Placeholder

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠ/ΣΗ

ΟΙΕΛΕ: Ιδιωτικά Σχολεία δεν γιορτάζουν την επέτειο του Πολυτεχνείου ή θα αφιερώσουν μία ώρα-Παρέμβαση του υπ. Παιδείας

Σύνδεσμος ιδιοκτητών: Τα Ιδιωτικά Σχολεία τιμούν την Επέτειο του Πολυτεχνείου και δεν τη χρησιμοποιούν ως όχημα απλά για να χαθεί μάθημα
Δημοσίευση: 15/11/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η ΟΙΕΛΕ δημοσιοποίησε σήμερα λίστα με Ιδιωτικά Σχολεία που φαίρονται “να μην πραγματοποιήσουν αύριο Παρασκευή καμία επετειακή εκδήλωση, είτε θα την «στριμώξουν» στην τελευταία ώρα μαθήματος για να βγει η «υποχρέωση»”.

Οπως υποστηρίζει η ΟΙΕΛΕ δεκάδες “ήταν οι αναφορές συναδέλφων, κυρίως από σχολεία της Αττικής, που δεν προτίθενται να τιμήσουν την επέτειο του Πολυτεχνείου, προφανώς για πολιτικούς/ιδεολογικούς λόγους”.

Υπουργείο Παιδείας: Οτι ισχύει για τα δημόσια, ισχύει και για τα ιδιωτικά σχολεία

Μετά από  επιστολή της ΟΙΕΛΕ προς την Δ/νση ιδιωτικής εκπαίδευσης του υπ. Παιδείας με την οποία καταγγέλλαμε το γεγονός ότι σε πολλά ιδιωτικά σχολεία δεν θα λάβει χώρα επετειακή εκδήλωση για το Πολυτεχνείο, η αρμόδια υπηρεσία εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία το ξεκαθαρίζει (Δείτε εδώ την εγκύκλιο):

“Σας ενημερώνουμε ότι αναφορικά με τον εορτασμό της επετείου της 17ης Νοεμβρίου,τα υπ’αριθμ. Φ.7/ΦΜ/187446/Δ1/5-11-2018 και Φ1/194101/ΓΔ4/13-11-2018 έγγραφα του ΥΠ.Π.Ε.Θ. ισχύουν και για τα Ιδιωτικά Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης”.

Παραδειγματική τιμωρία

Η ΟΙΕΛΕ με ανακοίνωση ζητά την παραδειγματική τιμωρία όσων σχολείων παραβιάσουν την εγκύκλιο του υπ. Παιδείας σημειώνοντας πως:

“Η παραβίαση της συγκεκριμένης εγκυκλίου δεν είναι μια απλή παρέκκλιση από την εκπαιδευτική νομιμότητα. Είναι μια προσβολή της συλλογικής μνήμης του λαού μας και μια καταφανή απόπειρα αλλοίωσης της σύγχρονης ιστορίας μας”

Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων: "Τα Ιδιωτικά Σχολεία τιμούν ουσιαστικά την Επέτειο του Πολυτεχνείου"

Σε σχέση με την λίστα που εξέδωσε η ΟΙΕΛΕ   ο Σύνδεσμος των Ιδιωτικών Σχολείων δηλώνει, ότι τα ιδιωτικά σχολεία:

Α. τιμούν τις επετείους στην πραγματική, στην ιστορική και όχι στην φαντασιακή τους βάση.

Β. Δεν τις χρησιμοποιούν ως όχημα απλά για να χαθεί μάθημα, δεν υποτάσσονται στον ιδεολογικό καταναγκασμό και την ομοιομορφία του κεντρικού σχεδιασμού.

Γ. Δεν παραβιάζουν ούτε τη λογική ούτε την εμπιστοσύνη που οφείλουν στις οικογένειες των μαθητών τους: δεν ψάχνουν αφορμές να χαθεί εκπαιδευτικός χρόνος.

Δ. ΤΗΡΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΓΚΥΚΛΙΩΝ που προβλέπουν εορτασμούς κατά τη διάρκεια της ημέρας της 16ης Νοεμβρίου.

Ε. Διαμορφώνουν ελεύθερους, σκεπτόμενους, μη στρατευμένους μαθητές.

Ζ. Εχουν καταθέσει δείγμα γραφής όταν στη διάρκεια της Χούντας προσλάμβαναν καθηγητές που διώκονταν από το καθεστώς.

Η. Εχουν καταθέσει δείγμα γραφής κατά τη διάρκεια των γεγονότων του Πολυτεχνείου, όταν εκείνες τις κρίσιμες μέρες του Νοέμβρη του 1973 δήλωσαν ως «παρόντες» μαθητές και καθηγητές που είχαν πάει να συμπαρασταθούν στους έγκλειστους φοιτητές προκειμένου αυτοί να μην διωχθούν από την Ασφάλεια (ναι, πράγματι, κύριοι της ΟΙΕΛΕ, εκείνη την ημέρα κρύψαμε απουσίες).

Η απάντηση της ΟΙΕΛΕ

Η ΟΙΕΛΕ εξέδωσε την ακόλουθη απάντηση στον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Σχολείων:

Οι «άριστοι» ξαναχτύπησαν! Πανικόβλητοι από την εκτεταμένη δημοσιότητα που έλαβε η καταγγελία της ΟΙΕΛΕ για ορισμένα ιδιωτικά σχολεία που δεν σκοπεύουν να τιμήσουν καν την επέτειο του Πολυτεχνείου, ή που «στριμώχνουν» τις εκδηλώσεις το τελευταίο μισάωρο του προγράμματος, έτσι για να βγει η «υποχρέωση», εξέδωσαν ανακοίνωση για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Δυστυχώς όμως γι’ αυτούς, ο ιδεολογικός φανατισμός ορισμένων στελεχών του Συνδέσμου δεν κρύβεται.

Ειλικρινά απορούμε. Σε ποιον απευθύνονται, όταν χωρίς αιδώ χαρακτηρίζουν, εμμέσως πλην σαφώς, τις επετειακές εκδηλώσεις «όχημα απλά για να χαθεί μάθημα»; Όταν θεωρούν ότι οι εκδηλώσεις αυτές συμβάλλουν στον «ιδεολογικό καταναγκασμό» (!) των «μη ιδεολογικά στρατευμένων» μαθητών; Όταν σε ένα κρεσέντο «πολιτικοποίησης» της επετείου μιλούν ακόμη και για «κεντρικό σχεδιασμό» επαναφέροντας τα γνωστά, φαιδρά επιχειρήματα περί «Σοβιετίας»;

Πάντως υπάρχει κοινό που πανηγυρίζει με τέτοιου είδους ανακοινώσεις. Είναι όσοι έχουν ως σημαία τους το ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία, τη βία. Πριν από λίγο, ο Βουλευτής της Χ.Α. Γιάννης Λαγός σε αγόρευσή του στη Βουλή, ανέφερε κατά λέξη:
«Δεν υπήρξε ούτε ένας (νεκρός, ή βαριά τραυματίας από την εισβολή στο Πολυτεχνείο). Κι ευτυχώς που υπάρχουν ιδιωτικά σχολεία, τα οποία αύριο δεν θα γιορτάσουν αυτή την επέτειο.»

Δεν μας εκπλήσσουν όμως οι συντάκτες της ανακοίνωσης. Πρόσφατα, σχεδόν ένα χρόνο πριν, διαμαρτυρήθηκαν έντονα, επειδή ψηφίστηκε νόμος που προβλέπει την ισότιμη εγγραφή και στα ιδιωτικά σχολεία παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρία. Αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι θέλουν σχολεία ιδεολογικής καθαρότητας και κοινωνικού διχασμού, σχολεία «εκλεκτών» κι όχι όλων των πολιτών.

Θα υπενθυμίσουμε στα ανιστόρητα στελέχη του Συνδέσμου που στην πολιτική τους τύφλωση ταυτίζουν την εκδήλωση μνήμης για το Πολυτεχνείο με συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους, ότι η επέτειος αυτή δεν ανήκει σε κανένα κόμμα, σε κανένα ιδεολογικό ρεύμα. Ήταν καθολική πράξη αντίστασης του ελληνικού λαού που ζήτησε τα αυτονόητα. Δημοκρατία, ελευθερία, Παιδεία για όλους. Ή μήπως αυτά είναι «σοβιετικά» και «μπολσεβίκικα», κύριοι του ΣΙΣ;

Κακώς μιλούν για τα ιδιωτικά σχολεία τα οποία πράγματι φιλοξένησαν σε σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας αντιφρονούντες καθηγητές. Τα σχολεία αυτά τιμούσαν, τιμούν και θα εξακολουθούν να τιμούν το Πολυτεχνείο και τον αντιφασιστικό αγώνα της νέας γενιάς. Πολλά από τα ιδιωτικά αυτά σχολεία έχουν προετοιμάσει για αύριο με πρωτοβουλίες των συναδέλφων μας εξαιρετικές επετειακές εκδηλώσεις, διαθεματικές διδασκαλίες, παρουσιάσεις καινοτόμες με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Τέλος, πρέπει να τονιστεί πως την εποχή που σε ολόκληρη την Ευρώπη η Ακροδεξιά επελαύνει, που οι ιδέες της ακούγονται ολοένα και πιο δυνατά κυρίως στους νέους ανθρώπους, που σε πολλές χώρες της Ε.Ε. τα ακροδεξιά κόμματα είναι είτε στην κυβέρνηση, είτε στην αξιωματική αντιπολίτευση, το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρο και πιο αναγκαίο να διδαχθεί από ποτέ. Κάποιοι όμως επιδιώκουν να ξεθωριάσουν οι μνήμες. Ίσως επειδή στην Αυστρία η κυβερνώσα Ακροδεξιά κατάργησε πρόσφατα το 8ωρο…. Ίσως επειδή ονειρεύονται ένα ζοφερό μέλλον πολιτικής καταπίεσης χωρίς εργασιακά δικαιώματα.

Δεν θα τους περάσει. Δεν θα περάσει ούτε στους νοσταλγούς του φασισμού που σήμερα πανηγυρίζουν μαζί τους, γράφοντας από κοινού με τους συντάκτες της ανακοίνωσης μια μαύρη και ντροπιαστική σελίδα στην ιστορία της ιδιωτικής εκπαίδευσης
«Δεν ξεχνώ, ποτέ πια φασισμός!»

Σχόλια (6)

 
Αριάδνη
15 Νοε 2018 16:18

Μήπως κάποια ιδ. σχολεία έχουν προγραμματίσει και διαγωνίσματα την αυριανή ημέρα;

 
Δημήτρης
16 Νοε 2018 09:37

"Δεν θα τους περάσει. Δεν θα περάσει ούτε στους νοσταλγούς του φασισμού...»... καλά μη χειρότερα! Δηλαδή τα ιδιωτικά σχολεία είναι "νοσταλγοί του φασισμού"!! Εχουμε ξεφύγει σε αυτή τη χώρα, πάει ο πολιτισμός, πάει ο διάλογος...

 
Βασίλειος
16 Νοε 2018 10:48

Αλήθεια; Το ίδιο είναι ιδιωτικά και δημόσια; Από που κι ως που; Για να αναφέρω το πιο απλό μόνο, τα παιδιά στα ιδιωτικά πληρώνουν τα βιβλία του οργανισμού και δεν τους χορηγούνται δωρεάν, όπως θα έπρεπε από το ελληνικό κράτος; Γιατί λοιπόν είναι το ίδιο; Το ίδιο το κράτος λέει ΕΜΜΕΣΩΣ ΠΛΗΝ ΣΑΦΩΣ ότι δεν είναι το ίδιο!!!!!

 
Ηλίας
16 Νοε 2018 15:09

Αφού το όποιο ιδιωτικό είναι "ελληνικό σχολείο" και, έστω και ιδιωτικό, παραμένει μέρος του ελληνικού εκπ/κού συστήματος τότε έχει την υποχρέωση να ακολουθεί τις εγκυκλίους για τις εθνικές εορτές και επαιτείους. Σε περίπτωση που μερικοί δεν το καταλάβατε ακόμη, οι εορτασμοί και οι εκδηλώσεις στις ημέρες μνήμης γίνονται ακόμα μήπως και ακούσει κάποιος μαθητής κάτι. Δεν γίνεται για να χάσουμε μάθημα αλλά για να πούμε στα παιδιά αυτά που τις τελευταίες δεκαετίες δεν ακούγονται μέσα στην οικογένεια.

Το γεγονός ότι οι γονείς δε μιλάνε στα παιδιά τους ή λένε μία διαστρεβλωμένη εκδοχή της ιστορία (π.χ του Πολυτεχνείου) και το ότι τα παιδιά γενικά δεν δείχνουν πλέον ενδιαφέρον σε συνδυασμό με την άνοδο της ακροδεξιάς-εθνικισμού και άλλων προβλημάτων θα μας οδηγήσουν να ξαναζήσουμε τις ίδιες καταστάσεις.

 
@Βασίλειος
16 Νοε 2018 15:59

Προφανώς δεν είναι τα ίδια! Γιατί η λογική του κράτους είναι τιμωρητική εκεί. Σου λεει, επειδή εσύ αντί να πάρεις καινούργιο αυτοκίνητο κάθε 3 χρόνια διαλέγεις να δώσεις τα λεφτά σε ιδ. σχολείο, ελευθερώνοντας πόρους του κράτους έμμεσα (δε χρειάζεται δάσκαλο, καθαρίστρια, ΔΕΗ, νερό, κτίριο, κλπ), εγώ αντί να σε διευκολύνω για αυτό θα σε τιμωρήσω, αφαιρώντας σου το δικαίωμα που έχουν οι υπόλοιποι. Είναι μικρονοϊκό και εμπαθές, αλλά ενεργοποιεί τα "ταξικά" αντανακλαστικά. Ξεχνάς την προπερσινή περιπέτεια που ήθελαν να βάλουν και....ΦΠΑ;

 
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
18 Νοε 2018 00:40

Τα παιδιά του Τσίπρα και του Μητσοτάκη(κατά δήλωση του)σπουδάζουν σε ιδιωτικά σχολεία.Το ίδιο και η κόρη της Παπαρήγα που σε συνέντευξη της παραδέχτηκε ότι το παιδί της σπούδασε στο Αμερικανικό Κολέγιο και μετά στις ΗΠΑ.Το αυτό ο Σαμαράς ,ο Καραμανλής,οι Παπανδρέου κλπ.Όλη η πολιτική ηγεσία του τόπου διαχρονικά και ανεξαρτήτου πολιτικής τοποθέτησης σπούδασε σε ιδιωτικά σχολεία και ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού.Και όχι μόνον αυτοί αλλά και τα ανώτερα στελέχη των κομμάτων.Γιατί λοιπόν επιλέγουν οι πολιτικοί γόνοι ιδιωτικά σχολεία και όχι δημόσια;Οι ίδιοι διακηρύσουν δημόσια ότι είναι υπέρ του δημοσίου σχολείου,το υπέρ για τους άλλους και δεν αφορά τους ίδιους,και μάχονται για αυτό. Μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού προτιμάν το ιδιωτικό.Και όταν αποφοιτούν έρχονται στην Ελλάδα για να μας μεταδώσουν τα φώτα τους και να αγωνίζονται για το δημόσιο σχολείο που δεν φοίτησαν ή δεν καταδέχτηκαν να φοιτήσουν οι ίδιοι.Στην Τουρκία το καλύτερο πανεπιστήμιο είναι το κρατικό πανεπιστήμιο του Βοσπόρου(όπου δίδαξε και ο Γαβρόγλου) και εκεί σπουδάσει/άζει όλη η κρατική ,πνευματική και πολιτική ελίτ της χώρας,όπως ο Οζάλ,ο Γιλμάζ κλπ.Δεν πηγαίνουν στο εξωτερικό όπως οι δικοί μας.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.