Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Στο υπ. Παιδείας έκοψαν μία ημέρα από τις «Άδειες Αιμοδοσίας»

Οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες είχαν θεσπίσει και μια τρίτη ημέρα άδειας για τους υπαλλήλους του υπ. Παιδείας
Δημοσίευση: 03/11/2018
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την ίδια στιγμή που ο χώρος της Εκπαίδευσης μαστίζεται  από φαινόμενα αυθαιρεσίας και παραβατικότητας στο πανεπιστημιακό ‘’άσυλο ιδεών’’ για την αντιμετώπιση των οποίων η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας προτρέπει τους φοιτητές να ‘’πάρουν στα χέρια τους’’,

Την ίδια στιγμή που ο χώρος της Εκπαίδευσης υπολειτουργεί εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία όλων των βαθμίδων, ακόμη και στις πυρόπληκτες περιοχές,  

Την ίδια στιγμή που ο χώρος της Εκπαίδευσης δοκιμάζεται από πρόχειρα σχεδιασμένες αλλαγές στα μαθήματα, τα ωρολόγια προγράμματα και τα υπό εξέτασιν  αντικείμενα στα λύκεια, τις οποίες καταγγέλλουν ως καταστροφικές οι επιστημονικοί σύλλογοι, ένας ακόμη κατακτημένος θεσμός του χώρου μας ενσυνείδητα υπονομεύεται.

Οι υπάλληλοι της ΚΥ του ΥΠΠΕΘ υπήρξαν από τους πρώτους που ευαισθητοποιήθηκαν, οργάνωσαν και παγίωσαν  τ α κ τ ι κ ή   α ι μ ο δ ο σ ί α, εδώ και 20 περίπου χρόνια, δημιουργώντας μια κραταιή και συνεχώς ανανεούμενη Τράπεζα Αίματος που έχει βοηθήσει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και πολλούς συναδέλφους και τις οικογένειές τους.

Ως « Θεσμική» αναγνώριση της αδιάλειπτης συνέχειας και συνέπειας αυτής της ανθρωπιστικής προσφοράς οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες είχαν θεσπίσει και  μια τρίτη ημέρα άδειας για τους συναδέλφους δεδομένου ότι η αιμοληψία γίνεται εντός ωραρίου και εντός του χώρου εργασίας.

Δυστυχώς, η τωρινή ηγεσία του ΥΠΠΕΘ κρίνει περιττή αυτή την ευγενώς προσφερθείσα, συμβολική  χειρονομία - παραχώρηση και την  αναστέλλει ευθυγραμμιζόμενη με «το γράμμα του νόμου», που προβλέπει μόνο δυο ημέρες αιμοδοτικής άδειας  χωρίς την ημέρα της αιμοληψίας.

Ο Σύλλογός μας, παρά τα νέα δεδομένα, προτρέπει τους συναδέλφους να συνεχίζουν να «αγκαλιάζουν» με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης το θεσμό της αιμοδοσίας, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να υποβαθμιστεί – αν όχι να υπονομευθεί – η συγκινητική αθρόα τους συμμετοχή.

Τέλος , εκφράζει την ευχή αυτό το πνεύμα νομιμοφροσύνης (!) που υπηρετεί ο Υπουργός, να αποφέρει καρπούς και σε άλλες, πιο «καυτές» αρμοδιότητές του, από τον χειρισμό των οποίων κρίνεται άμεσα η σωματική ασφάλεια , η πνευματική πρόοδος  και η ακαδημαϊκή ελευθερία των νέων.

Σύλλογος Υπαλλήλων Κ.Υ. ΥΠΠΕΘ  

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Κώστας Κοτζαμπασάκης

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Τόνια Μητσοτάκη

Σχόλια (12)

 
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΕΝΤΖΑΣ - Καθηγητής ΤΕΙ Θ
03 Νοε 2018 09:41

Κομματίζεστεεεεε ;;;

 
σχολιάζων
03 Νοε 2018 12:16

κάτι τέτοια βλέπουν και λένε ότι και λίγα μας κάνουν... πολύ προκλητική ανακοίνωση ! "Την ίδια στιγμή που ο χώρος της Εκπαίδευσης υπολειτουργεί " αντί για 3 μέρες άδεια στο πενθήμερο δεν το κάνουμε 4 ; σα δεν ντρεπόμαστε... τι άλλα θα μάθουμε.

 
ασεπίτης
03 Νοε 2018 21:32

@σχολιάζων
μόνο που ξέχασες να σκεφτείς ότι οι υπάλληλοι στην Κ.Υ δεν εμπλέκονται με το χώρο εκπαίδευσης (δεν κάνουν μάθημα σε σχολεία όσο είναι αποσπασμένοι εκεί) που όπως αναφέρεις υπολειτουργεί.....
επίσης αίμα δεν δίνεις ΚΑΘΕ εβδομάδα αλλά τόσα ξέρεις τόσα γράφεις!!!

Υ.Γ:πριν 15 χρόνια αποσπασμένος στην ΚΥ χρειάστηκα αίμα για τον πατέρα μου...δεν είχα δώσει ποτέ εως τότε, μου έδωσαν ΑΜΕΣΑ 2 φιάλες και από τότε πηγαίνω και δινω συνέχεια στο Υπουργείο όποτε έχει αιμοδοσία. Εύχομαι σε όλους αυτούς που βάζουν εμπόδια και τρικλοποδιές να μην βρεθούν ΠΟΤΕ σε ανάγκη.

 
@ασεπίτης
04 Νοε 2018 02:09

τόσα ξέρεις κι εσύ : είμαι αιμοδότης πάνω από 20 χρόνια συστηματικά.
δεν αναφέρθηκα σε μάθημα στα σχολεία. ο υπάλληλος οπουδήποτε με πενθήμερη εργασία ΔΕΝ γίνεται να λείπει 4 μέρες . τελεία και παύλα. τι δεν κατάλαβες από το σχόλιο; η αιμοδοσία δεν θα αναπτυχθεί με υπερβολές. κάνω χρήση της άδειας , δεν τη χαρίζω , αλλά να γίνονται τα νομιμα . τα κατ' έθος δεν τα κάνουμε ντουντούκα. Είναι προκλητικό. Τόσο τους καίει η κοινωνική προσφορά που με μία μέρα λιγότερη δεν θα δίνουν; Ντροπή ! 3 μέρες φτάνουν !

 
@ασεπίτης
04 Νοε 2018 02:12

και προφανώς δεν διάβασες και την ίδια την ανακοίνωση : οι ίδιοι αναφέρουν ότι υπολειτουργεί η παιδεία (σε εισαγωγικά το έχω, δεν το λέω εγώ- παραπομπή), άρα αλλού πάει η ειρωνεία σου και μάλιστα σου γυρίζει και μπούμεραγκ- εκτός αν νομίζουν οι διοικητικοί ότι σώζουν την κατάσταση. αλλά μάλλον αφού περασες και από εκεί, η κατανόηση κειμένου δεν ήταν το φόρτε σας... (το βλέπουμε από πολλά άλλα)

 
Εκπαιδευτικος
04 Νοε 2018 05:33

Ειμαι 30 χρονια τακτικος αιμοδοτης. Δυο μερες αδεια , περαν της ημερας αιμοδοσιας, ειναι ευλογες. Σιγουρα ειναι προκληση η ανακοινωση για τοσους ελευθερους επαγγελματιες η ιδιωτικους υπαλληλους. Καταργηση αμεσα καθε " τραπεζας αιματος" υπηρεσιων, σωματειων κλπ με ανταλλαγματα. Μια αιμοδοσια κρατικη και αυστηρα ελεγχομενη. Μητρωο αιμοδοτων.

 
Βασίλης
04 Νοε 2018 10:33

Είμαι εκπαιδευτικός 25 χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια δίνω 2 -3 φορές το χρόνο αίμα. Δεν έχω πάρει ούτε μία μέρα άδεια. Καλημέρα σας

 
Χρήστος
04 Νοε 2018 20:30

Είμαι εκπαιδευτικός 18 χρόνια. Δίνω εδώ και 10 χρόνια αίμα, στην καθιερωμένη αιμοδοσία του Δήμου μου 2 φορές τον χρόνο. Πηγαίνω στην αιμοδοσία εκτός ωρών εργασίας και την άδεια των δύο ημερών την έχω χρησιμοποιήσει ελάχιστες φορές που είχα ανάγκη. Τις φορές που δεν μου επέτρεψαν να δώσω αίμα, αυτό που με ενόχλησε δεν ήταν που θα έχανα την άδεια, ήταν το ότι, πολύ απλά, δεν έδωσα αίμα. Και άδεια να μην έδιναν, θα έδινα και θα συνεχίσω να δίνω αίμα. Όλα τα άλλα που αναφέρουν οι υπάλληλοι του Υπουργείου δεν έχουν σχέση με εθελοντική αιμοδοσία και ας αναφέρουν, για να μην υπάρξει αντίδραση, το αίσθημα ευθύνης προς το τέλος.

 
vip
05 Νοε 2018 11:48

Μια μερα αδεια και πολυ ειναι.

 
καραμπίλιας
15 Ιαν 2019 13:26

Εγώ λέω να πληρώνουν κιόλας όσοι δίνουν για να ξέρουμε ποιοι πραγματικά θελουν να δώσουν, ε παιδιά;

 
Α. Σέρτης
17 Ιαν 2019 07:48

Μη τσακώνεστε κύριοι, το θέμα έχει λυθεί θεσμικά από χρόνια: 3 μέρες άδεια δικαιούται ο αιμοδότης :

3. Ο υπάλληλος που ανταποκρίνεται σε πρόσκληση από υπηρεσία αιμοληψίας για κάλυψη έκτακτης ανάγκης, καθώς και ο υπάλληλος ο οποίος μετέχει σε οργανωμένη ομαδική αιμοληψία δικαιούται ειδικής άδειας απουσίας, με πλήρεις αποδοχές, δύο (2) ημερών (παράγραφος 5 του άρθρου 50 του Υ.Κ.).
Οι δύο αυτές ημέρες άδειας είναι πέραν της ημέρας αιμοδοσίας και μπορούν να ληφθούν είτε συνεχόμενα με το χρόνο της αιμοδοσίας ή οποτεδήποτε μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος. Σε κάθε περίπτωση δεν μεταφέρονται στο επόμενο ημερολογιακό έτος.
Σημειώνεται ότι η ίδια ως άνω άδεια χορηγείται και στην περίπτωση λήψης αιμοπεταλίων.
Επίσης, την εν λόγω άδεια τη δικαιούται και ο υπάλληλος που προσέρχεται σε οιοδήποτε κέντρο αιμοληψίας από δική του πρωτοβουλία για να προσφέρει αίμα. Στην περίπτωση αυτή οφείλει να προσκομίσει σχετική βεβαίωση του νοσηλευτικού ιδρύματος, στο οποίο πραγματοποιήθηκε η αιμοληψία.

ΔΙΔΑΔ/Φ.51/538/12254/14.5.2007 Διευκρινήσεις για τη χορήγηση αδειών στους δημοσίους υπαλλήλους βάσει του νέου Υπαλληλικού Κώδικα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean