Placeholder

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ένας εκπαιδευτικός για 200 μαθητές

“Ακόμη και οι τοπικές γερμανικές αρχές που μας διαθέτουν τις αίθουσες διερωτώνται γιατί μήνα Οκτώβρη αυτές παραμένουν άδειες;”
Δημοσίευση: 21/10/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Έξι εβδομάδες μετά την έναρξη του σχολικού έτους  ελληνικό σχολείο  στη Γερμανία,  με 200 μαθητές , λειτουργεί με  έναν εκπαιδευτικό.

Πέρυσι τέτοια εποχή, η εθνική   εορτή της 28ης Οκτωβρίου δεν γιορτάστηκε διότι οι εκπαιδευτικοί μεταφερόντουσαν σε άλλα σχολεία ώστε να ανοίξουν όλα.

“Ακόμη και οι τοπικές γερμανικές αρχές που μας διαθέτουν τις αίθουσες διερωτώνται γιατί μήνα Οκτώβρη αυτές παραμένουν άδειες, δίνοντας μία εικόνα μη σοβαρότητας σε όλα τα επίπεδα” τονίζει η Ενωση Συλλόγων Ελλήνων Γονέων και Κηδεμόνων Βάδης Βυρτεμβέργης, απευθυνόμενη με επιστολή στην αρμόδια υφυπουργό Παιδείας Μερόπη Τζούφη και σημειώνει τα εξής:

Το πρόβλημα είναι γνωστό και επαναλαμβάνεται: Με μεγάλη μας λύπη σας γνωστοποιούμε ότι έναν ακριβώς μήνα μετά την επίσημη έναρξη της σχολικής χρονιάς συνεχίζουμε να αναμένουμε τους εκπαιδευτικούς που θα διδάξουν στα σχολεία μας. Και ενώ το πρόβλημα είναι γνωστό και επαναλαμβάνεται, δυστυχώς ούτε και φέτος βρέθηκε λύση.

Το εβδομαδιαίο μάθημα έχει περιοριστεί σε δίωρα ανά επίπεδο: Είναι αδιανόητο τα ελληνόπουλα της ομογένειας που έχουν περιορισμένες ευκαιρίες να εξασκήσουν τα ελληνικά τους, αφού όλη η καθημερινότητά τους είναι σε άλλη γλώσσα, να πρέπει να στερούνται ωρών διδασκαλίας. Αλλά ακόμα και όταν τα σχολεία λειτουργούν κανονικά, το εβδομαδιαίο μάθημα έχει περιοριστεί σε δίωρα ανά επίπεδο.

Δεν υπάρχει οδηγία: Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι δεν υπάρχει οδηγία από το υπουργείο που να προβλέπει πόσες ώρες διδασκαλίας αντιστοιχεί σε κάθε τάξη/επίπεδο.

Μειώνουν την επιτυχία των παιδιών μας: Η τόση μεγάλη καθυστέρηση αλλά και οι ανεπαρκείς ώρες διδασκαλίας δυσχεραίνουν το έργο των εκπαιδευτικών, μειώνουν την επιτυχία των παιδιών μας στους διαγωνισμούς γλωσσομάθειας και γενικότερα δε συμβάλλουν σε μια «ομαλή» εκπαίδευση.

Αναστάτωση: Στους γονείς και μαθητές δημιουργείται αναστάτωση, αγανάκτηση καθώς ο καιρός περνάει και τελικά αφού το ελληνικό σχολείο είναι προαιρετικό, δυστυχώς να εγκατάλειψη. Ακόμη και οι τοπικές γερμανικές αρχές που μας διαθέτουν τις αίθουσες διερωτώνται γιατί μήνα Οκτώβρη αυτές παραμένουν άδειες, δίνοντας μία εικόνα μη σοβαρότητας σε όλα τα επίπεδα.

Μήπως πρέπει να τροποποιηθεί η νομοθεσία: Φανταζόμαστε ότι είναι στις προθέσεις σας να στηρίξετε τον ελληνισμό της ομογένειας. Σίγουρο όμως είναι, ότι το υπάρχων σύστημα αδυνατεί να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.  Επικοινωνήσαμε με το συντονιστικό γραφείο στο Μόναχο και με το ΔΙΠΟΔΕ. Ενημερωθήκαμε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς εκπαιδευτικοί για να καλύψουν τις κενές θέσεις. Εύλογα διερωτόμαστε μήπως πρέπει να τροποποιηθεί η νομοθεσία, μήπως πρέπει να δοθούν περισσότερα κίνητρα, μήπως η όλη διαδικασία τοποθέτησης εκπαιδευτικών στα σχολεία της ομογένειας πρέπει να ξεκινάει πιο νωρίς.
 

Σχόλια (4)

 
Εκπαιδευτικοί στη Γερμανία
22 Οκτ 2018 10:47

Τεράστιο κρίμα, να υπάρχουν τόσοι άνεργοι πτυχιούχοι στον κλάδο, πολλοί κάτοιχοι κάτοχοι μεταπτυχιακών και με αρκετά έτη προϋπηρεσία, και να μην μπορούν να καλυφθούν αυτές οι θέσεις.

Ας δοθούν επιπλέον κίνητρα, ας τροποποιηθεί η νομοθεσία. Είναι πραγματικά λυπηρό.

 
Π.Σ.
22 Οκτ 2018 11:08

Υπάρχουν τόσοι άνεργοι πτυχιούχοι στον κλάδο, (ΠΕ 02)πολλοί κάτοχοι μεταπτυχιακών ,ΑΝΕΡΓΟΙ και να μην μπορούν να καλυφθούν αυτές οι θέσεις.
Ας δοθουν κινητρα να πανε στο εξωτερικο και μινομο διορισμο στη ΓΕΡΜΑΝΙΑ

 
καλά κρασιά
22 Οκτ 2018 12:01

ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ....ΠΟΥ ΠΛΕΟΝ ΤΗΝ ΕΞΑΓΟΥΜΕ!!!!

 
Ο δάσκαλος
22 Οκτ 2018 13:25

Είναι απλά τραγικό να αφαιρείται από ένα σχολείο ένας εκπαιδευτικός, χωρίς για κάποιο λόγο, να έχει προβλεφθεί η αντικατάσταση αυτού.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ