Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Ερωτηματικά από την απάντηση της Μ. Τζούφη για τους Συντονιστές Εκπαίδευσης Εξωτερικού

Δημοσίευση: 18/10/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Από την απάντηση που έλαβα από την αρμόδια υφυπουργό στην  ερώτησή μου για το πλαίσιο αξιολόγησης της διαδικασίας επιλογής Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού, προκύπτουν δυο ερωτήματα τα οποία εκθέτουν την ηγεσία του υπουργείου.

Πρώτον, πώς ενημερώθηκαν οι συγκεκριμένοι αιτούντες και, δεύτερον, γιατί ο Υπουργός δεν εξέδωσε προκήρυξη, προκειμένου να έχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο επιλογής, αλλά αποφάσισε να κάνει χρήση των τροποποιητικών διατάξεων του ν. 4485/2017».

Την παραπάνω δήλωση έκανε  ο Αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ,   Χρήστος Κέλλας, σχετικά με τη γραπτή απάντηση  που έλαβε από την υφυπουργό Παιδείας,   Μ. Τζούφη, επί της ερώτησης, που είχε καταθέσει προ διμήνου περί  «αδιαφάνειας στη διαδικασία επιλογής των Συντονιστών».

Συγκεκριμένα, ο Αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ είχε θέσει τα ερωτήματα περί «της ύπαρξης πλαισίου αξιολόγησης της διαδικασίας επιλογής Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού και της ενημέρωσης των ενδιαφερομένων άνευ προκήρυξης», έπειτα από τη σχετική ανακοίνωση του αιρετού στο ΚΥΣΠΕ, Β. Παληγιάννη, στην οποία αναφερόταν ότι «η διαδικασία, που αφορούσε τα Γραφεία Τορόντο, Γιοχάνεσμπουργκ, Λονδίνου, Βερολίνου, Μονάχου και Βρυξελλών, ήταν προβληματική και εμφανώς, διάτρητη», καθότι «ενώ δεν υπήρξε προηγουμένως συγκεκριμένο πλαίσιο με έκδοση προκήρυξης, εντούτοις, είχαν υποβληθεί επτά αιτήσεις με κατάθεση βιογραφικών νέων υποψηφίων για την επιλογή τους στις κενές θέσεις».

Η κ. Τζούφη επικαλείται στην απάντησή της, το δικαίωμα «κάθε πολίτη να καταθέτει αίτηση σε δημόσια υπηρεσία, πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για θέσεις στο εξωτερικό», ενώ παράλληλα αναφέρεται στις νομοθετικές ρυθμίσεις που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, βάσει των οποίων ο υπουργός Παιδείας δύναται με απόφασή του, να ορίζει τους αναπληρωτές Συντονιστές Εκπαίδευσης, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 73 του ν. 4485/2017, οι οποίες τροποποίησαν τον ν. 4415/2016, αρ. 13 και 14, που ορίζουν τα σχετικά με την επιλογή, τοποθέτηση και αναπλήρωση των Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού.

Στην απάντηση αναφέρεται ακόμη ότι, “το Συμβούλιο Επιλογής, που συγκροτήθηκε με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 127584/H2/2018 (Υ.Ο.Δ.Δ. 436) Υ.Α, εισηγήθηκε την έκδοση ρυθμιστικής απόφασης καθορισμού κριτηρίων της διαδικασίας επιλογής και επανέγκρισης για την παράταση των Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού, έπειτα από διαλογική συζήτηση με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών φορέων, που έκριναν το νομοθετικό πλαίσιο ως ανεπαρκές’’.

Σημειώνεται ακόμη ότι “εκτός από την πρόβλεψη του ν. 4485/2017 για τον ορισμό των αναπληρωτών Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού, ο νόμος 4415/2016, αρ. 13 παρ. 5, αναφέρεται στην έκδοση προκήρυξης και στο γενικότερο πλαίσιο της διαδικασίας επιλογής”, το οποίο ωστόσο δεν φαίνεται ότι λήφθηκε υπόψη του Υπουργείου κατά τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Προσθέτως, η κ. Τζούφη αποδέχεται στην απάντησή της ότι οι αιτήσεις, πράγματι κατατέθηκαν χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, αφού αναφέρει «σε ό, τι αφορά τις αιτήσεις των υποβαλλόντων αίτηση χωρίς καμία πρόσκληση σας ενημερώνουμε ότι δεν ετέθη θέμα εξέτασης αυτών».

Ο κ. Κέλλας, καταλήγοντας στη δήλωσή του, σημειώνει:

«Είναι εμφανές πως αν το Συμβούλιο Επιλογής και ο αιρετός του ΚΥΣΠΕ δεν είχαν επιδείξει ταχύτατα αντανακλαστικά, η διαδικασία θα είχε προχωρήσει εξυπηρετώντας τη λογική του ‘‘Χύμα στο Κύμα’’, την οποία προσπαθεί η κυβέρνηση να επιβάλει παντού».

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean