετανάστης” , τονίζει η εισαγγελία, συμφωνώντας με τον υπουργό Δικαιοσύνης, δεν είναι δόκιμος , μπορεί να είναι μειωτικός για τη προσωπικότητα του ατόμου και βεβαίως, δεν συναντάται στην ελληνική νομοθεσία, όπου γίνεται λόγος για “παράνομη είσοδο στη χώρα”.

Η εισαγγελία ζητά να εξαλειφθεί στο μέλλον  από τα υπηρεσιακά έγγραφα ή χρήση του όρου “λαθρομετανάστης” και να χρησιμοποιούνται οι όροι: “παράτυπα εισερχόμενα στη χώρα άτομα”, “πρόσφυγες”, “μετανάστες”, “οικονομικοί μετανάστες”, “αιτούντες άσυλο”.

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Λέσβου για την εισαγγελική έκκληση για την μη χρήση του όρου «λαθρομετανάστης»

Μετά την εισαγγελική έκκληση για την μη χρήση του όρου «λαθρομετανάστης» και μετά από τις διάφορες λεκτικές αντιπαραθέσεις που λαμβάνουν χώρα στους κόλπους της εκπαιδευτικής κοινότητας (συνήθως κατά την υλοποίηση και παρουσίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων), το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Λέσβου κρίνει απαραίτητο να δοθούν οι παρακάτω διευκρινήσεις:

• Η εισαγγελική έκκληση δεν είναι νόμος του Ελληνικού κράτους, ούτε απόφαση Ελληνικού Δικαστηρίου. Είναι μια παράκληση μη δεσμευτική και τίποτα παραπάνω.

• Δεν τεκμηριώνεται τίποτα ρατσιστικό και ξενοφοβικό στον όρο «λαθρομετανάστης», απ’ όλους αυτούς που το ισχυρίζονται.
• Σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους συμμετέχει επίσημα η χώρα μας, ο όρος «πρόσφυγας» νοείται μόνο στην πρώτη χώρα υποδοχής και εφ’ όσον του χορηγηθεί άσυλο. Έτσι για την Αλγερία π.χ. πρώτη χώρα υποδοχής είναι το Μαρόκο, η Λιβύη κλπ. Ειδικά για τη Συρία μπορεί να μη θεωρηθεί πρώτη χώρα υποδοχής η Τουρκία αφού έχει κυρώσει τη σύμβαση του ‘51 και το πρωτόκολλο που την ακολουθεί με επιφύλαξη.

• Μετανάστης ονομάζεται αυτός που έχει φύγει από τη χώρα του με τη θέλησή του, έχει ακολουθήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες και έχει στην κατοχή του όλα τα νόμιμα έγγραφα.

• Ο παράτυπος μετανάστης υπολείπεται του κανονικού μετανάστη σε κάποιες τυπικές λεπτομέρειες (π.χ. έχει γίνει η έγκριση αλλά όχι η έκδοση κάποιου εγγράφου).

• Κάθε άλλος που περνάει παράνομα τα σύνορα μιας χώρας παρακάμπτοντας τις νόμιμες διαδικασίες καλείται «παράνομος μετανάστης», έννοια που στην καθομιλουμένη αποδίδεται με τον όρο «λαθρομετανάστης». Το συνθετικό λαθρο- χρησιμοποιείται ευρέως για παράνομες δραστηριότητες. Έτσι χρησιμοποιούμε τους όρους «λαθρεπιβάτης», «λαθροκυνηγός», «λαθρεμπόριο» κλπ.

Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία. Υπέρ της απόφασης ψήφισε η ΔΑΚΕ, κατά η Αγωνιστική Παρέμβαση και το ΠΑΜΕ, ενώ η Αυτόνομη Πρωτοβουλία δεν παραβρέθηκε στη συνεδρίαση.

Για το Δ. Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε.
Ο Πρόεδρος Δήσσος Μιχαήλ-Άνθιμος
Ο Γραμματέας Κρητικόγλου Σταμάτης

 

Σχόλια (7)

 
ασεπίτης
10 Οκτ 2018 19:28

εγώ θα πρότεινα σε κάποιους (όχι σε όλους) από αυτούς που συνέταξαν την απάντηση-επιστολή προς την ΕΛΜΕ να πάνε να μείνουν ΜΟΝΙΜΑ 1 μήνα στο νησί (θα τους φιλοξενήσω εγώ και θα τους ταϊζω ταυτόχρονα) και μετά τα ξαναλέμε.....

 
oxi
10 Οκτ 2018 20:03

Άν διαπράττουν αδίκημα, ας διωχθούν..αλλά επειδή ΔΕΝ διαπράττουν, ας κρατήσει τις απόψεις του ο Υπουργός .

 
Στέλιος
10 Οκτ 2018 20:14

Αν προτείνεται απ τη Δικαιοσύνη να γίνεται σωστή χρήση της ελληνικής γλώσσας, μεταφέρω προς βοήθεια όλων μας τους παρακάτω όρους απ τα ελληνικά λεξικά:

Πρόσφυγας ο [prósfiγas] Ο5 : αυτός που αναγκάζεται ή εξαναγκάζεται να εγκαταλείψει την πατρίδα του ή τον τόπο της μόνιμης κατοικίας του και να καταφύγει σε μια ξένη χώρα ή στη χώρα της εθνικής του προέλευ σης, συνήθ. πληθ., για πληθυσμούς ή για άτομα που μετακινούνται ομαδικά: Οι πρόσφυγες από τη Mικρά Aσία, οι ελληνικοί πληθυσμοί που ήρθαν στην Ελλάδα μετά τη Mικρασιατική Kαταστροφή. Kύματα προσφύγων εγκαταλείπουν τις περιοχές όπου μαίνεται ο πόλεμος. Πολιτικοί / οικονομικοί πρόσφυγες, που εγκατέλειψαν τη χώρα τους για πολιτικούς / οικονομικούς λόγους. Στρατόπεδα προσφύγων, για προσωρινή εγκατάστα ση. (Zούμε) σαν (τους) πρόσφυγες, για προσωρινή και χωρίς ανέσεις εγκα τάσταση. προσφυγάκι το YΠΟKΟΡ.
[λόγ. < ελνστ. πρόσφυξ, αιτ. -υγα]

Μετανάστης ο [metanástis] Ο10 θηλ. μετανάστρια [metanástria] Ο27 : αυτός που έχει μεταναστεύσει, ιδίως με κίνητρο την εργασία: Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία / στις HΠA / στην Aυστραλία.
[λόγ. < αρχ. μετανάστης· λόγ. μετανάσ(της) -τρια (πρβ. σπάν. μσν. μετανάστρια)]

Λαθρομετανάστης ο [laθrometanástis] Ο10 θηλ. λαθρομετανάστρια [laθrometanástria] Ο27 : αυτός που μεταναστεύει λαθραία σε μια άλλη χώρα, που δεν ακολουθεί τις νόμιμες διαδικασίες μετανάστευσης.
[λόγ. λαθρο- + μετανάστης· λόγ. λαθρομετανάσ(της) -τρια]

Ερώτηση:
Ο προτεινόμενος όρος "παράνομα ή παράτυπα εισελθόντες" αφορά πρόσφυγες ή μετανάστες;
Αν αφορά το δεύτερο τότε οι "παράνομα εισελθόντες μετανάστες" πως θα πρέπει να ονομάζονται εν συντομία στα ελληνικά;

 
Πλατάρος Γιάννης
10 Οκτ 2018 22:06

Ιστορικά και Κοινωνιολογικά, είναι γνωστό ότι η βίαιη, επιβαλλόμενη αλλαγή σημασίας λέξεων, παραπέμπει σε εκφασισμό της Κοινωνίας.
Δεν υπάρχει άλλη επιστημονική άποψη. Τελεία και παύλα.
Τα υπόλοιπα δεν είναι ούτε για το Δελφινάριο, καθώς είναι μεν αστεία, αλλά και τραγικά! Ο δε όρος «κωμικοτραγικά» πάλι δεν χωράει την απόπειρα ελέγχου της Γλώσσας.
Φυσικά και η Ελληνικά Γλώσσα έχει ιδεολογικό περιεχόμενο και λίαν έντονο, αρκεί να κάνει κάποιος επί+σκέψη στην Γλώσσα, όπου και είναι η αρχή σοφίας κατ΄Αντισθένη.
Και ο Θουκυδίδης έχει σχολιάσει αρχαιόθεν:
Αξίζει όλο το απόσπασμα σε μετάφραση. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΤΟ ΕΓΡΑΦΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΕΜΦΥΛΙΟΥΣ: (αναφέρεται και στην αλλαγή της σημασίας των λέξεων και πρέπει να υπάρχει όλο το απόσπασμα για το πλαίσιο εντός του οποίου το έθεσε γιατί είναι πάντα προφητικός. Για πολλές δεκαετίες ο Ζουράρις μας έχει ζαλίσει άπαντες και όταν ήλθε η ώρα του φάνηκε κι αυτός ελαχιστότατος...

.....Επτά ολόκληρες μέρες σκότωναν όσους συμπολίτες τους θεωρούσαν εχθρούς. Τους κατηγορούσαν ότι θέλησαν να καταλύσουν την δημοκρατία, αλλά στην πραγματικότητα τους σκότωναν από προσωπικά μίση.
Άνθρωποι που είχαν δανείσει χρήματα, σκοτώθηκαν από τους οφειλέτες τους. Πατέρας σκότωνε το παιδί του, ικέτες δολοφονούνταν μέσα στους ναούς, κάποιους τους έχτισαν ζωντανούς στο ιερό. Ο θάνατος πήρε χίλιες μορφές… Για να δικαιολογούν τις πράξεις τους, άλλαζαν ακόμα και τη σημασία των λέξεων. Η παράλογη τόλμη θεωρήθηκε ανδρεία και αφοσίωση στο κόμμα, ενώ η προσωπική διστακτικότητα θεωρήθηκε δειλία που κρύβεται πίσω από εύλογες προφάσεις. Η σωφροσύνη θεωρήθηκε προσωπίδα της ανανδρίας. Η παραφορά θεωρήθηκε ανδρική αρετή.
Η τάση να εξετάζονται προσεκτικά όλες οι όψεις ενός ζητήματος θεωρήθηκε πρόφαση για υπεκφυγή.
Όποιος ήταν έξαλλος γινόταν ακουστός, ενώ όποιος έφερνε αντιρρήσεις γινόταν ύποπτος. Όποιον επινοούσε κανένα τέχνασμα και πετύχαινε, τον θεωρούσαν σπουδαίο, κι όποιον υποψιαζόταν σύγκαιρα και φανέρωνε τα σχέδια του αντιπάλου, τον θεωρούσαν ακόμα πιο σπουδαίο. Ενώ όποιος ήταν αρκετά προνοητικός, ώστε να μην χρειάζεται τέτοια μέσα, τον κατηγορούσαν ότι διαλύει το κόμμα και ότι είναι τρομοκρατημένος από την αντίπαλη παράταξη.
Με μια λέξη, όποιος πρόφταινε να κάνει κακό πριν από τον άλλον, ήταν άξιος επαίνου, όπως κι εκείνος που παρακινούσε στο κακό όποιον δεν είχε σκεφτεί να το κάνει.
Αλλά και η συγγένεια θεωρήθηκε χαλαρότερος δεσμός από την κομματική αλληλεγγύη, γιατί οι ομοϊδεάτες ήσαν έτοιμοι να επιχειρήσουν οτιδήποτε, χωρίς δισταγμό, και τούτο επειδή τα κόμματα δεν σχηματίστηκαν για να επιδιώξουν κοινή ωφέλεια με νόμιμα μέσα, αλλά, αντίθετα, για να ικανοποιήσουν την πλεονεξία τους παρανομώντας. Και η μεταξύ τους αλληλεγγύη βασιζόταν περισσότερο στην συνενοχή παρά στους όρκους τους.
Και προτιμούσαν να εκδικηθούν για κάποιο κακό αντί να προσπαθήσουν να μην το πάθουν.
Όταν έκαναν όρκους για κάποια συμφιλίωση, τους κρατούσαν τόσο μόνο όσο δεν είχαν τη δύναμη να τους καταπατήσουν. Αλλά μόλις παρουσιαζόταν ευκαιρία, εκείνοι που πρώτοι είχαν ξαναβρεί το θάρρος τους, αν έβλεπαν ότι οι αντίπαλοί τους ήσαν αφύλαχτοι, τους χτυπούσαν κι ένιωθαν μεγαλύτερη χαρά να τους βλάψουν εξαπατώντας τους, παρά χτυπώντας τους ανοιχτά. Θεωρούσαν ότι ο τρόπος αυτός όχι μόνο είναι πιο ασφαλής αλλά είναι και βραβείο σε αγώνα δόλου. Είναι ευκολότερο να φαίνονται επιδέξιοι οι κακούργοι, παρά να θεωρούνται τίμιοι όσοι δεν είναι δόλιοι.
Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να κάνουν το κακό και να θεωρούνται έξυπνοι, παρά να είναι καλοί και να τους λένε κουτούς.
Αιτία όλων αυτών ήταν η φιλαρχία που έχει ρίζα την πλεονεξία και την φιλοδοξία που έσπρωχναν τις φατρίες ν᾽ αγωνίζονται με λύσσα. Οι αρχηγοί των κομμάτων, στις διάφορες πολιτείες, πρόβαλλαν ωραία συνθήματα. Ισότητα των πολιτών από την μια μεριά, σωφροσύνη της αριστοκρατικής διοίκησης από την άλλη.
Προσποιούνταν έτσι ότι υπηρετούν την πολιτεία, ενώ πραγματικά ήθελαν να ικανοποιήσουν προσωπικά συμφέροντα και αγωνίζονταν με κάθε τρόπο να νικήσουν τους αντιπάλους τους.
Τούτο τους οδηγούσε να κάνουν τα φοβερότερα πράματα, επιδιώκοντας να εκδικηθούν τους αντιπάλους τους, όχι ως το σημείο που επιτρέπει η δικαιοσύνη ή το συμφέρον της πολιτείας, αλλά κάνοντας τις αγριότερες πράξεις, με μοναδικό κριτήριο την ικανοποίηση του κόμματός τους. Καταδίκαζαν άνομα τους αντιπάλους τους ή άρπαζαν βίαια την εξουσία, έτοιμοι να κορέσουν το μίσος τους.
Καμιά από τις δύο παρατάξεις δεν είχε κανέναν ηθικό φραγμό κι εκτιμούσε περισσότερο όσους κατόρθωναν να κρύβουν κάτω από ωραία λόγια φοβερές πράξεις.
Όσοι πολίτες ήσαν μετριοπαθείς θανατώνονταν από την μια ή την άλλη παράταξη, είτε επειδή είχαν αρνηθεί να πάρουν μέρος στον αγώνα, είτε επειδή η ιδέα και μόνο ότι μπορεί να επιζούσαν προκαλούσε εναντίον τους τον φθόνο.

«Κερκυραϊκά» (Ιστορίαι 3.81 – 3.82)

 
Ως εδώ
10 Οκτ 2018 22:07

είναι πραγματικά απίστευτο ότι υπάρχουν καθηγητές που αποφάσισαν κάτι τέτοιο και επίσης απίστευτο ότι υπάρχουν σχολιαστές που συμφωνούν με μία τόσο ρατσιτική ορολογία! Και μάλιστα με το σαθρό επιχείρημα "ας ζούσατε 1 μήνα στο νησί". Δηλαδή στα προσφυγάκια που έζησαν πόλεμο, που έζησαν θάνατο, που πέρασαν θάλασσα για να ακουμπήσουν σε ένα ειρηνικό μέρος θα βγάλετε τον οχετό σας?

 
Ως εδώ
10 Οκτ 2018 23:34

Θα πρότεινα στην ιδεολογική πλατφόρμα να μην ξαναπληγώσει κανένα εγκληματία, αποκαλώντας τους λαθρέμπορους παράτυπους έμπορους και τους παιδεραστές ως παράτυπους εραστές παιδιών.
Αλλά για να σοβαρευτούμε, για να μην νομίζουν μερικοί ότι η γλώσσα αλλάζει με διαταγές, ο λαθρομετανάστης είναι λαθρομετανάστης και θα γίνει μετανάστης ή πρόσφυγας αφού θα πάρει αυτή την ιδιότητα μετά από τις νόμιμες διαδικασίες.
Ότι κάποιοι ονομάζουν την ορολογία ρατσιστική καλό είναι να καταλάβουν πως η Ελληνική γλώσσα δεν είναι ρατσιστική όσο κι’ αν οι λέξεις πονάνε από τη στιγμή που αποδίδουν το ακριβές νόημα και έννοια.

 
Κωνσταντίνος Κ.
11 Οκτ 2018 10:09

Η "προσφυγοποίηση" όλων όσων μπαίνουν στη χώρα θα οδηγήσει σε πολλά και έντονα προβλήματα. Στη Λέσβο το μισό του πληθυσμού σήμερα είναι "πρόσφυγες" από 50 διαφορετικά κράτη, το 30% ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean