Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

39 φοιτήτριες και φοιτητές της Νομικής Αθηνών βραβεύτηκαν για τη συμμετοχή και διάκρισή τους σε διεθνείς νομικούς διαγωνισμούς

Δημοσίευση: 18/10/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Εκδήλωση για την παρουσίαση των συμμετοχών και διακρίσεων των φοιτητών και φοιτητριών της Νομικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. σε διεθνείς νομικούς διαγωνισμούς για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Αίθουσα του κεντρικού κτηρίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών .

Όπως ανέφερε στην προσφώνησή του ο Πρύτανης, καθηγητής Μ.-Α. Δημόπουλος, η Νομική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α., ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια, έχει αναπτύξει δυναμική συμμετοχή σε ποικίλους διαγωνισμούς διεθνών οργανισμών και εικονικών δικών κατακτώντας σημαντικές διακρίσεις. Η σειρά επιτυχίας των φοιτητών και φοιτητριών, συχνά έναντι ιστορικών πανεπιστημίων με μεγάλη παράδοση, αποδεικνύει ότι η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κατατάσσεται συστηματικά, από πλευράς ακαδημαϊκών επιδόσεων, μεταξύ των κορυφαίων ευρωπαϊκών νομικών σχολών ενισχύοντας παράλληλα την εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου. Ο Πρύτανης συνεχάρη τους φοιτητές, καθηγητές και προπονητές για τις διακρίσεις αυτές, καθώς και τις οικογένειες των φοιτητών για τη στήριξή τους. Καταλήγοντας ο Πρύτανης επεσήμανε ότι οι διακρίσεις των φοιτητών και φοιτητριών του Ε.Κ.Π.Α. ενέπνευσαν τις Πρυτανικές Αρχές για τη δημιουργία και εφαρμογή του νέου δεκαετούς στρατηγικού σχεδίου 2018-2028 για ένα Πανεπιστήμιο αντάξιο των διεθνών προκλήσεων, με βασικούς στόχους τη δημιουργία συνθηκών διάκρισης σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησής των μελών του, την επιβράβευση της αριστείας, αλλά και την ενεργό συμμετοχή των οικογενειών των φοιτητών του Ε.Κ.Π.Α. στην ακαδημαϊκή ζωή.

Η Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής, καθηγήτρια Κ. Χριστακάκου – Φωτιάδη απηύθυνε στη συνέχεια χαιρετισμό και εκφράζοντας τη συγκίνηση της, δήλωσε υπερήφανη για την μεγάλη επιτυχία των συμμετεχόντων στους διεθνείς διαγωνισμούς.  Επεσήμανε δε  ότι οι ιδιαίτερες διακρίσεις των φοιτητών της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μάλιστα έναντι περιώνυμων Νομικών Σχολών της αλλοδαπής, υποδηλώνει το υψηλό επίπεδο γνώσεων των φοιτητών και εντέλει το σπουδαίο εκπαιδευτικό έργο που παράγεται στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ. Οι φετινές διακρίσεις αποτελούν συνέχεια μιας μακράς πορείας επιτυχιών των φοιτητών της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, καταδεικνύοντας ότι μόνο με κόπο και ιδιαίτερη προσπάθεια κατακτώνται υψηλοί στόχοι. Καταλήγοντας η Κοσμήτορας εξέφρασε τα θερμά της συγχαρητήρια σε όλους όσους συνέβαλαν με οποιοδήποτε τρόπο στην επίτευξη των υψηλών διακρίσεων (φοιτητές, προπονητές, ακαδημαϊκούς υπευθύνους, χορηγούς).   

Ακολούθησε παρουσίαση των διεθνών διαγωνισμών και διακρίσεων της Νομικής Σχολής από τους ακαδημαϊκούς υπευθύνους των ομάδων και η επίδοση σχετικού βραβείου σε κάθε διακριθέντα.

Για τον διαγωνισμό της εικονικής διεθνούς εμπορικής διαιτησίας Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot, ο αναπλ. καθηγητής, Κ. Πολυζωγόπουλος συνεχάρη την ομάδα του Ε.Κ.Π.Α. αποτελούμενη από τις φοιτήτριες Ναταλία Μούζουλα, Ευαγγελία Νάτση, Σοφία Πολυκανδριώτη, Δέσποινα Φαρμακίδη και Μαργαρίτα Χατζή, επισημαίνοντας ότι ο διαγωνισμός αποτελεί προσομοίωση της διαδικασίας διαιτητικής επίλυσης διεθνών εμπορικών διαφορών και απευθύνεται σε φοιτήτριες/φοιτητές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διεθνή διαιτησία και το δίκαιο διεθνών συναλλαγών. Το κύρος του διαγωνισμού έχει οδηγήσει στον χαρακτηρισμό του από το BBC ως «οι Ολυμπιακοί αγώνες του δικαίου διεθνών συναλλαγών» και φέτος συμμετείχαν 366 ομάδες ξένων πανεπιστημίων από όλον τον κόσμο. O 25oς διαγωνισμός διεξήχθη στη Βιέννη της Αυστρίας στις 23-29 Μαρτίου 2018.

Η αναπλ. καθηγήτρια Μ. Γαβουνέλη, παρουσιάζοντας την επιτυχία των φοιτητών Μαριάννας Ασημακοπούλου, Κωνσταντίνου Βυθούλκα, Βασιλείου Γεραπετρίτη και Ειρήνης Βασιλάκη στον διαγωνισμό European Human Rights Moot Court Competition που έλαβε χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) στο Στρασβούργο, 1-5 Μαΐου 2018, ανέφερε ότι αποτελεί προσομοίωση της διαδικασίας προσφυγής ενώπιον του ΕΔΔΑ και έχει ως στόχο την εξοικείωση των φοιτητών Νομικής με θέματα προάσπισης δικαιωμάτων του ανθρώπου. Ο διαγωνισμός έχει ως αντικείμενο την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπων (ΕΣΔΑ) και την αντίστοιχη εκτενή νομολογία του ΕΔΔΑ και αφορούν υποθέσεις που άπτονται μείζονος σημασίας ζητημάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όσον αφορά τη βράβευση των φοιτητριών Δήμητρας Γεωργακοπούλου, Παναγιούλας Τσεκούρα και Χριστίνας Ρήγα για την επιτυχία τους στο διαγωνισμό Philip C. Jessup International Moot Court Competition, στην Ουάσινγκτον στις 1-8 Απριλίου 2018, η κ. Γαβουνέλη περιέγραψε το διαγωνισμό ως μία εικονική δίκη κατά προσομοίωση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, όπου οι συμμετέχοντες πρέπει να υποστηρίξουν γραπτώς με δικόγραφο και προφορικά με επίσημη αγόρευση την πλευρά τόσο του ενάγοντος όσο και του εναγόμενου στον οποίο χιλιάδες φοιτητές της Νομικής από όλον τον κόσμο καλούνται να επιλύσουν κάθε χρόνο υπόθεση εικονικής διαφοράς μεταξύ δύο κρατών. Είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός εικονικής δίκης παγκοσμίως και συμπληρώνει ήδη 54 χρόνια από την πρώτη αναμέτρηση μεταξύ των πανεπιστημίων Harvard και Yale.

Στη συνέχεια η αναπλ. καθηγήτρια Α. Δημοπούλου συνεχάρη τους φοιτητές Νικόλαο Αντωνίου, Ρωμανό Οικονομάκο, Μαρίνα-Μαρία-Μαργαρίτα Σιμοπούλου και  Χρήστο Σπέντζο για τη διάκριση τους στον 11ο Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου (11-13 Απριλίου 2018, Λιέγη). Ο International Roman Law Moot Court είναι μοναδικός στο είδος του διεθνής διαγωνισμός εικονικής δίκης στο Ρωμαϊκό Δίκαιο και διεξάγεται ετησίως με τη συμμετοχή φοιτητών και καθηγητών από τις Νομικές Σχολές οκτώ Πανεπιστημίων Oxford, Cambridge, Università degli Studi di Napoli Federico II, Eberhard Karls Universität Tübingen, Université de Liège, Universität Trier και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τους διακριθέντες στον διαγωνισμό European Law Moot Court Competition (Εδιμβούργο, 1-4 Μαρτίου 2018) Γεωργία Θεοδωρακοπούλου, Ελένη Μωραΐτη, Ευανθία-Μαρία Τριχάκη και Ευάγγελο Σταματίου συνεχάρησαν οι επίκ. καθηγήτριες Ρ.-Ε. Παπαδοπούλου και Μ. Κουσκουνά, αναφέροντας ότι στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης συμμετέχουν ετησίως προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές άνω των 80 πανεπιστημίων απ’ όλη την υφήλιο επί ζητημάτων επικαιρότητας του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά προσομοίωση της διαδικασίας αίτησης έκδοσης προδικαστικής απόφασης ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τις απαιτήσεις του διαγωνισμού του Διεθνούς Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης για το Δίκαιο του Διαστήματος Manfred Lachs (Αυστραλία, 25-25 Σεπτεμβρίου 2018) και τις επιτυχίες των φοιτητριών Ηλιάνας Γρίβα, Πελαγίας-Ιωάννας Αγερίδου και Υβόννης Βασταρούχα παρουσίασε στη συνέχεια ο επίκ. καθηγητής Γ. Κυριακόπουλος, καθώς και τους διακριθέντες φοιτητές Σταμάτιο Βασιλόπουλο, Αργυρή-Θεοδώρα Λιαμέτη και Αικατερίνη Ζήση στο διαγωνισμό Leiden Sarin International Air Law Moot Court Competition, o οποίος διεξήχθη στη Σεούλ, 12-15 Απριλίου 2018 και μεταξύ άλλων η ομάδα του Ε.Κ.Π.Α. έλαβε την 1η θέση ως προς γραπτά υπομνήματα του εναγομένου (me morials)

Ο λέκτορας Α. Γουργουρίνης, ακαδημαϊκός υπεύθυνος της προετοιμασίας των ομάδων της Νομικής Σχολής για τη συμμετοχή τους στους διαγωνισμούς Foreign Direct Investment (FDI) International Arbitration Moοt (Βοστώνη, Η.Π.Α. 2-5 Νοεμβρίου 2017) και John H. Jackson Moot Court Competition on World Trade Organization Law 16th Edition, συνεχάρη τις ομάδες των φοιτητών αποτελούμενες από τους Μαρία Βλάχου, Αγγελική Κολοκοτσά, Νικόλαο Στέφα, Δήμητρα Τζιβελέκα και Μαργαρίτα Τσίγκου για την επιτυχία τους στον FDI, καθώς και Ελένη-Αμαλία Γιαννακοπούλου, Αντωνία Μαθιουδάκη και Κωνσταντίνα Χαλαντζούκα για τις διακρίσεις τους στον διαγωνισμό John H. Jackson.

Τέλος, η Δρ Ελένη Μίχα, μέλος ΕΔΙΠ της Νομικής και μία εκ των ακαδημαϊκών υπευθύνων για την προετοιμασία των φοιτητών στο διαγωνισμό International Criminal Court Moot Court Competition (ICCMCC)  συνεχάρη τη διακριθείσα ομάδα αποτελούμενη από τις φοιτήτριες Παρασκευή Αγαπητού, Ελένη Κοντού, Φοίβη Κοσμίδη-Μουταφίδου, Ευαγγελία Πατσιαλού, Ζωή-Φωτεινή Σακελλαρίου. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός πραγματοποιείται ετησίως στη Χάγη σε αντικείμενα διεθνούς ποινικού δικαίου με 71 ομάδες παγκοσμίως να έχουν συμμετάσχει στην τελευταία διοργάνωση του 2018.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ