Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Αρχιεπίσκοπος προς Κ. Γαβρόγλου: Δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία, αλλά πρόθεση συμφωνίας και θα εξασφαλίσουμε τα δικαιώματα του Κλήρου

Υπουργός: «Θα κατοχυρωθούν με απόλυτο, διαφανή και κατηγορηματικό τρόπο και η μισθοδοσία των ιερέων και τα συνταξιοδοτικά των ιερέων και τα θέματα περίθαλψης»
Δημοσίευση: 23/11/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία, αλλά πρόθεση συμφωνίας και θα εξασφαλίσουμε τα δικαιώματα του Κλήρου» το ξεκαθάρισε  ο Αρχιεπίσκοπος   Ιερώνυμος και στον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου , στη σημερινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο.

Από την πλευρά του υπουργός Παιδείας τόνισε:

Ο διάλογος έχει πολλές διαστάσεις: Δηλώνουμε κατηγορηματικά την πρόθεση -όπως αυτή αποτυπώθηκε από την ομόφωνη απόφαση της Ιεραρχίας και τη δική μας κυβερνητική επιμονή- για τη συνέχιση του διαλόγου. Ο διάλογος έχει πολλές διαστάσεις. Αναλύονται, διευκρινίζονται πράγματα, συζητιόνται θέματα και γίνονται συνθέσεις. Σήμερα, λοιπόν, είναι μια συνάντηση για τη συνέχιση του διαλόγου.

Επιτροπή: Πληροφορήθηκα από τον Μακαριώτατο ότι στην επόμενη συνάντηση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, τον Δεκέμβριο, θα υπάρξει μια επιτροπή με την οποία θα συνεργαστούμε πολύ συστηματικά για να συγκεκριμενοποιηθεί το πλαίσιο συμφωνίας.

Μισθοδοσία κληρικών: Και, βεβαίως, είχα την ευκαιρία -και δεν είναι η πρώτη φορά, το έχω ξαναπεί- εκφράζοντας την κυβερνητική απόφαση, όχι απλά βούληση, να διαβεβαιώσω ότι θα κατοχυρωθούν με απόλυτο, διαφανή και κατηγορηματικό τρόπο και η μισθοδοσία των ιερέων και τα συνταξιοδοτικά των ιερέων και τα θέματα περίθαλψης. Δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή ως προς το εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς των ιερέων. Αυτό το μετέφερα στον Αρχιεπίσκοπο και περιμένουμε τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για να αρχίσει πια το τελικό στάδιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου. Θα σας παρακαλούσα να μείνουμε σε αυτές τις δηλώσεις που είναι αυτά που συζητήσαμε με τον Αρχιεπίσκοπο, και να ολοκληρώνουμε σιγά σιγά τα βήματα και τα στάδια, και θα ενημερώνουμε.

Εκκλησία της Κρήτης:Τη Κυριακή θα έχω την χαρά να συναντήσω αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κρήτης. Θα συναντηθώ, επίσης, με όποιον Μητροπολίτη το ζητήσει, θα επιδιώξω και συγκεκριμένες συναντήσεις με Μητροπολίτες των Δωδεκανήσων, προφανέστατα θα συνεχίσουμε τη συζήτηση και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και μέσα από όλα αυτά θα γίνουν οι αναγκαίες και σίγουρα δημιουργικές και προωθητικές συνθέσεις. Νομίζω ότι πρέπει να συζητάμε τα θέματα όταν ωριμάζουν και όταν έχουμε κάτι επί της ουσίας και έγκυρο να πούμε.

Χρονοδιάγραμμα: Ως προς το χρονοδιάγραμμα για σύνταξη του νομοσχεδίου, η αίσθησή μας και η βούλησή μας είναι να υπάρχει η δυναμική που θέλουμε να υπάρχει και από πλευράς της Εκκλησίας και από δικής μας πλευράς. Δηλαδή, περιμένουμε την επιτροπή, προετοιμαζόμαστε όλοι, θα δούμε τις λεπτομέρειες και αυτό θα καθορίσει το επόμενο βήμα. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που όλοι πρέπει να επιδιώξουμε. Ούτε αχρείαστες βιασύνες, αλλά ούτε και παραπομπή στις καλένδες, κάτι που θα ήταν απαράδεκτο για μια τόσο ιστορική συμφωνία».

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι «η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος μας έδωσε μια εντολή, να συνεχίσουμε το διάλογο. Να συγκροτήσουμε επιτροπή. Αυτή η Επιτροπή δεν θα είναι μια Επιτροπή επιφανειακή, θα αγκαλιάσει όλα τα προβλήματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Στην επιτροπή θα συμμετάσχουν και ιερείς και τεχνοκράτες και αρχιερείς. Αυτό που θα καταλήξουμε δεν σημαίνει ότι είναι η δική μας τελική απόφαση, θα πάει στην Ιεραρχία και πάλι, και τα θέματα αυτά θα τα εξετάσουν και θα πάρουν την απόφαση. Είναι μεγάλο θέμα αυτό, νομίζω είναι ένα άνοιγμα για το μέλλον της Εκκλησίας, όχι μόνο στον χώρο αυτό αλλά γενικότερα, για αυτό θα πρέπει με περισσότερη προσοχή να ασχοληθούμε με το θέμα αυτό και όχι εξωτερικά. Το αποτέλεσμα αυτό θα είναι ένα αποτέλεσμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος που θα πάει προς την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση με τον δικό της τρόπο και με τον τρόπο των συζητήσεων θα καταλήξουμε από κοινού αν θα προχωρήσουμε, αν θα το βελτιώσουμε πάλι, ή αν θα το απορρίψουμε».

Στην συνάντηση παρόντες ήταν   οι Μητροπολίτες Ελασσώνος   Χαρίτων, Γρεβενών  Δαβίδ και ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων  Γεώργιος Καλαντζής.

Σχόλια (4)

 
Αναθεώρηση Συντάγματος
24 Νοε 2018 16:56

Ευτυχώς έχουμε και διαδικασίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Οι περισσότεροι Έλληνες είναι μόνο κατ'όνομα Χριστιανοί Ορθόδοξοι λόγ του νηπιοβαπτισμού. Πόσοι ενήλικες έχουν πνευματικό, πόσοι κοινωνούν και πηγαίνουν στην εκκλησία σε τακτική βάση;), άρα η βούληση των πολλών στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλλον αγνοείται.

Αλλά ανεξάρτητα από όλα τα παραπάνω: η θρησκευτική πίστη του κάθε ανθρώπου δεν έχει θέση στη Δημόσια Παιδεία. Αυτό είναι βασικό θεμελιο της σύγχρονης κοσμικής κοινωνίας. Ο κόσμος δε θα γυρίσει πίσω σε άλλες εποχές, με θρησκευτική κατήχηση σε μαθητική ηλικία.

Όποιος είναι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ πολίτης δεν επιθυμεί να γίνει ούτε μπολσεβίκος ούτε μουτζαχεντίν της κάθε θρησκείας.

 
@Θρησκευτικά στα σχολεία
24 Νοε 2018 15:54

Ούτε ζούμε σε καθεστώς μπολσεβίκων του 1905. Ζούμε στην Ελλάδα που το το Σύνταγμά της όσο και αν δε σου αρέσει (ποσώς μας ενδιαφέρει!!!) λέει στο
'Αρθρο 3: (Σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας).
Eπικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού. H Oρθόδοξη Eκκλησία της Eλλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Kύριο ημών Iησού Xριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Mεγάλη Eκκλησία της Kωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Eκκλησία του Xριστού τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Eίναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Iερά Σύνοδο των εν ενεργεία Aρχιερέων και από τη Διαρκή Iερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Kαταστατικός Xάρτης της Eκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Tόμου της κθ΄ (29) Iουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.
(και είναι, γιατί είναι περισσότεροι και το θέλουν)
καθώς και το 'Αρθρο 120: (Ακροτελεύτια διάταξη)
Η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Eλλήνων.
Άρα η βούληση των περισσοτέρων είναι αυτή που θα εφαρμοστεί.

 
Θρησκευτικά στα σχολεία
24 Νοε 2018 01:01

Η διδασκαλία θα έπρεπε να μην είναι ομολογιακή στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο, και να είναι μάθημα επιλογής στο Λύκειο. Δε ζούμε στον μεσαίωνα, ευτυχώς.

 
Θεολόγος
23 Νοε 2018 18:07

Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι παρελθόν σε λίγους μήνες για αυτό και δεν θα υπάρξει συμφωνία. Έχω την βεβαιότητα ότι μετά τους ιερείς θα έρχονταν η σειρά των 6.000 Θεολόγων της εκπαίδευσης.Δίγλωσσα νηπιαγωγεία στη Θράκη και εκλογή Μουφτήδων,μη εφαρμογή δυο αποφάσεων του ΣτΕ για τα βιβλία Θρησκευτικών λογικό ήταν να έρθει η σειρά των ιερέων και μετά των Θεολόγων.Ευτυχώς που θα χάσουν τις εκλογές για να σωθεί ότι μπορεί ακόμα να σωθεί από την χώρα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ