Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Οι καθηγητές της Φιλοσοφικής Αθηνών για τις αλλαγές «Γαβρόγλου» στα φιλολογικά μαθήματα

Δημοσίευση: 15/11/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Οι Καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Γενική Συνέλευση του Συλλόγου τους,   συζήτησαν το θέμα της συνεχούς υποβάθμισης των φιλολογικών μαθημάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η οποία οδηγεί και σε γενικότερη υποβάθμιση των ανθρωπιστικών σπουδών στη χώρα μας, και εξέδωσαν το ψήφισμα που ακολουθεί:

•    Διαπιστώνουμε με λύπη μας ότι όλες οι παρεμβάσεις που επιχειρούνται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και αφορούν τόσο στα αναλυτικά και ωρολόγια προγράμματα, όσο και στον τρόπο διδασκαλίας και αξιολόγησης των φιλολογικών μαθημάτων, έχουν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των μαθημάτων αυτών, ενώ αντίθετα αναμέναμε πρωτοβουλίες που θα οδηγούσαν σε ποιοτική βελτίωση και αναβάθμισή τους.

•    Κρίνουμε ότι η κατάσταση αυτή προέκυψε είτε ως φυσιολογική κατάληξη ατυχών και λανθασμένων επιλογών είτε ως απόρροια ξεπερασμένων ιδεολογημάτων που εξακολουθούν να ταυτίζουν άκριτα ένα σημαντικό μέρος, αν όχι το σύνολο, των φιλολογικών μαθημάτων με τον πολιτικό συντηρητισμό. Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι παρεμβάσεις, όπως η πλήρης κατάργηση μαθημάτων, η μείωση των ωρών διδασκαλίας τους, η διαγραφή από τον κατάλογο των εξεταζομένων μαθημάτων, οι υποτιθέμενες «καινοτομίες» στον τρόπο αξιολόγησής τους, προτάσεις για τη συγκρότηση νέων αναλυτικών προγραμμάτων (βλ. ιστορία), κλπ – για να αναφέρουμε ορισμένα παραδείγματα – δημιουργούν πλέον ένα ιδιαίτερα σαθρό υπόβαθρο για να μπορούν να στηριχθούν πάνω του οι ανθρωπιστικές σπουδές και βάζουν σε κίνδυνο την ολόπλευρη μόρφωση των νέων μας και την αποτελεσματική διαμόρφωση πολιτών με θετική και ανοικτή σκέψη.

•    Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας να παγώσει όλες τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις. Τα Τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής, καθένα στον ιδιαίτερο τομέα του ειδικού ενδιαφέροντός του, έχουν εκδώσει κατά καιρούς ανακοινώσεις με χρήσιμες θέσεις και παρατηρήσεις για τα επιμέρους ζητήματα που κάθε φορά έρχονταν στην επιφάνεια. Το Υπουργείο Παιδείας φαίνεται να τις αγνοεί και πάντως μέχρι στιγμής δεν τις έχει λάβει υπόψη του. Η Φιλοσοφική Σχολή έχει και τη γνώση και τη διάθεση να βοηθήσει σε μια γνήσια προσπάθεια ενίσχυσης και ανανέωσης των φιλολογικών μαθημάτων. Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει σε έναν ουσιαστικό διάλογο για τα θέματα αυτά. Αυτό που προέχει είναι η μόρφωση των νέων μας και το μέλλον του τόπου.

Σχόλια (1)

 
ΝΙΚΟΣ
16 Νοε 2018 11:36

Απολύτως σωστές οι επισημάνσεις των καθηγητών της Φιλοσοφικής Σχολής, αλλά δυστυχέστατα απευθύνονται "εις ώτα μη ακουόντων" (χρειάζεται πειστικότερη απόδειξη γι' αυτό από την ακούσια συστέγασή τους με τους Ρουβίκωνες;) Άλλωστε και προ Σύριζα ποιος τους ελάμβανε σοβαρά υπόψιν; Τα φιλολογικά μαθήματα 'κατεδαφίζονται' (ό,τι έχει απομείνει δηλ. απ' αυτά) και οι σχεδιάζοντες τα νέα "καινοτόμα" προγράμματα 'άδουσιν'. Όσον αφορά την πολύπαθη Ιστορία, δεν έχουμε δει κανένα από τους καταξιωμένους επιστήμονες του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Παν/μίου Αθηνών να συμμετέχει στις επιτροπές 'σοφών'. Τυχαίο; Αλλά, βέβαια, πώς θα μπορούσαν οι άνθρωποι να συνεργαστούν με τέτοια πολιτική ηγεσία; Ας ελπίσουμε η εξέλιξη των πραγμάτων να οδηγήσει οσονούπω στην προκήρυξη εκλογών, ώστε τα εξαγγελθέντα να μην νομοθετηθούν. Γένοιτο!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ