Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Δικαιώθηκαν Διευθυντές Εκπαίδευσης στα Διοικητικά Δικαστήρια

Σχετικά με τις τελευταίες “κρίσεις” Διευθυντών Εκπαίδευσης με το νόμο “Μπαλτά-Φίλη
Δημοσίευση: 02/11/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τα Διοικητικά Δικαστήρια δικαίωσαν τις προσφυγές των πρώην Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α Αθήνας και Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Αχαίας, σχετικά με τις τελευταίες “κρίσεις” Διευθυντών Εκπαίδευσης με το νόμο “Μπαλτά-Φίλη”.

Η δικαίωση αφορά ως προς τη μυστική ψηφοφορία την οποία το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική  και έχει αναπέμψει την υπόθεση   για εκ νέου κρίση στα αρμόδια Συμβούλια Επιλογής.

Η δικαίωση αποτελεί  επαναβεβαίωση και  από την πλευρά των Διοικητικών Δικαστηρίων της αντισυνταγματικότητας της ψηφοφορίας.

 

Σχόλια (16)

 
V. K.
04 Νοε 2018 19:50

Η σειρά πως προκύπτει;
Για τους υποδιευθυντες αναφέρομαι.
Γιατί άραγε δεν επιλέγονται με μόρια όπως και οι Διευθυντές;
Αυτό δεν είναι αντισυνταγματικο;

 
περί ηθικής δικαίωσης
04 Νοε 2018 15:39

>Η ηθική δικαίωση είναι πολύ σημαντική.

Βεβαίως και είναι σημαντική, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση ΔΕΝ υπάρχει (ακόμη) ηθική δικαίωση.

Η ουσία της υπόθεσης είναι η εντολή του δικαστηρίου - "Αναπομπή στη Διοίκηση για την εφαρμογή των νόμιμων". Αυτό σημαίνει: Φτού κι από την αρχή, δηλαδή επαναλαμβάνονται οι διαδικασίες πριν από το σημείο όπου διαπιστώθηκε η πλημμέλεια (το σφάλμα στη διαδικασία).

Όπως λοιπόν και να εφαρμοστεί από τη Διοίκηση η δικαστική απόφαση, αυτό σημαίνει ότι ακόμα δεν ξέρει κανείς ποιος θα είναι ο τελικός 1ος του νέου αξιολογικού πίνακα. Εκτ

Η δικαίωση θα έλθει για τον/τους προσφεύγοντες - αν πάρουν αυτοί την 1η θέση στον πίνακα. Κατά τα άλλα, αν έκαναν την προσφυγή μόνο για το "γ.μ.τ.", αυτό με τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί δικαίωση! Χάσιμο χρόνου... για να γίνεται κουβέντα.

Τώρα, αν πει κάποιος ότι ανάμεσα στους προσφεύγοντες από την Αχαΐα - παρατηρεί γνωστά ονόματα κάποιας άλλης παράταξης (που έκανε ότι ήθελε όσο κυβερνούσε αυτή η παράταξη), τότε ισχύει το: ...για να γίνεται κουβέντα. Εντυπωσιάζουν - πλευρίζουν - παραμυθιάζουν αδαείς!

 
Αλλεργικός στο ΣΑΝΟ
04 Νοε 2018 09:37

Οι υποδντες δεν επιλεγονται με ψηφοφορια συλλογων, απλα προτεινονται με σειρα που δεν δεσμευει το ΠΥΣΔΕ.

 
V. K.
03 Νοε 2018 21:18

Εύχομαι να προσφύγουν και οι υποδιευθυντες, αφού θα επιλεγούν με ψηφοφορία του συλλόγου!!!!!

 
Στράτος
03 Νοε 2018 17:54

Ως γνωστόν η καθυστέρηση στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων, μάλιστα δε των Διοικητικών Δικαστηρίων, πολλές φορές έχει ως συνέπεια οι αποφάσεις να εκδίδονται όταν έχει πλέον λήξει η θητεία στελεχών στις θέσεις τις οποίες αφορά η δικαστική απόφαση.

Ως γνωστόν οι Διευθυντές Εκπαίδευσης βρίσκονται ήδη σε παράταση της θητείας τους. Επιπλέον έχει συγκροτηθεί νέο Συμβούλιο Επιλογής Διευθυντών Εκπαίδευσης (*) αλλά όπως φαίνεται δεν έχει προς το παρόν προγραμματιστεί νέα διαδικασία προκήρυξης θέσεων Διευθυντών Εκπαίδευσης ώστε να υπάρξει γενικευμένη αλλαγή τους σε όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας. Το νέο Συμβούλιο Επιλογής βέβαια έχει συγκροτηθεί με βάση τον μεταγενέστερο νόμο για τα στελέχη εκπαίδευσης (Γαβρόγλου) και όχι με βάση εκείνον που αφορά η τωρινή δικαστική απόφαση (Μπαλτά - Κουράκη).

Θεωρώ ότι δύο είναι τα ενδεχόμενα μετά τη δικαστική απόφαση, με πιθανότερο κατά τη γνώμη μου το δεύτερο (απλή εκτίμηση κάνω, δεν έχω καμία πληροφόρηση):

1. Προκήρυξη θέσεων όλων των Διευθυντών Εκπαίδευσης (και των Περιφερειακών Διευθυντών) μετά την ολοκλήρωση της στελέχωσης των ΚΕΣΥ.

2. Εφαρμογή της δικαστικής απόφασης για τις συγκεκριμένες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, των οποίων υποψήφιοι προσέφυγαν και δικαιώθηκαν.

Πόσο γρήγορα ή αργά θα κινηθεί η Διοίκηση, εν προκειμένω το Υπουργείο Παιδείας, για τη συμμόρφωση στη δικαστική απόφαση μέλλει να το δούμε.

Τέλος, σε καμία περίπτωση η απόφαση δεν θα εφαρμοστεί συνολικά για τους Διευθυντές Εκπαίδευσης εφόσον αυτό δεν απαιτείται ούτε από τα εκδίδοντα τις σχετικές αποφάσεις Διοικητικά Δικαστήρια.

(*) https://www.esos.gr/arthra/59652/sygkrotithike-kentriko-symvoylio-epilog...

ΥΓ. Σε περίπτωση που το esos εξασφαλίσει το κείμενο όλης της δικαστικής απόφασης θα είχε ενδιαφέρον να το βλέπαμε για να μελετήσουμε αναλυτικότερα το σκεπτικό των δικαστών.

 
@Ουλάν Μπατόρ-απάντηση
03 Νοε 2018 17:48

Α.Τα συμβούλια επιλογής ήταν 13,δηλ.ένα για κάθε περιφέρεια και δεν είναι κάπου σε γραφείο του υπουργού όπως ανακριβώς γράφεις.
Β.Συνέντευξη πέρασαν όλοι.Εννοείς ότι θα ξαναπεράσουν;
Καλό λοιπόν είναι πριν επιτεθείς στους άλλους να σκέφτεσαι αν είναι σωστά αυτά που γράφεις και να μην κατηγορείς τους άλλους σαν άσχετους ενώ βάσει των Α,Β τουλάχιστον κάνεις λάθος.
Επίσης την παράμετρο των εκλογών την σκέφτηκες και αν επιθυμεί η νέα κυβέρνηση να μην κάνει αυτά που λες;
Τους χαιρετισμούς μου στους συντρόφους σου στην Ουλάν Μπατόρ.Φαντάζομαι ότι τώρα κάνει πολύ κρύο εκεί.Να ντύνεσαι καλά για να μην αρρωστήσεις.

 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
03 Νοε 2018 12:59

Η ηθική δικαίωση είναι πολύ σημαντική.
Ας μην ξεχνάμε όμως τον αγώνα που έκαναν για να μπορέσουν να αποδείξουν τα αυτονόητα και να πολεμήσουν την αδικία...
Αναμένουμε όλοι την άμεση εφαρμογή της απόφασης, ευχόμενοι να μη γίνει λίγο πριν τη λήξη της θητείας των νυν διευθυντών που παρατύπως παραμένουν στη θέση τους με κάθε συνέπεια ....

 
Χαιρετισμούς από την Ουλάν Μπατόρ (για τον @σκεπτικός)
03 Νοε 2018 12:00

Ένα γνωστό πρόβλημα σε εκπαιδευτικές ιστοσελίδες είναι το ξεφύτρωμα δεκάδων "νομικών-νομομαθών-ερμηνευτών του νόμου". Πού νομίζουν ότι μπορούν να λένε οτιδήποτε, χωρίς να διακινδυνεύουν σε κάτι, π.χ. στη φήμη τους, στη σοβαρότητά τους, στην αξιοπιστία τους! Εξάλλου γράφουν ανώνυμα, ποιος θα τους καταλάβει;

Τελοσπάντων, ευκαρία για ενημέρωση περισσότερων.

Οι δικαστικές αποφάσεις αφορούν ΜΟΝΟ αυτούς που προσέφυγαν. Εκδόθηκαν μόνο για αυτούς. Και θα εκτελεσθούν από τη Διοίκηση, μόνο εξαιτίας τους. Σε συνάρτηση βέβαια και με την ιδιαιτερότητα της προσφυγής.

Στην περίπτωση των προσφυγόντων υποψήφιων Διευθυντών Εκπαίδευσης (Α' Π.Ε. Αθηνών και Π.Ε. & Δ.Ε. Αχαΐας) επειδή η απόφαση αφορά τη συνταγματικότητα ΕΝΟΣ και μόνο κριτηρίου, δηλαδή της συνταγματικότητας της ψηφοφορίας, τότε η αναπομπή για νέα κρίση, πρακτικά αφορά ΜΟΝΟ τους υποψήφιους Διευθυντές Εκπαίδευσης της Α' Π.Ε. Αθηνών και τους υποψήφιους Διευθυντές Εκπαίδευσης Π.Ε. & Δ.Ε. Αχαΐας. ΚΑΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Όταν λοιπόν επιδοθεί από τους προσφυγόντες υποψήφιους Διευθυντές Εκπαίδευσης (Α' Π.Ε. Αθηνών και Π.Ε. & Δ.Ε. Αχαΐας) ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ (οπωσδήποτε) η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου στον Υπουργό Παιδείας (αυτός είναι ο αντίδικος), αυτός με τη σειρά του θα την κοινοποιήσει στο Συμβούλιο Επιλογής Διευθυντών Εκπαίδευσης Π.Ε. & Δ.Ε. (που κατοικοεδρεύει κάπου στο Υπουργείο Παιδείας, σε κάποιο Γραφείο του) με την εντολή της εφαρμογής της. Αφού την παραλάβουν και τη μελετήσουν κι αποφασίσουν για το πώς πρακτικά θα πράξουν (πιθανά θα ρωτήσουν το Νομικό Συμβούλιο του Υπουργείου Παιδείας), στη συνέχεια:

Υπάρχει το ερώτημα, πώς θα πράξουν (εφαρμόζοντας την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου);

Αν αφαιρέσουν το κριτήριο της ψηφοφορίας, γιατί κρίθηκε αντισυνταγματικό, τι θα βάλουν στη θέση του;

1. Θα επαναφέρουν την συνέντευξη - αντί της ψηφοφορίας; (αυτή είναι ισχυρή πιθανότητα, διότι προϋπήρχε στον προηγούμενο νόμο επιλογής στελεχών - κι υπάρχει και στον πιο πρόσφατο!

2. Ή θα παραλείψουν αυτό το κριτήριο και θα ξαναμετρήσουν μόνο τα αντικειμενικά - μετρήσιμα μόρια - δεν θα εφαρμόσουν την συνέντευξη; (Ασθενική περίπτωση)

Το πιθανότερο, αντί της ψηφοφορίας θα εφαρμόσουν την συνέντευξη, οπότε κάποια στιγμή (μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών κρίσης) θα κατασκευαστεί ΝΕΟΣ αξιολογικός πίνακας Διευθυντών (για τις περιοχές: Α' Π.Ε. Αθηνών και Π.Ε. & Δ.Ε. Αχαΐας. ΜΟΝΟ και για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα). Πιθανά να προκύψουν αλλαγές στην σειρά ταξινόμησης στον οριστικό αξιολογικό πίνακα, αλλά τελοσπάντων θα βρεθεί κάποιος στην 1η θέση του πίνακα. Αν αυτός ο καινούργιος 1ος του νέου οριστικού αξιολογικού πίνακα (που δεν ήταν 1ος στον ακυρωμένο αξιολογικό πίνακα) οριστεί και τοποθετηθεί αναδρομικά στη θέση του Διευθυντή Εκπαίδευσης (στην Α' Π.Ε. Αθηνών και στην Π.Ε. & Δ.Ε. Αχαΐας), για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, στη συνέχεια μπορεί να αιτήθεί τα αναδρομικά επιδόματα θέσης (για τη συγκεκριμένη διετία). Η Διοίκηση το πιθανότερο (εξαιτίας ότι οι προφυγόντες δεν θα είναι κομματικοί φίλοι της-το κάνει αυτό συχνά η διοίκηση) θα αρνηθεί, επικαλούμενη το ότι έληξε η θητεία - πέρασε πάνω από το μισό του "εύλογου χρόνου" (υπάρχει τέτοια νομολογία/δεδικασμένο) οπότε ο ενδιαφερόμενος πρέπει να προσφύγει πάλι στο Δικαστήριο για να δικαιωθεί όσον αφορά τα αναδρομικά επιδομάτων και τα "μόρια" της διετίας.

Με λίγα λόγια, η άποψή μου είναι, ότι ο ιστοχώρος πρέπει να αναρτήσει μια ιστοσελίδα ακόμα, όπου να αναφέρονται τα ελάχιστα νομικά βήματα εξέλιξης κάθε όμοιας υπόθεσης - προσφορά κάποιου έγκριτου Διοικητικολόγου - που θα είναι και η διαφήμισή του - ώστε να μη μένουν αναπάντητες και άκριτες οι λαθεμένες - αβάσιμες - αστήρικτες "θέσεις" μη σχετικών, που ανεβαίνουν στη σελίδα του. Αυτές οι αβάσιμες-αστήρικτες-λαθεμένες θέσεις, συμβάλλουν σε οπαδικές συλλογιστικές παρά στην ψύχραιμη-ώριμη διαχείριση των καταστάσεων, στο χώρο της εκπαίδευσης.

ΥΓ. Στα προαναφερόμενα χρονικά διαστήματα, ας συνυπολογιστεί και η δυνατότητα της Διοίκησης να ασκήσει έφεση στην απόφαση του Διοικητικού Εφετείου. Είναι ένα εξάμηνο κάθε φορά!

 
@σκεπτικός
02 Νοε 2018 23:31

Από την στιγμή που βγήκε τέτοια απόφαση δημιουργεί δεδικασμένο και μπορεί να την χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε θιγόμενος άσχετα αν προσέφυγε τότε ή όχι.Οι συνταξιούχοι που προσφεύγουν χρησιμοποιούν αποφάσεις του ΣτΕ του 2012 και μετά ,το 2018.Χρησιμοποιείς την λέξη σκεπτικός .Δικαιολόγησε την.Αν δε τα Συμβούλια Επιλογής τολμήσουν να επαναλάβουν ψηφοφορία θα είναι απλά υπόδικα χωρίς την ασυλία του Γαβρόγλου.

 
slobontan
02 Νοε 2018 23:28

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΣΥΡΙΖΑΙοι εκπαιδευτικοί τόσα χρόνια μας είχαν ταράξει στη "δημοκρατία", τίποτα δεν τους άρεσε, μέχρι που έγιναν κυβέρνηση και είδαμε την προκοπή τους.
Χειρότεροι και από τους ΝΔαιους φάνηκαν. Εγκλώβισαν ένα ολόκληρο κλάδο στο ΤΙΠΟΤΑ.
Πέρα από τους ΣΥΡΙΖΑΙους λυπάμαι και ολόκληρο τον κλάδο που περιμένει από τα δικαστήρια να βρει το "φως" στο σκοτάδι που του επέβαλε η δημοκρατική -λέμε τώρα- παράταξη, μια παράταξη που διέλυσε τα σχολεία, που κρατά ομήρους 20.000 αναπληρωτές και αφήνει έξω από τα σχολεία ικανότατα νέα παιδιά, επειδή ΔΕΝ είχαν την τύχη να δουλέψουν έστω και μια ώρα σε σχολείο;
Λυπάμαι, αλλά τίποτα δε θα αλλάξει, γιατί οι εκπαιδευτικοί ΔΕΝ το θέλουν. Σε αυτούς που δικαιώθηκαν ένα έχω να πω: αφήστε τους και πάρτε τους τα φράγκα που σας αναλογούν!

 
Κάλλιο αργά παρά ποτέ
02 Νοε 2018 22:53

Η πρώτη φορά αριστερά .Η δικαίωση έρχεται αργά σαν τη νέμεση και βρίσκει τον δρόμο της.

 
σκεπτικός
02 Νοε 2018 21:45

>Βάσει αυτής της απόφασης μπορεί να προσφύγει όποιος θίχτηκε σε όλη την χώρα και η απόφαση θα βγει συντομότατα.

γιατί τόση σιγουριά;

από πού προκύπτει αυτό;

ο κάθε ενδιαφερόμενος είχε 60 μέρες στη διάθεσή του, να κάνει προσφυγή τότε. τώρα δεν πιάνεται!

 
σκεπτικός
02 Νοε 2018 21:43

Αν υπήρχε το κείμενο της απόφασης, θα καταλαβαίναμε αν "δικαιώθηκαν" ή όχι. Υπάρχει όμως η φράση-κλειδί "έχει αναπέμψει την υπόθεση για εκ νέου κρίση στα αρμόδια Συμβούλια Επιλογής." δηλαδή πίσω, και φτου κι από την αρχή, να εξαλειφθεί από τη νέα πράξη επιλογής, η "πλημμέλεια" που εντόπισε το διοικητικό δικαστήριο.

Το Συμβούλιο Επιλογής, τι θα κάνει; Θα εφαρμόσει εκ νέου τον ισχύοντα νόμο (που περιλαμβάνει την ψηφοφορία). Αν δεν εφαρμόσει την "ψηφοφορία", θα υποπέσει αυτό σε παράβαση καθήκοντος!

 
Επιτέλους δικαίωση των ΔΕ
02 Νοε 2018 16:46

Δυστυχώς όμως ήρθε ,όπως όλες αυτές οι αποφάσεις,με την λήξη της θητείας των αντισυνταγματικά ποια επιλεχθέντων.Βάσει αυτής της απόφασης μπορεί να προσφύγει όποιος θίχτηκε σε όλη την χώρα και η απόφαση θα βγει συντομότατα. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην παιδεία πήρε το Πρωτάθλημα σε αντισυνταγματικές κρίσεις και επιλογές.Όλα εδώ πληρώνονται και έρχονται σύντομα εκλογές.Και το ερώτημα είναι το πόσο δημοκρατικό είναι ένα κόμμα όταν σπάει όλα τα κοντέρ σε αντισυνταγματικότητα.Και έρχονται και νέες αποφάσεις.

 
ph
02 Νοε 2018 14:56

Πιστεύω ότι θα δικαιωθούν και οι 150 δ/ντές σχολείων το Φεβρουάριο στο ΣτΕ για τον ίδιο λόγο.

 
Πλαταρος Γιάννης
02 Νοε 2018 14:34

Αν δεν είχε υπάρξει δικαίωση των Δ.Ε. που προσέφυγαν, θα ισοδυναμούσε με πλήρη κατάργηση του κλάδου του Διοικητικού Δικαίου.
Για τέτοια ισχύ απόφασης ομιλούμε, για τέτοια κατάλυση πρωταρχικών εννοιών.
Η μεγάλη δυστυχία είναι ότι το παραπάνω δεν μπορεί να γίνει κατανοητό από ανθρώπους καλλιεργημένους και διαβασμένους και υποψιασμένους και εκεί κατά την προσωπική μου γνώμη έγκειται μια μεγάλη Ελληνική τραγωδία που αφορά τους θεσμούς που δεν έχουμε λόγω της εκτεταμένης κουλτούρας ανομίας που ενδημεί στα Ελληνικά πράγματα πολύ πριν γίνουμε Ανεξάρτητο Κράτος.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ