Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Επιτροπή “Γαβρόγλου” για την πανεπιστημιοποίηση του ΤΕΙ Κρήτης

Μετά τη συνάντηση του Πρύτανη του ΤΕΙ Κρήτης με τον υπουργό Παιδείας
Δημοσίευση: 15/11/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Επιτροπή, προκειμένου να διερευνήσει, μέσω επαφών με Πρυτανικές Αρχές άλλων Ιδρυμάτων, το ενδεχόμενο συγχώνευσης του ΤΕΙ Κρήτης με Πανεπιστήμιο, συγκρότησε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, μετά τη σημερινή συνάντηση με τον Πρύτανη του ΤΕΙ Κρήτης, καθηγητή Ν. Κατσαράκη, παρουσία του Γ.Γ. του ΥΠΠΕΘ Ηλία Γεωργαντά και του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Παντελή Κυπριανού.

Η Επιτροπή εάν διαπιστώσει ότι υπάρχει αδυναμία συγχώνευσης του ΤΕΙ με άλλο Πανεπιστήμιο, θα προχωρήσει σε σύνταξη πρότασης  ένταξης  του στο πανεπιστημιακό σύστημα ως αυτόνομο πανεπιστημιακή μονάδα.

Στην εντεκαμελή Επιτροπή εκτός από τα πέντε μέλη του Πρυτανικού Συμβουλίου του ΤΕΙ συμμετέχουν   ο πρώην Πρύτανης του Παν. Πατρών Γ. Παναγιωτάκης, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και πρόεδρος της ΑΣΠΑΙΤΕ Γ. Σαριδάκης, ο Καθηγητής της Ιατρικής του Παν. Κρήτης και πρόεδρος του ΙΤΕ Ν. Ταβερναράκης ,  ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου Αν. Τσίνας και η καθηγήτρια του ΤΕΙ Θεσσαλίας Ελ. Βογιατζή .

Η συνάντηση , όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, έγινε σε κλίμα άψογης συνεργασίας και αποφασίστηκε η εκκίνηση των διαδικασιών διερεύνησης των μελλοντικών προοπτικών ανάπτυξης του ΤΕΙ Κρήτης με στόχο την ένταξή του στο πανεπιστημιακό σύστημα.

Τη διερεύνηση των προοπτικών αυτών θα την αναλάβει Επιστημονική Επιτροπή που θα αποτελείται από τα παρακάτω μέλη:

 1.     Γεωργαντάς Ηλίας, Γενικός Γραμματέας ΥΠΠΕΘ και καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης
 2.     Βογιατζή Ελένη, καθηγήτρια ΤΕΙ Θεσσαλίας,
 3.     Δρακάκης Μανώλης, Αντιπρύτανης ΤΕΙ Κρήτης,
 4.     Κατσαράκης Νικόλαος, Πρύτανης ΤΕΙ Κρήτης,
 5.     Μανιός Θρασύβουλος, Αντιπρύτανης ΤΕΙ Κρήτης,
 6.     Παναγιωτάκης Γιώργος, καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών,
 7.     Παπαδογιάννης Νεκτάριος, Αντιπρύτανης ΤΕΙ Κρήτης,
 8.     Σαριδάκης Ιωάννης, καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης,
 9.     Ταβερναράκης Νεκτάριος, Πρόεδρος Δ.Σ. Ι.Τ.Ε.,
 10.     Τσίνας Αναστάσιος, καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,
 11.     Φλώρος Χρήστος, Αντιπρύτανης ΤΕΙ Κρήτης.

 
Σύγκλητος Παν. Κρήτης: Γιατί "όχι" στη συγχώνευση με άλλα ΑΕΙ

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν θεωρεί ότι μπορεί να προσχωρήσει σε απλές συνενώσεις όπως αυτές δρομολογούνται σήμερα, χωρίς προηγούμενη μελέτη και απόφαση της οργάνωσης των Πανεπιστημίων που θα προκύψουν με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια.

Αυτό τονίζει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης με  απόφαση που εκδόθηκε τον οερσμένο Ιούλιο, η οποία λήφθηκε ενώ ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου είχε  προγραμματίσει συνάντηση   με τους Συγκλητικούς του ΤΕΙ Κρήτης  .

Η Σύγκλητος στην απόφασή της , η οποία λήφθηκε κατά πλειοψηφία (με μία αρνητική και μια λευκή ψήφο), τονίζει :

Α. Οι διαδικασίες αυτές δεν βασίζονται σε ένα σαφές σχέδιο για τον ρόλο των ΑΤΕΙ ή των Πανεπιστημίων, τις ελλείψεις ή τις προοπτικές στην αγορά εργασίας και κινδυνεύουν να εκφυλιστούν σε μια ονομαστική αναβάθμιση χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.

Β. Η ίδια η αρχή της συγχώνευσης φαίνεται να αμφισβητεί την χρησιμότητα της τεχνικής εκπαίδευσης και του ρόλου της στην οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας όπου και όταν αποφασίζεται, πρέπει να βασίζεται σε ανοικτές κρίσεις ώστε να μην αποκλείονται νέοι πολύ αξιόλογοι επιστήμονες

Γ. Η διασπορά και η χωροταξική κατανομή που προέκυψαν δυσχεραίνουν  περισσότερο παρά διευκολύνουν τις αναγκαίες σήμερα συγκλίσεις και συνέργειες ανάμεσα σε επιστημονικούς κλάδους και ειδικότητες ενώ πολλαπλασιάζουν την διοικητική πολυπλοκότητα χωρίς τους αναγκαίους πόρους.

Δ. Η ένταξη του προσωπικού των ΑΤΕΙ στα Πανεπιστήμια, όπου και όταν αποφασίζεται, πρέπει να βασίζεται σε ανοικτές κρίσεις ώστε να μην αποκλείονται νέοι πολύ αξιόλογοι επιστήμονες με εξαιρετικό δημοσιευμένο έργο σε σύγχρονους αναδυόμενους κλάδους της επιστήμης.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, σημειώνει η Σύγκλητος, έχει από την αρχή της λειτουργίας του ακολουθήσει ένα δρόμο ανοικτών διαδικασιών κρίσης που απευθύνεται στην διεθνή επιστημονική κοινότητα, και υπογραμμίζει:

    Η πολιτική αυτή έχει αποδώσει και αποδίδει σημαντικούς καρπούς όπως σαφώς καταδεικνύεται από τις διεθνείς κατατάξεις και τις επιδόσεις του στην έρευνα και την καινοτομία.
    Το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν θεωρεί ότι μπορεί να προσχωρήσει σε απλές συνενώσεις όπως αυτές δρομολογούνται σήμερα, χωρίς προηγούμενη μελέτη και απόφαση της οργάνωσης των Πανεπιστημίων που θα προκύψουν με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια.
    Το ΠΚ ποτέ δεν αρνήθηκε την συνεργασία με άλλα ιδρύματα της Κρήτης, αντιθέτως έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την συνεργασία σε θέματα εκπαίδευσης και έρευνας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και έχει συστήσει από διετίας και από κοινού την Επιτροπή Συνεργασίας Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων Κρήτης (ΕΣΑΕΙ) για την προώθηση κοινών πρωτοβουλιών και συνεργειών όπου αυτές είναι εφικτές.

Σχόλια (42)

 
Θοδωρής@Από έξω
20 Νοε 2018 13:21

@Από έξω
Πως εξηγείται την έως τώρα εξαιρετική παρουσία του ΤΕΙ Κρητης;
Είναι κατανεμημένο σε όλη την Κρήτη ή δεν είναι;
Πως εξηγείται την ανοδική πορεία του Παν. Αιγαίου;
Είναι κατανεμημένο στα νησια του Αιγαίου ή οχι;
Πως θα "ανταγωνιστεί" το ΤΕΙ Κρήτης και το Παν. Αιγαίου τα υπόλοιπα συγχωνευμένα και μεγαλύτερα ιδρύματα;
Θα μπορούσε να γίνει οποιαδήποτε άλλη συγχώνευση (Πολ. Κρήτης ή Παν. Κρήτης);
Εκ των πραγμάτων όχι.
Μπορείτε να παρατηρήσετε την επιτροπή διερευνησης και να μου πείτε τι θα διερευνήσουν;
Η δημιουργία ενός νέου Πανεπιστημίου που ακούγεται έντονα είναι λύση; Ποια η ενδυνάμωση;
Αγαπητέ μου άλλοι παίζουν τα όργανα και εμείς πρέπει να προσαρμοστούμε και να χορέψουμε προτείνοντας ΛΥΣΕΙΣ.
Η άποψη του Παν. Κρήτης και του Πολ. Κρήτης δεκτή. Άρα είναι μεταβλητή του προς επίλυση προβλήματος.
Αν μπορείτε να βρείτε κάποια άλλη λύση ενδυνάμωσης δεκτή να συζητηθεί αλλά....... το να ακυρώνουμε τα πάντα χαρακτηρίζοντας τα δίχως προτάσεις δεν δίνει λύση σε ένα πρόβλημα.

 
Πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ
19 Νοε 2018 12:12

Το θέμα δεν είναι να καθυστερήσουμε άλλα 20 χρόνια για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές.

Αν πριν δύο δεκαετίες είχε γίνει ολική αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη τώρα θα ήμασταν ως χώρα σε απείρως καλύτερη θέση.

Για παράδειγμα, το 1998 το Υπουργείο και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων και ΤΕΙ έπρεπε να είχαν ξεκινήσει την ενσωμάτωση των τμημάτων των ΤΕΙ στις πανεπιστημιακές σχολές, και να μη δημιουργηθούν 25 ΑΕΙ σε όλη τη χώρα.

Συνεπώς, ας μην ικανοποιούμαστε με ημίμετρα και να ζητάμε καθαρές και μακροπρόθεσμες λύσεις: Η Ελλάδα και τα ΑΕΙ της δεν έχουν πλέον την πολυτέλεια να συνειδητοποιούν "αργά και σταδιακά" τι πρέπει να γίνει γιατί σε 10 ή 20 χρόνια πάλι θα πρέπει να διορθωθούν τα ίδια λάθη.

 
Σίμος
19 Νοε 2018 11:08

Είτε αυτόνομα, είτε μέσω του Παν. Αιγαίου, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η πανεπιστημιοποίηση του ΤΕΙ Κρήτης θα οδηγήσει αργά και σταδιακά τα τμήματα του σε συγχώνευση με τα άλλα 2 ΑΕΙ της Κρήτης. Οπότε ότι γίνει τώρα, πρόκειται για μεταβατικό στάδιο, το οποίο βέβαια μπορεί να κρατήσει αρκετά χρόνια. Όσοι είναι κατά της μίας ή της άλλης λύσης, πρέπει να προσπαθήσουν να "δουν" το Ελληνικό ακαδημαϊκό περιβάλλον 10 χρόνια μετά. Αυτό θα τους βοηθήσει να κρίνουν ευκολότερα και δικαιότερα ίσως.

 
ΔΕΠ
18 Νοε 2018 23:11

@Πετρος
ποιο "συγχωνευμένος"........ πεθαίνεις !!!

 
Δημήτρης
18 Νοε 2018 18:40

@Πέτρος

ναι, και θα δημιουργηθεί το Πανεπιστήμιο Βορείου-Νοτίου Αιγαίου και πάσης Ελλάδος!

 
Πετρος
18 Νοε 2018 13:18

Η συγχώνευση Παν. Αιγαίου και ΤΕΙ Κρήτης θα οδηγήσει σε λίγα χρόνια στην συγχώνευση με Παν. Κρήτης και Πολυτεχνείο Κρήτης με εξ ορθολογισμό αντικειμένων σπουδών, προσωπικού και υποδομών

 
Λαμπρό μέλλον
17 Νοε 2018 23:44

Με υποστελεχωμένα τμήματα χωρίς επαρκείς υποδομές σε 6 νησιά του Αιγαίου, Λέσβο, Λήμνο, Χίο, Σάμο, Σύρο και Ρόδο. Και μερικοί υποστηρίζουν να προστεθούν και τα τμήματα του ΤΕΙ στην Κρήτη!

Ευτυχώς κάτι τέτοιο ούτε καν προτάθηκε στο πλαίσιο συζήτησης και είναι απορίας άξιο γιατί συνεχίζουν ορισμένοι να ανακινούν τέτοιες ιδέες εκτός τόπου και χρόνου, χωρίς καμία ακαδημαϊκή λογική.

 
Κώστας
17 Νοε 2018 20:52

Τα πράγματα θα ήταν πολύ απλά και θα γινόταν το ακαδημαϊκά λογικό και αυτονόητο (δηλαδή απορρόφηση των τμημάτων του ΤΕΙ Κρήτης στο Ηράκλειο από το Παν. Κρήτης και των τμημάτων του ΤΕΙ στα Χανιά από το Πολυτεχνείο Κρήτης), εάν μπορούσαν στο Πολυτεχνείο και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης να δουν διορατικά και ώριμα, μακριά από αντιλήψεις περασμένων δεκαετιών και λογικές προστασίας των ψήφων/ισορροπιών. Θέληση δεν υπάρχει, ούτε καν για διάλογο(!). Προφανώς και οι μεν και οι δε ποντάρουν ότι σε λίγους μήνες πιθανόν να μην υπάρχει ο Γαβρόγλου στο Υπ. Παιδείας, οπότε θα σταματήσει και η όποια πίεση τους ασκείται.

 
Από έξω
17 Νοε 2018 10:31

@Θοδωρής
«η ισχύς εν τη ενώσει»
Ακριβώς αγαπητέ μου, αλλά στην προκειμένη περίπτωση πως προκύπτει αυτό;
Από τη διασπορά Τμημάτων σε 10 πόλεις και μάλιστα νησιωτικές;
Τμήματα που λόγω γνωστικού αντικειμένου απαιτούν μόνον υπολογιστές χωρίς να χρειάζονται σοβαρές εργαστηριακές υποδομές, μπορούν να "επιβιώσουν" με τις "νέες τεχνολογίες που εκμηδενίζουν τις αποστάσεις", όπως αναφέρατε. Υπάρχουν ωστόσο και Τμήματα που η φυσιογνωμία τους απαιτεί μεγάλες υποδομές και μία ώσμωση μεταξύ των μελών του υπό την έννοια των συνεργασιών και της κοινής χρήσης εξοπλισμού (δες δίκτυα εργαστηρίων υποστήριξης έρευνας).
Πως θα είναι εφικτό αυτό σε μία τέτοια προτεινόμενη δομή-έκτρωμα; Η τηλεδιάσκεψη δεν εξυπηρετεί σε αυτές τις περιπτώσεις και δυστυχώς η τεχνολογία είναι ακόμα μακρυά από την τηλεμεταφορά.
Στο θέμα αυτό, το Πανεπιστήμιο Κρήτης ορθώς υποστηρίζει ότι δεν ενδιαφέρεται για τίποτε άλλο πέραν Ηρακλείου και Ρεθύμνου.
Μόνον σκοπιμότητες εξυπηρετούν τέτοιου είδους προτάσεις από αυτούς που τις προωθούν.

 
Θοδωρής: κ. Υπουργέ πάρτε πάνω σας την ευθύνη
16 Νοε 2018 22:40

Από οποιαδήποτε οπτική γωνία και να το δει κανείς το ΤΕΙ Κρήτης είναι απο τα διακριθέντα ιδρύματα της χώρας. Ειδικά μερικά από τα τμήματα του είναι εξαιρετικά και διεθνώς αναγνωρισμένα.
Το Παν. Κρήτης και το Πολ. Κρήτης δεν θέλει συνενώσεις. Δικαίωμα τους......για ευνοήτους λόγους.
Από την άλλη με την ίδρυση του το Παν. Αιγαίου αρκετοί το είχαν ξεγράψει αλλά απο ότι φαίνεται δεν τους έκανε την χάρη. Μάλιστα αποδεικνύεται ότι προχωρά λαμπρά και βλέπει το μέλλον. Αξίζει να επισημανθεί και η εξωστρέφεια που το διακατέχει. Κάποιοι έχουν να λένε για την γεωγραφική διασπορά του γιατί δεν έχουν κάτι άλλο να πουν. Δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτά που έχει πετύχει μέχρι τώρα τα έχει πετύχει με την γεωγραφική κατανομή που έχει. Επιπλέον οι νέες τεχνολογίες πλέον εκμηδενίζουν την απόσταση.
Αν λοιπόν ενωθούν Παν. Αιγαίου και ΤΕΙ Κρήτης τα οποία εξ ιδρύσεως έχουν μάθει να είναι γεωγραφικά κατανεμημένα όπως και να μάχονται για διάκριση και να το πετυχαίνουν, αντικειμενικά και αδιαμφισβήτητα προβλέπεται ένα λαμπρό μέλλον. Αφού αυτόματα θα πολλαπλασιαστεί η δυναμική τους τόσο σε εκπαιδευτικό όσο και σε ερευνητικό επίπεδο.
Η λύση της αυτόνομης πανεπιστημοιοποίησης του ΤΕΙ Κρήτης απλά σφραγίζει και το τέλος του γιατί πρέπει να κοιτά κανείς το μέλλον και όχι το σήμερα. Μικρά ιδρύματα δεν έχουν μέλλον και μερικοί σφυρίζουν ξέγνοιαστα γιατί απλά είναι κολλημένοι στο τώρα και όχι στο αύριο. Δεν μπορούν ή δεν θέλουν να καταλάβουν το «η ισχύς εν τη ενώσει»
Επίσης στην επιτροπή δεν υπάρχει ούτε ένα μέλος του Παν. Αιγαίου. Μπορεί κάποιος να δώσει κάποια εξήγηση; Επιτροπή διερεύνησης συ είναι ή εκτέλεσης ειλημμένης απόφασης;
Τέλος, κ. Υπουργέ πάρτε πάνω σας την ευθύνη κάντε κάτι για το οποίο θα είστε υπερήφανος στο άμεσο μέλλον. Συνενώστε το ΤΕΙ Κρήτης με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δημιουργώντας ένα Πανεπιστήμιο που θα είστε υπερήφανος και όχι δημιουργώντας ένα πανεπιστήμιο με ημερομηνία λήξεως.

 
Παρατηρητής
16 Νοε 2018 20:29

Ποιος είπε ότι Παν. Αιγαίου και ΤΕΙ Κρήτης επιθυμούν τη μεταξύ τους συνένωση; Από που προκύπτει αυτό;
Είναι δυνατόν να έχει οποιαδήποτε δυναμική ανάπτυξης και προοπτική ένα πανεπιστήμιο σε 7 νησιά και 9-10 πόλεις;
Μόνον σαν αστείο ακούγεται. Απορώ πως διάφοροι σχολιαστές που απ' ότι φαίνεται είναι μέλη ΔΕΠ, ασπάζονται μία τέτοια άποψη.

 
AEI στην Ελλάδα
16 Νοε 2018 17:49

Το σχέδιο για συνενώσεις μεταξύ πανεπιστημίων και ΤΕΙ δε γίνεται για να εξυπηρετηθούν τα επιμέρους ιδρύματα και σχολές αλλά οι εθνικοί στόχοι για την παιδεία και την έρευνα

Πρέπει στα αμέσως επόμενα χρόνια το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει σε ενώσεις:

1) Πανεπιστήμιο και Πολυτεχνείο Κρήτης

2) Αριστοτέλειο και Πανεπιστήμιο Μακεδονιας

3) Οικονομικό Πανεπιστήμιο και Πανεπιστήμιο Πειραιά, μαζι με Πάντειο και Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

4) Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και Πολυτεχνείο Αθηνών

5) Πανεπιστήμιο Πατρών και Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

6) Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

7) Το Παν. Δυτικής Αττικής πρέπει να απορροφήσει την ΑΣΠΑΙΤΕ

κτλ.

Στο πλαίσιο αυτό μπορούν να ολοκληρωθούν και οι συγχωνεύσεις με τα ΤΕΙ: πχ. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο έπρεπε να ενωθεί με το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Το ΤΕΙ Κρήτης προφανώς δεν εξυπηρετεί κανέναν εθνικό σκοπό σε εκπαίδευση και έρευνα λειτουργώντας σαν ανεξάρτητο ίδρυμα και ο τίτλος πανεπιστήμιο <<Εφαρμοσμένων>> Επιστημών είναι παρωχημένος.

Πρέπει το ΤΕΙ να ενωθεί με τις σχολές του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Κρήτης, αφού η πλειονότητα των τμημάτων του είναι σε Ηράκλειο και Χανιά. Τα περισσότερα τμηματα έχουν παρόμοια γνωστικά αντικείμενα και μπορούν να συγχωνευτούν, όπου χρειάζεται να δημιουργηθούν 2 ή 3 νέα τμήματα (πχ. τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας).

Το σχήμα Πανεπιστήμιο-Πολυτεχνείο-ΤΕΙ Κρήτης είναι πολύ πιο λογικό σαν ακαδημαϊκό σχέδιο ανάπτυξης από το να χρηματοδοτηθεί νέο τμήμα Αεροδιαστημικής Τεχνολογίας, στα Ψαχνά Ευβοίας και νέο τμήμα Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης, στην Κοζάνη...

 
Σιδερης Κωνσταντίνος
16 Νοε 2018 17:03

Η έκπληξη θα είναι να ενωθει το ΤΕΙ Κρήτης με την ΑΣΠΑΙΤΕ!

Κ. Μ. ΣΙΔΕΡΗΣ
ΕΔΙΠ στην ΑΣΠΑΙΤΕ

 
Άποψη
16 Νοε 2018 15:37

Αφού το Πολυτεχνείο Κρήτης θα είναι το μικρότερο σε μέγεθος ίδρυμα της χώρας καιρός είναι να απορροφηθεί ως Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το δε ΤΕΙ ας πάει με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τι 6 τι 7 νησιά, στην Κρήτη πάλι δύο πανεπιστήμια θα είναι, αλλά θα είναι μεγάλα Πανεπιστήμια.

 
Πως καταστρέφεις το καλύτερο ΤΕΙ της χώρας;
16 Νοε 2018 15:30

Το κάνεις μη-Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών.

 
Αλλού πιέζουν για συγχωνεύσεις κι εδώ που θέλουν και οι δυο!
16 Νοε 2018 15:27

Αλλού πιέζουν για συγχωνεύσεις κι εδώ που θέλουν και οι δυο, δεν τους αφήνουν!!!
Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ΤΕΙ Κρήτης θέλουν, στους άλλους γιατί πέφτει λόγος!
Η συγχώνευση θα δημιουργήσει ένα μεγάλο ισχυρό Πανεπιστήμιο, αυτός δεν είναι άλλωστε ο στόχος των συγχωνεύσεων!

 
bet
16 Νοε 2018 15:18

Γιατί η 11-μελής επιτροπή δεν έχει κανέναν από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου! Νησιωτικά ιδρύματα και τα δύο με διασπορά σε 6 πόλεις, τα μέλη ΔΕΠ του Αιγαίου ίσως είναι τα πλέον κατάλληλα να αξιολογήσουν το ΤΕΙ Κρήτης. Ποιος φοβάται τη συγχώνευση των δύο αυτών ιδρυμάτων;

 
Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ΤΕΙ Κρήτης
16 Νοε 2018 13:05

Παρουσιάζει την πλεον προβληματική χωροταξική ανάπτυξη με την εξάπλωση σε 6 απομακρυσμένα νησιά. Έτσι δεν αναπτύσσεται ομαλά ούτε η διδασκαλία ούτε η έρευνα, ούτε φυσικά η σύνδεση με την παραγωγή.

Σε μεγάλο ποσοστό οι φοιτητές του Αιγαίου δεν προέρχονται από τα ίδια τα νησιά αλλά από τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας. Οι απώλειες από τις μετεγγραφές που κάθε χρόνο κατευθύνονται προς ομοειδή τμήματα σε ΑΕΙ της ενδοχώρας ξεπερνά το 50% σε όλα τα τμήματα του πανεπιστήμιου Αιγαίου.

Επιπλέον, τα γενικά ποσοστά των παιδιών που τελειώνουν το Λύκειο στην περιφέρεια Β. Αιγαίου και συνεχίζουν σπουδές σε ΑΕΙ είναι από τα χαμηλότερα στη χώρα, απόδειξη ότι η παρουσία ενός ιδρύματος δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ενίσχυση της συμμετοχής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στις απομακρυσμένες αυτές περιοχές.

Είναι ελάχιστο το ποσοστό των αποφοίτων, ανεξαρτήτως καταγωγής, που μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους παραμένουν ως επαγγελματίες στα νησιά. Δεν επιτυγχάνεται απορρόφηση των πτυχιούχων από την τοπική οικονομία, η οποία δεν επωφελείται σε μακροπρόθεσμη βάση από το εξειδικευμένο δυναμικό.

Την ίδια πορεία ακολουθούν και οι καθηγητές και οι ερευνητές, με πολλές αποχωρήσεις που κατευθύνονται προς τα πανεπιστήμια των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. Επομένως, μονίμως παρουσιάζονται ελλείψεις στο διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό που δύσκολα αναπληρώνονται.

Η διασπορά ενός Ανώτατου Ιδρύματος σε περισσότερες από μία ή το πολύ δύο πόλεις -πολύ περισσότερο σε 6 νησιά!- έχει επισημανθει ως ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΡΝΗΤΙΚΟ στοιχείο για την ανάπτυξη των ΑΕΙ σε όλες τις εκθέσεις αξιολογήσης της ΑΔΙΠ, τόσο για ακαδημαϊκούς λόγους (συνεργασίες μεταξύ τμημάτων) οσο και για διαχειριστικούς (οικονομία κλίμακας).

Ειδικά για το πανεπιστήμιο Κρήτης ακόμα και η διασπορά των σχολών σε δύο πόλεις (Ηράκλειο και Ρέθυμνο) κρίθηκε, εκ των υστέρων, ως μια λανθασμένη επιλογή.

Το να ενωθεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με το ΤΕΙ Κρήτης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σαν σοβαρή και εμπεριστατωμένη πρόταση αναδιάρθρωσης, και είναι λάθος να συζητείται ακόμα και ως ιδέα.

 
Καταστροφικό σενάριο
16 Νοε 2018 12:44

Η ένωση Πανεπιστημίου Αιγαίου και ΤΕΙ Κρήτης είναι το πλέον καταστροφικό σενάριο για τον χωροταξικό χάρτη των ΑΕΙ στην Ελλάδα.

Ήδη το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα σε όλα τα νησιά.

 
Ηρώ
16 Νοε 2018 11:43

Παίδες, τα πράγματα είναι απλά. Έχεις υποδομές, προσωπικό, κρίσιμη μάζα φοιτητών που να υποστηρίζει αει πανεπ. τομέα? έχεις καλές αξιολογήσεις από την Α.ΔΙ.Π. ? Προχωράς σε συγχώνευση συνένωση πανεπιστημιοποίηση κλπ. Τώρα με Ποιο Ίδρυμα θα ναι ή αν θα είναι αυτόνομο είναι το λιγότερο, αφού σημασία έχει να διατηρηθούν και να αναγνωριστούν τα υφιστάμενα τμήματα που είναι αεί τεχν. τομέα τώρα. Πρέπει να συγχωνευθούν όλα τα αει τεχν. τομέα και να εξελιχθούν σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και τις αντίστοιχες σχολές που υφίστανται στην Ευρώπη, αφού αν παρατηρήσει κανείς οι περισσότερες σχολές των αει Τ.Τ. στο εξωτερικο ανήκουν σε πανεπιστημια και είναι αυτόνομα τμήματα.
Το Πανεπιστήμιο εφαρμ. Επιστημών, δεν εκφράζει τα αει ττ καθώς τα τελευταία έχουν ήδη πάρει "το δικαίωμα" βάσει κάποιων προϋποθέσεων να εκπονούν διδακτορικές διατριβές οι οποίες είναι διαφορετικές από τις διδακτορικές διατριβες των πανεπ.εφ.επ. του εξωτερικού.
Οι απόφοιτοι βάσει χρονολογικής κατάταξης θα πρέπει να ισοτιμηθούν έστω και με διαδικασίες όπως η εξέταση στα νέα μαθήματα και η απονομή του νέου πτυχίου, όπως έγινε και άλλοτε με άλλες σχολές, (βιομηχανικες, παιδαγωγικες και ακαδημίες σωματικής αγωγής κλπ) αφού τα τμήματα (αει πτ) που δημιουργούνται απ'την "μετεξελιξη" των ΑΕΙ ττ, δεν διαφέρουν σημαντικά'

 
Κωνσταντίνος
16 Νοε 2018 10:50

Όταν υπάρχει πολιτική βούληση,γίνονται τα πάντα και ο απλός λαός,στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι καθηγητές,απλά τα ανέχεται,τα δέχεται και υπακούει.
Υπάρχουν άφθονα παραδείγματα:Το παράδειγμα του Διεθνούς Πανεπιστημίου δεν είναι το μοναδικό.α)Το ίδιο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αμφισβητούνταν έντονα την εποχή της ίδρυσής του(δεκαετία 1980-90),μάλιστα οι Λέσβιοι, παρακινημένοι από τους τότε δημαγωγούς διαδήλωσαν επανειλημμένα να μην κλείσει η Παιδαγωγική Ακαδημία που βρισκόταν στη Μυτιλήνη.Τελικά δεν τους πέρασε κι αποδέχτηκαν τα έξι καινούργια τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην πόλη τους.β)Το νομοσχέδιο γιά το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, πρόσκρουε σε κάποιο ηθικό εμπόδιο,αφού έσπαγε την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στα τρία κι ένωνε δύο ζευγάρια διαφορετικών γεωγραφικών περιφερειών,της Στερεάς Ελλάδας με τη Θεσσαλία και της Αττικής με τη Στερεά Ελλάδα.Όμως,χάρη στην επιμονή του υπουργείου,οι κάτοικοι κι οι εκπρόσωποί τους υποχώρησαν.Το ίδιο θα γίνει και με τα ιδρύματα: Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ΤΕΙ Κρήτης που ανήκουν σε διαφορετικές γεωγραφικές περιφέρειες.γ)Στην ενοποίηση του Διεθνούς Πανεπιστημίου, αρχικά ήταν να μπεί το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης,το οποίο κι αυτό έδειξε αυταρέσκεια και δεν ενώθηκε με το ΤΕΙ της Περιφέρειάς του και έμεινε μόνο του.Έτσι θα μείνει και το Πανεπιστήμιο Κρήτης,αν δε σκεφτεί καλύτερα την τελευταία στιγμή να συμμαχήσει με το Πολυτεχνείο Κρήτης,το οποίο αν μείνει μόνο του θα είναι ένα από τα τελευταία απολιθώματα πανεπιστημίων μίας σχολής του 19ου-20ού αιώνα.
Σήμερα τα Πανεπιστήμια και κυρίως η έρευνα διαπνέονται από τη διεπιστημονική μέθοδο όπου συνεργάζονται μη συγγενικές μεταξύ τους επιστήμες και ο απομονωτισμός έχει πεθάνει προ πολλού.

 
@ΔΕΠ
16 Νοε 2018 10:22

Αγαπητό μέλος ΔΕΠ (προφανώς πανεπιστημίου) δεν απαντάτε όμως στο ερώτημα: Θεωρείτε σωστό ένας "καλός" Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΙ να περάσει ξανά όλη τη διαδικασία κρίσης ενώ ένας Επίκουρος Καθηγητής "Πανεπιστημίου" να ΜΗΝ περάσει από καμία κρίση? -ανεξάρτητα με τη διαδρομή του έως τώρα.. (εκτός αν όλοι είναι εξαιρετικοί εξ ' ορισμού).

"Ομως δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για να γίνουν καθηγητές πανεπιστημίου οι δεκάδες άλλοι . Το scopus είναι ανοικτό, και τα CV στο διαδίκτυο."
Εγώ συμφωνώ μαζί σας. Κρίση για όλους όμως... όχι επιλεκτική!
Να επισημάνουμε επίσης ότι "οι δεκάδες άλλοι" όπως τους αποκαλείτε απαξιωτικά (προφανώς κοιτώντας από ψηλά..) δεν έχουν υποψ. διδάκτορες, ούτε 6-8 ώρες μάθημα (ούτε και τον ίδιο μισθό..).
Επομένως, πέρα από τη στεγνή αναφορά στο scopus (που ΣΥΜΦΩΝΩ ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη) καλό είναι στην κρίση που προτείνετε να μπούνε ΟΛΟΙ οι καθηγητές από τα ιδρύματα προς συνένωση με σταθμισμένα κριτήρια, λαμβάνοντας υπόψη την προσφορά του ΚΑΘΕΝΟΣ στο ίδρυμα από το οποίο προέρχεται... πχ πόσους διδάκτορες έχει επιβλέψει ένας Επίκουρος "Πανεπιστημίου" με τις συνθήκες που είχε συγκριτικά με τον αντίστοιχο Μ.Ο. των συναδέλφων του και όχι συγκριτικά με το συνάδελφο του από το ΤΕΙ! Πόσα προγράμματα έφερε στο τμήμα του με όλες αυτές τις ιδανικές (για "άλλους") συνθήκες?
Με το συγκεκριμένο τρόπο αξιολόγησης, θα δείτε ότι ελάχιστοι θα διαφωνήσουν (από το ΤΕΙ) ενώ πραγματικά το νέο πανεπιστήμιο θα ωφεληθεί αφού ο μέσος καθηγητής ΤΕΙ (ειδικά νέος στη βαθμίδα του Επίκουρου/Αναπληρωτή) έχει καταφέρει κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες να συγκρίνεται επάξια με τον μέσο καθηγητή πανεπιστημίου..
Όσο για το γνωστό (και επιπόλαιο στην καλύτερη περίπτωση) σχόλιο ότι ήξεραν τις συνθήκες στο διορισμό τους, σας διαβεβαιώ προσωπικά ότι ως έκτακτος συνεργάτης σε ΤΕΙ ούτε φανταζόμουν το φόρτο εργασίας -εκπαιδευτικό και διοικητικό, πριν το διορισμό μου αλλά ούτε και τις ελλείψεις σε υποδομές ερευνητικές κτλ.. Όμως ακόμα και αν το ήξερα θα προτιμούσα την ανεργία ή να συνεχίσω την καριέρα μου ως postdoc (πριν περίπου 7 χρόνια) ? - εσείς στη θέση μου αυτό θα κάνατε αγαπητό μέλος ΔΕΠ?

Εσείς πιστεύετε πραγματικά ότι η συντριπτική πλειοψηφία καθηγητών ΤΕΙ (και ειδικά Επίκουρων του ΤΕΙ Κρήτης-μιας και για εκείνους ξεκίνησε η συζήτηση) δεν θα ανταπεξέλθει στο νέο της ρόλο με τις νέες συνθήκες ή απλά προτιμάτε να "αγναντεύετε" από ψηλά κουνώντας αποδοκιμαστικά/ειρωνικά το δείκτη..?

Ελπίζω να σας έβαλα σε κάποιες σκέψεις, προσωπικά πιστεύω ότι ένας "ακαδημαϊκός Δάσκαλος" ξεχωρίζει μέσα από την αναλυτική του σκέψη και την αντικειμενική του γνώμη χωρίς να "παγιδεύεται" στα εύκολα, συντεχνιακά και πολλές φορές κολακευτικά για εκείνον συμπεράσματα..

 
Iστοσελίδα ΤΕΙ Κρήτης
16 Νοε 2018 10:15

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα (Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ), μέχρι το 2016 λειτουργούσαν 15 τμήματα στο ΤΕΙ Κρήτης, τα οποία μολις φέτος μειώθηκαν σε 13. Στην επίσημη ιστοσελίδα του ΤΕΙ Κρήτης αναφέρονται ακόμα και τα 15 τμήματα.

Από τις πέντε σχολές του ΤΕΙ Κρήτης 3 έχουν έδρα στο Ηράκλειο και 1 στα Χανιά, πόλεις όπου ήδη λειτουργούν αντίστοιχα τμήματα και σχολές του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου Κρήτης.

α) Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας, Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών, με έδρα το Ηράκλειο.

β) Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών, με έδρα τα Χανιά.

γ) Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων, με έδρα τη Σητεία.

Το να συγκρίνονται μόνο οι δημοσιεύσεις των ΤΕΙ της Ελλάδας επιβεβαιώνει τα ειδικά κριτήρια που έχουν τεθεί στην αξιολόγησή τους ως ανώτατα ιδρύματα με περιορισμένο εκπαιδευτικό ρόλο και προβληματική δομή, κάτι που προφανώς δε συμβαδίζει με τις ανάγκες της σύγχρονης Ελλάδας.

 
Το ΤΕΙ Κρήτης είναι από τα καλύτερα ΤΕΙ
16 Νοε 2018 10:03

Προφανώς πρέπει να γίνει και η αντίστοιχη ενοποίηση στα τμήματα στο Πανεπιστήμιο Πατρών (Μηχ. Η/Υ και Πληροφορικής και ΗΜΤΥ) και έχει αναφερθεί πολλές φορές σαν πρόταση και στο esos. Επιπλέον, η ενοποίηση του Πανεπιστημίου Πατρών με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Αντίστοιχη περίπτωση στο ΕΜΠ: Τα τμήματα Ναυπηγών και Μηχανολόγων Μηχανικών μπορούν να ενοποιηθούν, όπως και τα τμήματα Χημικών Μηχανικών και Μεταλλειολόγων. Θα μπορούσαν και τα τεχνολογικά τμήματα στο ΠΑΔΑ να απορροφηθούν από το Πολυτεχνείο Αθηνών.

Η επιστήμη του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών έχει απομακρυνθεί αρκετά από την επιστήμη του Μηχανολόγου Μηχανικού, γι'αυτό καλώς στις πολυτεχνικές σχολές της Ελλάδα λειτουργούν ως ξεχωριστά τμήματα, ακριβώς όπως και στο εξωτερικό (ECE / Mechanical Engineering).

Ο ορθολογικός σχεδιασμός όμως επιβάλλει να ιδρυθεί ένα νέο ΕΝΙΑΙΟ ΑΕΙ στην Κρήτη. Αυτή είναι η μόνη λειτουργική δομή με βάση τις ανάγκες της Ελλάδας, και κακώς δεν λάβαμε τις ανάλογες αποφάσεις ήδη από τη δεκαετία του '80 και του '90.

Μετά την ενοποίηση του Πανεπιστημίου και το Πολυτεχνείου Κρήτης τα τμήματα του ΤΕΙ μπορούν να ενταχθούν στις αντίστοιχες σχολές, και αυτό θα είναι θετικό τόσο για τις σπουδές όσο και για την έρευνα ΣΥΝΟΛΙΚΑ στη χώρα.

Επιτέλους, σε αυτή τη χώρα να γίνουν οι προφανείς ενέργειες για το δημόσιο συμφέρον, και όχι όλοι οι ακαδημαϊκοί να προσπαθούν να βρουν δικαιολογίες για να εξαιρεθούν από τον χωροταξικό σχεδιασμό των ΑΕΙ στην Ελλάδα, είτε πρόκειται για τμήμα είτε για σχολή είτε για ολόκληρο ίδρυμα.

 
θα τρελαθούμε ..μα τελείως
16 Νοε 2018 09:49

Το ΤΕΙ Κρήτης είναι ένα από τα καλύτερα ιδρύματα@ Ποιός το λέει?

 
ΚΛ
16 Νοε 2018 09:25

Αυτοί στο ΤΕΙ Κρήτης πάντα ήθελαν να γίνουν πανεπιστήμιο εφαρμοσμένων επιστημών. Άρα στην Κρήτη πανεπιστήμιο, Πολυτεχνείο και πανεπιστήμιο εφαρμοσμένων επιστημών. Κομπλέ!

 
Big Duncan
16 Νοε 2018 08:21

Μονη λυση ειναι το Πανεπιστημιο Αιγαιου, Πανεπιστημιο και Πολυτεχνειο Κρητης δεν συζητανε καν (@ΔΕΠ, η ΣΕΦΕ του ΤΕΙ Κρητης έχει 2 εθνικές ερευνητικές υποδομές, πόσες έχει η κάθε σχολή του ΠοΚ;) και η ανεξάρτητη πορεία θα ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙ το ΤΕΙ σε Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών.

 
αλχημείες
16 Νοε 2018 07:56

Δύο μέτρα και δύο σταθμά από το Υπουργείο για άλλη μια φορά. Ένα χρόνο μετά την εξαγγελία του εκτρώματος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με "ολίγο Στερεά" συζητάμε για "Πανεπιστημιοποίηση του ΤΕΙ Κρήτης" ενώ οι κόκκινες γραμμές στην Κεντρική Ελλάδα κλείνανε όλες τις πόρτες σε οποιαδήποτε πρόταση ή συζήτηση.... Μπράβο στο ΤΕΙ Κρήτης πάει σε μια αξιοπρεπή συζήτηση και διερεύνηση της εξέλιξης του, ανεξαρτήτου του αποτελέσματος θα έχει ακολουθηθεί μία διαδρομή. Προσοχή μόνο ........ κάτω από το περιτύλιγμα κάποιοι πετάνε μπανανόφλουδες.....

 
Πολιτικος μηχανικος ΤΕ
16 Νοε 2018 01:13

@ Παν. Αιγαίου και ΤΕΙ Κρήτης
Για τους αποφοίτους μηχανικούς από το τμήμα πολιτικών δομικών έργων δεν υπάρχει αντίστοιχο τμήμα στην Κρήτη. Με αυτούς τι θα γίνει ;

 
Για να γίνει ακόμα καλύτερο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
15 Νοε 2018 23:41

Πράγματι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι εξαιρετικό ίδρυμα (οπότε καλά κάνετε οι προλαλήσαντες και το αφήνετε ασχολίαστο), καθώς στην παγκόσμια κατάταξη Πανεπιστημίων Times Higher Education World University Rankings 2019 (ενός από τα σημαντικότερα συστήματα κατάταξης Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων παγκοσμίως) το Πανεπιστήμιο Αιγαίου κατατάσσεται στη θέση 601-800 μεταξύ πανεπιστημίων απ’ όλο τον κόσμο και στην 3η θέση μεταξύ 8 Ελληνικών Πανεπιστημίων !!!
Πειράζει που το 3ο στη κατάταξη "Times Higher Education World University Rankings 2019" Ελληνικό Πανεπιστήμιο έχει σε 6 νησιά: 18 Τμήματα και 6 Σχολές ;;;
Μήπως ενοχλεί πολλούς που το νέο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (μετά τη συνεργατική συγχώνευση του ΤΕΙ Κρήτης) με 31 Τμήματα και 11 Σχολές σε 7 νησιά θα ανέβει ακόμα περισσότερο στις διεθνείς κατατάξεις ;;;

Ιδού η Ρόδος ... λέμε στην πολιτική ηγεσία και στον κ. Υπουργό.
κ. Υπουργέ παρακαλούμε να το τολμήσετε και να δημιουργήσετε τώρα το καλύτερο περιφερειακό πανεπιστήμιο της χώρας, ενισχύοντας άμεσα και δυναμικά το ακριτικό νησιωτικό πανεπιστήμιο μας.

Η αξιολόγηση συμπεριλαμβάνει τα 1258 καλύτερα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του κόσμου και λαμβάνει υπόψη της κριτήρια, όπως η διδασκαλία, η έρευνα και η διεθνοποίηση.
Η διεθνής αναγνώριση της ανοδικής πορείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου που καταγράφεται εκ νέου στην παγκόσμια αυτή κατάταξη Πανεπιστημίων του Times Higher Education, εδραιώνει και αναδεικνύει το πολυεδρικό περιφερειακό αυτό Ίδρυμα ως διεθνές κέντρο Αριστείας στην έρευνα και την εκπαίδευση.

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.