Placeholder

ΣΧ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Τι είπε η ΠΔΕ Θεσσαλίας για τους Σχολικούς Συμβούλους

Δημοσίευση: 17/10/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με το ΦΕΚ 4511/15-12-2018  έπεσαν και τυπικά οι τίτλοι τέλους του θεσμού των Σχολικών Συμβούλων, ο οποίος μετρά 35 ολόκληρα χρόνια. Οι συνεργάτες της Περιφερειακής Δ/νσης Εκ/σης Θεσσαλίας και η Περιφερειακή Δ/ντρια Ελένη Αναστασοπούλου, σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης, εξέφρασαν την εκτίμηση για το έργο, την συνεργασία  και την προσωπικότητα της κ. Βούλα Αγαπητού μέχρι πρότινος Προϊσταμένης Επιστημονικής Καθοδήγησης και στο πρόσωπο της αποχαιρέτησαν και ευχαρίστησαν όλους τους απερχόμενους Σχολικούς Συμβούλους της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ειδικότερα, η Περιφερειακή Δ/ντρια ανέφερε:

«Ο θεσμός του Σχολικού Συμβούλου,  ανέτρεψε την εικόνα και τη νοοτροπία του επιθεωρητισμού που επικρατούσε στην εκπαίδευση μέχρι τότε. Κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να αμβλύνει τον παραδοσιακό συγκεντρωτισμό του Ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος ενισχύοντας την παιδαγωγική ελευθερία. Αποτέλεσε  θεσμό ο οποίος έδρασε ως διαμεσολαβητής, ανάμεσα στην κεντρική εκπαιδευτική πολιτική και  στην προσαρμογή της  στη σχολική πραγματικότητα, μεταβιβάζοντας παράλληλα σημαντικές διδακτικές και παιδαγωγικές επιλογές στους εκ/κούς της τάξης.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, ο Σχολικός Σύμβουλος υπήρξε ο «κριτικός φίλος», ο οποίος δίνοντας πρακτική διάσταση στις υψηλού επιπέδου θεωρητικές  γνώσεις, αναβάθμισε την καθημερινή εκπαιδευτική  εμπειρία των εκπαιδευτικών προς όφελος της μαθησιακής διαδικασίας. Ένας φίλος τον οποίο εμπιστεύτηκαν οι εκπαιδευτικοί και προσέτρεξαν για τους παιδαγωγικούς και επιστημονικούς προβληματισμούς.

Είναι γεγονός ότι ο  Σχολικός Σύμβουλος είχε μια μοναχική πορεία όλα αυτά τα χρόνια και ίσως να συνετέλεσε και αυτή η συνθήκη που ο θεσμός, στην διάρκεια  των 35 χρόνων, ακολούθησε μια  πορεία διολίσθησης από τον παιδαγωγικό στον διοικητικό ρόλο, από τον κριτικό φίλο στην θεσμική αυθεντία, από την επικοινωνία με τον εκ/κό στην αλλοτρίωση.

Ελπίζουμε ότι ο νέος θεσμός των Συντονιστών Εκ/κού Έργου, ο οποίος αποτελεί ένα συλλογικό σώμα στελεχών με υψηλά επιστημονικά και παιδαγωγικά προσόντα, θα διαφυλάξει τους νέους συντονιστές που αντικατέστησαν τους Σχολικούς Συμβούλους από τη μοναξιά της αυθεντίας, ταυτόχρονα θα γίνει πεδίο μοιράσματος, κριτικής  θεώρησης, αναστοχασμού  και διάχυσης των επιστημονικών τους γνώσεων και της προσφοράς τους στην εκπαίδευση, με βάση την παιδαγωγική και την επιστημονική έρευνα. Δράττομαι της ευκαιρίας να συγχαρώ και δημόσια  τους νέους συντονιστές εκπαιδευτικού έργου της Περιφέρειας μας και να τους ευχηθώ καλή και δημιουργική θητεία «με λογισμό και μ’ όνειρο»

Εκπροσωπώντας όλους του συνεργάτες της Περιφερειακής Δ/νσης Εκ/σης Θεσσαλίας εκφράζω απ’ την καρδιά μου τις  θερμές ευχαριστίες και την εκτίμηση μου στους απερχόμενους Σχολικούς Συμβούλους για το παιδαγωγικό έργο που προσέφεραν όλα αυτά τα χρόνια και  εύχομαι την ευόδωση των προσωπικών προσδοκιών και στόχων τους.»

Σχόλια (11)

 
Αλλεργικός στο ΣΑΝΟ
17 Οκτ 2018 23:52

Εντάξει, καταλάβαμε.

 
Fer
18 Οκτ 2018 00:02

Συγχαρητήρια άψογος αποχαιρετισμός στα όπλα.

 
ΣΣ
18 Οκτ 2018 00:28

Η πορεία διολίσθησης από τον παιδαγωγικό στον διοικητικό ρόλο, από τον κριτικό φίλο στην θεσμική αυθεντία, από την επικοινωνία με τον εκ/κό στην αλλοτρίωση, είναι διαπίστωση μόνο δική της και των ομοϊδεατών της, για να αιτιολογηθεί η κατάργηση των ΣΣ και η αντικατάσταση με τους ΣΕΕ. Απο την άλλη οπως η ίδια η ΠΔΕ παραδεχεται, οι ΣΣ. Βοηθησαν στην αποκέντρωση, ενώ οι ΣΕΕ οπως είναι ο θεσμός δομημένος θα επαναφέρουν τον παραδοσιακό συγκεντρωτισμό. Και στο τελος τελος, οι περισσότεροι ΠΔΕ εχουν πολύ λιγότερα προσόντα από τους καταργημενους ΣΣ και βρίσκονται στη θεση τους ως μετακλητοί λογω κομματικής επιλογης, οπότε δεκτές οι ευχαριστίες, αλλά μεχρι εκεί.

 
ΑΝΑΠΟΔΑ ΜΕΤΡΑΣ
18 Οκτ 2018 07:20

Από που προκύπτουν τα "Υψηλά επιστημονικά και παιδαγωγικά προσόντα" των Συντονιστών, όταν στις κρίσεις τα επιστημονικά κριτήρια υποβαθμίστηκαν δραματικά (ν.4547/2018) και σε πολλές περιπτώσεις οι υποψήφιοι ήταν μόνο όσες και οι θέσεις ;

 
Zak Lakarier
18 Οκτ 2018 08:25

Ομορφα λόγια ν΄ αγαπιόμαστε. Τουλάχιστον σιωπήστε καλύτερα και μη βγαζετε τετοια λογίδρια

 
ΕΜΒΡΟΝΤΗΤΗ
18 Οκτ 2018 09:29

Το ανησυχητικό είναι ότι δεν ξέρουμε πια τι λέμε, ή με περίσσιο θράσος και ιδεοληψίες δεν βλέπουμε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για υψηλά επιστημονικά προσόντα των ΣΕΕ όταν τα χρόνια στην τάξη μοριοδοτούνται περισσότερο από όλα τα επιστημονικά μαζί και έτσι πολλοί βρέθηκαν στην πρώτη θέση. Οσο για τον συγκεντρωτισμό, με μείωση των θέσεων ΣΕΕ στο μισό απ'ότι των συμβούλων και με αυτό το καθηκοντολόγιο, καλώς ήλθες μοναξιά του εκπαιδευτικού. Να μη μιλήσουμε για την επερχόμενη αξιολόγηση που θα υλοποιήσουν οι ΣΕΕ. Τελικά το ζητούμενο ήταν μόνο να εκδιωχθούν οι ΣΣ. Ποιό όμως είναι το καλύτερο που τους αντικαθιστά;

 
Μιχάλης
18 Οκτ 2018 11:24

Τουλάχιστον , αποχαιρέτησε απερχόμενο στελέχη με αξιοπρέπεια. Αυτό την τιμά. Ας τα βλέπουν κάποιοι άλλοι ΠΔΕ .

 
Στέλιος
18 Οκτ 2018 16:10

Μπράβο της για την ευγένεια με την οποία αποχαιρετά τους απερχόμενους και υποδέχεται τους καινούριους. Το ιδιο θα επρεπε να κάνουν όλοι οι συνάδελφοι
και το υπουργείο δια στόματος Γαβρόγλου να τους ευχαριστήσει για την υπηρεσία που προσεφεραν.Εδώ βλέπουμε να λείπει η ευαισθησία .

 
Διονύσης
19 Οκτ 2018 00:58

Συμφωνώ με όσους επαινούν τη στάση της ΠΔΕ.

 
Πρώην ΣΣ νυν ΣΕΕ
19 Οκτ 2018 09:17

Πανάξια ΠΔΕ με ήπιους τόνους και συνέργιες, έδωσε χώρο και ρόλο στους ΣΣ και αυτοί την έβγαλαν ασπροπρόσωπη.

Υπόδειγμα διοικητικής ικανότητας η όποια προέρχεται πιθανόν από την προσωπικότητα της αλλά και τον ρόλο της από την προηγούμενη θητεία ως σχολική σύμβουλος.

Ανέβασε το επίπεδο της περιφερειακής για τον επόμενο, ο οποίος αναπόφευκτα θα συγκριθεί μαζί της.

Έβαλε τα γυαλιά στον υπουργό για την τιμητική αποχαιρετιστήρια επιστολή σε όλους τους σχολικούς συμβούλους που συνεργάστηκαν και την βοήθησαν αλλά και οι ίδιοι βοηθήθηκαν.

 
Φ.Φ.
19 Οκτ 2018 11:01

Δεν μπορούμε να μιλάμε για υψηλά προσόντα των ΣΕΕ, αφού μοριοδοτήθηκαν τόσο υψηλά τα διδακτικά, αφαιρέθηκαν τα διδακτικά από τους σχολικούς συμβούλους, αποκλείστηκαν χωρίς λόγο υποψήφιοι με πολύ υψηλά προσόντα και έγινε το έλα να δεις στις περιφερειακές διευθύνσεις με τις επιλογές, αντί να γίνουν κεντρικά οι διαδικασίες.
Ελπίζω οι επόμενοι στην εξουσία να φανούν αντάξιοι των περιστάσεων και να δρομολογήσουν άμεσα νέο νόμο και διαδικασίες επιλογής στελεχών.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.