Κοσμήτορες του Παν. Δυτ. Αττικής κατά Σχεδίου Κ. Μητσοτάκη περί “Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών”

"Οι σύμβουλοι του αρχηγού της ΝΔ αγνοούν πως ο όρος «Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών» αποτελεί κατάλοιπο του παρελθόντος και διεθνώς εγκαταλείπεται"

31/10/2018

Ενημερώθηκε: 31/10/2018, 09:51

Άκουσε το άρθρο

"Δεν θα επιτρέψουμε πισωγυρίσματα στο θεσμό του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα θα υπερασπιστεί το νέο πανεπιστήμιο".  

Το μήνυμα αυτό στέλνουν οι 5 Κοσμήτορες του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με κοινό ανακοινωθέν , με αφορμή το Σχέδιο του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη με μετατρέψει το Ισρυμά τους σε “Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών”.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΩΝ ΚΟΣΜΗΤΟΡΩΝ

Προξενούν δυσάρεστη έκπληξη στην Ακαδημαϊκή Κοινότητα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, οι πληροφορίες για τις προθέσεις της ΝΔ  να μετονομάσει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής σε “Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών”, σε  περίπτωση που αναλάβει τη  διακυβέρνηση της χώρας. Μάλιστα αυτή η μετονομασία θα είναι «πιλοτική» και θα ισχύσει και για τα υπόλοιπα ΤΕΙ της χώρας, ανατρέποντας τους σημερινούς σχεδιασμούς του Υπουργείου Παιδείας να τα συγχωνεύσει  με Πανεπιστήμια, ο οποίος με το Ν.4521/2-3-18 τόλμησε να δημιουργήσει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, αγνοώντας τις αντιδράσεις τόσο οργανωμένων συντεχνιών, όσο και του πανεπιστημιακού κατεστημένου.

Προφανώς οι σύμβουλοι του αρχηγού της ΝΔ αγνοούν πως ο όρος «Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών» αποτελεί κατάλοιπο του παρελθόντος και διεθνώς εγκαταλείπεται. Δεν υφίσταται πλέον ο όρος «εφαρμοσμένη επιστήμη», είναι αδόκιμος ως έννοια. Διεθνώς τα «πανεπιστήμια εφαρμογών» αφορούσαν τις επαγγελματικές σχολές, που καταφανώς δεν συνάδουν με τον σημερινό τρόπο εξέλιξης της Θεωρίας και της Πρακτικής. Αναφέρονταν στον τρόπο θεώρησης της επιστημονικής πρακτικής και της σχετικής εκπαίδευσης των νέων, μέχρι τη δεκαετία του -60. Οι πρακτικές του παρελθόντος που απαιτούσαν απλές δεξιότητες, σήμερα απαιτούν ευρύτερη γνωσιοθεωρία και η επιστημονική έρευνα αποτελεί πλέον συστατικό των πανεπιστημιακών σπουδών. Έτσι,  οι απόφοιτοι των σημερινών Πανεπιστημίων καθίστανται ικανοί να εκπονήσουν διδακτορικές  διατριβές, συμμετέχοντας στην αλματώδη εξέλιξη της επιστήμης τους. Τα «Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών» δεν εξυπηρετούν τους παραπάνω στόχους και δεν απονέμουν διδακτορικά διπλώματα.

Δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε πισωγυρίσματα στο θεσμό του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και πως όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα θα υπερασπιστεί το νέο πανεπιστήμιο.  

Ελπίζουμε η ηγεσία της ΝΔ να πληροφορηθεί επαρκώς τα σημερινά τεκταινόμενα διεθνώς στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, αναζητώντας συμβουλευτικές υπηρεσίες από γνωρίζοντες τα ζητήματα της Παιδείας.

ΟΙ ΚΟΣΜΗΤΟΡΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καθηγήτρια, Ευαγγελία Πρωτόπαπα
Καθηγητής, Παντελής Μαλατέστας
Καθηγητής, Νικήτας Χιωτίνης
Καθηγητής, Θανάσης Σπυριδάκος
Καθηγητής, Γιάννης Τσάκνης

Σχόλια (77)

@ απόφοιτος
|

Ωραία δε σας αρέσουν οι κατατακτήριες και το καταλαβαίνω. Εχετε και δίκιο ότι υπάρχει συγκεκριμένο ποσοστό (αν και αυτό θα μπορούσε πιο εύκολα να ξεπεραστεί από το ΠΑΔΑ σε σχέση με την ισοτίμηση)
Από την άλλη όμως οργανωθήκατε να πάτε σε ένα δικηγόρο βα δείτε αν υπάρχει κάποιο νομικό κενό για να το αξιοποιήσετε ή προσπαθείτε μόνο μέσω αναρτήσεων σε σχόλια β να δείξετε την αντίθεσή σας στον Γαβρόγλου και τη στήριξή σας στο καταστροφικό για εσάς και τους ήδη φοιτούντες σχέδιο Μητσοτάκη;

Πλάτωνας
|

@Νικητας Χιωτίνης

Μπράβο σας που έχετε κάνει τέτοιες κινήσεις για τους φοιτητές ν+2, αλλά όμως αυτό θα έπρεπε να έχει πάει στη σύγκλητο του ΠΑΔΑ μαζί με το ζήτημα των ήδη αποφοίτων και να είχε παρθεί επίσημη απόφαση-πρόταση προς τον Υπουργό για τα 2 αυτά φλέγοντα ζητήματα! Έτσι το ΠΑΔΑ και οι καθηγητές του θα είχαν ξεκαθαρίσει την θέση τους ως προς τα εν λόγω θέματα και το θέμα θα ήταν αποκλειστικά του Υπουργού!

Τώρα όσο για τις εξαγγελίες του Υπουργού, δεν νομίζω ότι μπορούμε να σταθούμε σε αυτές και να τις λάβουμε σοβαρά υπόψη! Άλλωστε μπορώ να σας πω άπειρες εξαγγελίες Υπουργών κατά τα χρόνια της μεταπολίτευσης που δεν υλοποιήθηκαν. Ξέρετε πως λειτουργεί η εκάστοτε κυβέρνηση. Μόνο αν τα δούμε σε ΦΕΚ αυτά που λέει ο Υπουργός θα τον πιστέψουμε! Μέχρι να γίνει αυτό όμως, εμείς θεωρούμε πως έχει αθετήσει τον λόγο του και μας έχει πετάξει στην άκρη μη ακούγοντάς μας!

Απόφοιτος
|

@Παράθυρο για ισοτίμηση

Σε καμία περίπτωση οι κατατακτήριες δεν αποτελεί λύση και εξαγριώσει ακόμη περισσότερο τους απόφοιτους! Και αυτό διότι όπως θα γνωρίζετε οι κατατακτήριες γίνονται με ένα συγκεκριμένο ποσοστό και έτσι θα αποκλειστούν άτομα από την διαδικασία! Και εγώ προσωπικά δεν μιλάω για αυτόματη ισοτίμηση (που θα μπορούσε και αυτό να αποτελέσει λύση όπως έγινε και με άλλες σχολές στο παρελθόν). Μιλάω για μία απλή διαδικασία, όπου όλοι οι απόφοιτοι με μία απλή αίτησή τους να εγγράφονται στα τμήματα που μετεξελίχθηκαν ή συγχωνεύτηκαν, έπειτα το τμήμα να αναγνωρίσει και να αντιστοιχίσει την συντριπτική πλειοψηφία των μαθημάτων (διότι στα περισσότερα τμήματα πάνω κάτω ίδια είναι τα μαθήματα) και να δώσουν έναν μικρό αριθμό μαθημάτων και να λάβουν το νέο πτυχίο!

@ Παράθυρο για ισοτίμηση
|

Να δώσουν οι απόφοιτοι κατατακτήριες για τμήματα με 95% plus, όμοιο πρόγραμμα σπουδών, με αυτό το οποίο έχουν παρακολουθήσει; Φυσικά μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να ακουσθεί. Τα πτυχία ΤΕ άμεσα να γίνουν ΠΕ, όπως γίνανε και οι καθηγητές των ΤΕΙ, καθηγητές σε ΑΕΙ.

Παράθυρο για ισοτίμηση
|

Αγαπητοί απόφοιτοι, ποιος σας εμποδίζει να ζητήσετε να δώσετε κατατακτήριες για το νέο τμήμα που αποτελεί εξέλιξη αυτού του οποίου προέρχεστε; Σίγουρα θα σας αναγνωρίσουν το μεγαλύτερο μέρος των μαθημάτων που είχατε κάνει παλαιότερα μιας και τα μαθήματα έχουν αλλάξει ελάχιστα και απλά θα παρακολουθήσετε τα επιπλέον μαθήματα (που δεν έχουν πλέον τα περισσότερα υποχρεωτικά εργαστήρια). Σταματήστε λοιπόν να κλαίγεστε και να περιμένετε την αυτόματη ισοτίμηση (που προφανώς δε μπορεί να γίνει, αφού και οι συνάδελφόι σας που αυτή τη στιγμή φοιτούν θα κάνουν επιπλέον μαθήματα) και ζητήστε να πάρετε μέρος στις κατατακτήριες και εκεί θα δείτε αν όντως οι καθηγητές είναι με το μέρος σας ή απέναντί σας (ανάλογα με το αν σας βάλουν να ξαναπαρακολουθήσετε ή όχι μαθήματα που ήδη έχετε περάσει με το παλιό σύστημα)
Από εκεί και πέρα θέματα ισοτίμησης θα λυθούν νομικά μόνο όταν ολοκληρωθούν οι συγχωνεύσεις και κλείσουν όλα τα ΤΕΙ.

@ Κος Χιωτίνης
|

Κυριε Χιωτίνη αυτή η διαδικασία λέγεται κατατακτήριες και δεν αφορά όλους τους αποφοίτους, αλλά ένα πολύ μικρό ποσοστό τους κάθε χρόνο.

Νικητας Χιωτίνης
|

Αγαπητέ "Απόφοιτε ΤΕΙ Αθήνας"

στη Γραμματεία της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού, υπάρχει έγγραφη πρότασή της να μην ισχύσει το ν+2 και σχετική επιχειρηματολογία. Επικοινωνήστε μαζί μου μέσω της Σχολής.

Το ζήτημα της δυνατότητας οι ήδη απόφοιτοι, με κάποια διαδικασία, να παρακολουθούν τα επί πλέον μαθήματα και να παίρνουν πτυχίο Πανεπιστημίου, το έχει εξαγγείλει -αλλά δεν έχει ακόμα υλοποιήσει- ο νυν Υπουργός (τον οποίον εμπιστεύομαι)

@Νικήτας Χιωτίνης
|

Από 1/1/2019 το μισθολόγιό σας αλλάζει και υπάρχει αύξηση μισθών σε όλους που από καθητές ΤΕΙ έγιναν καθηγητές ΑΕΙ. Έγινε κάποια άλλη ισοτίμηση κάπου αλλού.????

Solwn
|

"Ριζικές αλλαγές στην τριτοβαθμια"

Κάνεις ένα πολύ μεγάλο λάθος. Δεν είναι μόνο οι απόφοιτοι των πρώην Τεχνολογικών ιδρυμάτων Αθήνας και Πειραιά που παραπονιούνται, αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή είναι τόσοι πολλοί (λόγω μεγέθους της πρωτεύουσας) και οπότε κάνει "μπαμ" η διαμαρτυρία τους λόγω και αριθμού μηνυμάτων και υποσχεσεων. Να υπενθυμίσουμε ότι το εγχείρημα "Πανεπιστημιοποίησης των ΤΕΙ " ξεκίνησε με την ίδρυση του ΠΑ.Δ.Α. Επίσης τότε καθηγητές και άλλοι όπως ο "τσάι και συμπάθεια" και άλλοι, υπόσχονταν και βγάζανε λόγο για λαγούς και πετραχήλια και δίνανε ελπίδα στους αποφοίτους.
Προσωπική μου γνώμη είναι ότι με δυσκολία μεν, αλλά στο τέλος θα υπάρξει λύση ,
1) Για τα επαγγελματικά δικαιώματα
2) Κατάργηση ΤΕ-ΠΕ,
3) Ισοτίμηση είτε αυτόματη είτε με άλλον τρόπο.
Αυτά όμως έχουν σειρά όταν ολοκληρωθούν όλες οι συγχωνεύσεις και είναι στο χέρι των νεων συγκλήτων-φοιτητών και πτυχιούχων που μαζί με συνεργασία (???) θα μπορούν να διεκδικήσουν απ'το Υπουργείο τα παραπάνω.
Όπως όλοι γνωρίζουμε υπάρχουν σχολές στο νέο Π.Α.Δ.Α.
πχ η σχολή μου (τελείωσα Τεχνολογία τροφίμων Στο Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης) , που η παλιά Τεχνολογία τροφίμων του ΤΕΙ Αθήνας και η νέα σχολή Επιστήμης και Τεχνολογίας τροφίμων έχουν πανομοιότυπο πρόγραμμα σπουδών >95%!!! Και ρωτώ , είναι δυνατόν οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών του νέου τμήματος να θεωρούνται "κατώτεροι" των περιστάσεων (σύμφωνα με την κλασσική αντίληψη του Έλληνα περί ΤΕΙ και πανεπιστημίων) , όταν έχουν πανομοιότυπο πτυχίο σχεδόν? Αυτά είναι πρωτόγνωρα και δείχνουν συντεχνιακά συμφέροντα και άλλα.

Επίσης κλείνοντας να αναφέρω και κάτι επιπλέον στον "Ριζικές αλλαγές στην τριτοβάθμια" , φυσικά και πρέπει να ενσωματωθούν σε πανεπιστημιακές δομές πολλές σχολές ΤΕΙ. Θα αναφέρω το γραφικό που γράφεται και ακούγεται πολλές φορές εδώ μέσα, και είναι το γεγονός ότι υπάρχουν σχολές που επιστημονικώς έχουν ιδιαίτερο κυρος, και αντιστοιχούν σε διεθνώς αναγνωρισμένα επιστημονικά πεδία , και στην Ελλάδα στερούνται αναγνώρισης καθώς το να βρίσκεσαι σε ΤΕΙ όσο ακαδημαϊκή υπόσταση και να έχει η Σχολή σου, αποτελεί ρετσινιά. Είπαμε ζούμε σε πρωτόγονη χώρα, έχουμε συνηθίσει. Σχολές όπως Λογοθεραπεια, φυσιοθεραπεια, Εργοθεραπεια, Τεχνολογία τροφίμων, βλέπει κανείς οπουδήποτε παγκοσμίως να είναι βρίσκονται σε Πανεπιστήμια. Επίσης τα προγράμματα σπουδών αυτών των σχολών είναι πλήρως έως και 100% πανομοιότυπα κάποιες φορές με αυτά των ξένων πανεπιστημίων!

Πτυχιούχος ΤΕΙ
|

@ Ριζικές αλλαγές στην τριτοβάθμια

Αυτά που ξέρετε να τα αφήσετε στην άκρη! Το θέμα δεν είναι αν διαμαρτύρονται κάποιοι απόφοιτοι! Όταν έρθουν οι εκλογές θα δούμε ποιος διαμαρτυρεται και ποιος όχι! Όσα επιδόματα και προσωρινές θέσεις εργασίας (μέσω οαεδ) και να δώσει αυτή η κυβέρνηση, αυτό που έκανε στους αποφοίτους δεν το έχει κάνει καμία κυβέρνηση εδώ και 40 χρόνια! Έχουμε πτυχία που δεν αντιστοιχούν σε κανένα ίδρυμα και σε λίγο όπως λέτε δεν θα αντιστοιχούν ούτε στον τεχνολογικό τομέα, διότι απλά ο τομέας αυτός δεν θα υπάρχει. Μας υποβαθμισαν το κύρος των πτυχίων μας. Θα πηγαίνουμε σε επιχειρήσεις εδώ και στο εξωτερικό και θα παρουσιάζουμε πτυχία που δεν θα αντιστοιχούν σε κάποιο εν λειτουργία ΑΕΙ. Επιπλέον, στους εκατοντάδες χιλιάδες αποφοίτους στηρίχθηκε η αναβάθμιση των ΤΕΙ. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως υπάρχουν φοιτητές που παρακολουθούν είτε από επιλογή είτε υποχρεωτικά εκ του νόμου μαθήματα του πανεπιστημίου και θα πάρουν πτυχίο ΤΕΙ. Τέλος, σε μία δημοκρατική χώρα κοιτάμε πρωτίστως το δίκαιο! Δεν μπορεί σε σχολές που έγιναν πανεπιστήμια στο παρελθόν να έγινε ισοτιμηση και εδώ να μην γίνεται. Με τέτοια παραδείγματα και πρωτοετής της νομικής θα κατανοουσε το άδικο! Και η λύση δεν είναι τα δικαστήρια. Η λύση είναι αυτή η κυβέρνηση της αριστεράς επιτέλους να εφαρμόσει τα περί ισότητας και δικαιοσύνης που υποτίθεται την διέπουν, ειδάλλως θα πάει στο καλό. Και πιστέψτε με θα πάει σύντομα! Σκεφτείτε πόσοι εκατοντάδες χιλιάδες απόφοιτοι είναι μόνο από τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά! Και ξαναλέω, όσα επιδόματα και να δώσουν, μας διέλυσαν το κύρος των πτυχίων μας που είναι τα μοναδικά μας όπλα για όλη μας τη ζωή στην αγορά εργασίας. Και αυτό κανείς αποφοιτος δεν το ανέχεται!

Απόφοιτος
|

@Ριζικές αλλαγές στην τριτοβάθμια

Κάνετε λαθος.Χαμένοι όλοι θα βγούμε.Εμείς ούτως ή άλλως δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα.

Αν είχατε στα χέρια σας ένα πτυχίο χωρίς ισχύ απο κατηργημένο ίδρυμα τότε θα σας έλεγα αν τα αιτηματα μας είναι παράλογα.Αυτά τα αίσχη στην ανώτατη εκπαίδευση μονο στη μπανανία Ελλάδα γίνονται.Πόσο μάλλον οι διαχωρισμοί ΠΕ-ΤΕ και η μη έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων εδώ και 30+ χρόνια.Για την ισοτιμία των πτυχίων μας, εδώ δεν το συζητάω!!!Ο Γαβρόγλου με την αριστερή κυβέρνηση όπως και με την σύμπραξη των δύο φιλόδοξων πρυτάνεων, ξεπέρασαν τους εαυτούς τους!!!Διστυχώς δεν έχουν καταλάβει ακόμη το τι έκαναν μιας και ο ΣΥΡΙΖΑ συνήθως βρίσκεται σε μια κατάσταση ζεν.Θα το καταλάβουν όμως σε λίγο καιρό αλλά τότε θα είναι αργά...

@Ριζικές αλλαγές στην τριτοβάθμια
|

Ούτε ο κύριος Γαβρόγλου δε θα τα έγραφε αυτά! Ευτυχώς που ακούγονται και γράφονται και τέτοια για να δικαιώνονται οι απόφοιτοι με τη στάση τους απέναντι τόσο στο υπουργείο παιδείας, όσο και στους "αξιότιμους" καθηγητάδες τους, που δήθεν έβαζαν στο Υπουργείο "κόκκινες" γραμμές, οι οποίες "εσβησαν" μόλις τους πέταξαν το τυράκι της Πανεπσιτημιοποίησης, αλλά μόνο γι΄αυτούς και όχι τους αποφοίτους των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Αυτή η μονομερής αδικία, σύντομα λαμβάνει τέλος και όλοι, τόσο οι διδάσκοντες, όσο και απόφοιτοι, στο θέμα αυτό θα αντιμετωπισθούν με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή ή όλοι θα γίνουν ανωτατοποιηθούν, οι καθηγητές θα γίνουν καθηγητές σε Πανεπιστήμιο και οι απόφοιτοι θα αποκτήσουν πτυχίο ΠΕ, η κανένας.

Ριζικές αλλαγές στην τριτοβάθμια
|

Κανείς σας δεν καταλαβαίνει οτι πλέον η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην χώρα μας θα έχει μόνο Πανεπιστημιακό τομέα;
Όλος ο τεχνολογικός τομέας θα καταργηθεί και θα συγχωνευθεί.
Ούτε μπορεί να γίνει ισοτίμηση όλων των αποφοίτων ΤΕΙ με Πανεπιστήμιο πανελλαδικώς.
Ούτε όμως μπορεί να γίνει μεμονωμένα για ένα δύο ιδρύματα (Αθήνα, Πειραιάς) και οι υπόλοιποι στην απέξω.
Είναι λάθος και παραλογισμός αυτό που ζητάτε μερικοί, κυρίως των ΤΕΙ ΑΘ και ΠΕΙΡ. Άλλοι απόφοιτοι αλλων ιδρυμάτων δεν διαμαρτύρονται.
Στο τέλος εσείς θα βγείτε χαμένοι γιατί στην αρχή είχατε ξεκινήσει ένα δίκαιο αίτημα, για άμεση έκδοση των επ. Δικαιωμάτων σας , με την παρούσα κυβέρνηση αλλά στο τέλος το αφήσατε σε δεύτερη τριτη μοίρα και τώρα ζητάτε μόνο ισοτιμησεις.
Σκεφτείτε τα αυτά μερικοι....

Απόφοιτος ΤΕΙ Αθήνας
|

@Νικητας Χιωτινης

Εάν όπως λέτε υπάρχουν αποφάσεις της σχολής που αφορούν τους αποφοίτους προς το υπουργείο να τις θέσετε στη δημοσιότητα ή έστω τους αριθμούς αυτών προκειμένου να ζητήσουμε αντίγραφα ως έχοντες νόμιμο συμφέρον από την διοίκηση της σχολής και μετά θα θέσουμε προ των ευθυνών του τον υπουργό οποίος αλλά έλεγε και άλλα έπραξε!

Τζωρτζ
|

@Νικήτας Χιωτίνης
Στο σχέδιο νόμου για την ίδρυση του Παν. Δυτ. Αττικής που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή, δεν υπήρχε πουθενά πρόβλεψη για τους αποφοίτους των 2 ΤΕΙ και κατά την προσωπική μου άποψη για το γεγονός αυτό βαρύτατη ευθύνη φέρουν οι πρόεδροι και οι καθηγητές των 2 ιδρυμάτων. Οι καθηγητές ΤΕΙ αυτομάτως καθηγητές Πανεπιστημίου και οι απόφοιτοι με ένα χαρτί κατηργημένου ιδρύματος ανά χείρας.
Υ.Γ. "Verba volant, scripta manent". Εξαγγελίες του υπουργού, πιέσεις της Κοσμητείας και να 'χαμε να λέγαμε!!

Νικητας Χιωτίνης
|

Κε Κωνσταντόπουλε Κ.,

προσπαθώ να γίνουν αυτά που γράφω! τόσο γράφοντάς τα και στέλνοντάς τα προς πάσα κατεύθυνση, μάλιστα και με αποφάσεις της Κοσμητείας (Πρόεδροι Τμημάτων) της Σχολής Εφαρμοσμέων Τεχνών και Πολτισμού που αποστέλονται στο Υπουργείο, αλλά και με προσωπικές προσπάθειες πιέσεων. Δυστυχώς δεν έχω άλλες δυνατότητες........(πάντως τα αναφερομενα στη δεύτερη παράγραφο, ο σημερινός Υπουργός το έχει εξαγγείλει, δεν το έχει κάνει πράξη, ελπίζω να γίνει. Ακόμα πιέζω -και πιέζουμε ως Κοσμητεία- να μην ισχύσει ο περιορισμός του ν+2, ίδωμεν..)

Κωνσταντόπουλος Κ. φοιτητής
|

ΝΙΚΗΤΑΣ ΧΙΩΤΙΝΗΣ άρθρο στο esos : https://www.esos.gr/arthra/56838/i-metexelixi-ton-tei-kai-oi-proin-apof… : 13/5/2018.

"Ως προς τους παλαιότερους τώρα πτυχιούχους ΤΕΙ, θεωρώ πως αυτοί δικαιούνται να αντιστοιχήσουν επισήμως το πτυχίο τους με αυτό του νέου Πανεπιστημίου, άνευ άλλης διαδικασίας. Θεσμικώς τα ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια είναι Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, βρίσκονται αμφότερα στο ίδιο «επίπεδο 6», στην επίσημη διεθνή κατάταξη των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Απλώς και μόνο άλλαξε η ονομασία ΤΕΙ με το διεθνή δόκιμο όρο Πανεπιστήμιο.

Αν όμως θέλουμε να προτάξουμε πως επήλθε και θεσμική αναβάθμιση –που όμως τυπικώς δεν συνέβη κάτι τέτοιο- οι παλαιότεροι φοιτητές να έχουν τουλάχιστον τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα νέα μαθήματα και να πάρουν πτυχίο Πανεπιστημίου. Κατόπιν αντιστοίχησης των μαθημάτων που έχουν παρακολουθήσει ως φοιτητές ΤΕΙ, με τα νέα μαθήματα των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, να παρακολουθήσουν τα μαθήματα με τα γνωσιολογικά περιεχόμενα που δεν διδάχτηκαν και να πάρουν το νέο πτυχίο του Πανεπιστημίου."

Ερώτημα στον Κ. Χιωτίνη: Τι κάνατε εσείς σαν πιστός οπαδός την ισοτίμησης? ΤΙΠΟΤΑ!

Apostolos
|

"Συμφοιτητές μου, που είτε από επιλογή, είτε επειδή δεν δικαιούνταν από το νόμο, συνεχίζουν ως ΤΕΙ, στην πράξη ακολουθούν το πρόγραμμα του Πανεπιστημίου κι απλά θα γράφει ΤΕΙ το πτυχίο τους. Δε γίνεται αλλιώς πρακτικά μας είπαν."

Σε αυτό πρέπει να βασιστούν οι απόφοιτοι και να διεκδικίσουν την ισοτιμία. Είναι η μεγαλύτερη κοροϊδια.

Απόφοιτος
|

@ @Απόφοιτος

Μας λες να μη τα βάζουμε με τον Συριζα που δημιούργησε αυτό το μπάχαλο!!!
Μάλιστα.Με ποιον θες δηλαδή να τα βάλoυμε;Με τον περιπτερά στη Θηβών έξω απο το Campus 1 του ΠΑΔΑ ή με την πεζογέφυρα στη Πέτρου Ράλλη;

Μου λες να περάσω απο το ΠΑΔΑ να δω τι γίνεται και να ρωτήσω κανέναν καθηγητή.Μη αγχώνεσαι.Ξέρω πολύ καλά τι γίνεται.Ένα μπάχαλο γίνεται και αυτό το ξέρεις και εσύ πολύ κάλά.Επιπλέον,γιατί να ρωτήσω κανέναν καθηγητή;Για να μου προσφέρει τσάι και συμπάθεια όπως κάποιοι που στην αρχή επαναστατούσαν και μετά μας είπαν πως δεν είναι δικό τους θέμα;

@@Απόφοιτος
|

1. Υπάρχει και το blended/distance learning. Ουσιαστικά τους απόφοιτους ούτε καν θα τους δείτε. Μπορούν να κάνουν π.χ. εργασίες ή να δίνουν τα μαθήματα που θα τους χρεωθούν στις εξεταστικές.
2. Μας λές οτι θα έρθει ο Μητσοτάκης και θα μπορώ να πληρώσω ένα Πανεπιστήμιο για να πάρω ένα πτυχίο Πολυτεχνείου και αυτό πρέπει να το θεωρώ κακό;;;;Ας γελάσω...

@Απόφοιτος
|

Κανενας δεν εχει αυτοματη ισοτιμηση! Αλλα ουτε χωρο για να ερθουν τοσα ατομα για παρακολουθηση και εξετασεις εχουν.Απο του χρονου οταν μπει σε μια γραμμη το θεμα ειναι πολυ πιο πιθανον να συμβει και ισως να ειναι και χωρις κατατακτηριες.Με βαθμο πτυχιου κλπ... Περνα να δεις τι γινεται πρωτα και ρωτα κανα καθηγητη αντι να γραφεις στος εσοσ. Αυτο ισχυει για ολους σας.
Αντι να τα βαλετε με τον Συριζα βαλτε τα με τους καθηγητες τουλαχιστον και την ΔΕ. Σε αυτους εχει πεσει το μπαλακι. Οτιδηποτε αλλο ευνοει τις πολιτικες και τις ιδιωτικοποιησεις της ΝΔ. Μη τσιμπατε στο δολωμα.

Απόφοιτος
|

Αγαπητή απόφοιτη του ΠΑΔΑ εάν διαφωνείτε στην αυτόματη ισοτίμηση τότε δεν έχετε βασικές γνώσεις ακαδημαικής υφής και άθελά σας είστε εναντίον των αποφοίτων και όχι στο πλευρό τους.
Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε πως όντως ο Μητσοτάκης γραμμένους μας έχει αλλά γραμμένους μας έχει και ο Γαβρόγλου και η διοίκηση του ΠΑΔΑ και οι βουλευτές και τα ΜΜΕ αλλά και κάποιοι φοιτητές του ΠΑΔΑ που μας παραπέμπουν σε κατατακτήριες.

Δυστυχώς η κυβέρνηση της αριστεράς προτίμησε τον ακαδημαικό αυτοματισμό.Εσείς βέβαια δεν φταίτε σε τίποτα αλλά επίσης και εμείς δεν είμαστε οι υπεύθυνοι αυτού του αίσχους.Κάπως έτσι λοιπόν θα μας πάρει όλους και θα μας σηκώσει στις εκλογές....Ο κύριος Τσίπρας ο οποίος έχει τον Γαβρόγλου να αλέθει και να μην κάνει τίποτα για να τον σταματήσει είναι ο κύριος υπεύθυνος για αυτά που σε λίγο καιρό θα λάβουν τόπο αλλά ούτε την κοινή λογική δεν έχουν για να καταλάβουν οτι οι απόφοιτοι των ΑΤΕΙ είναι εκαντοτάδες χιλιάδες.

Φοιτήτρια ΠΑΔΑ
|

Επειδή είστε και πολλοί που διαφωνείτε με διαφορετικό τρόπο ο καθένας, θα απαντήσω γενικά.

Πρώτον εγώ δεν θεωρώ ότι πρέπει να γίνει αυτόματη ισοτίμηση, αλλά διαδικασία ισοτίμησης ή έστω ισοτίμηση με κριτήρια.

Δεύτερον δεν είναι στο χέρι μου να το κάνω εγώ (απάντηση στο τι έκανα γι'αυτό), αλλά δε θα ψηφίσω έναν άνθρωπο που θέλει να χαντακώσει την δημόσια παιδεία και να προωθήσει την ιδιωτική, γιατί δεν συμφωνώ με κάτι τέτοιο, και, όπως είπα, χρησιμοποιεί τα λάθη της παρούσας κυβέρνησης όχι για να τα διορθώσει, αλλά για να κάνει εσάς συνεργούς του στην υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας.

Επίσης δε με απασχολεί αν τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια, όπως Χάρβαρντ, ΜΙΤ κλπ., είναι ιδιωτικά. Για την ακρίβεια θα ήμουν περήφανη αν ένας υπουργός κατάφερνε να φτιάξει ένα τόσο σπουδαίο ΔΗΜΟΣΙΟ Πανεπιστήμιο.

Όσον αφορά για το ότι είναι άδικο να βγούμε εμείς που μπήκαμε ΤΕΙ Πανεπιστημίου, δεν διαφωνώ ιδιαίτερα. Αλλά πιστεύω ότι μάλλον θεωρήθηκε πιο πρακτικό να μη γίνει έτσι τη στιγμή που μιλάμε για μεγάλες αλλαγές κι είναι πολύ δύσκολο να λειτουργούν τμήματα που δεν υπάρχουν πια, για τόσους πολλούς φοιτητές. Συμφοιτητές μου, που είτε από επιλογή, είτε επειδή δεν δικαιούνταν από το νόμο, συνεχίζουν ως ΤΕΙ, στην πράξη ακολουθούν το πρόγραμμα του Πανεπιστημίου κι απλά θα γράφει ΤΕΙ το πτυχίο τους. Δε γίνεται αλλιώς πρακτικά μας είπαν.

Από εκεί και ύστερα το ότι εμείς μπήκαμε ΤΕΙ και θα βγούμε ΠΑΔΑ είναι ιδανικό για εσάς τους αποφοίτους διότι κατά τη γνώμη μου αποτελεί το μεγαλύτερο επιχείρημα που έχετε για την ισοτίμησή σας. Θεωρώ ότι θα γίνει μάλιστα αν το κυνήγησετε, γιατί ακριβώς δεν στέκει κατ' εμέ να παίρνουμε εμείς τέτοιο πτυχίο κι όχι εσείς!

Κατά τα άλλα για όσους υποστηρίζουν ότι τα λέω αυτά επειδή καίγομαι να πάρω πτυχίο Πανεπιστημίου, να αναφέρω ότι έχω πτυχίο Πανεπιστημίου κι η σχολή που σπουδάζω στο ΠΑΔΑ είναι δεύτερη σχολή. Επιπλέον περνούσα σε Πανεπιστήμιο, αν ήθελα, στο ίδιο αντικείμενο στην επαρχία ή αλλιώς σε άλλο αντικείμενο Αθήνα, όμως επέλεξα το ΤΕΙ επειδή είχα ακούσει εξαιρετικά λόγια και ταυτόχρονα με βόλευε η τοποθεσία, συν ότι καρφί δεν μου καιγόταν αν θα είναι Πανεπιστημίου το πτυχίο μου ή όχι. Το θέμα μου ήταν να μπω σε ένα τμήμα που θα καταρτιστώ αρκετά καλά στον τομέα που με ενδιαφέρει.

Αυτά, ελπίζω να μην ξέχασα να απαντήσω σε κάτι. Εγώ προσωπικά σκοπεύω να είμαι στο πλευρό των αποφοίτων στην διεκδίκησή τους για ισοτίμηση, όχι όμως για υποβάθμιση...

bob mastoras
|

« Η ισοτίμηση δεν έγινε αυτόματα και ομοιόμορφα παντού.» Όντος.
«Στις Παιδαγωγικές Ακαδημίες και τις Σχολές Νηπιαγωγών ιδρύθηκαν Διδασκαλεία γιά τη διετή μετεκπαίδευση των αποφοίτων τους.» Ε λοιπόν αυτή είναι η μεγάλη διαφορά. Οι ΠΑ ήταν διετείς και οι απόφοιτοι υποχρεώθηκαν σε συμπλήρωση του χρόνου σπουδών. Για τα ΤΕΙ δεν προβλέπεται απλά τίποτα! Δεν προβλέπεται πχ ένα εξάμηνο για όσους είχαν σπουδές 3,5 ετών ή κάποια μαθήματα αν η σχολή έγινε από ηλεκτρονικών, ηλεκτρολόγων και ηλεκτρονικών. Απλά τίποτα!

« Η ισοτίμηση δεν έγινε αυτόματα και ομοιόμορφα παντού.» Για την Χαροκόπιο και την Γυμναστική Ακαδημία (3,5 και 3 χρόνια αντίστοιχα) δεν χρειάστηκαν καν διαδικασίες εξομοίωσης. Για τα ΤΕΙ όπως είπαμε τίποτα!

Για την επέκταση των πολυτεχνικών διπλωμάτων ηλεκτρονικών Χανίων και Βόλου σε ηλεκτρολόγων μιλάμε για 3 μαθήματα μετά το δίπλωμα. Για τα ΤΕΙ όπως είπαμε τίποτα!

« Τώρα μόνο η συνεχής εκπαίδευση που δεν εξαντλείται στο πτυχίο του ΤΕΙ,θα σου δώσει θέση στην αγορά εργασίας.» Ε, αν είσαι ΤΕΙ ούτε αυτό σου δίνει κάτι στην Ελλάδα. Ούτε με τυπικούς και ανώτερους τίτλους σπουδών και πολύ περισσότερο με άτυπη συνεχή εκπαίδευση δεν ξεφεύγεις από τα καθεστώς ΤΕ. Θα πρέπει να μεταναστεύσεις αν θέλεις επαγγελματική εξέλιξη/αναγνώριση.

«Μιλάς σε πολίτη που γνωρίζει πολύ καλά τη νεότερη ιστορία.» Κατά δήλωση σας ξέρετε πολύ καλά την νεώτερη ιστορία. Να σταματήσετε να εθελοτυφλείτε λοιπόν.

@Κωνσταντίνος
|

Άν οι απόφοιτοι είναι τσαντισμένοι με κάποιον, είναι με την Κυβέρνηση. Δεν αμφιβάλλουμε πως όταν κάποιο κόμμα που είναι στην Κυβέρνηση ζοριστεί για ψήφους, θα θυμηθεί και τους απόφοιτους. Έτσι είναι η Ελλάδα. Αν για κάποιο λόγο φωνάζουμε, είναι οτι δεν έχει προβλεφθεί "έντιμη λύση" για το ζήτημα. Και οι κατατακτήριες δεν αποτελούν έντιμη λύση. Ας αποφασίσουν να χρεώσουν νέα μαθήματα (έναν λογικό αριθμό μαθημάτων βέβαια, όχι όλο το πρόγραμμα σπουδών) και όποιος θέλει ας δηλώνει σε κάθε εξεταστική οτι θα τα δώσει. Μόλις τα περάσει όλα, να κάνει αίτηση για πτυχίο-ισοτίμηση-εξομοίωση ή όπως αλλιώς θές ας το πούμε. Η έλλειψη μιας βιώσιμης πρότασης μας εξοργίζει.

Κωνσταντίνος
|

Προς απόφοιτο ΤΕΙ:Μιλάς σε πολίτη που γνωρίζει πολύ καλά τη νεότερη ιστορία. Η ισοτίμηση δεν έγινε αυτόματα και ομοιόμορφα παντού.Σχεδόν σε όλες τις σχολές που προανέφερα,οι φοιτητές υποχρεώθηκαν να περάσουν καινούργια μαθήματα που έφταναν το 50%του πτυχίου τους.Στις Παιδαγωγικές Ακαδημίες και τις Σχολές Νηπιαγωγών ιδρύθηκαν Διδασκαλεία γιά τη διετή μετεκπαίδευση των αποφοίτων τους.Σχεδόν όλοι οι πτυχιούχοι αυτών των σχολών που ήθελαν να γίνουν εκπαιδευτικοί ,πέρασαν από τη μετεκπαίδευση στην ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ. Βέβαια,όλ' αυτά έγιναν πρόχειρα και βεβιασμένα και ίσως στα όρια του νόμου,γιατί οι κυβερνήσεις φοβούνταν την αντίδραση του τότε "ρωμαλέου" φοιτητικού κινήματος που πολέμαγε γιά τα δήθεν δικαιώματά του και δηλητηρίασε και τη δική σας γενιά.
Αλλά ποιά είναι η σχέση αυτού με την ψήφο σου στις εκλογές;Μπορείς να ψηφίσεις ό,τι θέλεις,(αυτό είναι και το μοναδικό σου δικαίωμα)αλλά να ξέρεις ότι η εποχή των δικαιωματιστών έδυσε οριστικά,είτε με την παρούσα,είτε με άλλη κυβέρνηση. Τώρα μόνο η συνεχής εκπαίδευση που δεν εξαντλείται στο πτυχίο του ΤΕΙ,θα σου δώσει θέση στην αγορά εργασίας.

Νίκος Λ
|

@ Φοιτήτρια ΠΑΔΑ

Εσείς τι κάνατε για να υποστηρίξετε τους παλαιούς απόφοιτους ΤΕΙ ή ακόμα και τους συναδέλφους σας που είχαν ξεπεράσει το πλαφόν ν+2 ? Τσάι και συμπάθεια?
Τσάι και συμπάθεια και από εμάς λοιπόν. Εμείς θα είμαστε μια ζωή ΤΕ γιατί λοιπό να νιαστούμε αν το ΠΑΔΑ υποβαθμιστεί σε Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών. Κατα την γνώμη μια χαρά τίτλος είναι, πολύ καλύτερος από ΤΕΙ.
Επίσης πιο δίκαιο θα ήταν όλοι εσείς που μπήκατε σε ΤΕΙ να τελειώσετε ΤΕΙ ανεξάρτητα σε πιο έτος σπουδών είσασταν. Διαφορετικά θα πρεπε να γίνουμε και εμείς ισότιμοι με το ΠΑΔΑ.
Τσαγάκι λοιπόν και συμπάθεια, από εμας.

Απόφοιτος ΤΕΙ
|

@ Φοιτήτρια ΠΑΔΑ

Προφανώς δεν έχεις ιδέα από την Ελληνική πραγματικότητα και τον ρατσισμό σε βάρος των ΤΕΙ. Το ΜΙΤ στην Ελλάδα όμως αναγνωρίζεται ως πανεπιστήμιο και ως ΤΕΙ, αν γνωρίζεις την διάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης όπως ορίζεται στους νόμους και τις συνέπειες που έχει για τους απόφοιτους των ΤΕΙ! Επιπλέον, εκ του ασφαλούς μιλάω! Η τεράστια πλειοψηφία των συναδέλφων σου (μπορεί και εσύ η ίδια) εισήχθησαν σε ΤΕΙ και θα αποφοιτήσουν από πανεπιστήμιο! Κάτσε να ήσουν στη θέση μας και θα σου έλεγα εγώ ποια στάση θα είχες!

Απόφοιτος
|

@ Φοιτήτρια ΠΑΔΑ

Δεν υποστηρίζουν μόνο οι απόφοιτοι Μητσοτάκη! Και οι ίδιοι οι συνάδελφοί σου τον υποστηρίζουν! Κοίτα τα ποσοστά της ΔΑΠ και θα καταλάβεις! Απλώς τώρα είναι και οι απόφοιτοι μαζί του!

Με όλο αυτό το εγχείρημα, το οποίο έχει αποτύχει εξ αρχής, ο Τσίπρας θα υποστεί την πολιτική ήττα που τον περιμένει! Η αδυναμία του να ελέγξει τον Υπουργό του που δημιουργούσε αυτές τις καταστάσεις και δεν μπορεί να λύσει απλά ζητήματα όπως των αποφοίτων, θα τον οδηγήσουν σε μεγάλες πολιτικές συνέπειες! Σου θυμίζω ότι οι απόφοιτοι των δύο ΤΕΙ είναι εκατοντάδες χιλιάδες! Θα μείνουν στην ιστορία ως ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός της καταστροφής, όπως έμειναν κι άλλοι στο παρελθόν!

Εννοείται ότι εσείς οι φοιτητές δεν μας φταίτε σε τίποτα, αλλά εμείς έχουμε την δική μας στάση, διότι τώρα μας κρατούν σε ομηρία και δεν μας δίνουν την ευκαιρία, σε όλους τους απόφοιτους των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά να εξισώσουμε τα πτυχία μας!

Απόφοιτος ΤΕΙ
|

@ Κωνσταντίνος

Μάλλον δεν είσαι πολύ καλά ενημερωμένος. Το κράτος φρόντισε με νόμους έτσι ώστε οι απόφοιτοι των σχολών που ανέφερες να αποκτήσουν ισότιμα πτυχία με αυτά των μεταγενέστερων απόφοιτων! Αυτό που γίνεται τώρα είναι ένα άγριο μπούλινγκ από πλευράς της κυβέρνησης της αριστεράς η οποία κάποτε υπερασπιζόταν τις αξίες της ισότητας και της δικαιοσύνης! Και αυτό το μπούλινγκ οι εκατοντάδες χιλιάδες απόφοιτοι θα το ανταποδώσουν δυναμικά όταν κληθούν να προσέλθουν στις κάλπες! Ευτυχώς δεν αργούν οι εκλογές!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ