Placeholder

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

E.Λ.Μ.Ε ΒΑΔΗΣ ΒΥΡΤΕΜΒΕΡΓΗΣ: Επιμηκύνση του χρόνου απόσπασης των εκπαιδευτικών στο εξωτερικό με επιμίσθιο

Δημοσίευση: 22/10/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

H ΕΛΜΕ Βάδης -Βυρτεμβέργης απέστειλε στην υφυπουργό Παιδείας Μ. Τζούφη την ακόλουθη επιστολή:

Η Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό έχει περάσει κατά καιρούς μεγάλες δυσκολίες, οι οποίες δημιούργησαν σοβαρά θέματα στην λειτουργία των ελληνικών σχολείων. Τα έχουμε θέσει πολλές φορές μέσω των παρεμβάσεών μας  ως ΕΛΜΕ.  Στο συγκεκριμένο έγγραφο δεν θα κάνουμε αναδρομή στο παρελθόν, αφού κατά την άποψή μας, τη φετινή χρονιά η συνεργασία που είχαμε με τους Υπευθύνους του Αρμοδίου Τμήματος του υπουργείου (ΔΙΠΟΔΕ), καθώς και με την αρμόδια Υφυπουργό, έγινε σε πάρα πολύ καλό κλίμα και είχε αρκετά καλά αποτελέσματα.

Όμως είναι αναμφισβήτητο γεγονός    ότι τα τελευταία χρόνια  υπάρχει το πρόβλημα της υποστελέχωσης των εκπαιδευτικών μονάδων στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα στα ομοσπονδιακά κρατίδια της Γερμανίας.  Η αναζήτηση των αιτιών αυτού του φαινομένου είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει σοβαρά την Ε.Λ.Μ.Ε. Βάδης- Βυρτεμβέργης από τα παρελθόντα έτη και μέχρι σήμερα.

Στη κατεύθυνση της  λύσης αυτού του θέματος,  είχαμε κάνει  προτάσεις στην προηγούμενη παρέμβασή μας αλλά και στις συναντήσεις μας με την ηγεσία του υπουργείου. Είναι γεγονός ότι μια από τις προτάσεις μας η οποία  είχε να κάνει με την απώλεια της οργανικής σε ένα βαθμό υλοποιήθηκε (απλά άφησε εκκρεμότητα στους αποσπασμένους του 2016-2017 και αυτό είναι ένα θέμα που πιθανόν πρέπει να ξαναδούμε ) .

Όμως, παρόλα αυτά, διαπιστώνουμε ακόμη αδυναμία να στελεχωθούν  τα σχολεία με όλες τις ειδικότητες.  Για τη λύση του συγκεκριμένου προβλήματος θα ξαναπούμε  αφού

α) λάβουμε υπόψη μας πρωτίστως το συμφέρον της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό

β) γνωρίζοντας  τις συνθήκες και το κόστος διαβίωσης καθώς επίσης και τις αντικειμενικές δυσκολίες εγκατάστασης των συναδέλφων (κυρίως) στη Γερμανία
ότι η μόνη κατά την άποψή μας ενέργεια για να βρεθεί λύση στο θέμα είναι η επιμήκυνση του χρόνου της απόσπασης των συναδέλφων με επιμίσθιο από τρία σε πέντε έτη.

Ενέργεια, η οποία στην ουσία δεν επιβαρύνει οικονομικά την ελληνική οικονομία, αλλά μάλλον την ωφελεί, διότι εξοικονομεί  τα επιπλέον έξοδα μετάβασης των αποσπασμένων (καθώς η πρόταση της επαναφοράς των επιμισθίων σε πρότερα μεγέθη θα ήταν και αυτή λύση, αλλά με τις συνθήκες τις υπάρχουσες κατανοούμε ότι είναι ανέφικτη).

Αν και είναι αυτονόητο, θεωρούμε σκόπιμο να τονίσουμε τη σπουδαιότητα αυτής της τροποποίησης κυρίως για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Η πενταετής (3+2 με επιμίσθιο), όπως άλλωστε ίσχυε και στο παρελθόν, απόσπαση των συναδέλφων στο εξωτερικό δίνει μία αισιόδοξη προοπτική στην οργάνωση και τη λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων. Κατά αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η συνοχή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αφού οι άμεσα εμπλεκόμενοι, οι μαθητές, οι γονείς τους και οι εκπαιδευτικοί δηλαδή, δεν «αναστατώνονται» τόσο συχνά βιώνοντας το άγχος και την ανασφάλεια της πλήρωσης ή μη του κενού που προκύπτει ανά τρία χρόνια. Αξίζει να σημειώσουμε ότι με την υλοποίηση αυτής της τροποποίησης η εκπαιδευτική μονάδα θα λειτουργεί απρόσκοπτα:

1    διότι η πλήρωση των κενών θα γίνεται πλέον ανά πέντε έτη και όχι ανά τρία, και

2    συνεπώς με τον τρόπο αυτό δεν θα προκαλείται ανασφάλεια  στην εκπαιδευτική κοινότητα (μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί) και δεν θα διαταράσσεται η συνοχή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αφού η δυνατότητα πενταετούς πλέον απόσπασης που θα παρέχεται στους εκπαιδευτικούς, θα λειτουργεί ως κίνητρο στην απόφασή τους να αιτηθούν απόσπασης.

3        Επίσης, εκτιμούμε ότι για τον ίδιο λόγο θα μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των ανακλήσεων των αποσπάσεων.

Το Υπουργείο Παιδείας λοιπόν,οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη του το συμφέρον της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό, το οποίο διασφαλίζεται ΚΑΙ από την έγκαιρη και πλήρη στελέχωση των εκπαιδευτικών μονάδων από συναδέλφους όλων των ειδικοτήτων.

Αυτό σίγουρα επιτυγχάνεται με την παροχή κινήτρων στους εκπαιδευτικούς ΧΩΡΙΣ ωστόσο να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός.

Προς αυτή, άλλωστε, την κατεύθυνση,  όπως είπαμε και παραπάνω κινήθηκε ήδη το Υπουργείο Παιδείας με την απόφαση που έλαβε σχετικά με τη διατήρηση της οργανικής θέσης των εκπαιδευτικών που αποσπώνται ( ως συνδικαλιστικό όργανο, εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας γι αυτό, διότι θεωρούμε ότι ο συνδικαλισμός πρέπει να αναγνωρίζει και τα καλά εκτός από το να κρίνει τα κακά).  

Επειδή λοιπόν θεωρούμε ότι  πάγια φιλοδοξία του Υπουργείου Παιδείας είναι η εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων του εξωτερικού (και αφού η αύξηση του επιμισθίου ΔΕΝ αποτελεί θέμα προς συζήτηση), ας δείξει έμπρακτα την πρόθεσή του αυτή, επιμηκύνοντας τον χρόνο απόσπασης των εκπαιδευτικών με επιμίσθιο, δίνοντάς τους  τουλάχιστον ένα κίνητρο να ζητήσουν απόσπαση (μια ενέργεια που δεν έχει ξαναλέμε καμία οικονομική επιβάρυνση, αλλά μάλλον είναι και οικονομικά ωφέλιμη).

Για την ΕΛΜΕ Βάδης -Βυρτεμβέργης
Ο Πρόεδρος

 Χρήστος Παύλος

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ