Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Σε “κόκκινο συναγερμό” τα Mουσικά και Kαλλιτεχνικά Σχολεία

Το υπ. Παιδείας καθησυχάζει: Δεν καταργούνται τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία
Δημοσίευση: 18/11/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Έκτακτη Γενική Συνέλευση με τη συμμετοχή των Συλλόγων Γονέων και των 15μελών Μαθητικών Συμβουλίων, συγκαλεί  για την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στις 10π.μ στο Μουσικό Σχολείο Ιλίου, συγκαλεί η  Πανελλήνια  Ένωση  Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, αντιδρώντας στις νέες ρυθμίσεις “Γαβρόγλου” που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Νόμου για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ   

Οι νέες ρυθμίσεις οδηγούν στο σμπαράλιασμα των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων τονίζει   η  Πανελλήνια  Ένωση  Γονέων για αυτό επισημαίνει: “πρέπει οι γονείς οι μαθητές οι καθηγητές να είμαστε σε επιφυλακή ενημερωμένοι και σε ετοιμότητα. Χρειάζεται να ακουστούμε παντού και δυνατά, από τώρα, με κλιμάκωση την ημέρα που θα κατατεθεί για ψήφισμα”.

Το ΣΧέδιο Νόμου αναμένεται να κατατεθεί στην Επιτροπή Μπρφωτικών Υποθέσεων της Βουλής την  Τετάρτη ή την Πέμπτη.

Θέματα ημερήσιας διάταξης της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης.

1) Αλλαγές στο λύκειο και το νέο σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη εκπαίδευση.

2) Για την ΚΥΑ 50025/26-9-2018 και την διευκρινιστική εγκύκλιο 538831 4-10- 18 που επαναφέρει ουσιαστικά την ΚΥΑ 24001/11-6-2013

3) Συμπλήρωση ή όχι του Δ.Σ. της Π.Ε.Γ.Μ.Κ.Σ.

4) Διατάξεις για την εισαγωγή φοιτητών στο τμήμα Μουσικών σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και στο τμήμα Μουσικής επιστήμης και τέχνης του
Πανεπιστημίου Μακεδονίας

5) Σχέδιο νόμου για τις συνέργειες ΕΚΠΑ, Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Π. Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας (Ότι αφορά άμεσα τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία).
 
Πατήστε εδώ για να δείτε τη σύγκριση του ισχύοντος Ν. 1824/1988, αρ. 16 Ι’ «Ίδρυση και λειτουργία μουσικών σχολείων» (ΦΕΚ 296/τ. Α ́/30-12-1988), όπως ισχύει, με προτεινόμενες διατάξεις αντικατάστασής του στο άρθρο 40, παρ. 5γ) του Σχεδίου Νόμου «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις» και παρατηρήσεις.

Το υπ. Παιδείας καθησυχάζει: Δεν καταργούνται τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία

"Το υπουργείο Παιδείας  όχι μόνο δεν σκοπεύει να συγχωνεύσει ή, πολύ περισσότερο, να καταργήσει τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία, αλλά αντιθέτως έχει εμπράκτως αποδείξει με την ίδρυση νέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων την τελευταία διετία ότι κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση".

Την καθησυχαστική αυτή απάντηση εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας, με αφορμή φήμες   περί   κατάργησης των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων.

Οι φήμες, τονίζει το υπουργείο Παιδείας, διοχετεύονται από συγκεκριμένους κύκλους, δημιουργώντας πανικό σε μαθητές και γονείς, ενώ υπογραμμίζει τα εξής:

Α. Συνεπώς, θα συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους εκπληρώνοντας τον παιδαγωγικό και πολιτιστικό σκοπό τους.

Β. Σήμερα λειτουργούν σε όλη τη χώρα 48 Μουσικά και 6 Καλλιτεχνικά Σχολεία, ενώ έχει ήδη ιδρυθεί από το Υπουργείο Μουσικό Σχολείο στην Ελευσίνα και θα λειτουργήσει μόλις η δημοτική αρχή εξασφαλίσει κατάλληλο κτήριο για τη στέγασή του. Επίσης, από το σχολικό έτος 2019-2020 θα λειτουργήσει και το Καλλιτεχνικό Σχολείο Αθηνών.

Γ. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν ιδρυθεί τα Μουσικά Σχολεία Καστοριάς, Λειβαδιάς, Σάμου και Αθήνας και τα Καλλιτεχνικά Σχολεία Κερατσινίου, Περιστερίου και Κοζάνης. Επιπλέον, οι πιστώσεις για αναπληρωτές για κάλυψη των αναγκών σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία έχουν αυξητική πορεία τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ λαμβάνεται μέριμνα για έγκαιρη πρόσληψη των αναπληρωτών από την αρχή του σχολικού έτους.

Δ. Η μόνη αλλαγή που προωθεί το Υπουργείο είναι η κατάργηση των Καλλιτεχνικών Επιτροπών, καθώς οι αρμοδιότητές τους ανατίθενται στις επιστημονικές ομάδες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π).

Ε. Τέλος, το ωρολόγιο πρόγραμμα των μουσικών/καλλιτεχνικών μαθημάτων δεν έχει αλλάξει και δεν έχει συρρικνωθεί, ούτε υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός, ενώ για τα μαθήματα Γενικής Παιδείας ακολουθείται το πρόγραμμα σπουδών των αντίστοιχων σχολείων Γενικής Παιδείας, με μικρές προσαρμογές για διευκόλυνση του ειδικού χαρακτήρα των Μουσικών και των Καλλιτεχνικών Σχολείων.

Σχόλια (5)

 
Φ. Κώστας
19 Νοε 2018 20:00

Απο οτι φαινεται, καποιοι ενοχλουνται απο το υψηλοτερο επιπεδο καποιων σχολειων...

 
μαθητευόμενοι μάγοι
19 Νοε 2018 19:14

Ησυχάστε, μέχρι τις εκλογές θα ψάχνουμε να βρούμε τα σχολεία μας, όλοι μας και θα μας λένε ότι τα φανταστήκαμε.
Η διοίκηση των μαθητευόμενων ΜΑΓΩΝ, βάσει σχεδίου όμως, παρακαλώ.

 
βοήθειά μας
19 Νοε 2018 19:06

Ότι είναι μανούλες στην παραποίηση των εννοιών, στις σοφιστείες και λοιπά οι του Υπουργείου Παιδείας, το έχουμε όλοι μας εμπεδώσει.
Όταν ακούτε τον Υπουργό να λέει ότι αναβαθμίζουμε, εννοεί καταργούμε και όταν μας καθησυχάζει, τότε "φωτιά στα μπατζάκια μας", α και με την ευκαιρία, μπατζάκ στα τούρκικα σημαίνει παντελόνι.
Γιατί η επόμενη κίνηση του κυρίου Υπουργού θα είναι μετά τον "εξορθολογισμό" των αρχαίων ελληνικών (εννοεί εξολόθρευση) και τη συρρίκνωση της ιστορίας (εννοεί εξαϋλωση και διαστρέβλωση), η κατάργηση των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων (ως αναβάθμισή τους βρε παιδιά μου). Α επίσης να περιμένετε ως επίσημα διδασκόμενες γλώσσες των παιδιών μας, την Τουρκική, την Μακεδονίτικη (η γνήσια των πρώην Σκοπίων, κατά Πρέσπες πλευρά), καλέ σείς στο πλαίσιο της καλής γειτονίας και θέλησης, α ίσως και την Αραβική για την αποστήθιση του Κορανίου.

 
pe16
19 Νοε 2018 13:35

Για ποια Καλλιτεχνική Επιτροπή γίνεται λόγος; Η Καλλιτεχνική Επιτροπή ήδη έχει παραιτηθεί. Ψευδή και προσχηματικά επιχειρήματα από το Υπουργείο Παιδείας για να ψηφιστεί το άρθρο 40 που καταργεί ουσιαστικά τα Μουσικά Σχολεία και το αγαθό της δημόσιας μουσικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Αφήστε λοιπόν το δέντρο και κοιτάξτε το δάσος που καίγεται!!!

 
BT
19 Νοε 2018 10:15

Το Υπουργείο Παιδείας καθησυχάζει! Φυσικά και δεν τα καταργούν δια κλεισίματος. Αλλάζουν όμως τον σκοπό λειτουργίας τους, μετατρέποντάς τα από σχολεία με επαγγελματική κατεύθυνση προς τη Μουσική σε σχολεία που λειτουργούν με σκοπό "την προετοιμασία, ενθάρρυνση και στήριξη του ενδιαφέροντος των μαθητών για τη μουσική και την καλλιέργεια των δεξιοτήτων και κλίσεων που διαθέτουν...". Σύμφωνα δε και με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας λίγες μέρες μετά, τα Μουσικά Σχολεία "θα συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους εκπληρωνοντας τον παιδαγωγικό και πολιτιστικό τους σκοπό".
Σα να μιλάμε για πολιτιστικό σύλλογο και όχι για σχολείο που εκπαιδεύει συστηματικά τους μαθητές του επί τη βάσει συγκεκριμένου ωρολογίου προγράμματος και εύρους τομέων και διδακτικών αντικειμένων της Μουσικής.
Ας μη γελιομαστε. Ποια "ανάγκη" επέβαλε τον επαναπροσδιορισμό του σκοπού λειτουργίας τους, όταν αυτός ήδη περιγράφεται ευκρινεστατα και διαυγεστατα στον ισχύοντα Νόμο.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.