“Κόκκινη γραμμή” οι φοιτητές για τον Πρύτανη του ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας

“Σχετικά με τους παλαιούς αποφοίτους προτείνεται η συνολική νομοθετική διευθέτηση του θέματος με κατάργηση της διάκρισης ΤΕ και ΠΕ και επικαιροποίηση των πιστοποιητικών των αποφοίτων με τα χαρακτηριστικά του νέου πανεπιστημίου”

09/11/2018

Άκουσε το άρθρο

"Απαράβατος είναι ο  όρος της μη μετακίνησης φοιτητών από οποιοδήποτε Τμήμα".

Αυτό ξεκαθαρίζει ο Πρύτανης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας Δημήτρης Χασάπης , απευθυνόμενος, με επιστολή προς τους φοιτητές, ενόψει της συγχώνευσης του Ιδρύματός του με το Διεθνές Πανεπιστήμιο και τα ΤΕΙ Θεσσαλλονίκης και Αν. Μακεδονίας-Θράκης.

Ειδικότερα στην επιστολή του προς τους φοιτητές ο κ. Χασάπης τονίζει  τα ακόλουθα:

Α. Με τη δημιουργία του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής από τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, τις συγχωνεύσεις του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με το Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων,  του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τις  άμεσα επικείμενες «συγχωνεύσεις» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, η διαπραγματευτική βαρύτητα των ΤΕΙ εξασθένισε δραματικά.

Β. Διαβλέποντας την εξέλιξη αυτή η Διοίκηση του Ιδρύματος αφοσιώθηκε από την πρώτη κιόλας ημέρας της εκλογής της στη διερεύνηση της δυνατότητας σύμπραξης με το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος με στόχο τη δημιουργία ενός νέου, μεγάλου πανεπιστημίου.

Γ. Η προσπάθεια αυτή  βρίσκεται στην τελική της φάση και αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση μέσα στις επόμενες ημέρες της διαμορφωθείσας πρότασης από τον υπουργό παιδείας Κ. Γραβρόγλου.

Δ. Η πρόταση προβλέπει ως απαράβατο όρο τη μη μετακίνηση φοιτητών από οποιοδήποτε Τμήμα.
Οι εν ενεργεία φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα ολοκλήρωσης των σπουδών τους στο Τμήμα (και στον τόπο) που φοιτούν ώστε να πάρουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών του ΤΕΙ.

Ε. Στη συνέχεια εφόσον το επιθυμούν μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα παρακολουθώντας τα μαθήματα που θα καθορίσουν οι Συνελεύσεις των Τμημάτων.

Ζ. Σχετικά με τους παλαιούς αποφοίτους προτείνεται η συνολική νομοθετική διευθέτηση του θέματος με κατάργηση της διάκρισης ΤΕ και ΠΕ και επικαιροποίηση των πιστοποιητικών των αποφοίτων με τα χαρακτηριστικά του νέου πανεπιστημίου.

Σχόλια (14)

Giorgos
|

Οι κόκκινες γραμμές θέλουν πολύ προσοχή, γιατί όταν εκτεθούν στον ήλιο ξεθωριάζουν.

Ιωάννης
|

@Απόφοιτος ΤΕΙ KM

Πρακτικά και επί της ουσίας, τίποτε απολύτως!
Απλά στην πρώτη περίπτωση θα έχει επικαιροποιημένο πτυχίο (θα λέει π.χ. "Σχολή Μηχανικών/Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών/Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος" αντί για "Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών/Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε./Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας") ενώ στη δεύτερη περίπτωση θα έχει πτυχίο από ένα ίδρυμα που δεν θα υπάρχει πλέον...
Εννοείται πως αυτός δεν είναι σοβαρός λόγος για να καθυστερήσει κάποιος την αποφοίτηση του (και την ένταξη του στην αγορά εργασίας) έστω και για ένα εξάμηνο...άσε που με το νέο πρόγραμμα σπουδών καταργείται η πρακτική άσκηση (πολύ σημαντικό)...

Κωνσταντίνος
|

@Απόφοιτος

Προφανώς και δεν πρόκειται να λάβουν την πρόταση του υπόψη ή θα τη λάβουν και θα του πουν "βλέπουμε στο μέλλον"...και μόνο το γεγονός όμως πως η πρόταση του διατυπώθηκε σαφώς και συμπεριλήφθηκε στο πόρισμα για τη συγχώνευση των 4 Α.Ε.Ι. είναι πολύ σημαντικό!
Πρέπει να είναι το μόνο πόρισμα στο οποίο αφιερώθηκε μια ολόκληρη παράγραφος στους απόφοιτους των υπό συγχώνευση ιδρυμάτων...

Γιώργος
|

Μπράβο. Η πρόταση Ζ είναι η καλύτερη.
Άντε να γίνουμε ΠΕ στο δημόσιο με αύξηση και προϊστάμενοι.
Γιατί τόσα χρόνια ο διαχωρισμός σε πληροφορική ΤΕ και πληροφορική ΠΕ με τους ΤΕ σε δεύτερη μοίρα?

Απόφοιτος
|

Πρύτανη, θέλω να σε πιστέψω αλλά δεν μπορώ.Ξέρεις, τα ίδια έλεγε και ο Βρυζίδης. Όσον αφορά τώρα το Ζ για τους αποφοίτους, δε σε βέπω πολύ μάχημο,απλά προτείνεις...Τώρα σοβαρά πρύτανη.Νομίζεις ότι επειδή προτείνεις ο Υπουργός της αριστεράς (τρομάρα του) θα συμφωνήσει ή απλά προτείνεις για να πεις στο τέλος της ημέρας ότι εγώ έχω τη συνειδησή μου καθαρή μιας και το πρότεινα;

Γιαννης Μ.
|

Μπράβο στον κ.Πρύτανη!

Απόφοιτος ΤΕΙ KM
|

Ένας εν ενεργεία φοιτητής ΤΕΙ, στο τέλος της 4-ετούς φοίτησής του, θα έχει συγκεντρώσει 240 πιστωτικές μονάδες ECTS που αντιστοιχούν σε ένα πτυχίο bachelor. Αν συνεχίσει τις σπουδές του στα "αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα", όπως αναφέρει ο Πρόεδρος, τι ακριβώς θα αποκτήσει με τις επιπλέον πιστωτικές μονάδες ECTS; Θα αποκτήσει master;

Απόφοιτος ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ.
|

Πρύτανη, ή τώρα ή ποτέ.Οι απόφοιτοι όπως σίγουρα γνωρίζεις δεν έχουμε πλέον καμία διάθεση για άλλες πομφόλυγες!Είμαστε ήδη αποφασισμένοι να στραφούμε σε πολιτεικές επιλογές που στο τέλος δεν θα αρέσουν σε κανέναν.Αν η κυβέρνηση δεν κάνει κάτι έστω και τη τελευταία στιγμή θα μείνει στην ιστορία ως η πιο συντεχνιακή κυβέρνηση όλων των εποχών...

ένας πατέρας
|

Έτσι πραβο, να σεβόμαστε ως καθηγητές το έργο μας ,να σεβόμαστε τους φοιτητές που διδάσκουμε και αυτούς που διδάξαμε. Πατάμε γερά στα πόδια μας ξέρουμε την ποιότητα μας, ξέρουμε τι διδάσκουμε και το διεκδικούμε για τους φοιτητές μας.
Έτυχε να δω ένα βίντεο με το εργαστήριο μηχανολογίας του κ Χασάπη.. άραγε έχει κάποιο πολυτεχνείο τέτοιο εργαστήριο?

στιγμές και διάρκειες
|

@Apostolos
To integrated master δεν δίνει επίδομα (50 ευρώ), δίνει όμως μόρια για να γίνεις προϊστάμενος (200 ευρώ στο ενιαίο μισθολόγιο). Η διάκριση ΠΕ ΤΕ θα καταργηθεί αν ποτέ υπάρξει κατάλληλη ισορροπία δυνάμεων. Και όταν λέμε καταργηθεί εννοούμε να γίνει διαπερατή δηλαδή με επιπλέον σπουδές να αίρεται. Οπως σωστά λέει ο πρύτανης " η διαπραγματευτική βαρύτητα των ΤΕΙ εξασθένισε δραματικά." Αυτός είναι ο λόγος που δεν θα γίνει κάτι.

γιαννης
|

Η καλύτερη τοποθέτηση έναντι των άλλων συγχωνεύσεων σε σχέση με τα δικαιώματα των φοιτητών , συγχαρητήρια στον κ. πρύτανη.
Και μια άλλη άποψη: μήπως οι εν ενεργεία φοιτητές να έχουν την δυνατότητα με αίτηση τους να ενταχθούν αμμεσα στο νέο αντίστοιχο τμήμα χωρίς να περιμένουν πρώτα την αποφοίτηση τους ? Πρακτικά θα τους αποφόρτωνε από επιπλέον μαθήματα και θα οριοθετούσε ένα μέσο λογικό χρόνο σπουδών τα 10 εξάμηνα. Αυτό θα ήταν πολύ θετικό για τους φοιτητές αλλά εργώδη για τις σχολές όπου θα πρέπει να τρέξουν όλα τα νέα διδακτικά εξάμηνα εξ αρχής.

Τζωρτζ
|

Εύγε!

Πτυχιούχος ΤΕΙ Αθήνας
|

Μπράβο στον κ. πρύτανη! Εκατοντάδες χιλιάδες απόφοιτοι είμαστε μαζί σου για την πρόταση! Ελπίζουμε ο κ. Γαβρόγλου και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να λύσουν μια και καλή το ζήτημα των αποφοίτων!

Apostolos
|

Για να ακριβολογούμε η τοποθέτηση Ζ (περί ισοτιμίας των παλαιών αποφοίτων) είναι μια πρόταση προς το υπουργείο! Δεν σημαίνει ότι αν δεν υλοποιηθεί δεν θα γίνει και η συγχώνευση.
Μπορεί κάλλιστα ο υπουργός να πει ότι είναι ενδιαφέρουσα πρόταση αλλά θα την δούμε στο μέλλον!
Αν κρίνω και από τα μεταπτυχιακά των Πολυτεχνείων που δεν δίνουν καμία αύξηση μισθού σε όσους εργάζονται ήδη στο δημόσιο, δεν νομίζω η πρόταση για κατάργηση της διάκρισης ΤΕ και ΠΕ να υλοποιηθεί ποτέ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ