Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Πανεπιστήμιο-ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας: Τα πλεονεκτήματα της συνένωσης σε 16 σημεία

Η εφευρετικότητα των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, η οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, η ανάπτυξη διάθεσης για συνεργασία και η επίδειξη επαγγελματικού ήθους θα θέσουν τις βάσεις για την επίτευξη του κοινού στόχου.
Δημοσίευση: 01/11/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αικατερίνη Δημητριάδου
Κοσμήτορας της Παιδαγωγικής Σχολής
Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Καθηγήτρια Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης

Η δυνατότητα για δημιουργία ενός ενιαίου φορέα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Δυτική Μακεδονία, με τη συνένωση του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ, αποτελεί πρόκληση για την εξέλιξη της ανώτατης εκπαίδευσης στην περιοχή. Και τούτο, επειδή θα έχει ως συνέπεια την αύξηση στην παραγωγή ακαδημαϊκής γνώσης, με αντανάκλαση στην κοινωνία και την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας εν γένει.

Ένας στρατηγικός σχεδιασμός που θα βασίζεται στην ανθρώπινη λογική και εφευρετικότητα, αλλά και σε μια ευρεία και συνολική αντίληψη για τις ακαδημαϊκές και αναπτυξιακές ανάγκες του παρόντος, θα έπρεπε να λάβει υπόψη τουλάχιστον τα εξής: την ιδιαίτερη ανθρωπογεωγραφία της Δυτικής Μακεδονίας, τα ζητήματα ανταγωνιστικότητας που γεννά η γειτνίαση του ιδρύματος με μεγάλα και ισχυρά πανεπιστήμια (σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Βόλο), αλλά και τις γεωπολιτικές εξελίξεις που σημειώνονται στην παρούσα χρονική συγκυρία.

Από τη συνένωση των δύο ιδρυμάτων αναμένονται πλεονεκτήματα, τα οποία μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

1.    Μεγαλύτερη συμπληρωματικότητα μεταξύ της ακαδημαϊκής θεωρίας και των εφαρμογών της

2.    Διευρυμένες συνέργειες και δράσεις συνεργασίας μεταξύ των διδασκόντων

3.    Περισσότερη και πλουσιότερη διαθεματικότητα κατά την ανάπτυξη ερευνητικών δράσεων

4.    Ευέλικτα Προγράμματα Σπουδών με περισσότερα μαθήματα Ελεύθερης Επιλογής για τους φοιτητές

5.    Ακαδημαϊκή εξωστρέφεια, με περισσότερες δυνατότητες ανάπτυξης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων

6.    Μεγαλύτερη κινητικότητα διδασκόντων και φοιτητών στο πλαίσιο του ERASMUS

7.    Περισσότερες δυνατότητες συμμετοχής σε διαγωνισμούς καινοτομιών

8.    Βελτίωση της ελκυστικότητας του νέου ιδρύματος από τους υποψήφιους φοιτητές, με μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα την αύξηση των βάσεων εισαγωγής τους

9.    Αύξηση των θέσεων διδακτικού και εργαστηριακού προσωπικού

10.    Καλύτερη αξιοποίηση κτηριακών και τεχνικών υποδομών στη διδασκαλία και τη διοίκηση

11.    Καλύτερη διοικητική οργάνωση και μοίρασμα διοικητικής εμπειρίας

12.    Υψηλότερο επιστημονικό κύρος και ακαδημαϊκό εκτόπισμα στις επιστημονικές έρευνες και εργασίες

13.    Περισσότερες και διευρυμένες δυνατότητες στη λειτουργία των εργαστηρίων

14.    Δημιουργία κινήτρων για επαγγελματική μάθηση και ανάπτυξη των εργαζομένων στο νέο ίδρυμα (άμιλλα)

15.    Ανάπτυξη δυναμικής για την ανανέωση του προσωπικού

16.    Μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα στην ελληνική και διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα.

Τα ρίσκα που διακυβεύονται, από την άλλη μεριά, μπορούν να τεθούν σε έλεγχο εφόσον αναγνωρισθεί η αναγκαιότητα του εγχειρήματος από την ακαδημαϊκή κοινότητα και αξιοποιηθεί με αποφασιστικότητα η βούληση για την επιτυχή υλοποίηση ενός ορθολογικού σχεδιασμού. Εδώ η εφευρετικότητα των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, η οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, η ανάπτυξη διάθεσης για συνεργασία και η επίδειξη επαγγελματικού ήθους θα θέσουν τις βάσεις για την επίτευξη του κοινού στόχου. Είναι επιπλέον αναγκαίο να υπάρξει η απαραίτητη υποστήριξη σε προσωπικό με νέες θέσεις εργασίας από το ΥΠΠΕΘ, αλλά και η έμπρακτη συμπαράσταση από την τοπική κοινότητα και τους εμπλεκόμενους φορείς. Απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιτευχθούν όλα αυτά είναι η εξισορρόπηση μεταξύ των υφιστάμενων αντιφατικών δυνάμεων στους κόλπους του νέου ιδρύματος και η ανάληψη ατομικής και συλλογικής ευθύνης απέναντι στη πρόκληση.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι υπάρχει δυναμικό που τολμά να βλέπει με αισιοδοξία τη δυνατότητα συνένωσης των δύο ιδρυμάτων με προσανατολισμό το μέλλον. Το δυναμικό αυτό είναι και πρόθυμο να συνεισφέρει στην επιτυχία του οράματος. Αρκεί η υλοποίησή του να γίνει με όρους που θα διασφαλίζουν την ακαδημαϊκή ποιότητα, την ισονομία και τη διοικητική αυτοτέλεια του νέου ιδρύματος.

Σχόλια (6)

 
γιαννης
01 Νοε 2018 18:42

Κυρία κοσμήτωρ
Έχετε κάνει την πιο νουνεχή και ρεαλιστική πρόταση συνένωσης , εύγε.
Εύχομαι να την αποδεχθεί το υπουργείο και να μην φέρουν ενστάσεις οι 'ανταγωνιστές' γείτονες.
Νομίζω όμως ότι πρέπει να προσέξετε κάποιους 'δισταγμούς' από τους πανεπιστημιακους καθηγητές ως προς την ένταξη των αντίστοιχων καθηγητών του ΤΕΙ , ώστε να γίνουν σύντομα πράξη οι στόχοι που παραπάνω αναφέρεται.
Οι καθηγητές του ΤΕΙ ειναι εξαιρετικοί , ικανοί δάσκαλοι με μεγάλη πείρα και επαρκείς να διδάξουν το νέο ύφος των μαθημάτων, μην αφήσετε έρεισμα στο υπουργείο για καθυστερήσεις.
Άμα την ευόδωση του σχεδίου μην χρονοτριβίσετε , εκμεταλευτείτε άμεσα τις εξαιρετικές εγκαταστασεις του ΤΕΙ και αναβαθμίστε το επίπεδο πρακτικής διδασκαλίας των μηχανικών καθότι τα εργαστήρια τους υποφέρουν στα υπόγεια της πολυκατοικιας όπου στεγάζονται.

 
Δυτική Μακεδονία - 16 σύντομα ανέκδοτα
01 Νοε 2018 18:59

Περισσότερες δυνατότητες συμμετοχής σε διαγωνισμούς καινοτομιών...

Και όλα τα υπόλοιπα σημεία που μόνο ως ανέκδοτο μπορούν να εκληφθούν.

 
Νίκος
01 Νοε 2018 19:33

Συγχαρητήρια κ. Δημητριάδου, δίχως κόμπλεξ και ανασφάλειες δώσατε πολύ περιεκτικά τα δυνατά σημεία ενός εγχειρήματος που άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη πραγματώσει.

 
Ευέλικτα Προγράμματα Σπουδών
01 Νοε 2018 20:01

Με τμήματα υποστελεχωμένα και διασκορπισμένα σε 5 μικρές πόλεις, όταν όλες οι αξιολογήσεις θεωρούν βέλτιστη οργάνωση 1 ή 2 campus ανά ΑΕΙ.

 
ψεύδη ψεύδη μοναδικά
01 Νοε 2018 20:12

Τι έχει να πει η συγκεκριμένη κυρία, στο θέμα του αυτοδιοίκητου;; Γιατί αντιτάχθηκε με νύχια και με δόντια στην αυτοτέλειά του;; Eνώ στο συγκεκριμένο κείμενο αναφέρεται σε θέματα αυτοτέλειας στην πράξη στις 13 οκτωβρίου σε ερώτημα περί αυτοτέλειας γράφει αυτολεξεί απαντώτας σε αίτημα της Συγκλήτου
"Σε τι θα ωφελήσει το ΠΔΜ μια αντιπαράθεση με τον πρώην ΓΓ του ΥΠΠΕΘ, μέλος της Επιτροπής Συνέργειας και προϊστάμενο του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη; Και μάλιστα την παρούσα στιγμή;

Για όλα τα παραπάνω, δεν θα προσυπογράψω το συγκεκριμένο κείμενο (το κείμενο αναφέρεται στην δυσαρέσκεια των μελών της Συγκλήτου στην ύπαρξη διορισμένης Διοικούσας που προτάθηκε από τον κύριο Αγγελόπουλο".
Γιατί άραγε;

 
με ανασφάλεια
03 Νοε 2018 00:30

Μια σειρά από κούφια λόγια...
Την μόνη εφευρετικότητα που βλέπω είναι στα κούφια λόγια.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ