Ψήφισμα Συλλόγου διδασκόντων Μουσικού Σχολείου Ρόδου

22/11/2018

Ενημερώθηκε: 22/11/2018, 17:41

Άκουσε το άρθρο

Στο νέο σχέδιο νόμου «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών,.....και άλλες διατάξεις» ανακαλύψαμε με έκπληξη ότι περιλαμβάνονται κάποιες διατάξεις που αφορούν το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Μουσικών Σχολείων και τροποποιούν τον ιδρυτικό νόμο 1824/1988 που διέπει μέχρι τώρα τη λειτουργία τους.

Οι υπογράφοντες αυτό το υπόμνημα εκπαιδευτικοί θεωρούν πως αυτές οι διατάξεις αλλοιώνουν και υποβαθμίζουν την εκπαιδευτική και διοικητική φυσιογνωμία των Μουσικών Σχολείων και γι’ αυτό αιτούνται την απόσυρση των εν λόγω διατάξεων, δηλώνοντας θετικά διακείμενοι σε οποιαδήποτε έναρξη διαλόγου για πιθανές βελτιώσεις – τροποποιήσεις που αφορούν τη λειτουργία τους.

Συγκεκριμένα επισημαίνονται κατωτέρω οι σημαντικότερες δυσμενείς κατά την κρίση μας τροποποιήσεις ή καταργήσεις, οι οποίες εισάγονται με το νέο σχέδιο νόμου:

1. Παύει να υπάρχει στο σκοπό των Μουσικών Σχολείων «η προετοιμασία και η κατάρτιση των νέων που επιθυμούν να ακολουθήσουν την επαγγελματική κατεύθυνση της μουσικής..» (παράγραφος 1 ισχύοντος νόμου) και αντικαθίσταται με το περισσότερο αόριστο «η προετοιμασία, η ενθάρρυνση και στήριξη του ενδιαφέροντος των μαθητών για τη μουσική και η καλλιέργεια των δεξιοτήτων και κλίσεων που διαθέτουν» (παράγραφος 1 νέου σχεδίου νόμου). Παύει, προφανώς εκ παραδρομής, να αναφέρεται ρητά ότι τα Μουσικά Σχολεία περιλαμβάνουν Γυμνάσιο και Λύκειο. Οι διατυπώσεις αυτές ενδέχεται να οδηγήσουν σε σοβαρή μελλοντική υποβάθμιση των μουσικών σπουδών, που παρέχονται στα Μουσικά Σχολεία.

2. Από το αναλυτικό πρόγραμμα Μουσικών Σχολείων έχουν καταργηθεί τα μαθήματα αισθητικής παιδείας (με εξαίρεση το Μουσικό Σχολείο της Παλλήνης) και δεν ορίζεται ότι τα μαθήματα μουσικής παιδείας διέπονται από αναλυτικό πρόγραμμα (παράγραφος 2 νέου σχεδίου νόμου). Η παράγραφος αυτή θα πρέπει να ορίζει ρητά ότι όλα τα μαθήματα, τα οποία διδάσκονται στα μουσικά σχολεία, συμπεριλαμβανομένων των μαθημάτων μουσικής παιδείας και αισθητικής παιδείας, έχουν αναλυτικό πρόγραμμα.

3. Καταργούνται οριστικά τα μαθήματα μουσικής παιδείας προαιρετικής παρακολούθησης για μαθητές δημοτικών σχολείων, προκειμένου να ανιχνευτούν πιθανές κλίσεις και ενδιαφέροντα στη μουσική (κατάργηση παραγράφου 3 ισχύοντος νόμου). Το εν λόγω πρόγραμμα, λειτούργησε έως και το σχ. έτος 2003-04, με εξαιρετική υποδοχή από γονείς και υποψήφιους που δεν είχαν την δυνατότητα για ιδιωτική προετοιμασία. Κατά τη γνώμη μας, όχι απλά δε πρέπει να καταργηθεί αλλά θα πρέπει να παραμείνει η πρόβλεψη για προαιρετικά μουσικά μαθήματα, τα οποία αφορούν μαθητές Δημοτικού.

4. Καταργείται η Καλλιτεχνική Επιτροπή Μουσικών Σχολείων (κατάργηση παραγράφου 4 ισχύοντος νόμου). Η Καλλιτεχνική Επιτροπή επί 30 χρόνια έχει αναμφισβήτητα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας των Σχολείων αυτών. Με τις προτάσεις της στο ευρύ φάσμα θεμάτων αρμοδιότητάς της (ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα, στελέχωση, διασχολικές συνεργασίες, μουσικά σύνολα, φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων, ειδική υλικοτεχνική υποδομή, μουσικά όργανα κ.ά.) έχει συμβάλει αποφασιστικά μέχρι σήμερα στη διαμόρφωση του θεσμού των Μουσικών Σχολείων στη χώρα μας. Παράλληλα καταργούνται οι εισηγήσεις της Καλλιτεχνικής Επιτροπής για θέματα προσλήψεων αναπληρωτών, ωρομισθίων και εμπειροτεχνών Μουσικών, καθώς και έκτακτων συνεργατών για τις ανάγκες των Μουσικών Σχολείων και τα θέματα αποζημίωσής τους (παράγραφος 8 ισχύοντος νόμου, παράγραφος 6 νέου σχεδίου νόμου) .

5. Η αντικατάσταση της διατύπωσης «... σε καθηγητές μουσικής, απόλυτα εξειδικευμένους στους τομείς της μουσικής» (παράγραφος 5 ισχύοντος νόμου) με την διατύπωση «...καθηγητές μουσικής με ειδίκευση στα διδασκόμενα μουσικά αντικείμενα» (παράγραφος 3 νέου σχεδίου νόμου) μπορεί να δημιουργήσει μελλοντικά στρεβλώσεις και προβλήματα στην ανάθεση διδασκαλίας των μουσικών μαθημάτων.

6. Καταργείται ο ξεχωριστός πίνακας επιλογής Διευθυντών των Μουσικών Σχολείων και η πρόβλεψη να έχουν ειδικά προσόντα, σχέση με τις τέχνες γενικά και τη μουσική ειδικότερα (ειδικές σπουδές ή αναγνωρισμένο καλλιτεχνικό έργο και δράση) (παράγραφος 6 ισχύοντος νόμου, παράγραφος 3 νέου σχεδίου νόμου). Έτσι, υπάρχει το ενδεχόμενο Διευθυντές Μουσικών Σχολείων να μην έχουν την ανάλογη εμπειρία και γενικότερη συγκρότηση, η οποία είναι απαραίτητη για τη διοίκηση αυτών των Σχολείων.

7. Καταργείται η παράγραφος 10 & 11 του ισχύοντος νόμου. Έτσι, απαλείφεται η οποιαδήποτε αναφορά στην ανάγκη ύπαρξης «τεχνικού εξοπλισμού των Μουσικών Σχολείων σε συμβατικά ευρωπαϊκά και ελληνικά παραδοσιακά μουσικά όργανα και τεχνικά μέσα, συγκρότησης των εργαστηρίων σύγχρονης τεχνολογίας και εκπόνησης σχεδίων ειδικών προγραμμάτων στους τομείς μουσικής», καθώς και στην υποχρέωση της Πολιτείας να εξασφαλίζει αυτόν τον εξοπλισμό. Έτσι, μελλοντικά μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην υλικοτεχνική υποδομή και εξοπλισμό των Μουσικών Σχολείων.

Ακολουθούν οι υπογραφές του Συλλόγου Διδασκόντων του Μουσικού Σχολείου Ρόδου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ