Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Αντιπρυτάνεις ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας: Στις «καλένδες» το πόρισμα για τη συνένωση με το Παν. Δυτ. Μακεδονίας;

"Η επιφυλακτικότητα και οι όποιες προσωπικές στρατηγικές θα πρέπει να δώσουν τη θέση τους στις ανάγκες και απαιτήσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας και της πολυπαθούς τοπικής κοινωνίας για ένα σύγχρονο Πανεπιστήμιο στη Δυτική Μακεδονία"
Δημοσίευση: 15/10/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την ανησυχία τους  και προβληματισμό διατυπώνουν με κοινό ανακοινωθέν οι Αντιπρυτάνεις του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Στέργιος Μαρόπουλος         και Νικόλαος  Σαριαννίδης   για την καθυστέρηση συνένωσης του Ιδρύματός τους με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.                            

«Στη Δυτική Μακεδονία η κοινή επιτροπή ΤΕΙ και Πανεπιστημίου έχει καταθέσει  πρόταση, όμως προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία η καθυστέρηση για τη σύμπραξη των ιδρυμάτων, παρά το γεγονός ότι αφορά μια σχετικά μικρή γεωγραφική περιοχή, με δυο μόνο ιδρύματα συγκριτικά με περιπτώσεις όπως της Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, αλλά και της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας όπου αφορά στη συμφωνία τεσσάρων ιδρυμάτων», τονίζουν οι δύο Αντιπρυτάνεις και υπογραμμίζουν τα εξής:

Επιφυλακτικότητα-προσωπικές στρατηγικές

Η επιφυλακτικότητα και οι όποιες προσωπικές στρατηγικές θα πρέπει να δώσουν τη θέση τους  στις ανάγκες και απαιτήσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας και της πολύπαθους τοπικής κοινωνίας για ένα σύγχρονο Πανεπιστήμιο στη Δυτική Μακεδονία, με διεθνή προσανατολισμό και όραμα να αποτελέσει ένα υποδειγματικό Πανεπιστημιακό Ίδρυμα γνώσης και προσφοράς στην κοινωνία.     

Έκκληση στον υπουργό Παιδείας

Καλούμε το ΥΠΠΕΘ να επισπεύσει τις διαδικασίες και να καταθέσει το σχέδιο νόμου, αλλά και τα όργανα των δύο Ιδρυμάτων να προχωρήσουν σε θετικές αποφάσεις και δηλώσεις που θα διευκολύνουν και δεν θα υπονομεύουν το όραμα για ένα μεγάλο Πανεπιστήμιο στη Δυτική Μακεδονία.

Ελάχιστες οι επικαλύψεις

Στα πλεονεκτήματα του εγχειρήματος στη Δυτική Μακεδονία θα πρέπει να τονισθεί ότι οι επικαλύψεις των δυο ιδρυμάτων είναι ελάχιστες στα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύουν, ενώ η συμπληρωματικότητά τους είναι μεγάλη.

Η Δυτική Μακεδονία

Η Δυτική Μακεδονία, μια περιφέρεια με πολλά δομικά και διαρθρωτικά προβλήματα στην οικονομία της,  έχει την υψηλότερη ανεργία στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα αποτελεί μια από τις φτωχότερες περιφέρειες στην Ευρώπη, γεγονός που εντείνεται και από τις πρόσφατες εξελίξεις στην ΔΕΗ, αλλά και από τις περιορισμένες προοπτικές στη μεγάλη βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό (αποτελεί μόνο το 0,3 % στο σύνολο της χώρας, ΕΛΣΤΑΤ 2018).

Η δημιουργία ενός νέου μεγάλου Πανεπιστημίου στη Δυτική Μακεδονία

Η δημιουργία ενός νέου μεγάλου Πανεπιστημίου στη Δυτική Μακεδονία αποτελεί αναγκαιότητα όχι μόνο εκπαιδευτική και επιστημονική, αλλά παράλληλα οικονομική και κοινωνική. Ο επαναπροσδιορισμός και η επανεκκίνηση ενός μεγάλου εκπαιδευτικού και ερευνητικού οργανισμού, που θα ενσωματώνει την υψηλή θεωρητική γνώση  των Πανεπιστήμιων με την «τεχνολογική εμπειρία» των ΤΕΙ, μπορεί να αποτελέσει θύλακα γνώσης και μόρφωσης με πολύπλευρα οφέλη στην τοπική κοινωνία. Σε γενικές γραμμές, τα πανεπιστήμια δε δημιουργούν, μόνο, νέα γνώση, αλλά αναπτύσσουν και εμβολιάζουν με ανθρώπινο κεφάλαιο ιδιαίτερα τις περιοχές που εδράζονται και ως εκ τούτου συνιστούν σημαντικό μοχλό οικονομικής άνθησης και ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, το εγχείρημα  της σύμπραξης και του επαναπροσδιορισμού των ανώτατων εκπαιδευτικών της περιφέρειάς μας αναμένεται να προσδώσει προστιθέμενη αξία διότι:

•    όχι μόνο εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα των τμημάτων και σχολών σε όλους τους νομούς της περιφέρειας, αλλά και ενισχύονται με περαιτέρω τμήματα, όπως φαίνεται και από τις μέχρι τώρα προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας      

•    τα προγράμματα σπουδών προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου ενός νέου πανεπιστημίου δεν θα χαρακτηρίζονται από επικαλύψεις, αλλά θα εναρμονίζονται και θα συμπληρώνουν το ένα το άλλο, με βάση τις τοπικές και εθνικές ανάγκες

•    η ελκυστικότητα ενός νέου μεγαλύτερου φορέα για φοιτητές και επιστήμονες έγκειται όχι μόνο στην ακαδημαϊκή ευρύτητα και συμπληρωματικότητα των προγραμμάτων σπουδών, αλλά και στην αναβάθμιση και προαγωγή της έρευνας που θα επιφέρει η συνέργεια των ερευνητών και η αποτελεσματικότερη  αξιοποίηση του εργαστηριακού εξοπλισμού των δυο Ιδρυμάτων   

•    εξοικονομούνται δημόσιοι πόροι, καθώς όχι μόνο θα αξιοποιούνται καλύτερα οι υπάρχουσες υποδομές και διοικητικές υπηρεσίες, αλλά θα πραγματοποιούνται και οικονομίες κλίμακας

•    η σύμπραξη Πανεπιστημίου και ΤΕΙ θα έχει ως αποτέλεσμα την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εκπόνηση  Διετών Προγραμμάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με βάση τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες της Περιφέρειας

•    η διασύνδεση με οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς θα είναι αποτελεσματικότερη, καθώς  το ανθρώπινο δυναμικό των δυο ιδρυμάτων, που έχει εμπειρία και δραστηριοποιείται ανάλογα, θα μπορεί να συνεργαστεί και να δημιουργήσει ισχυρότερες δομές ανάπτυξης και διάχυσης της επιστημονικής  γνώσης στην τοπική και εθνική οικονομία και κοινωνία.           

Σχόλια (10)

 
Ρεαλισμός και ορθολογισμός
16 Οκτ 2018 19:39

Σε ποια ελληνική περιφέρεια (κωμόπολη ή χωριό ή νησί) έχουν παίξει οι καθηγητές και οι φοιτητές ενός πανεπιστημίου ηγετικό ρόλο τα τελευταία 50 χρόνια; Έχετε κάποιο παράδειγμα επιτυχίας (success story);

Το ότι υπάρχουν απαξιωμένα περιφερειακά τμήματα που χρησιμοποιούνται ως stepping stone για να μετακινηθούν τα μελη ΔΕΠ σε θέσεις στα κεντρικά είναι ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ που μόνο κάποιος που συστηματικά εθελοτυφλεί για τα εκλεκτορικά δεν αναγνωρίζει.

Ακόμα και τα ιδρύματα στην Πάτρα, τα Ιωάννινα, τον Βόλο και την Κρήτη έχουν ΤΕΡΑΣΤΙΟ πρόβλημα συγκράτησης και ενίσχυσης του έμψυχου δυναμικού τους (όπως χαρακτηριστικά αναφερουν οι αξιολογήσεις της ΑΔΙΠ) και κάποιοι ακόμα οραματίζονται τμήματα σε κάθε πόλη κάθε περιφέρειας...

Αυτό ο παράλογος και κοντόφθαλμος σχεδιασμός εξάντλησε όλους τους πόρους των ΑΕΙ και στην ουσία υποθήκευσε το μέλλον της χώρας.

Επειδή πχ. η Κοζάνη έχει εργοστάσιο της ΔΕΗ πρέπει από δίπλα να ιδρύσουμε 10 τμήματα πανεπιστημίου και ΤΕΙ; Με ποια λογική; Το στοίχημα είναι να έχουν τη δυνατότητα οι απόφοιτοι πανεπιστημίου να ζήσουν στην περιφέρεια όχι να δημιουργούμε τεχνητές ροές φοιτητών.

Από καινοτομία και μεταφορά τεχνογνωσίας όμως μόνο η ανάπτυξη των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων και των καταστημάτων εστίασης έχει συντελεστεί σε όλες τις επαρχιακές πόλεις από το 1975 και έπειτα, με τα πολυάριθμα ΤΕΙ και πανεπιστήμια.

 
K. G.
16 Οκτ 2018 15:04

25 τμήματα είναι μικρό Πανεπιστήμιο;
Μάλλον δεν σας αρέσει που η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα αποκτήσει Πανεπιστήμιο.
Κάθε περιφέρεια και ένα Πανεπιστήμιο με την έδρα στην Έδρα της Περιφέρειας.
Όλοι εσείς που τάχα βλέπετε ένα μικρό Πανεπιστήμιο με 25!!! Τμηματα, μπορείτε να δείτε το Χαροκοπειο, το πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Το παντειο, το ΓΠΑ, Το παν Πειραιά, Το ΟΠΑ, και άλλα πολλά.
Το ενεργειακό κέντρο της χώρας δεν πρόκειται να μείνει χωρίς ΑΕΙ με έδρα την Κοζάνη. Τόσο απλά!!!!

 
Κωνσταντίνος
16 Οκτ 2018 13:18

Προς Νέος Ακαδημαϊκός Χάρτης γιά την Ελλάδα:Ο καθηγητής κύριε ως πολυταξιδεμένος στο εξωτερικό πρέπει να είναι παλικάρι κι όχι να έχει τη νοοτροπία του ανειδίκευτου εργάτη του μεροκάματου ή του δημόσιου υπάλληλου που πασχίζει να μετατεθεί,να τρουπώσει με ασφάλεια κάπου πιό κεντρικά.Αυτά τα λέγανε και τα κάνανε τη δεκαετία του 1950-60 και πιό πριν.Σήμερα,με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας,μπορεί ν'αναπτύξει καινοτομίες και εφευρέσεις, ανεξάρτητα αν είναι στα Χανιά,την Ξάνθη ή την Πάτρα.Και να παίξει ηγετικό ρόλο στην περιφέρεια,όπου ταχθεί. Έπειτα,πολιτιστική και πνευματική ζωή,δόξα το Θεό,αναπτύσσεται γρήγορα και στις μεσαίες πόλεις που αναφέρετε,και το γνωρίζετε.
Αλλά δεν μπορώ να μη σταθώ στο ότι υποστηρίζετε ότι πρέπει να έρθουν τμήματα και προσωπικό στα Ιωάννινα και την Πάτρα,τις πόλεις με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση τμημάτων στα περιφερειακά ιδρύματα. Ειδικά στην Πάτρα,όπου έγινε το έγκλημα της μετακίνησης του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών από το Αγρίνιο με τη βοήθεια και των ξεσηκωμένων φοιτητών με επαναστατικό δίκαιο εδώ κι αρκετά χρόνια.Κι εσείς καλείτε να επαναληφθεί αυτό το πραξικόπημα κι αλλού.
Προς το παρόν,ευχαριστήστε τον υπουργό Παιδείας που ιδρύει ακόμα ένα Τμήμα Κοινωνιολογίας και Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στο ΕΚΠΑ,ενώ λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια ακόμα ένα τμήμα Κοινωνιολογίας και τρία τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων στο λεκανοπέδιο(το τελευταίο ιδρύθηκε στο ΠΑΔΑ φέτος)

 
Νέος Ακαδημαϊκός Χάρτης για την Ελλάδα
16 Οκτ 2018 12:33

Αναπαράγετε απόψεις και προτάσεις που όταν εφαρμόστηκαν (δεκαετίες 1980-2010) μόνο καταστροφικές ήταν για την Ελλάδα:

Η διασπορά των σχολών ενός ιδρύματος ή ακόμα και των τμημάτων μιας σχολής ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ζημίωσε πολλαπλώς τα ελληνικά ΑΕΙ.

Προφανώς θα πρέπει να συγχωνευτούν αρκετά πανεπιστημιακά τμήματα και να γίνουν μετακινήσεις προσωπικού (σε Ιωάννινα, Λάρισα, Βόλο, Ξάνθη, Πάτρα, Ηράκλειο, Χανιά και άλλες πόλεις).

Περιφερειακά πανεπιστήμια με 25-30 τμήματα απλωμένα σε 5 ή 6 πόλεις μόνο υποβαθμισμένες σπουδές προσφέρουν και αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης - σχετικές αναφορές στο συγκεκριμένο πρόβλημα μπορείτε να διαβάσετε στις εσωτερικές εκθέσεις αξιολόγησης των ΜΟΔΙΠ, όπως και στις εκθέσεις της ΑΔΙΠ.

Όλα τα στοιχεία είναι διαθέσιμα στις επίσημες ιστοσελίδες.

 
Κωνσταντίνος
16 Οκτ 2018 08:52

Προς ΑΕΙ Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας:
Η πρόσφατη ιστορία της συγχώνευσης των ιδρυμάτων της Θεσσαλίας καταδεικνύει ότι όταν τα τμήματα του ενός ιδρύματος δεν είναι συμπληρωματικά,δηλαδή διαφορετικά ως προς εκείνα του άλλου,η συγχώνευση έχει αγκάθια και δεν πετυχαίνει.Οπότε όλ' αυτά που λέτε είναι ανεδαφικά και μάλλον βιαστικά.Κι επιτέλους με την ανασφαλή προσκόλληση που καταντά εμμονή,στα Πανεπιστήμια της μιάς πόλης.Μας έχετε βομβαρδίσει με δήθεν αντικειμενικές εκθέσεις καθηγητών που απλά αναπαράγουν την ανασφάλειά τους.Στο Λονδίνο ή το Παρίσι έχουν τη δυνατότητα και τη διάθεση να πάνε ανά πάσα στιγμή.Τη διαδρομή Λάρισα-Βόλος ή Κοζάνη-Ιωάννινα δεν καταδέχονται ποτέ να την κάνουν.

 
ΕΔΙΠ ΤΕΙ
16 Οκτ 2018 01:15

Αν κρίνουμε από το πως συμπεριφέρθηκε στον κλάδο μας το αρμόδιο Υπουργείο, όταν δύο διατάξεις για την επίλυση των προβλημάτων μας, αποσύρθηκαν από την Βουλή την τελευταία στιγμή, αφού εγκρίθηκαν από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, τότε δεν είναι και το πλέον άξιο εμπιστοσύνης Υπουργείο. Νομίζω από εκεί ξεκινάνε και καταλήγουν όλα, στην εμπιστοσύνη.

 
ΑΕΙ Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας
16 Οκτ 2018 00:23

Το Παν. Δυτικής Μακεδονίας έχει 6 τμήματα (τρία σε Κοζάνη, τρία σε Φλώρινα) και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας έχει 11 τμήματα (έξι στην Κοζάνη, και τα υπόλοιπα απλωμένα σε Φλώρινα, Καστοριά, Γρεβενά, Πτολεμαϊδα).

Και στα δύο ιδρύματα υπάρχει Πολυτεχνική Σχολή με παρόμοιες ειδικότητες (τμήματα Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων, Μηχανικών Πληροφορικής).

Το Πανεπιστήμιο έχει δύο Παιδαγωγικά Τμήματα (...) και μια μονοτμηματική σχολή Καλών Τεχνών, στη Φλώρινα.

Το ΤΕΙ έχει επίσης μια Οικονομική Σχολή (με δύο τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων, ένα σε Γρεβενά και ένα σε Κοζάνη!, ένα Διεθνούς Εμπορίου...) και μονοτμηματικές σχολές Υγείας και Γεωπονίας (τμήματα Μαιευτικής και Τεχνολογίας Τροφίμων, αντιστοιχα)

Στη σύγχρονη εποχή αυτό το άναρχο προφιλ ακαδημαϊκών τμημάτων, διεσπαρμένων σε πέντε πόλεις, δεν είναι βιώσιμο.

Η μόνη λύση θα ήταν η κατά προτεραιότητα συγχώνευση του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου υπάρχουν άμεσες αντιστοιχίες και για τα έξι τμημάτα, και κατόπιν η απορρόφηση του δυναμικού των τμημάτων ΤΕΙ των δύο περιφερειών από το ενιαίο ΑΕΙ Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.

 
George
15 Οκτ 2018 21:58

Ένα μικρό πανεπιστήμιο με ένα μικρό ΤΕΙ κάνουν ένα νέο μεγάλο πανεπιστήμιο;

 
μας εφαγε η ανωνυμια
15 Οκτ 2018 15:07

δεν ξερετε οτι με το νεο συστημα συριζα ο καθε αντιπρυτανης εκλεγεται ξεχωριστα;;; επιτηδες για μην υπαρχει συνοχη στο πρυτανικο;;;; ποια η απορια σας;;;

 
Ανώνυμος
15 Οκτ 2018 12:51

Γιατί οι αντιπρυτάνεις παρακάμπτουν τον Πρύτανη του ΤΕΙ; Μήπως γιατί δε συμφωνεί με την ανακοίνωση;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.