Εκπαιδευτικό Συνέδριο «Εικόνες από την τάξη του Αύριο»

Ελληνογερμανική Αγωγή, 2 και 3 Νοεμβρίου 2018

18/10/2018

Ενημερώθηκε: 19/10/2018, 07:20

Άκουσε το άρθρο

Φανταστείτε μία τάξη που μοιάζει με ένα στούντιο μουσικού σχεδιασμού ή με ένα εργαστήρι σχεδίου και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Φανταστείτε η τάξη αυτή να αποτελεί και χώρο πειραματισμού και ανακάλυψης και να εισάγει τους μαθητές σε πολύπλοκα μαθηματικά προβλήματα και φυσικά φαινόμενα. Οι εικόνες αυτές του μέλλοντος, που παρουσιάζουν μία δημιουργική τάξη πειραματισμού – στούντιο και χώρο δημιουργίας και ανακάλυψης, έχουν στην πραγματικότητα τις ρίζες τους πολλά χρόνια πίσω, σε μία εποχή που η επιστήμη και η τέχνη ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες και χαρισματικοί άνθρωποι, όπως ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι ήταν εξίσου εξαιρετικοί καλλιτέχνες αλλά και μοναδικοί επιστήμονες και εφευρέτες. Καθώς τα χρόνια πέρασαν ο κόσμος της επιστήμης απομακρύνθηκε από αυτόν της τέχνης. Τα τελευταία χρόνια η αλληλεπίδραση των δύο αυτών κόσμων φαίνεται να γίνεται ξανά όλο και πιο ισχυρή. Με αφορμή τις σύγχρονες εκπαιδευτικές τάσεις που καλούν για επανασύνδεση της επιστήμης και της τέχνης με στόχο την ανάδειξη της δημιουργικότητας των μικρών μαθητών, η Ελληνογερμανική Αγωγή σε συνεργασία με πλήθος φορέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό διοργανώνει μία σειρά μοναδικών δραστηριοτήτων για εκπαιδευτικούς στις 2 και 3 Νοεμβρίου στις εγκαταστάσεις του σχολείου στην Παλλήνη.

Εκεί έχουν στηθεί διαδραστικές τάξεις πειραματισμού και επιστημονικής ανακάλυψης που μας δίνουν την ευκαιρία για μια ματιά στην τάξη του Αύριο όπου οι προηγμένες τεχνολογίες γίνονται εκπαιδευτικά εργαλεία που υποστηρίζουν τη βελτιστοποίηση των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων και συντελούν στην επίτευξη της βαθύτερης μάθησης.
•    Ένας χώρος πειραματισμού παρουσιάζει το εργαστήριο της Φυσικής της Μουσικής. Στην τάξη αυτή οι μαθητές μπορούν για παράδειγμα να ανακαλύπτουν πως παράγονται οι ήχοι, πως διαφοροποιούνται μεταξύ τους, να μαθαίνουν τα χαρακτηριστικά τους και να σχεδιάζουν τα μουσικά όργανα που τους παράγουν. Μπορούν να μελετούν τα χαρακτηριστικά των μουσικών τους οργάνων, να τα δοκιμάζουν σε ένα εικονικό στούντιο, να τα βελτιώνουν και τα τελειοποιούν. Και τότε, όταν είναι ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα τα εκτυπώνουν σε τρισδιάστατους εκτυπωτές και έχουν την ευκαιρία να τα χρησιμοποιήσουν οι ίδιο αλλά και να συνεργαστούν με τους συμμαθητές τους και να προετοιμάσουν ένα μουσικό δρώμενο όπου πραγματικά, εικονικά και εκτυπωμένα μουσικά όργανα συνδυάζονται αρμονικά σε ένα μοναδικό μουσικό άκουσμα.
•    Σε μία άλλη τάξη ερευνητές από σημαντικές ερευνητικές υποδομές παρουσιάζουν πως τα σήματα που έρχονται από το Σύμπαν μπορούν να παρουσιαστούν στο κοινό μέσα από την μουσική. Σύνθετα φαινόμενα (π.χ. συγκρούσεις σωματιδίων) μετατρέπονται σε μουσικές συνθέσεις.
•    Ένας άλλος χώρος προσομοιώνει μία μελλοντική αποικία στον Άρη καλώντας τους επισκέπτες να σκεφτούν το μέλλον της εξερεύνησης του διαστήματος. Προηγμένες εφαρμογές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας αποδίδουν με ρεαλιστικό τρόπο δραστηριότητες στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη βασιζόμενες στις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν εκεί.
•    Η τάξη των καλλιτεχνικών μεταμορφώνεται σε θεατρικό εργαστήριο όπου καθηγητές θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν πως θα καθοδηγήσουν τους μαθητές τους να αναπτύξουν μια θεατρική παράσταση με θεματικές από τις θετικές επιστήμες. Η Δράση Μαθαίνοντας την Επιστήμη μέσα από το Θέατρο θα παρουσιαστεί στους επισκέπτες και θα συμμετέχουν σε ένα διαδραστικό εργαστήριο όπου θα εμπλακούν στη δημιουργία σύντομων παραστάσεων εμπνευσμένων από τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες.   

Όλες αυτές οι δράσεις πλαισιώνονται από παρουσιάσεις εκπαιδευτικών που έχουν υλοποιήσει σχετικές δράσεις και επιθυμούν να μοιραστούν τις επιθυμίες τους και ομιλίες ειδικών από την Ευρώπη και την Αμερική, που αναφέρονται στη χρήση καινοτόμων μεθόδων για τη διδασκαλία των Μαθηματικών και των Επιστημών.

Επιπρόσθετα, με την ευκαιρία της συμμετοχής σας στο συνέδριο, μπορείτε να επισκεφτείτε την έκθεση έργων τέχνης του Ελβετού καλλιτέχνη Eugen Jost, η οποία θα φιλοξενείται στον χώρο της Ελληνογερμανικής Αγωγής. Τίτλος της έκθεσης «Πάντα κατ’ αριθμόν γίγνονται» και πηγή έμπνευσης τα μαθηματικά.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες που θα λάβουν χώρα στις 2 και 3 Νοεμβρίου 2018 θα βρείτε εδώ: http://creations2018.ea.gr/

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ