Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Υπερασπιζόμαστε όσα έχουμε πετύχει - Συνεχίζουμε την προσπάθεια

Τι καταφέραμε για τους εκπαιδευτικούς μας
Δημοσίευση: 31/10/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Του Δημήτρη Μπαξεβανάκη
Πρώην υφ. Παιδείας
Βουλευτή  του ΣΥΡΙΖΑ

Την τριετία 2015-2018, μέσα στις γνωστές πολύ δύσκολες συνθήκες για τη χώρα και τον λαό μας, έγιναν αρκετά πράγματα για τη στήριξη του δημόσιου σχολείου και τη βελτίωση της θέσης των εκπαιδευτικών. Ορισμένα από αυτά περιγράφονται στη συνέχεια.

•    Καταργήθηκε η πολιτική επιστράτευση απεργών, κάτι που έχει βιώσει με οδυνηρό τρόπο ο εκπαιδευτικός κόσμος.
•    Επανήλθε το τεκμήριο της αθωότητας στις πειθαρχικές υποθέσεις και σταμάτησε η γενικευμένη αυτοδίκαιη αργία.
•    Επανήλθαν στη δουλειά οι 2.500 εκπαιδευτικοί, καθώς και οι σχολικοί φύλακες, που ο Μητσοτάκης είχε θέσει σε διαθεσιμότητα το 2013. Με νομοθετική μάλιστα ρύθμιση, ο χρόνος της διαθεσιμότητας θεωρείται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας.
•    Τερματίστηκε η τιμωρητική ατομική αξιολόγηση – χειραγώγηση που είχε επιβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση και ανέπνευσε ο εκπαιδευτικός κόσμος. Το κλίμα φόβου που επικρατούσε στα σχολεία το 2013 και το 2014 αποτελεί παρελθόν.
•    Καθιερώνεται η αξιολόγηση για τα στελέχη της εκπαίδευσης, από τους Διευθυντές των σχολείων μέχρι και τους Περιφερειακούς Διευθυντές, με συμμετοχή και των εκπαιδευτικών στη διαδικασία.
•    Αποσυνδέθηκε πλήρως η βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών από την αξιολόγηση. Μάλιστα, με τον πρόσφατο νόμο 4547/2018 καταργήθηκε οριστικά το επαίσχυντο Π.Δ. 152/2013 και οι σχετικές διατάξεις του νόμου 3848/2010, του περιβόητου νόμου Διαμαντοπούλου.
•    Νομοθετήθηκε ο εκδημοκρατισμός στην επιλογή στελεχών της εκπαίδευσης, καθώς καθιερώθηκε η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη διαδικασία επιλογής Διευθυντών των σχολείων και Διευθυντών Εκπαίδευσης. Το ΣτΕ ακύρωσε ως αντισυνταγματική αυτή τη δημοκρατική επιλογή και δεν ακούσαμε καμιά διαμαρτυρία από αυτούς που συνήθως φωνασκούν για το παραμικρό.
•    Καταργήθηκε το Π.Δ. για τις υποχρεωτικές μετακινήσεις των υπεράριθμων εκπαιδευτικών σε όλη την επικράτεια.
•    Εντάσσονται σε οργανικές θέσεις οι εκπαιδευτικοί που μετατάχθηκαν από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, εκείνο το εφιαλτικό καλοκαίρι του 2013.
•    Μειώθηκε κατά 2 ώρες το διδακτικό ωράριο των Διευθυντών και Υποδιευθυντών των Δημοτικών Σχολείων.
•    Αυξήθηκε το επίδομα θέσης ευθύνης για τους Προϊσταμένους ολιγοθέσιων Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων.
•    Καταργήθηκε το προνόμιο των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, των Προέδρων Οργανισμών που εποπτεύονται από το Υπουργείο, καθώς και των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων του Υπουργείου Παιδείας, να γίνονται αυθαίρετα σχολικοί σύμβουλοι, μετά τη λήξη της θητείας τους. Το προνόμιο αυτό το «αξιοποίησαν» τα στελέχη που είχαν τοποθετήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η κατάργησή του θα «επηρεάσει» αυτούς που τοποθετήσαμε εμείς, θα «πλήξει» δηλαδή τα «δικά μας παιδιά».
•    Για πρώτη φορά, οι 13 Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, οι οποίοι μέχρι σήμερα επιλέγονταν ως μετακλητοί υπάλληλοι με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, θα επιλέγονται και αυτοί με τις ίδιες διαδικασίες που επιλέγονται όλα τα στελέχη της εκπαίδευσης, από Κεντρικό Συμβούλιο Επιλογής, στο οποίο προεδρεύει εκπρόσωπος του ΑΣΕΠ.
•    Εφαρμόζεται νέο σύστημα μοριοδότησης των σχολικών μονάδων, με ίδια αντικειμενικά κριτήρια για όλη τη χώρα, κοινό για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σταματάει η διαφορετική μεταχείριση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και οι στρεβλώσεις, οι ανισότητες και η πελατειακή λογική που επικρατούσε ως τώρα.
•    Εξομοιώθηκαν με τους πολύτεκνους οι εκπαιδευτικοί που είναι γονείς παιδιού με αναπηρία.
•    Αναγνωρίστηκε η προϋπηρεσία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών για όλο το διάστημα μετά το 2010, που είχε καταργηθεί με το νόμο Διαμαντοπούλου.
•    Καταργήθηκε η ποινή διετούς αποκλεισμού για όσους αναπληρωτές δεν αναλάμβαναν υπηρεσία ή παραιτούνταν στη διάρκεια του έτους.
•    Δόθηκε και στους αναπληρωτές το δικαίωμα άδειας για εξετάσεις και επιμορφωτικά σεμινάρια ενώ αυξήθηκε κατά 15 μέρες το δικαίωμα αναρρωτικής άδειας για πολύ σοβαρές παθήσεις.
•    Τέθηκε, για πρώτη φορά, υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ η διαδικασία πρόσληψης αναπληρωτών, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, ώστε να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος να ακυρωθούν οι πίνακες και να τιναχτεί στον αέρα όλη η σχολική χρονιά. Επιπλέον, καθιερώθηκε η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων και μειώθηκε η ταλαιπωρία των αναπληρωτών.
•    Φέτος προσελήφθησαν, πριν από την έναρξη των μαθημάτων, περισσότεροι από 19.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, πράγμα που δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν, ακόμα και στα χρόνια της ψεύτικης «ευμάρειας».
•    Επιτεύχθηκαν σημαντικές εκπτώσεις στις μετακινήσεις των αναπληρωτών που προσλαμβάνονται στα νησιά της χώρας μας, καθώς και η δυνατότητα σίτισης στις στρατιωτικές λέσχες.
•    Καθιερώθηκε η συμμετοχή εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα πειθαρχικά συμβούλια.
•    Ψηφίστηκε νέο μισθολόγιο χωρίς μειώσεις μισθών για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια και μάλιστα για τους νεότερους συναδέλφους υπήρξαν και μικρές αυξήσεις. Από την 1η/1/2018, μάλιστα, επανήλθε η ακώλυτη εξέλιξη στα μισθολογικά κλιμάκια.
•    Πραγματοποιήθηκαν, μετά από 8 και πλέον χρόνια, οι πρώτοι μόνιμοι διορισμοί 450 εκπαιδευτικών, των οποίων ο διορισμός εκκρεμούσε από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 2008. Επίσης διορίστηκαν περίπου 150 εκπαιδευτικοί σε εκτέλεση τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων.
•    Ανακοινώθηκε ο διορισμός 4.500 μόνιμων εκπαιδευτικών για το 2019 και μεγαλύτερος αριθμός για τα επόμενα δύο χρόνια. Σπάει ο κύκλος 8 χρόνων αδιοριστίας. Τα απαιτούμενα κονδύλια έχουν ήδη εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2019.

Ασφαλώς, υπάρχουν πολλά ακόμα που χρειάζεται να γίνουν για να αναβαθμιστεί το δημόσιο σχολείο και η θέση του εκπαιδευτικού. Τώρα που καταφέραμε να βγει η χώρα από το καθεστώς των μνημονίων και της σκληρής επιτροπείας μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι. Κόντρα στην απόλυτη καταστροφολογία, την οποία ορισμένοι διαρκώς προβλέπουν (και κάποιοι επιδιώκουν) παρόλο που διαψεύδονται επανειλημμένα, κόντρα στην απόκρυψη ή υποτίμηση κάθε κατάκτησης και θετικού βήματος.

Ό,τι και να κάνουν όλοι αυτοί οι καλοθελητές, η σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν, με τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, είναι καταλυτική. Όσο κι αν προσπαθούν να μας πείσουν ότι η ζωή ξεκίνησε το 2015, οι εκπαιδευτικοί θυμούνται πολύ καλά τις περιόδους Διαμαντοπούλου, Αρβανιτόπουλου και λοιπών «αστέρων» του παλιού σάπιου πολιτικού κατεστημένου. Και δεν θα επιτρέψουν να ξαναγυρίσουμε σ’ αυτές τις μαύρες εποχές.

Υπερασπιζόμαστε όσα καταφέραμε. Συνεχίζουμε την προσπάθεια.

Πίσω δεν γυρίζουμε!

Σχόλια (5)

 
Νίκος
31 Οκτ 2018 17:58

Σωστά και δίκαια όλα αυτά που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενα πράγμα δεν τολμήσατε να νομοθετήσετε, την κατάργηση του υπάρχοντος συστήματος αποσπάσεων των εκπαιδευτικών σε Διευθύνσεις Δευτεροβαθμιας Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμια, ΙΕΚ, Βιβλιοθήκες και γενικά σε φορείς του Υπουργείου Παιδείας, γιατί μέχρι τώρα αυτού του είδους αποσπάσεις δεν γίνονται με διαφανή κριτήρια και με μετρήσιμα μόρια όπος γίνονται οι αποσπάσεις απο ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ, αλλά γίνονται με αδιαφανή και ρουσφετολογικές διαδικασίες. Παρόλα που στην αρχή η κυβέρνηση σας υποσχέθηκε να λύσει αυτό το πρόβλημα, μέχρι τώρα δεν υπήρχε η πολιτική βούληση να το πράξετε.

 
ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ
31 Οκτ 2018 18:10

Κύρυγμα μίσους και πολιτικής ιδιοτέλειας που στηρίζεται σε μαγάλα ψέμματα που δυστυχώς έχετε και εσείς πειστεί ότι είναι αλήθειες και αυτό πρέπει να το εξετάσει η επιστήμη. Το δυστύχημα όμως είναι ότι δεν καταλάβατε που περάσατε και το γιατί, μιας και το αποτέλεσμα είναι η καθολική διάλυση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Δυστυχώς το μόνο που φαίνεται από το κείμενό σας και ξέρετε να κάνετε είναι ένας παρωχημένος συνδικαλισμός ο οποίος ήταν και η αιτία της καρατόμησής σας. Άλλωστε η φήμη στους διαδρόμους του κτιρίου ήταν πρώτα αποφασίζει ο πραγματικός υπουργός, ελπίζω να το είχατε ακούσει....και να τον είχατε αντιληφθεί....
Ο βασιλιάς είναι θεόγυμνος αλλά ξεχάστηκα ότι είσατε θαυμαστές του Jason Αντιγόνη. ΣΕ ΛΙΓΟ ΟΜΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΔΥΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΕΝΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΦΩΝΑΖΟΥΝ : ΝΑ ΧΑΘΕΙΤΕ ΠΑΛΙΟΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ, αλλά ξέχασα ότι τα σκίσατε τα μνημόνια
¨Αλλη φορά συνιστώ να μην περεμβαίνετε στις επερχόμενες εκλογικές διαδικασίες των εκπαιδευτικών γιατί χάνετε αντί να κερδίζετε.
Με εκτίμηση κύριε Υπουργέ....

 
ΔΗΜΟΣ
31 Οκτ 2018 19:27

Καθιερώνεται η αξιολόγηση για τα στελέχη της εκπαίδευσης, από τους Διευθυντές των σχολείων μέχρι και τους Περιφερειακούς Διευθυντές, με συμμετοχή και των εκπαιδευτικών στη διαδικασία.

Μάλιστα !!!!!

 
Αλλεργικός στο ΣΑΝΟ
01 Νοε 2018 00:47

Ο Μητσοτακης; ανθρωπος ζει στον δικο του μικροκοσμο και βαζει σοβαρη υποψηφιοτητα για χρυσο βραβειο ΣΑΝΟΥ.

 
Μανώλης
02 Νοε 2018 11:26

Φίλε Δημήτρη δεν παίζεσαι... Με ένα μέτρο σου αύξησες τους πολύτεκνους κατά 50% και έλυσες το Δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδος!! Άντε και υπουργός οικογένειας...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ