Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

ΔΔΕ Πειραιά: Δεν διώκονται οι Διευθυντές Σχολείων για την πυρασφάλεια- Υπεύθυνοι είναι οι Δήμοι-Ευρεία σύσκεψη στον Πειραιά για την Πολιτική Προστασία των Σχολείων

ΕΛΜΕ Πειραιά: Η Πυροσβεστική μοιράζει μηνύσεις σε Διευθυντές Σχολείων
Δημοσίευση: 11/11/2018
Μαθητές
Alt Text: 
Μαθητές
Title Text: 
Μαθητές
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Κλιμάκια  της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας  βεβαιώνουν παραβάσεις σχετικά με το πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας και μοιράζει μηνύσεις σε Διευθυντές Σχολείων σύμφωνα με την ΕΛΜΕ Πειραιά.

Οπως υποστηρίζει η ΕΛΜΕ παρέπεμψαν, Διευθυντή σχολείου του Πειραιά στα δικαστήρια, αφού τού κατέθεσαν μήνυση!

Το esos επικοινώνησε με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά  Ν. Μουμούρη ο οποίος μας δήλωσε:

“Δεν μπορεί να υπάρξει δίωξη Διευθυντή Σχολείου  για έλλειψη πιστοποιητικού πυρασφάλειας , δεδομένου ότι υπεύθυνος , σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, είναι ο ιδιοκτήτης του κτηρίου , που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Δήμος”.

Ο κ. Μουμούρης ανέφερε ότι η Πυροσβεστική απηύθυνε ενημερωτικό έγγραφο προς του Διευθυντές Σχολείων ενώ για ένα συγκεκριμένο σχολείο απηύθυνε συστάσεις.

Ευρεία σύσκεψη

Αύριο Δευτέρα στις 11:30 το πρωί, στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας,  έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη στον Πειραιά με τη συμμετοχή όλων των Διευθυντών Σχολείων, τον υπευθύνων παιδείας των Δήμων δύο ανωτάτων αξιωματικών της Πυροσβεστικής και του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γαβριήλ.

Τι ισχύει

Η Πυροσβεστική διάταξη   ορίζει ότι στις πάσης φύσεως εγκαταστάσεις, όταν απαιτείται πιστοποιητικό πυροπροστασίας, πρέπει να υποβληθεί μελέτη, να εγκριθεί και στη συνέχεια να δοθεί το πιστοποιητικό.

Ακόμη όμως κι αν δεν απαιτείται πιστοποιητικό, χορηγείται μετά από αίτημα του ιδιοκτήτη – εκμεταλλευτή της επιχείρησης ή της εγκατάστασης.

Για λόγους ασφαλείας, τα σχολεία , των οποίων ιδιοκτήτης είναι οι Δήμοι,είναι υποχρεωμένα να έχουν πιστοποιητικό πυροπροστασίας .

Οι  Διευθυντές Σχολείων θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι   τι πρέπει να έχει ένα σχολείο, προκειμένου να    εκδοθεί το πιστοποιητικό που είναι απαίτηση και των δημοσίων κτιρίων.

Ακόμη και τα σχολεία που διαθέτουν πιστοποιητικό, πρέπει να ανανεώνεται κάθε ορισμένα χρόνια (κάθε πέντε ή οκτώ χρόνια), όπως προβλέπει η νομοθεσία

Πως ενήργησε ο Διευθυντής ΔΕ   Μαγνησίας

Το esos επικοινώνησε με τον Διευθυντή ΔΕ Μαγνησίας Σωκράτη Σαβελίδης με αφορμή  περσινό  ρεπορτάζ του esos,  σ΄λυμφωνα με το οποίο μόνο 5 από τα 74 Γυμνάσια και Λύκεια της Μαγνησίας διαθέτουν μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας.

 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ Ο Σ. ΣΑΒΕΛΙΔΗΣ

Ο κ. Σαβελίδης μας δήλωσε ότι: "Ο πυροσβεστικός κανονισμός ορίζει ρητά ο ιδιοκτήτης  σχολείου είναι ο Δήμος. Υποχρέωση του Δήμου είναι να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες μελέτης πυρασφάλειας".  

Το θέμα στη Βουλή

Με αφορμή το σχετικό περσινό ρεπορτάζ του esos το θέμε απασχόλησε τη Βουλή, όπου απάντησαν σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή Γ. Μαυρωτά οι υπουργοί Εσωτερικών και Περιβάλλοντος.

Υπουργείο Εσωτερικών

Στην κατεύθυνση των προαναφερομένων, από τις, κατά τόπον, αρμόδιες πυροσβεστικές Υπηρεσίες χορηγούνται πιστοποιητικά πυρασφάλειας σε επιχειρήσεις και εγκαταστάσεις όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, ανά την Επικράτεια, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αριθ. 13/2013 (Φ.Ε.Κ. Β ́-1586) Πυροσβεστική Διάταξη, ενώ με γνώμονα σχετική Εγκύκλιο του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος πραγματοποιούνται έκτακτοι έλεγχοι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Όσον αφορά δε, στην εκπαίδευση τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των μαθητών, για τους τρόπους αντιμετώπισης ενδεχόμενης κατάστασης κινδύνου, σχετική τυγχάνει η υπ’ αριθ. 14/2014 (Φ.Ε.Κ. Β ́-2434) Πυροσβεστική Διάταξη, σύμφωνα με την οποία καθορίζεται η διαδικασία οργάνωσης, εκπαίδευσης και ενημέρωσης του προσωπικού των πάσης φύσης επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων, για την πρόληψη και καταστολή πυρκαγιών, καθώς και τη διάσωση ατόμων και υλικών αγαθών, που βρίσκονται ή διακινούνται σε αυτές.

Επίσης, στις προαναφερόμενες επιχειρήσεις και εγκαταστάσεις, όπου σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία πυροπροστασίας, προβλέπεται ή εγκαθίσταται μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο ή / και αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης συγκροτούνται ομάδες πυροπροστασίας.

Τέλος, σχετικά με τη συντήρηση των μέσων πυροπροστασίας εφαρμόζεται η υπ’ αριθ. 12/2012 (Φ.Ε.Κ. Β ́-1794) Πυροσβεστική Διάταξη, ενώ τονίζεται ότι, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 100 του ν. 4249/2014 (Φ.Ε.Κ. Α ́-73), την ευθύνη για την τοποθέτηση, τη συντήρηση και την καλή λειτουργία όλων των προληπτικών και κατασταλτικών μέσων πυροπροστασίας σε όλους τους χώρους εκμετάλλευσης και εργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, φέρει ο ιδιοκτήτης ή ο εκμεταλλευτής ή ο εργοδότης.

Υπουργείο Περιβάλλοντος

Για την ανέγερση κτιρίων με χρήση εκπαιδευτήριο, είτε αυτά είναι δημόσια ή ιδιωτικά, υποβάλλονται σύμφωνα με το άρθρο 40 του ν.4495/17 (Α ́167) στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και μελέτες για την έκδοση της οικοδομικής αδείας.

Στην αρχιτεκτονική μελέτη που αφορά το κτίριο, εμπεριέχεται και η μελέτη παθητικής πυροπροστασίας, η οποία και συντάσσεται με την ευθύνη του μελετητή μηχανικού σύμφωνα με το π.δ. 71/88 (Α ́32). Ο έλεγχος της ορθής εφαρμογής της οικοδομικής άδειας γίνεται σύμφωνα με τα άρθρα 44, 45 και 46 του ν.4495/17 ενώ σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων εφαρμόζεται τον άρθρο 48.

Σημειώνεται ότι η μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας είναι μεν μελέτη που υποβάλλεται για την έκδοση της οικοδομικής αδείας, όμως η αρμοδιότητα για την ορθή τήρηση της νομοθεσίας αναφορικά με τα ενεργητικά μέσα πυροπροστασίας, ανήκει στην Πυροσβεστική Αρχή.

έλος, όσον αφορά στο σχέδιο του νέου Π.Δ. «Κανονισμός Πυροπροστασίας Κτιρίων», αυτό εκσυγχρονίζει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, και το εναρμονίζει με τις απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών Οδηγιών.

Σχόλια (1)

 
ΟΛΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ???
11 Νοε 2018 14:19

Μετά τον χαρτοπόλεμο μεταξύ των Α ΚΑΙ Β ΕΛΜΕ του Πειραιά, μετά τις καταγγελίες για τον ΔΔΕ, μετά το ΣΔΟΕ ήρθε και η πυροσβεστική να προστεθεί στη λίστα? Γεννάται απορία !!!!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.