Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Ο υπουργός στη Βουλή για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

"Μετά από τα τρία χρόνια όλοι θα έχουν τη δυνατότητα να πηγαίνουν δυο χρόνια στο νηπιαγωγείο και να γράφονται στο δημοτικό"
Δημοσίευση: 19/10/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ποτέ στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, δεν έχουμε δώσει τόσα χρήματα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και στα νηπιαγωγεία, όσα δίνουμε τώρα. Αυτό είναι μια αντικειμενική αλήθεια.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου σήμερα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Ανεξάρτητου Βουλευτή   Θεοχάρη Θεοχάρη  , σχετικά με τις προβληματικές  διαδικασίες για την υποχρεωτικότητα της Προσχολικής Αγωγής σε δημόσιες και δημοτικές δομές, ενώ τόνισε τα εξής:

Α.  Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι μετά από τα τρία χρόνια όλοι θα έχουν τη δυνατότητα να πηγαίνουν δυο χρόνια στο νηπιαγωγείο και να γράφονται στο δημοτικό.

Β. Φέτος από τους τριακόσιους εικοσιπέντε δήμους στους εκατόν ογδόντα επτά, πολύ περισσότερους από τους μισούς, καταφέραμε και έχουμε δίχρονη προσχολική εκπαίδευση. Του χρόνου θα έχουμε επιπρόσθετα άλλους εκατό δήμους και τον τρίτο χρόνο θα ολοκληρωθεί και στους τριακόσιους εικοσιπέντε δήμους.

Γ. Η λογική, λοιπόν, είναι να αυξηθεί ο αριθμός των μικρών παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, να αυξηθεί ο αριθμός των τετράχρονων στην προσχολική αγωγή. Αυτό φαίνεται ότι έγινε δυνατό στους εκατόν ογδόντα επτά δήμους που ήδη κάνουμε.

Δ. Αυτά όλα θέλουν μια υποδομή, όπως καταλαβαίνετε και όπως το λέτε και εσείς. Στους εκατόν ογδόντα επτά δήμους η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα, δηλαδή ψήφιζε ο δήμαρχος, ο εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών και ο διευθυντής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Άρα, ομόφωνα είχαν αποφασίσει ότι έχουν την υλικοτεχνική υποδομή. Εμείς διορίσαμε προφανώς και τους απαραίτητους νηπιαγωγούς.

Ε. Στα επόμενα θα κάνουμε ένα μικτό σύστημα. Δηλαδή, έχουμε νηπιαγωγεία τα οποία οικοδομούνται, έχουμε μέρη τα οποία θα νοικιάσουμε και έχουμε τη δυνατότητα προκατασκευασμένων χώρων, που, όπως ξέρετε, δεν είναι όπως ήταν παλιά οι προκατασκευασμένοι χώροι. Αυτή τη στιγμή έχουν ευρωπαϊκές προδιαγραφές, έχουν πάρα πολλές δυνατότητες, είναι ευρύχωροι, έχουν εγγυήσεις εικοσιπέντε ετών κ.λπ., κ.λπ.

Ζ. Άρα, του χρόνου με μια πρόσθετη επένδυση 4.300.000 ευρώ θα καταφέρουμε να έχουμε σε αυτούς τους εκατό δήμους τη δυνατότητα τα παιδιά να εμπλακούν στην υποχρεωτική δίχρονη εκπαίδευση.

Ιδιοκτήτες των ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών

Ο κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε στους  ιδιοκτήτες των ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών τονίζοντας τα εξής:

  • Προσέφυγαν σε ασφαλιστικά μέτρα ουσιαστικά εναντίον της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης.
  • Αυτά θα πρέπει λίγο να τα σκεφτεί ο καθένας μας.
  •  Δεν μπορεί η επιχειρηματικότητα να έρχεται σε αντίθεση με την προοπτική των μικρών παιδιών να ενταχθούν σε ένα σύστημα το οποίο υπάρχει και σε άλλες χώρες, όπως ξέρετε, στις χώρες της δυτικής Ευρώπης τουλάχιστον δεν είναι ενιαίο το σύστημα, υπάρχουν διαφορές παιδαγωγικού χαρακτήρα.
  • Εν πάση περιπτώσει, όμως, αυτό που κάνουμε είναι ένα από τα πολύ στάνταρ πράγματα και πρέπει όλοι να το υπερασπιστούμε.

Σχόλια (1)

 
Νίκος
19 Οκτ 2018 19:35

Να ενταχθούν οι βρεφονηπιακοί στη πρωτοβάθμια για να σταματήσει αυτή η προχειρότητα των δήμων. Μόνιμοι διορισμοί στην πρωτοβάθμια και όχι στους Δήμους.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ