Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Βουλευτής προς Κ. Γαβρόγλου: Δεν απαντάτε στις ερωτήσεις στη Βουλή, παραβιάζοντας τον κοινοβουλευτικό κανονισμό

Δημοσίευση: 15/11/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο Αναστάσιος Μεγαλομύστακας, Βουλευτής Ένωσης Κεντρώων , απέστειλε στον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου την ακόλουθη επιστολή:

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2017, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, κατέθεσα στην Βουλή την υπ’ αριθμόν πρωτ. 8519/07-09-2017 ερώτηση με τίτλο“Παραμένει το «μισθολογικό λάθος» για Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Ε.Π.”και θέμα τις μισθολογικές αδικίες για τους κλάδους Ε.ΔΙ.Π./Ε.Ε.Π. των ΑΕΙ και ΤΕΙ, η οποία όμως δεν απαντήθηκε ποτέ από τα αρμόδια Υπουργεία, Παιδείας και Οικονομικών.Το εν λόγω πρόβλημα διευθετήθηκε εν μέρει, αναφορικά με τα μέλη Ε.ΔΙ.Π.των Πανεπιστημίων, εξακολούθησε ωστόσο για τα μέλη Ε.ΔΙ.Π.των ΤΕΙ.Για τον λόγο αυτόν, στις 25 Ιουνίου 2018κατέθεσα στην Βουλή εκ νέου ερώτηση, απευθυνόμενη προς το Υπουργείο Παιδείας,με αριθ. πρωτ. 7051/25-06-2018. Θέμα της«τι μέλει γενέσθαι» με τις μισθολογικές αδικίες στο Εργαστηριακό Προσωπικό των ΤΕΙ (Ε.ΔΙ.Π.ΤΕΙ)".Για άλλη μια φορά, δυστυχώς, η ερώτηση έμεινε αναπάντητη από το Υπουργείο σας. Στις12 Σεπτεμβρίου 2018 αναγκάστηκα να επανακαταθέσω την προαναφερθείσα ερώτηση(με αριθ. πρωτ. 1441/12-09-2018) και τούτο διότι το πρόβλημα εξακολουθούσε να υφίσταται άλυτο. Και πάλι όμως, το αρμόδιο Υπουργείο κώφευσε.

Με απογοήτευση και λύπη διαπιστώνω ότι δεν απαντήσατε σε καμία απολύτως, από τις πλείστες ερωτήσεις που κατέθεσα, για το συγκεκριμένο θέμα. Αναφορά κατατέθηκε ακόμη και από τον ενδιαφερόμενο-πληττόμενο κλάδο των Ε.ΔΙ.Π.ΤΕΙ και πάλι, χωρίς ανταπόκριση από μέρους σας.

Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις και παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα παραμένει, εξακολουθείτε αδικαιολόγητα, παραβιάζοντας κατ’ επανάληψη τον Κανονισμό της Βουλής, να μη δίνετε τις απαντήσεις που υποχρεούστε.

Οι Βουλευτές οφείλουν να ασκούν Κοινοβουλευτικό Έλεγχο στην Κυβέρνηση. Είναι άλλωστε ένας από τους λόγους για τους οποίους τους εκλέγουν οι πολίτες. Σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής (αρθ. 125, 126-126 Β) οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις και αναφορές για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση. Με αυτές α) επιτυγχάνεταιη ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή β) ζητούνται πληροφορίες και διευκρινίσεις από την Κυβέρνηση και γ) ασκείται έλεγχος για την πολιτική της Κυβέρνησης σε έναν ορισμένο τομέα για πράξεις ή παραλείψεις της.Ο εκάστοτε αρμόδιος Υπουργός και στις δύο περιπτώσεις είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε (25) ημερών, να απαντήσει.

Προσέτι, οι πολίτες διαθέτουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμαγια αναφορά προς τις αρχές (άρθ. 10 Σ.) σύμφωνα με το οποίο: 1. Καθένας ή πολλοί μαζί έχουν το δικαίωμα, τηρώντας τους νόμους του Κράτους, να αναφέρονται εγγράφως στις αρχές, οι οποίες είναι υποχρεωμένες να ενεργούν σύντομα κατά τις κείμενες διατάξεις και να απαντούν αιτιολογημένα σε εκείνον, που υπέβαλε την αναφορά, σύμφωνα με το νόμο... Σε περίπτωση παρόδου άπρακτης της προθεσμίας αυτής ή παράνομης άρνησης, πέραν των άλλων τυχόν κυρώσεων και έννομων συνεπειών, καταβάλλεται και ειδική χρηματική ικανοποίηση στον αιτούντα, όπως νόμος ορίζει.".

Κατόπιν τούτων, η στάση σας εύλογα δημιουργεί ερωτηματικά και απορίες, εγείρει ανησυχία, υπονομεύει την αξία του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, καθώς και τη λογική της διαφάνειας, που βρίσκεται στη βάση της θεσμοθέτησης και της ανάπτυξής του, ενώ ταυτόχρονα, κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών, οι οποίοι νοιώθουν απαξιωμένοι και απροστάτευτοι.

Δέον να λεχθεί, ότι η παρούσα αποστέλλεται, με αφορμή και μόνο το συγκεκριμένο θέμα (ήτοι οι μισθολογικές αδικίες στο Εργαστηριακό Προσωπικό των ΤΕΙ). Είναι γεγονός ότι το Υπουργείο σας συνηθίζει να μην απαντά ή να αγνοεί τις υποβληθείσες προς αυτό ερωτήσεις και αναφορές.

Θέλοντας να παραμείνω συνεπής στο έργο και την υποχρέωσήμου ωςΒουλευτής, με βασική αρχή και απαίτηση να εκλείψει η έλλειψη λογοδοσίας, θα επιμείνω κατά αυτόν τον τρόπο, αναδεικνύοντας σοβαρά προβλήματα και αιτήματα της κοινωνίας και των πολιτών, περιμένοντας να δοθούν οι οφειλόμενες απαντήσεις από τους αρμόδιους.

Με εκτίμηση,
Αναστάσιος Μεγαλομύστακας
Βουλευτής Ένωσης Κεντρώων

Σχόλια (7)

 
ΕΔΙΠ ΤΕΙ
15 Νοε 2018 19:54

Πεσ'τα Χρυσόστομε..

 
Χάνονται οι ερωτήσεις...
15 Νοε 2018 20:19

Αγαπητέ κύριε Μεγαλομύστακα η επιστολή σας είναι εξαιρετική αλλά έρχεται δεύτερη. Το ίδιο με εσάς είχε πει πριν 15 ημέρες η κ. Κεραμέως από ότι διαβάσαμε εδώ στο esos. Από τις 118 ερωτήσεις της ο υπουργός απάντησε μόνο τις 46. Στο link: https://www.esos.gr/arthra/59634/apohi-yp-paideias-apo-ton-koinovoyleyti... μπορούμε να διαβάσουμε περισσότερα.
Υπάρχουν εκατοντάδες ερωτήσεις από βουλευτές όλων των κομμάτων οι οποίες φαίνεται ότι είναι στοιβαγμένες στο "άνω κάτω" γραφείο του Υπουργού. Μην έχετε απαίτηση να βρεθούν οι δικές σας μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα και να σας απαντήσει... λίγο η ηλικία λίγο η ακαταστασία ξεχνιόμαστε... για να επανέλθουμε στο σοβαρό της υπόθεσης υπάρχει κατάλληλα οργανωμένο τμήμα στο υπουργείου παιδείας που συγκεντρώνει και επεξεργάζεται τις ερωτήσεις. Οι απαντήσεις συντάσσονται αλλά ποτέ δεν φτάνουν στη βουλή γιατί έχουμε μια δυσκολία λόγω φόρτου εργασίας του Υπουργού. Αυτή είναι η μόνιμη δικαιολογία ... Αν αυτό γινόταν με άλλη κυβέρνηση και η πρώτη φορά αριστερά ήταν αντιπολίτευση θα ήταν στα κάγκελα...

 
Δρ. ΕΔΙΠ ΤΕΙ απο μετάταξη.
15 Νοε 2018 21:35

Ντροπή.
Πλέον δεν έχει καμία δικαιολογία. Μέχρι τώρα είχε δικαιολογία δήθεν δεν έχει αποθεματικά. Τώρα μας λένε ότι υπάρχει υπερ-πλεόνασμα και το δίνει στα αναδρομικά. Για το συγκεκριμένο θέμα που υπάρχει ζήτημα ισονομίας κωφεύει.
Τι να πω. Απλώς μας κοροϊδεύει.

 
ΕΔΙΠ ΤΕΙ
15 Νοε 2018 23:02

Υπερβολικά αιτήματα από τον κλάδο. Ας έχουν λίγο συναίσθηση.

 
Γιώργος Τασκασαπλίδης
16 Νοε 2018 00:41

Επίσης ο κ. Μεγαλομύστακας:
Ζητά με ερώτηση του, με αριθ. πρωτ. 3180/8-11-2018 στη Βουλή, από το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης την επαναφορά του μέτρου, που αποτελεί ρητή επιταγή του Συντάγματος, με το οποίο οι Έλληνες πολίτες αποζημιώνονται, όταν δεν λαμβάνουν απάντηση στις επιστολές - αναφορές τους.
Δεν ομιλούμε πλέον απλά για ένα άλυτο πρόβλημα σε έναν κλάδο, αλλά για μια σοβαρή κοινοβουλευτική δυσλειτουργία που αποκαλύφθηκε μέσω της προσπάθειας δικαίωσης του κλάδου μας.
Άλλωστε γι' αυτό δεν μας υπολόγιζαν και δεν υπολογίζουν και άλλους, γνώριζαν και γνωρίζουνε τα όπλα αυτά. Δηλαδή ότι δεν θα απαντήσουν, δεν θα τους πιέσει κάποιος ιδιαίτερα κτλ.

 
Σιδέρης Κωνσταντίνος
16 Νοε 2018 17:40

Προσπαθούμε να βγάλουμε συμπέρασμα, αλλά δεν γνωρίζουμε τα δεδομένα! Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους προσπαθούν να βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματός μας!

Κ. Μ. Σιδέρης
ΕΔΙΠ στην ΑΣΠΑΙΤΕ

 
Μ.Τ.
17 Νοε 2018 14:35

Αυτή είναι η δημοκρατία που ορματιζόταν ο Αλέξης, άλλα λόγια να αγαπιόμαστε και στους ντόπιους και στους ξένους. Μας κοροιδεύουν κύριοι, με μόνο στόχο να ξαναβγούν. Κακοποίηση του ελληνικού λαού είναι αυτό που ζούμε απ΄όποια πλευρά και αν το δεις!!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean