Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

«Πράσινο φως» Κ. Γαβρόγλου για ίδρυση νέου Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας

Θα συγκροτηθεί Ακαδημαϊκό Συμβούλιο Εκπαίδευσης και Έρευνας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (Α.Σ.Ε.Ε.Π.Σ.Ε ) με έδρα τη Λαμία, με σκοπό να μελετήσει τις προϋποθέσεις ίδρυσης ΑΕΙ
Δημοσίευση: 12/10/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Διάταξη για τη συγκρότηση του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου Εκπαίδευσης και Έρευνας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (Α.Σ.Ε.Ε.Π.Σ.Ε ) με έδρα τη Λαμία, με σκοπό να μελετήσει τις προϋποθέσεις ίδρυσης ΑΕΙ και Ερευνητικού Κέντρου στη Στερεά Ελλάδα, θα περιλαμβάνει το Σχέδιο Νόμου για το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, κατά τη σημερινή συνάντηση με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας, Αθανάσιο Μιχελή, Απόστολο Καραναστάση και Ιωάννη Σαρακιώτη.

Στη συνάντηση οι βουλευτές έθεσαν το θέμα της ίδρυσης του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας και ο υπουργός δήλωσε ότι μετά τη δική τους προτροπή και σε συνεργασία με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρώτου και Δεύτερου Βαθμού αποφάσισε ότι στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει αυτή η διάταξη

Το  Α.Σ.Ε.Ε.Π.Σ.Ε. θα συγκροτηθεί  με απόφαση του υπουργού Παιδείας, Έρευνας   και  θα αποτελείται από δώδεκα (12) μέλη:

α) έξι (6) μέλη είναι μέλη Δ.Ε.Π. εκ των οποίων δύο (2) προτείνονται από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δύο (2) από τη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ και δύο (2) από τη Σύγκλητο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ένας εκ των οποίων ορίζεται ως Πρόεδρος,

β) ένα (1) μέλος υποδεικνύεται από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας (Ε.Σ.Ε.Κ.)

γ) ένα (1) μέλος επιλέγεται από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,

δ) δύο (2) μέλη υποδεικνύονται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας,

ε) ένα (1) μέλος υποδεικνύεται από τα επιμελητήρια που εδρεύουν στην οικεία Περιφέρεια και

στ) ένα (1) μέλος υποδεικνύεται από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας.

Για την απόφαση αυτή ενημερώθηκε και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης.

Κατά την συνάντηση του υπουργού με τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της συνέργειας του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΕΚΠΑ και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και οι βουλευτές ενημερώθηκαν για τον προγραμματισμό του Υπουργείου ως προς την ολοκλήρωση των συνεργειών στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα.

 

Σχόλια (22)

 
Γιάννης Π.
12 Οκτ 2018 11:03

Για όσους δεν το κατάλαβαν, αυτό είναι το τυράκι για να μπορέσει να περάσει αναίμακτα το νομοσχέδιο για τη συγχώνευση!
Έτσι, θα μπορούν οι βουλευτές της Φθιώτιδας να βγαίνουν στο δρόμο και να μην τους αποδοκιμάζουν.
Κύριοι βουλευτές, τώρα σας έπιασε το ενδιαφέρον για το ΤΕΙ?. Μόνο οι ψήφοι σας ενδιαφέρουν. Τόσα χρόνια τι κάνατε?

 
Νίκος
12 Οκτ 2018 11:25

Δηλαδή στη Λαμία θα εδρεύει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με τμήματα του και θα γίνει και Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας? Ο Υπουργός όποιος πάει εκεί όλο τάζει: Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, Ογκολογικό Κέντρο στη Λάρισα, Αναρριχητική πίστα στα Τρίκαλα κλπ κλπ. Καγιάκ στον Πηνειό θα κάνει??? Πόσο δούλεμα πια???

 
ΛΑΡΙΣΑ
12 Οκτ 2018 11:29

Δεν το πιστεύω ότι όλοι κερδιζουν εις βάρος της υποχωρητικής Λάρισας. Και στη Λαμία Πανεπιστημιο !!! Μπράβο κ Μπακογιάννη

 
ΛΑΡΙΣΑ
12 Οκτ 2018 11:33

Ο Αγοραστός που ειναι?

 
Δρ. ΕΔΙΠ @Γιάννης Π. @Νικος@ΛΑΡΙΣΑ
12 Οκτ 2018 12:25

Εκλεκτοί φίλτατοι Θεσσαλοί και Ρουμελιώτες!
Μετά τον τόσο "ΚΑΚΟ" υπουργό έρχεται ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ και τότε κάποιοι θα νοσταλγήσουν τα "τυράκια" γιατί θα κοπούν δια ροπάλου και θα υπάρχουν μόνο φόλες και φάκες.

 
ΚΩΣΤΑΣ
12 Οκτ 2018 12:39

Aρκει να βρεθει τροπος να ψηφισουν οι βουλευτες του συριζα αυτο το εκτρωμα!!!!!!!!!!!!!!!!!! ελεος!!!!!!!!!!

 
Πολιτης
12 Οκτ 2018 13:33

Ωραιο αστειο κυριε υπουργε. Να υποθεσω οτι θα ενσωματωθει και το τμημα γεωμπλοκων του τιτανα Πανουση;

 
Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας
12 Οκτ 2018 13:37

Ούτε η Στερεά Ελλάδα ούτε καμία άλλη περιφέρεια της χώρας δε χρειάζεται ΝΕΟ ΑΕΙ.

Εκείνο που έχει ανάγκη η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι να συμμαζευτούν τα 420 τμήματα και τα 1100+ μεταπτυχιακά προγράμματα. Δεν είναι θέμα πολιτικών τοποθετήσεων κομμάτων είναι εθνικό ζήτημα.

 
Δημήτρης
12 Οκτ 2018 13:44

Δώσε πανεπιστήμια στο λαό!!! Όλοι πρυτάνεις, όλοι κοσμητορες, όλοι απόφοιτοι ΑΕΙ! Σαν την κατοχική δραχμή : με 100δις δραχμές αγοράζεις ένα αυγό!Όμως άμα το νόμισμα γεμίσει "μηδενικά" τα "κόβεις" όπως έκανε ο Μαρκεζίνης. Άμα η χώρα γεμίσει "μηδενικά", τι κάνεις;

 
Απόφοιτος
12 Οκτ 2018 13:52

@Δρ. ΕΔΙΠ

Όταν μια κυβέρνηση και ένας Υπουργός παιδείας δεν μπορεί να ορίσει επαγγελματικά δικαιώματα που χρονίζουν 30+ έτη και όταν πετάει τα πτυχία των αποφοίτων των ΑΤΕΙ στα σκουπίδια χωρίς αντιστοίχιση-ισοτιμία, τότε κύριε μάλλον Μητσοτάκης μας χρειάζεται.Λογικές του είδους κάτσε στα κακά γιατί υπάρχουν και χειρότερα οι απόφοιτοι δεν έχουν άλλες αντοχές και υπομονή για να τα δεχτούν.Όπως έστρωσαν θα κοιμηθούνε οι κύριοι της αριστεράς που θα έσπαγαν αυγά υποτίθεται.

 
DP TEI
12 Οκτ 2018 14:32

Πόσα σενάρια εποχής Μαυρογιαλούρου θα ακούσουμε ακόμα; Δεν το κάνουμε τώρα, θα το κάνουμε σε δεύτερο χρόνο, να το συζητήσουμε με το Θεσσαλίας, να μας πει τη γνώμη του το ΕΚΠΑ, να γνωμοδοτήσει και το Γεωπονικό, πέρασε και κάποιος απέξω του Αριστοτελείου να τον ρωτήσουμε κι αυτόν ....... Έλεος με ποιους νομίζουν ότι παίζουνε;

 
Ερευνητής
12 Οκτ 2018 15:15

Το 2014 έιχε νομοθετηθει η ίδρυση του Κέντρου Έρευνας και Επιχειρηματικής Καινοτομίας Κεντρικής Ελλάδας με έδρα τη Λαμία και το Βόλο. Ο τωρινός αναπληρωτής υπουργός το κατηργεισαι και απ' ότι φαίνεται το θέμα ξανανοίγει. Πότε επιτέλους θα αποφασιστεί μια σταθερή πολιτική για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την έρευνα;

 
Κενό χρόνου
12 Οκτ 2018 15:41

@Δημήτρης, μα και πριν όλοι πτυχιούχοι ΑΕΙ ήταν. Απλά τώρα θα αποκτήσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα που τους στέρησαν εδώ και δεκαετίες.

 
φοβερή ιδέα
12 Οκτ 2018 16:15

Με το Υπάρχον ν/σ καταργουνται τα τει Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και έχουμε ένα νέο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΕΚΠΑ και γεωπονικο. Μετά από αυτά τα τρια ιδρύματα κάποια ΤΜΗΜΑΤΑ θα φύγουν και θα εχουμε ενα νέο πανεπιστήμιο. ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ.

 
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
12 Οκτ 2018 16:44

Οτι του φανει του Λολοστεφανη. Αντι να κλεισουν πολλα απο τα ειδη υπαρχοντα παραρτηματα σχολες και τμηματα ανα την Ελλαδα, θελουν να δημιουργησουν τωρα και ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ! Ρε σεις πατε καλα; Συνελθετε! Η μικρη αυτη χωρα δεν χρειαζεται αλλα Πανεπιστημια πως το λενε, δεν παει αλλο. Αναβαθμιστε τα υπαρχοντα αφου προηγηθει εξωτερικη αξιολογηση.

 
DR. DIOIKHTIKOS
12 Οκτ 2018 19:02

τόσο καιρό μιλάμε για συγχωνεύσεις και τώρα ανοίγουμε νέο ΑΕΙ; κ. Γαβρόγλου θα σας μαλώσω. Χωρίς καμία μελέτη (χωροταξική, οικονομοτεχνική κλπ)κλείσατε όλα τα τει της Ελλάδας, δεν μαζέψατε ούτε ένα τμήμα από τα παραρτήματα, η βάση του 10 δεν εφαρμόζεται, εγγράφονται όποιοι περνάνε έξω από τα πανεπιστήμια και εσείς θα ανοίξετε ένα ΑΕΙ ακόμα;

 
Κωνσταντίνος
12 Οκτ 2018 19:11

Προς Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας:
Βέβαια,η Περιφέρεια δε χρειάζεται κανένα Πανεπιστήμιο.Χρειάζεται η Αθήνα,ακόμα ένα τμήμα Κοινωνιολογίας,ενώ υπάρχει και λειτουργεί ακόμα ένα στο λεκανοπέδιο με χιλιάδες ανέργους. Χρειάζεται ακόμα ένα Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων ενώ λειτουργούν ακόμα τρία(το τελευταίο ιδρύθηκε στο ΠΑΔΑ μόλις φέτος,το ξεχάσαμε;)στο Λεκανοπέδιο με δεκάδες χιλιάδες ανέργους. Ποιές ακαδημαϊκές ανάγκες εξυπηρετούν αυτά τα δύο τμήματα; Αλλά όταν ικανοποιούν την αγορά του Λεκανοπεδίου οι ιδρύσεις,τότε δε μιλούμε.
Επαναστατούμε μήπως ξεφύγει κανα ευρώ και πάει στην αγορά της Θήβας ή της Άμφισσας.Δυστυχώς,δεν αλλάζουμε.Παιδιά της Αθήνας είναι οι επαρχιώτες και κάνουν τα ίδια που έκανε αυτή από την ίδρυσή της γιά ν'αναπτυχθεί.Ρούφηγμα δηλαδή κάθε ζωτικής δύναμης της χώρας γιά να ζήσει μόνο το κεφάλι κι όχι τα χέρια και τα πόδια.Αυτά να παραλύσουν.Δε χρειάζονται.

 
K. G.
12 Οκτ 2018 21:30

Ο Μητσοτάκης θέλει να ιδρύσει ιδιωτικά Πανεπιστήμια και σεις δεν θέλετε Δημόσια!!!
Σας πειράζει που Έλληνες κάνουνε μεταπτυχιακά στην Κύπρο, που σπουδάζουν στο εξωτερικό. Όταν δημιουργούνται Πανεπιστήμια στη χώρα πάλι εναντιωνεστε.
Μήπως τελικά το μόνο που σας φταίει είναι η τωρινή κυβέρνηση;

 
Ποιοτικά Πανεπιστήμια
12 Οκτ 2018 23:22

Δε θα τονωθεί η Θήβα και η Άμφισσα με τα νέα πανεπιστήμια, όπως δεν τονώθηκε καμία πόλη της Ελλάδας με τα τμήματα των ΤΕΙ που ξεφύτρωσαν σαν μανιτάρια σε όλες τις περιφέρειες και τώρα τρέχουμε να τα "μαζέψουμε".

Το ότι πρέπει να συγχωνευτούν τμήματα και ιδρύματα στην Αττική ΔΕ σημαίνει ότι μπορούν να ανοίξουν τμήματα στην περιφέρεια, σαν αντίβαρο.

Ο,τι στραβό συμβαίνει πρέπει να το ανεχόμαστε και να το δικαιολογούμε "μα, και στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη το ίδιο έκαναν";

Ούτε ο κόσμος θα επιστρέψει στην επαρχία, ούτε οι νέοι φοιτητές θα έχουν ποιοτική εκπαίδευση, που είναι και η κύρια αποστολή ενός ανώτατου ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ιδρύματος.

Το στοίχημα δεν είναι να παραμείνουν οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές στην Ελλάδα αλλά να έχουν θέση όλη αυτή οι απόφοιτοι. Με το παρόν παραγωγικό μοντέλο αυτό δε θα συμβεί ούτε σε 20 χρόνια.

Η Ελλάδα χρειάζεται πρωτίστως να οργανώσει μια ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ εκπαίδευση, όχι μια βιομηχανία παραγωγής φθηνών τίτλων σπουδών από απαξιωμένα ιδρύματα. Αυτό απαιτεί εθνικό σχέδιο χωρίς τοπικιστικά κριτήρια "μοιρασιάς" νεοσύστατων σχολών και τμημάτων.

https://www.esos.gr/arthra/59285/sta-kagkela-i-iatriki-thessaliasto-sn-d...

 
Απασχόληση στην Ελλάδα
13 Οκτ 2018 00:12

Οι φοιτητές αποκλείεται να βρουν εργασία στην επαρχία και γι'αυτό επιλέγουν να μένουν στην πρωτεύουσα.

Από πρόσφατη έρευνα του ΟΠΑ (περίοδος 2012-2018), η πλειονότητα των αποφοίτων παραμένουν στην Ελλάδα σε ποσοστό 63%.

Το ποσοστό απασχόλησης των αποφοίτων ανά γεωγραφική περιοχή στην Ελλάδα είναι συντριπτικό: 85% στον νομό Αττικής.

Δηλαδή, ακόμα και όσοι δεν έχουν καταγωγή από Αθήνα παραμένουν εκεί.

https://www.esos.gr/arthra/59379/ypsili-aporrofitikotita-ton-apofoiton-t...

 
Λαρισα
13 Οκτ 2018 22:56

Προτείνω να πάνε και η Βαγενά με τον Παπαδόπουλο στον Γαβρογλου μπας μας δώσει και μας κανένα Πανεπιστήμιο τώρα που μοιράζει δεξιά και αριστερά. Κρίμα για τη Θεσσαλία και ειδικότερα για τη Λάρισα για τα επόμενα 30 χρόνια να είναι μια πόλη χωρίς κρατικό δημόσιο ιδρυμα. Νομίζω ότι όταν γίνουν ιδιωτικά πανεπιστήμια στη Λάρισα θα γίνει δυστυχως το μεγαλύτερο εκτός Αθήνα θεσσαλονικης

 
Μιχάλης Γρ Βραχόπουλος
15 Οκτ 2018 21:24

Αυτό το κείμενο είναι τουλάχιστον προκλητικό αλλά παράλληλα και ιδιαίτερα προσβλητικό για την περιοχή και για το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.
Αρχικά ο υπουργός χωρίς ουσιαστική συζήτηση με το τοπικό Ίδρυμα και ουσιαστικά αφαιρώντας του και το δικαίωμα αντίδρασης, εφόσον με την πρόταση περί "συνέργειας" (επί της ουσίας υποτακτικής πλήρους απορρόφησης) δημιούργησε εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των μελών ΔΕΠ που αντέδρασαν στην πλήρη κατάργηση των αντικειμένων τους, με εκείνους που ένοιωσαν λύτρωση και αποκατάσταση (πολλαπλών εκτιμήσεων) των όποιων προβλημάτων τους.
Δευτερογενώς δεν αποδέχθηκε καμιά λειτουργική και ουσιαστική πρόταση έχοντας αποκλείσει από την συζήτηση τόσο την κοινότητα εκπαιδευτικού προσωπικού του ανώτατου ιδρύματος της περιοχής, αλλά παράλληλα διαλύοντας κάθε ελπίδα δημιουργικής συζήτησης και προοπτικής.
Έρχεται τώρα μετά την «κηδεία» ενός ιδρύματος να θέσει σε συζήτηση με εκπροσώπους των πανεπιστημίων που θα λειτουργούν τότε στην περιοχή το θέμα για ίδρυση πανεπιστημίου.
Τίθεται ένα πολύ ηχηρό ερώτημα: Αλήθεια εφόσον υπάρχει η αναγκαιότητα ίδρυσης νέων τμημάτων, όπως αυτά προτείνονται από τα πανεπιστήμια που συμμετέχουν στην διάλυση του ΤΕΙ, γιατί δεν δημιουργείται εξ αρχής ένα πανεπιστήμιο με μαγιά τα νέα τμήματα;, και ίσως μερικά ακόμα από την διατήρηση ή συγχώνευση τμημάτων του υφισταμένου ΤΕΙ;
Γιατί δεν χρησιμοποιείται η ίδια διαδικασία διοίκησης μέσω διοικούσας επιτροπής με σκοπό να οργανωθεί το νέο ίδρυμα οι δε σημερινοί εκπαιδευτικοί να ενταχθούν μέσω της αξιολόγησης τους όπως ήδη προβλέπεται;.
Αυτό θα έδινε την δυνατότητα να εκφραστεί και η άποψη του καθηγητή Ιωάννη Πανούση, αλλά να συμμετέχουν και άλλοι φορείς της περιοχής και της Ελλάδας όπως λ.χ. η εκπαιδευτική κοινότητα του ΤΕΙ, οι βιομηχανίες, το υπουργείο πολιτισμού, το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης, το υπουργείο ενέργειας και άλλοι φορείς στην ανάπτυξη ενός νέου και πρωτοποριακού πανεπιστημίου.
Με την λογική των επιτροπών συνήθως οι πολιτικοί πετάωε την μπάλα στην εξέδρα για να μη λειτουργήσουν.
Το όλο κείμενο και η συμπεριφορά μόνο θλίψη μπορεί να μας δημιουργήσει.
Με «εκτίμηση»

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ