Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Οι θέσεις των μελών ΔΕΠ του Παν. Δυτ.Μακεδονίας για τη συγχώνευση με το ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Μοναδικός εγγυητής της διασφάλισης της ακαδημαϊκότητας κατά τη διάρκεια της μετάβασης είναι η διατήρηση του αυτοδιοίκητου του ιδρύματος και όχι η επαναφορά του θεσμού της προσωρινής διοικούσας.
Δημοσίευση: 17/11/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η άποψη που ακολουθεί είναι  της πλειοψηφίας της Συνέλευσης των μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου  Δυτικής Μακεδονίας    σχετικά με την  συγχώνευση του Ιδρύματός  τους με το ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας:

Ο ΕΣΔΕΠ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ενόψει των ανακατατάξεων στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που συμβαίνουν σε πανελλαδική κλίμακα, εκφράζει μια καταρχήν θετική στάση απέναντι στο ενδεχόμενο ένταξης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Θεωρεί ότι μία τέτοια προοπτική μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Δυτική Μακεδονία.

Παράλληλα όμως θεωρεί ότι υπάρχουν μία σειρά από ανοικτά ζητήματα, όσον αφορά τη φυσιογνωμία του νέου Ιδρύματος, τη διαδικασία μετάβασης σε αυτό, αλλά και τη διασφάλιση της ακαδημαϊκότητας σε όλες της τις πτυχές, ζητήματα τα οποία το υπουργείο οφείλει να αντιμετωπίσει από κοινού με την ακαδημαϊκή κοινότητα και όχι ερήμην της. Επίσης εκφράζει τη σταθερή του προσήλωση στα κεκτημένα του πανεπιστημίου και διεκδικεί τη διατήρηση του αυτοδιοίκητου του ιδρύματος ως του μοναδικού εγγυητή για τη διασφάλιση μιας διαφανούς, αξιόπιστης και δημοκρατικής διαδικασίας μετάβασης. Για τη διαδικασία μετάβασης (μοντέλο μετάβασης) προτείνεται να ακολουθηθεί απολύτως ταυτόσημη μεθοδολογία με αυτήν που ίσχυσε μέχρι σήμερα σε όλα τα άλλα αυτοδιοικούμενα ιδρύματα στα οποία εντάχθηκαν ΤΕΙ.

Ο ΕΣΔΕΠ θεωρεί ότι μοναδικός εγγυητής της διασφάλισης της ακαδημαϊκότητας κατά τη διάρκεια της μετάβασης είναι η διατήρηση του αυτοδιοίκητου του ιδρύματος και όχι η επαναφορά του θεσμού της προσωρινής διοικούσας. Επομένως ζητάμε να αποτυπωθούν στο επικείμενο σχέδιο νόμου οι ίδιες αρχές και φιλοσοφία όπως στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Η δημοκρατική αρχή της πλειοψηφίας που επικαλέστηκε το Υπουργείο Παιδείας στη δημόσια συζήτηση, δηλ. ο αριθμητικός συσχετισμός του προσωπικού των δύο ιδρυμάτων, ισχύει όταν υπάρχει κοινή βάση, όταν μιλάμε για όμοια πράγματα όπως στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Στην περίπτωσή μας δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή που θα καταργήσει το αυτοδιοίκητο, κατοχυρωμένο δικαίωμα του Πανεπιστημίου μας από το Σύνταγμα ακόμα, θα οδηγήσει απλά στην «απορρόφηση» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας από το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον του νέου Πανεπιστημίου.

Διεκδικούμε ένα βιώσιμο, υψηλών προδιαγραφών και ενισχυμένο με νέα Τμήματα  Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο θα λειτουργεί στη βάση των ακαδημαϊκών μας αρχών και κεκτημένων. Eίμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι με σοβαρή δουλειά, διεξοδικό σχεδιασμό και υπευθυνότητα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε των δυσκολιών και των προκλήσεων, και να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στην κοινωνία και να την τροφοδοτούμε με νέους, άριστα καταρτισμένους πτυχιούχους με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία. Σίγουρα, αυτό το χρειάζεται σήμερα η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και η χώρα μας, περισσότερο από ποτέ.

ΕΣΔΕΠ

O Πρόεδρος                                Η Γραμματέας
Ιωάννης Θωίδης                        Βασιλική Παπαδοπούλου    

Σχόλια (10)

 
S. Daousanis
18 Νοε 2018 11:37

Η νομή της εξουσίας υπεράνω όλων....
Ωραία ακαδημαϊκή αντίληψη.

 
Γιώργος
18 Νοε 2018 12:33

Θλίψη προκαλεί αυτή η ανακοίνωση...Το μόνο που ενδιαφέρει τους κυρίους είναι να έχουν αυτοί το πάνω χέρι, δηλαδή την εξουσία, στο νέο ίδρυμα. Να σας χαιρόμαστε κύριοι "ακαδημαϊκοί". Δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση για την κατάντια της χώρας μας...

 
Giannis
18 Νοε 2018 17:55

Δεν καταλαβαίνω..... φοβούνται τις δημοκρατικές διαδικασίες οι "κύριοι" του Πανεπιστημίου;;;; ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ!!!!

 
Μηνάς Παπαδόπουλος
18 Νοε 2018 20:35

Το ακούσαμε και αυτό
Φοβούνται την δημοκρατία δηλαδή όποιοι δεν θέλουν ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ σε πανεπιστήμιο?

Το Πανεπιστήμιο προσφέρθηκε να παραιτηθεί ΣΗΜΕΡΑ ο πρύτανης και να γίνουν αμέσως μετά την συγχώνευση πρυτανικές εκλογές

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει αντί για εκλογές όπως σε ΟΛΕΣ τις άλλες συγχωνεύσεις να καταργηθεί το αυτοδιοίκητο και να διορίσει αυτός επιτροπή...(ΓΙΑΤΙ?)

Δηλαδή επειδή τα μέλη του ΤΕΙ είναι περισσότερα να γίνουν όλοι μεταξύ τους καθηγητές πρώτης βαθμίδας και οι φοιτητές της ΣΤΕΦ αντίστοιχα πολυτεχνείου?

Ας γίνει οτι και στην Θεσσαλία , στα Ιωάννινα και στο Ιόνιο? Τι ακριβώς φοβούνται?

 
Thomas Paschalis
18 Νοε 2018 22:11

Σε μια συγχώνευση η μεγάλη επιχείρηση απορροφά τη μικρή. Έτσι κ εδώ το μεγαλύτερο ίδρυμα απορροφά το μικρότερο με ότι αυτό συνεπάγεται. Το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας σαφώς θα ωφεληθεί απο την επικείμενη συγχώνευση με το να έχει πρόσβαση στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και όχι μόνο.

 
Μηνάς Παπαδόπουλος
19 Νοε 2018 01:21

Το ακούσαμε και αυτό οτι γίνεται στην επιχείρηση να γίνει και στο Πανεπιστήμιο

Δεν λαμβάνεις υπόψιν σου το εξής
Αν το ΤΕΙ απορροφήσει το πανεπιστήμιο και ΔΕΝ υπάρχουν ακαδημαϊκά κριτήρια (αυτό πάει να γίνει) αυτό που θα προκύψει θα είναι ΤΕΙ και όχι πανεπιστήμιο (ποσο μάλλον πολυτεχνείο)

Αν αυτός είναι ο στόχος κλείστε εντελώς το υφιστάμενο πανεπιστήμιο και αλλάξτε απλά όνομα στο ΤΕΙ στην ουσία κοροϊδεύετε τον εαυτό σας και το ίδρυμα που θα προκύψει ποτέ δεν θα είναι ισότιμο με τα δυνατά ιδρύματα που γειτνιάζει (Ιωάννινα/ΑΠΘ/Θεσσαλία)

Το Πανεπιστήμιο δεν καίγεται για τις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ την ώρα που μιλάμε γίνεται ανέγερση υπερσύγχρονης πανεπιστημιούπολης στην Κοζάνη και προχωράει της Φλώρινας

Το Πανεπιστήμιο "καίγεται" για το ακαδημαϊκό επίπεδο και αυτό πρέπει να καταλάβει καλά η ευρύτερη περιοχή. Το θέμα δεν είναι ποσοτικό γιατί χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια πολύ γρήγορα θα πάψεις να είσαι ανταγωνιστικός και θα μαραζώσεις.
Και να μπορείς να πάρεις Χ χιλιάδες φοιτητές αν το επίπεδο είναι ΤΕΙ και όχι πολυτεχνικής σχολής ποτέ δεν θα τις καλύψεις. Τα νούμερα αυτά είναι ονομαστικα / εικονικά για το συγκεκριμένο ίδρυμα.

 
Thomas Paschalis
19 Νοε 2018 09:12

@ Μηνάς Παπαδόπουλος
«αν το επίπεδο είναι ΤΕΙ και όχι πολυτεχνικής σχολής»
Τι εννοείς επίπεδο ΤΕΙ? ΤΕΙ και πανεπιστήμια είναι ΑΕΙ στο ίδιο επίπεδο. Απλά κάποια ΑΕΙ, όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, είναι καλύτερα από κάποια άλλα ΑΕΙ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το ΤΕΙ ΔΜ σαφώς και υπερτερεί του νεοσύστατου πανεπιστημίου ΔΜ με τους μόλις 4000 φοιτητές, για πολλούς λόγους.
«Το Πανεπιστήμιο δεν καίγεται για τις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ»
Σαφώς και δεν καίγεται αυτή τη στιγμή με τους μόλις 4000 φοιτητές. Χωρίς όμως το πανεπιστήμιο ΔΜ να έχει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας δεν μπορεί να γίνει μεγάλο και ανταγωνιστικό εκπαιδευτικό ίδρυμα.

 
Συνένωση πανεπιστημίων
19 Νοε 2018 12:04

Πρέπει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας να ενωθεί με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η ένωση με το ΤΕΙ δεν εξυπηρετεί κανένα ακαδημαϊκό στόχο.

Ένα ΑΕΙ τοποθετημένο στην Κοζάνη και τη Φλώρινα, πόσω μάλλον αν περιλαμβάνει και άλλα τμήματα σε άλλες πόλεις (Καστοριά, Γρεβενά), μονίμως θα υστερεί και δε θα γίνει ποτέ ανταγωνιστικό σε σχέση με τα γειτονικά ΑΕΙ σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Βόλο και Λάρισα.

Εννοείται πως υπάρχουν και άλλα μεγάλα και καθιερωμένα Πανεπιστήμια σε Αττική, Πάτρα, Κρήτη...

Γιατί λοιπόν να επιλέξουν σπουδαστές από όλη την Ελλάδα τη Δυτική Μακεδονία για σπουδές, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν εκεί ειδικευμένες θέσεις εργασίας για να τους προσελκύσουν;

 
@ Συνένωση πανεπιστημίων
19 Νοε 2018 17:47

Και γιατι να μην ενωθεί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με το Διεθνές. Η το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ιδια περίπου απόσταση είναι.
Ας σοβαρευτούμε λίγο. Η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας πρέπει και θα έχει ένα Πανεπιστήμιο.

 
Περιφέρειες και ΑΕΙ στην Ελλάδα
19 Νοε 2018 19:06

Η Δυτική Μακεδονία ΔΕΝ μπορεί να έχει ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό ΑΕΙ, γι'αυτό ακριβώς δεν πρέπει να ιδρυθεί εκεί ένα ίδρυμα που σε βάθος χρόνου δεν έχει καμία διεθνή προοπτική ανάπτυξης.

Το ίδιο συμβαίνει και με τη Στερεά Ελλάδα, το Ιόνιο και το Αιγαίο. Δεν μπορούν όλες οι περιφέρειες της χώρας να στηρίξουν ανεξάρτητα Πανεπιστήμια που θα είναι ανταγωνιστικά διεθνώς.

Το Πανεπιστημίο Θεσσαλίας ήδη ενώθηκε με το ΤΕΙ Θεσσαλίας και παλιότερα ενσωμάτωσε τα δύο τμήματα του Παν. Στερεάς Ελλάδας, και ήδη φαίνονται τα προβλήματα με την πολυδιάσπαση των τμημάτων σε 5 πόλεις (Λάρισα, Βόλος, Λαμία, Καρδίτσα, Τρίκαλα).

Στη Θεσσαλονίκη ήδη σχεδιάζονται ενοποιήσεις, κανονικά θα έπρεπε και το ΑΠΘ να ενωθεί με το ΠΑΜΑΚ. Επίσης, στην Αθήνα, να προχωρήσουν σε πιο τολμηρά βήματα και να ενοποιήσουν τα οικονομικά και κοινωνικά ιδρύματα (ΟΠΑ, ΠΑΠΕΙ, Χαροκόπειος, Πάντειος) και το Πολυτεχνείο με τη Γεωπονική.

Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όμως πρέπει και στην υπόλοιπη Ελλάδα να γίνουν σημαντικές αλλαγές.

Τα 5 περιφερειακά Πανεπιστήμια που πρέπει να δημιουργηθούν μέσα στην επόμενη δεκαετία είναι:

1) το Πανεπιστήμιο Κρήτης και Αιγαίου (με συνένωση του Παν.Κρήτης με Πολυτεχνείο και ΤΕΙ Κρήτης, και των σχολών στα νησιά του Αιγαίου)

2) το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (με συνένωση του Παν. Πατρών με το Παν. Πελοποννήσου και τα ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου)

3) το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (με συνένωση με το ΤΕΙ Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης)

4) το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (με συνένωση με το ΤΕΙ Θεσσαλίας και ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας)

5) το Πανεπιστήμιο Ηπείρου και Ιονίων Νήσων (με συνένωση Παν. Ιωαννίνων, Ιονίου Πανεπιστημίου και Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και των ΤΕΙ)

Μόνο έτσι θα αποκτήσουν την αναγκαία κρίσιμη μάζα ΟΛΑ τα ΑΕΙ ώστε να είναι βιώσιμες όλες οι σχολές, να γίνει εξοικονόμηση πόρων και καλύτερη διαχείριση προσωπικού (σε έρευνα, διδασκαλία, διοίκηση) και οι φοιτητές να απολαμβάνουν καλύτερη ποιότητα σπουδών.

Για να μπορέσουν τα πανεπιστήμια να βοηθήσουν τη χώρα πρέπει πρώτα τα ίδια να σταθούν ισάξια με τα άλλα ευρωπαϊκά, σε δομή και λειτουργία.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ