Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Προεδρικό Διάταγμα: Τα επαγγελματικά δικαιώματα 13 ειδικοτήτων

Ρύθμιση του επαγγέλματος του Μηχανικού
Δημοσίευση: 06/11/2018
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τη ρύθμιση του επαγγέλματος του Μηχανικού με καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων 13 ειδικοτήτων, προβλέπει Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΦΕΚ

Ο καθορισμος των επαγγελματικών δικαιωμάτων αφορά τις ακόλουθες 13 ειδικότητες

1. Επαγγελματικά δικαιώματα Πολιτικού Μηχανικού

2. Επαγγελματικά δικαιώματα Αρχιτέκτονα Μηχανικού

3. Επαγγελματικά δικαιώματα ειδικότητας Μηχανολόγου Μηχανικού

4. Επαγγελματικά δικαιώματα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού

5. Επαγγελματικά δικαιώματα Αγρονόμου - Τοπογράφου Μηχανικού

6. Επαγγελματικά δικαιώματα Χημικού Μηχανικού

7. Επαγγελματικά δικαιώματα Μηχανικού Μεταλλείων και Μεταλλουργού Μηχανικού
8. Επαγγελματικά δικαιώματα Ναυπηγού Μηχανικού

9. Επαγγελματικά δικαιώματα Ηλεκτρονικού Μηχανικού

10. Επαγγελματικά δικαιώματα Μηχανικού Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης

11. Επαγγελματικά δικαιώματα Μηχανικού Περιβάλλοντος

12. Επαγγελματικά δικαιώματα Μηχανικού Ορυκτών Πόρων

13.Επαγγελματικά δικαιώματα Μηχανικού Παραγωγής και Διοίκησης

Σχόλια (21)

 
Mike
06 Νοε 2018 10:55

Ευγε στην κυβέρνηση...οι πτυχιούχοι που κλείνουν τα γραφεία τους μετά τους περιορισμούς που έθεσαν ,ουτε καν υπάρχουν στον χάρτη.
Μάλλον δεν είναι μηχανικοί αυτοί

 
THOMAS
06 Νοε 2018 12:08

Πρώτα κοιτάμε τους Συναδέλφους και μετά όλους τους άλλους

 
Ribopaido
06 Νοε 2018 12:33

Αυτα ειναι τα χάλια μας.. Κριμα ελλάδα μου..

 
Jimakos
06 Νοε 2018 12:35

Τόσες συστάσεις απο την Ε.Ε και συνεχίζουμε στα ίδια χάλια.. Τι να πω δεν γνωρίζω... Οι πτυχιούχοι μηχανικοί δεν υπάρχουν και οι διπλωματούχοι κανουν τα παντα ακομα και χωρις να εχουν διδαχθεί..Τελεια

 
Apostolos
06 Νοε 2018 13:51

Που είναι τα ΤΕΙ? Περιμένετε, μην βιάζεστε τόσο πολύ, πρώτα τα καλά παιδιά!
Επαγγελματικά δικαιώματα τα ΤΕΙ θα πάρουν ότν πλέον πεθάνει και ο τελευταίος απόφοιτος τους. Τιμής ένεκεν.
Η χώρα χρεοκόπησε και εμείς δεν αλλάξαμε μυαλά.

 
αποφοιτος μηχανικος ΤΕ
06 Νοε 2018 15:25

Για τους μηχανικους ΤΕ που ειναι;

 
Σοβιετια
06 Νοε 2018 15:29

Μιλάει μετά ο ΣΥΡΙΖΑ για αβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων , της ισονομίας και των δικαιωμάτων των πολιτών . Μάλλον μόνο ότι σχετίζεται με την απελευθέρωση και τα δικαιώματα του φύλλου νοιάζονται γιατί στα υπόλοιπα κανονική σοβιετικα. Οι δικοί μας ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ οι άλλοι ΤΙΠΟΤΑ. Περαστικά μας.....και υπομονή για λίγο ακόμα!!!

 
Κατάργηση ΤΕΙ
06 Νοε 2018 19:08

Για τα ΤΕΙ δρομολογείται η συνένωση με τα πανεπιστήμια, και θα ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη πενταετία - με οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Το σημαντικό είναι να γίνουν προσεκτικές κινήσεις στον σχεδιασμό των νέων ΑΕΙ όχι να ασχολούμαστε μονίμως με τα προβλήματα που μας κληροδότησαν τα παλιά, που κακώς αφέθηκαν να αναπτυχθούν τόσα χρόνια εκτός ορθολογικού πλαισίου.

 
Γιαννης Μ.
07 Νοε 2018 01:51

Κάποιος παίζει με τα νεύρα των Μηχανικών ΤΕ. Δεν εξηγούνται αλλιώς τα όσα (δεν) κάνει το Υπ.Παιδείας...

 
Βασίλης Τ.
07 Νοε 2018 10:13

Το ότι διεθνώς οι απασχολούμενοι στο τομέα των ΤΠΕ ονομάζονται Μηχανικοί Πληροφορικής και όχι ηλεκτρονικοί Μηχανικοί δεν έχει φθάσει στο ΤΕΕ ακόμα.
Προφανώς οι απόφοιτοι Πληροφορικής των Πανεπιστημιακών τμημάτων δεν μπορουν να απασχολούνται στα αντικείμενα του Π.Δ. Έλεος πια. Ας γίνουμε μια κανονική χώρα.

 
Kostas
07 Νοε 2018 12:10

Όλα για τους μηχανικούς των πολυτεχνείων. Οι μηχανικοί των ΤΕΙ τι θα κάνουν; Εκτός και αν τα επαγγελματικά δικαιώματα του ΦΕΚ είναι και για τους μηχανικούς των ΤΕΙ.

 
Solwn
07 Νοε 2018 12:22

@Σοβιετια

Που κολλάει στο εν λόγω άρθρο η Σοβιετική Ένωση ?

 
Mηχανικοί Πληροφορικής
07 Νοε 2018 12:30

Είναι αλήθεια ότι ο διαχωρισμός μεταξύ 5ετών τμημάτων και 4ετών τμημάτων στον χώρο της Πληροφορικής δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα όχι μόνο του επαγγέλματος αλλά και της επιστήμης.

Είναι ένας νέος επιστημονικός χώρος που δημιουργήθηκε από Μαθηματικούς, Φυσικούς και Μηχανικού (κυρίως Ηλεκτρολόγους) τους τελευταίους δύο αιώνες, δηλαδή δεν έχει την ίδια ιστορία με την Αρχιτεκτονική.

Ειδικά στην Ελλάδα, με την πανσπερμία τμημάτων και σχολών, δημιουργείται ηθικό ζήτημα, καθώς παραδοσιακά τετραετή τμήματα Πληροφορικής στα Πανεπιστήμια (πχ. ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Παν. Κρήτης) έχουν υψηλό επίπεδο διδασκαλίας και έρευνας και οι απόφοιτοί τους αδικούνται.

Αντιθέτως, ευνοούνται οι απόφοιτοι των πενταετών τμημάτων, ανεξαρτήτως επιπέδου σπουδών, και για να παραμείνουν "δημοφιλή" στις δηλώσεις του μηχανογραφικού δελτίου τα τμήματα ωθούνται να αυξήσουν τα έτη φοίτησης ή να προσθέσουν νέες κατευθύνσεις, χωρίς ακαδημαϊκή αναγκαιότητα και προεργασία.

Παραδείγματα: το τμήμα Πληροφορικής στο Παν. Ιωαννίνων έγινε πενταετές το 2013, ενώ την ίδια χρονιά το τμήμα Μηχανικών Η/Υ, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων στο Παν. Θεσσαλίας αναβαθμίστηκε σε τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (προσθήκη κατεύθυνσης Ενέργειας). Το 2016 μετονομάστηκε σε τμήμα Ηλεκτρολόγων και το τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

Έτσι, τα τμήματα/σχολές ΗΜΜΥ στα Πανεπιστήμια/Πολυτεχνεία είναι πλέον 6 (ΕΜΠ, ΑΠΘ, ΔΠΘ, Παν. Πατρών, Παν. Θεσσαλίας, Πολυτεχνείο Κρήτης), ενώ τα τμήματα Μηχανικών Πληροφορικής 4 (Παν. Πατρών, Παν. Ιωαννίνων, Παν. Αιγαίου, Παν. Δυτικής Μακεδονίας).

Στα κλασικά τετραετή τμήματα Πληροφορικής προστέθηκαν πολλά άλλα - τα τελευταια 30 χρόνια έχουν ιδρυθεί πάνω από 30 διαφορετικά τμήματα, σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Ορισμένα έχουν διαφορετικούς τίτλους αλλά οι σπουδές που προσφέρουν έχουν συνάφεια με το αντικείμενο.

Ενδεικτικά παραδείγματα: Τμήμα Πληροφορικής, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΟΠΑ), Τμήμα Πληροφορικής, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, Tμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Tεχνολογίας (ΠΑΠΕΙ), Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής (Παν. Μακεδονίας), Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής (Χαροκόπειος), Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Παν. Πελοποννήσου), Τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική (Παν. Στερεάς Ελλάδας, τώρα ενταγμένο στο Παν. Θεσσαλίας), Τμήμα Πληροφορικής (Ιόνιο Πανεπιστήμιο), Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (Παν. Αιγαίου) κ.ο.κ.

Αναρωτήθηκε κανείς αν η Ελλάδα χρειάζεται αυτήν την πληθώρα και υπερεξειδίκευση σπουδών Πληροφορικής στο *προπτυχιακό* επίπεδο; Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν διπλά τμήματα στο ίδιο ίδρυμα και ειδικεύσεις μεταπτυχιακών να αντιμετωπίζονται ως προπτυχιακά πρόγραμματα.

Στο επόμενο στάδιο, τα μεταπτυχιακά προγράμματα, το τοπίο είναι ακόμη πιο δαιδαλώδες.

Το θέμα με τα επαγγελματικά δικαιώματα φανερώνουν για ακόμη μια φορά την αδυναμία των ΑΕΙ και του Υπουργείου να διαχειριστούν αποτελεσματικά την προσθήκη νέων γνωστικών αντικειμένων (τα πρώτα τμήματα αμιγώς Πληροφορικής διεθνώς δημιουργήθηκαν μεταπολεμικά) και να προχωρήσουν σε συνενώσεις τμημάτων και σχολών, ώστε να εξασφαλιστεί η βέλτιστη διαχείριση πόρων (υποδομών και προσωπικού) αλλά και ίσες ευκαιρίες προς τους φοιτητές και αποφοίτους.

 
στιγμές και διάρκειες
07 Νοε 2018 12:53

@Mηχανικοί Πληροφορικής
«το τμήμα Μηχανικών Η/Υ, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων στο Παν. Θεσσαλίας αναβαθμίστηκε σε τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών » Γλώσσα λανθάνουσα …; Υπάρχει λοιπόν ιεράρχηση και στους μηχανικούς πολυτεχνείου; Οι πληροφορικής αν γίνουν ηλεκτρολόγοι αναβαθμίζονται; Δεν αλλάζουν;

 
Ηλεκτρολόγοι Μηχανολόγοι και Μηχανικοί Πληροφορικής
07 Νοε 2018 16:12

Τα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων στις πολυτεχνικές σχολές έχουν ήδη από τη δεκαετία του '90 μετονομαστεί Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων *και* Μηχανικών Υπολογιστών.

Οι σπουδές σε αυτά καλύπτουν και τις δύο κατευθύνσεις και το πτυχίο που απονέμουν στο προπτυχιακό πρόγραμμα είναι ενιαίο, όπως και τα επαγγελματικά δικαιώματα.

Σαφέστατα λοιπόν αποτελεί αναβάθμιση αυτή η αλλαγή για μια σχολή, γιατί διευρύνεται το πεδίο που καλύπτει στην έρευνα, τις σπουδές και τις επαγγελματικές διεξόδους. Είναι μια παράμετρος που εξηγεί την εμφανή απόκλιση στις βάσεις εισαγωγής, ακόμα και μεταξύ τμημάτων που λειτουργούν στο ίδιο πανεπιστήμιο (περίπτωση Παν. Πατρών).

Στην Πολυτεχνική Σχολή του Παν. Πατρών αυτά τα δύο τμήματα έχουν ξεχωριστή πορεία:

α) Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων και Τεχνολογίας Υπολογιστών: Ιδρύθηκε το 1967, μετονομάστηκε σε τμήμα Η/Μ και Τεχνολογίας Υπολογιστών το 1995.

β) Μηχανικών Πληροφορικής και Η/Υ: Ιδρύθηκε το 1980, από καθηγητές που προήλθαν κυρίως από το τμήμα Ηλεκτρολόγων, και είναι το τμήμα στο οποίο μοντελοποιήθηκαν τα υπόλοιπα πενταετή τμήματα Μηχανικών Πληροφορικής (Πολ. Κρήτης, 1990, Παν. Θεσσαλίας, 1999 κ.ο.κ.)

Είναι προφανές ότι πρέπει να συνενωθούν σε ενιαίο τμήμα, όπως είναι και η τάση διεθνώς στις σπουδές Electrical and Computer Engineering (ECE).

 
Γεωλογος
07 Νοε 2018 19:15

2. Ο Πολιτικός Μηχανικός έχει τα εξής επαγγελματικά
δικαιώματα:
α. Εκπόνηση Αρχιτεκτονικών Μελετών Κτηριακών
Έργων.
β. Εκπόνηση μελετών Παθητικής Πυροπροστασίας
Κτηριακών Έργων.
γ. Αποτύπωση υφιστάμενων κτηρίων.
δ. Βιοκλιματικός σχεδιασμός κτηρίων.
ε. Εκπόνηση μελετών ακουστικής κτηρίων και ηχο-
μόνωσης.
στ. Σχεδιασμός Εσωτερικών Χώρων.
ζ. Εκπόνηση μελετών περιβάλλοντος χώρου εκτός των
Μεμονωμένων κηρυγμένων Μνημείων και διατηρητέων
Κτηρίων.
η. Εκπόνηση Χωροταξικών και Ρυθμιστικών μελετών,
Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων και Περιφερειακών Ει-
δικών Πλαισίων.
θ. Εκπόνηση μελετών εδαφικής συνοχής.
ι. Εκπόνηση μελετών της δομής και της χωρικής ορ-
γάνωσης δικτύων υποδομής, υπηρεσιών και δικτύων
κοινής ωφέλειας.
ια. Εκπόνηση μελετών Αστικού Σχεδιασμού, Αστικής
αναζωογόνησης, Αστικής ανάπλασης και Ολοκληρωμέ-
νης Αστικής Παρέμβασης.
ιβ. Εκπόνηση μελετών Αρχιτεκτονικής Τοπίου εκτός
των μελετών φυτοτεχνικής διαμόρφωσης περιβάλλο-
ντος χώρου και έργων πρασίνου.
ιγ. Εκπόνηση μελετών βιοκλιματικής ή περιβαλλοντι-
κής αναβάθμισης, επανάχρησης και επανασχεδιασμού
υφιστάμενων υπαίθριων χώρων και τμημάτων πόλης.
ιδ. Εκπόνηση πολεοδομικών και ρυμοτομικών μελε-
τών, Τοπικών και Ειδικών Χωρικών Σχεδίων και άλλων
αντίστοιχων πολεοδομικών και ρυμοτομικών μελετών.
ιε. Εκπόνηση Πολεοδομικών Σχεδίων Εφαρμογής. Πε-
ριλαμβάνει πολεοδομικό σχέδιο και πράξη εφαρμογής.
ιστ. Εκπόνηση μελετών χωροθέτησης κτηρίων, εγκα-
ταστάσεων και δραστηριοτήτων επιχειρήσεων, ειδικών χρήσεων και οργανωμένων υποδοχέων και κατάρτιση
γενικής διάταξης (Master Plan).
ιζ. Εκπόνηση μελετών χωρικής ανάπτυξης (τοπικής
και περιφερειακής) και επιχειρησιακών προγραμμάτων.
ιη. Εκπόνηση μελετών Τοπογραφίας (Γεωδαιτικές,
Φωτογραμμετρικές, Χαρτογραφικές, Τοπογραφικές,
Βυθομετρικές, Κτηματογραφικές, Κτηματολογικές και
Αναλογισμού).
ιθ. Εκπόνηση μελετών γεωχωρικής υποδομής συ-
στημάτων, οργάνωσης και διαχείρισης συστημάτων
γεωγραφικών πληροφοριών και σύνταξη πρωτογενούς
γεωμετρικής τεκμηρίωσης και υποβάθρων.
κ. Εκπόνηση μελετών και έργων οργάνωσης και δι-
αχείρισης γεωγραφικών πληροφοριών και εφαρμογή
μεθόδων τηλεπισκόπησης και συστημάτων γεωγραφι-
κών πληροφοριών.
κα. Εκπόνηση Στατικών Μελετών (μελέτες φερουσών
κατασκευών κτηρίων και μεγάλων ή ειδικών τεχνικών
έργων).
κβ. Εκπόνηση Ειδικών Στατικών Μελετών.
κγ. Εκπόνηση μελετών μεταλλικών εγκαταστάσεων
όπου δεν απαιτείται θεμελίωση και αντισεισμικός υπο-
λογισμός.
κδ. Έλεγχος αντισεισμικής συμπεριφοράς μη φερό-
ντων στοιχείων και προσαρτημάτων.
κε. Εκπόνηση μελετών Συγκοινωνιακών Έργων (οδών,
σιδηροδρομικών γραμμών, μικρών τεχνικών έργων, έρ-
γων υποδομής αερολιμένων) και κυκλοφοριακές μελέτες.
κστ. Σχεδιασμός ευφυών μεταφορικών συστημάτων.
κζ. Εκπόνηση μελετών Υδραυλικών Έργων (εγγειοβελ-
τιωτικών έργων, φραγμάτων, υδρεύσεων, αποχετεύσε-
ων) και διαχείρισης Υδατικών Πόρων.
κη. Εκπόνηση μελετών Υδρογεωλογίας και υπόγειων
υδάτων.
κθ. Εκπόνηση μελετών Ακτομηχανικής και Λιμενικών
έργων.
λ. Εκπόνηση Γεωτεχνικών μελετών και Ερευνών.
λα. Εκπόνηση μελετών υπογείων τεχνικών έργων.
λβ. Διαχείριση και εκτίμηση (αξιών γης και λοιπών ακι-
νήτων, τρωτότητας, διακινδύνευσης).
λγ. Ανάπτυξη, σχεδιασμός υλικών και έλεγχος ποιό-
τητας.
λδ. Εκπόνηση μελετών υδραυλικών εγκαταστάσεων
(ύδρευση - αποχέτευση) κτηρίων.
λε. Εκπόνηση μελετών εγκαταστάσεων άρδευσης,
ύδρευσης και αποχέτευσης νερού για κάθε χρήση λστ.
Υλοποίηση μελετών βιομηχανικών/ενεργειακών έργων.
λζ. Εκπόνηση μελετών σε εγκαταστάσεις συλλογής,
επεξεργασίας και παροχής νερού.
λη. Εκπόνηση μελετών σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας
λυμάτων.
λθ. Εκπόνηση μελετών σε εγκαταστάσεις συλλογής,
επεξεργασίας και διάθεσης απορριμμάτων, αποβλήτων
και ανάκτησης υλικών.
μ. Εκπόνηση μελετών ενεργειακής απόδοσης, αναβάθ-
μισης και εξοικονόμησης ενέργειας κτηριακού κελύφους.
μα. Ενεργειακοί έλεγχοι/επιθεωρήσεις.
μβ. Εκπόνηση μελετών και ερευνών γεωθερμικών
πεδίων.
μγ. Εκπόνηση μελετών εγκαταστάσεων Ναυπηγείων.
μδ. Εκπόνηση μελετών πλωτών τμημάτων των τεχνι-
κών έργων. Ενδεικτικά περιλαμβάνονται: πλωτές αποβά-
θρες θαλάσσης, πλωτές ημιβυθιζόμενες ή καταδυόμενες
εξέδρες γεώτρησης ή παραγωγής, πλατφόρμες ανύψω-
σης, κινητές εξέδρες, σημαδούρες, πλωτές αποβάθρες,
εξέδρες αποβίβασης.
με. Εκπόνηση μελετών και εργασιών καθαρισμού και
προετοιμασίας μεταλλικών ή μη μεταλλικών επιφανειών
(αμμοβολή, ψηγματοβολή, υδροβολή κ.λπ.) και προστα-
σίας αυτών από τη διάβρωση.
μστ. Εκπόνηση μελετών συγκολλήσεων και μη-
καταστρεπτικού ελέγχου έργων, αγωγών, μεταλλικών
κατασκευών κ.ά.
μζ. Εκπόνηση Περιβαλλοντικών μελετών και μελετών
Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Στρατηγικής Περιβαλ-
λοντικής εκτίμησης.
μη. Εκπόνηση μελετών αποκατάστασης περιβάλλο-
ντος σε εγκαταλελειμμένους μεταλλευτικούς, μεταλ-
λουργικούς και άλλους βιομηχανικούς χώρους.
μθ. Εκπόνηση του προγράμματος περιβαλλοντικής
παρακολούθησης - monitoring σύμφωνα με τους Περι-
βαλλοντικούς όρους έργων και δραστηριοτήτων.
ν. Εκπόνηση μελετών Περιβαλλοντικής αποκατάστα-
σης.
να. Ανάπτυξη και σχεδιασμός συστημάτων διαχείρισης
περιβάλλοντος και ενέργειας.
νβ. Διαχείριση περιβαλλοντικά ευαίσθητων ή ιδιαίτε-
ρου οικολογικού ενδιαφέροντος και αισθητικού κάλλους
περιοχών.
νγ. Ανάπτυξη συστημάτων περιβαλλοντικού ελέγχου
(Eco audit).
νδ. Ανάπτυξη μοντέλων περιβαλλοντικής παρακολού-
θησης.
νε. Εκπόνηση Μελετών και Υλοποίηση Έργων πάσης
φύσεως γεωτρήσεων.
νστ. Διαχείριση ενεργειακών πόρων και αξιοποίηση
ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
νζ. Διαχείριση ενεργειακών συστημάτων και συστη-
μάτων εξοικονόμησης ενέργειας.
νη. Εκπόνηση μελετών εγκαταστάσεων και δικτύων
ενεργητικής πυρασφάλειας και πυροπροστασίας, εκτός
αν περιέχουν λέβητα ή κινητήριο ισχύ.
νθ. Εκπόνηση μελετών χρήσης εκρηκτικών υλών σε
τεχνικά έργα και καθαιρέσεις κατασκευών.
ξ. Εκπόνηση μελετών για ειδικά υπόγεια έργα όπως
αποθηκευτικοί χώροι, δεξαμενές, χώροι διάθεσης επι-
κίνδυνων αποβλήτων κ.λπ.

Είναι δυνατόν να έχει όλα αυτά τα δικαιώματα; ούτε τόσα μαθήματα δεν έχει διδαχθεί, αντιστοιχεί σχεδόν για κάθε μάθημα και δικαίωμα. Φυσικά υδρογεωλογια δεν κάνει αλλά μπορεί να κάνει μελέτες και έρευνες. Μπορεί να αποκαταστησει περιβαλλοντικά μεταλλεία και μεταλλουργικες βιομηχανίες κλπ. Τελικά μήπως επειδή έχει το πρώτο συνθετικό "πολιτικός" μπορεί και πρέπει να ε ει άποψη για όλα;
Μήπως και μεις σας Γεωλόγοι πρέπει να έχουμε δικαίωμα να χτίζουμε σπίτια, γέφυρες κλπ;
Πιστεύω να αντίδραση το ΓΕΩΤΕΕ, δεν μπορεί να δεχθεί αυτά τα πράγματα.
Ας αντιγράψουν από οποία χώρα θέλουν τα επαγγελματικά δικαιώματα ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία...

 
POLYTO
08 Νοε 2018 02:26

Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. επιβάλλεται να προσφύγει κατά του Π.Δ. στο Σ.Τ.Ε., για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Είναι αδιανόητο και επικίνδυνο να χορηγούνται επαγγελματικά δικαιώματα σε αντικείμενα που ουδέποτε διδάχθηκαν σε ειδικότητες όπως π.χ. Μηχανολόγοι, Ηλεκτρολόγοι κλπ. Μια απλή αντιπαραβολή των προγραμμάτων σπουδών των τμημάτων με τα επαγγελματικά δικαιώματα το αποδεικνύει, χωρίς αμφιβολία. Σημειωτέον ότι η φοίτηση στις Πολυτεχνικές σχολές είναι πλέον 3,5 έτη, αφού 1,5 έτος από τα 5 συνολικά αντιστοιχεί στη φοίτηση και στην εκπόνηση διπλωματικής εργασίας για τη λήψη του ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master).
Μόνο το δικαίωμα να χειρουργούν δεν αποκτούν οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί!

 
THOMAS
08 Νοε 2018 09:13

Ένας απόφοιτος ΑΤΕΙ με ΚΑΝΟΝΙΚΟ Μaster επειδή έχει κάνει δυο Διπλωματικές εργασίες Θα πρέπει να έχει σαφώς περισσότερα ΕΔ ( γιατι 4+2 Ή 3 ΕΑΠ ) από έναν απόφοιτο με GRECOMASTER. Είναι απλά Μαθηματικά

 
Άκης
08 Νοε 2018 10:37

Τα ΤΕΙ απονέμουν πτυχία! Ο νόμος αναφέρεται για διπλωματούχους ξεκάθαρα! Τι σχέση έχουν τα σχόλια όλων σας για τα ΕΔ των ΤΕΙ.

 
@ακης
08 Νοε 2018 14:13

Είτε δίπλωμα το πεις είτε πτυχίο απονέμεται μετά από παρακολούθηση ΠΠΣ. Άρα παίζουμε με τις λέξεις που λένε το ίδιο πράγμα για να ξεχωρίζουμε;;;
Πόσο σανό πια;;;;;;
ΕΛΕΟΣ

 
Alex TEI
30 Δεκ 2018 19:41

@ Άκης

Γιατι υπαρχει ενα προβλημα με τα επαγγελματικα δικαιωματα των ΤΕΙ που συνεχως το αφήνουν.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.