Τι είπαν ο υπ. Παιδείας με την αντιπροσωπεία της Εκκλησίας Κρήτης

25/11/2018

Άκουσε το άρθρο

Σε κλίμα γόνιμου και εποικοδομητικού διαλόγου πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνάντηση του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαβρόγλου με αντιπροσωπεία της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γιώργου Καλαντζή.

Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν οι Μητροπολίτες Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο  Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Αρχιμανδρίτης κ. Πρόδρομος Ξενάκης, ο Πρόεδρος των Ενώσεων Κληρικών Κρήτης Πρωτοπρεσβύτερος κ. Ζαχαρίας Αδαμάκης και ο Νομικός Σύμβουλος της Ιεράς Συνόδου κ. Δημήτριος Μηλαθιανάκης.

Ο υπουργός σημείωσε ότι στόχος του διαλόγου είναι ο εξορθολογισμός των σχέσεων Εκκλησίας της Ελλάδος και Πολιτείας, η διασφάλιση των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των κληρικών και το νοικοκύρεμα των οικονομικών.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε:

«Είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε σήμερα στο Υπουργείο Παιδείας αντιπροσωπεία της Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης. Είχαμε μια πολύ αναλυτική και εκτεταμένη συζήτηση εφ’ όλης της ύλης. Η αντιπροσωπεία της Εκκλησία της Κρήτης μάς ανέλυσε τις απόψεις της και ως προς την αναθεώρηση του Συντάγματος και ως προς το πλαίσιο συμφωνίας ανάμεσα στην Εκκλησία της Ελλάδος και την ελληνική Πολιτεία. Υπάρχουν διαφορές προσεγγίσεων από την Εκκλησία της Κρήτης. Το σημαντικό, όμως, είναι όχι τόσο οι διαφορές που μας κατατέθηκαν και γραπτά, και τις ξέραμε εξάλλου, όσο η πεποίθηση ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν μέσα από τον διάλογο. Ζήτησα από τους αρχιερείς που εκπροσωπούν τη Σύνοδο να μεταφέρουν στη Σύνοδο την δική μας πεποίθηση και απόφαση ότι θα θέλαμε να συνεχιστεί αυτός ο διάλογος. Οι ίδιοι θα έχουν τη δυνατότητα να πουν τις δικές τους θέσεις στις ακροάσεις της Επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Με πολλή μεγάλη χαρά καταλήξαμε με τον Πρόεδρο των Ένωσης του Συνδέσμου Κληρικών της Κρήτης να συναντηθούμε άμεσα για να συνεχίσουμε να διευκρινίζουμε θέματα και ελπίζουμε αυτός ο διάλογος να οδηγήσει σε ένα πολύ δημιουργικό αποτέλεσμα μετά από όλες αυτές τις συναντήσεις».

Ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Αρχιμανδρίτης κ. Πρόδρομος Ξενάκης δήλωσε:

«Θα ήθελα να εκφράσω θερμές ευχαριστίες από πλευράς της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Κρήτης διότι ο κ. Υπουργός μας εδέχθη σήμερα, και μάλιστα ημέρα Κυριακή, στο γραφείο του και, όπως και εκείνος είπε, να επιβεβαιώσω ότι είχαμε έναν εποικοδομητικό διάλογο. Δεν σημαίνει ότι σε έναν διάλογο πάντοτε συμφωνούμε. Σαφώς υπάρχουν και σημεία στα οποία έχουμε μια άλλη προσέγγιση και δίνουμε μια άλλη προοπτική, όμως χαιρόμαστε ως Εκκλησία της Κρήτης διότι αυτός ο διάλογος ξεκινά για αυτά τα θέματα που είναι στην επικαιρότητα και διαβεβαιώνουμε τον κ. Υπουργό ότι επιστρέφοντας στην Κρήτη και ενημερώνοντας τη Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο για όσα απόψε συζητήθηκαν θα συνεχίσουμε σε αυτή τη βάση του ειλικρινούς διαλόγου στον οποίο ενεργά θα μετέχουν και όλοι οι κληρικοί της Εκκλησίας της Κρήτης δια των εκπροσώπων τους, όπως ανακοινώσαμε προηγουμένως».

Σχόλια (6)

Σύγχρονο Σχολείο
|

1) Σε ποιο υποσύνολο του πληθυσμού βγήκε το Ορθόδοξο δόγμα ως «θρησκεία της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού»; Στους πολίτες άνω των 70 ετών;

Οι περισσότεροι νέοι κάτω των 30 δεν τηρούν ούτε τις ελάχιστες προϋποθέσεις για να θεωρούνται ευσεβείς χριστιανοί ορθόδοξοι - δεν εκκλησιάζονται, δεν εξομολογούνται, δεν κοινωνούν, και η μόνη επαφή με τη θρησκεία είναι για κοινωνικούς εορταστικούς λόγους (Πάσχα, Δεκαπενταγουστος κ.α.)

2) Το «κρυφό σχολείο» είναι άλλος ένας μύθος χωρίς ιστορική βάση. Όσοι έχουν διαβάσει έστω και ένα σοβαρό βιβλίο ιστορίας ξέρουν πως δεν υπάρχει τίποτα παραπάνω από μια ελαιογραφία του ζωγράφου Ν. Γύζη, χρονολογίας 1885-86.

Μην μπλέκουμε άσχετα με την εκπαίδευση θέματα (πχ. διαχείριση εκκλησιαστικής περιουσίας, ανέργεση λατρευτικών χώρων), που ανήκουν σε πεδίο ευθύνης άλλων υπουργείων.

Στη σύγχρονη εποχή το εκπαιδευτικό σύστημα δεν πρέπει να περιλαμβάνει κατήχηση καμίας θρησκείας, χριστιανιακής ή άλλης.

Κωνσταντίνος
|

Προς όλους τους υπέρμαχους της δήθεν ανεξαρτησίας της Εκκλησίας και του οποιουδήποτε χωρισμού της Εκκλησίας από το κράτος:
α)Οι ορθόδοξοι Έλληνες κληρικοί δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι,αφού το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφανθεί σχετικά αρνητικά,ότι δηλαδή είναι μόνο θρησκευτικοί λειτουργοί.Δεν είναι όμως ούτε θύματα,ούτε κορόιδα,όταν η επίσημη Πολιτεία θεωρεί τους κληρικούς των ρωμαιοκαθολικών,των εβραίων και προπαντός των μουφτήδων,δημόσιους υπαλλήλους.Όλοι αυτοί,αν τους αθροίσετε,αποτελούν μόλις το 5% των ιερέων της χώρας.Οι ορθόδοξοι είναι το υπόλοιπο 95%.Αυτοί δε θεωρούνται σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση δημόσιοι υπάλληλοι και θα πληρώνονται με βάση ειδικό νόμο και ρύθμιση.Μπορούμε λοιπόν να μιλούμε γιά διωγμό κι ότι η Ελληνική Πολιτεία νομοθετεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά.Αποφάσισε δηλαδή να αυτοκτονήσει,ξεχνώντας τη θρησκεία των προγόνων της που γιά δύο χιλιάδες χρόνια θάλπει τους Έλληνες.Αυτό δε θα περάσει.Ο ορθόδοξος λαός θ'αντισταθεί,όπως ξέρει γιά αιώνες τώρα.
β)Η παροχή της παιδείας είναι προνόμιο του κράτους,όχι όμως να μεταδίνει στους ανήλικους μαθητές δόγματα εχθρικά προς την παραδοσιακή θρησκεία της πλειονοψηφίας του ελληνικού λαού.Τότε η Εκκλησία έχει δικαίωμα να αντισταθεί και θ΄αντισταθεί με οποιοδήποτε τρόπο.Εξάλλου,αυτή κράτησε την ελληνική γλώσσα στην Οθωμανοκρατία,μέσα από τα κρυφά σχολειά,όταν δεν υπήρχε επίσημο ελληνικό κράτος. Γιά όσους διαφωνούν,υπάρχουν ερείπια αυτών σε περιοχές των νέων μητροπόλεων,δηλαδή Ήπειρο και Μακεδονία,που άργησαν να απελευθερωθούν κατά 90 έτη,τον 20ό αιώνα.
γ)Η εκκλησιαστική περιουσία,γιά την οποία τόσα είχαμε ακούσει στα νιάτα μας,είναι ένας μύθος,καθώς όσες φορές το ελληνικό κράτος βρέθηκε σε μεγάλη ανάγκη,δεκαετία της Επανάστασης του 1821,εποχή της βαυαρικής τρόικας(1833-1840),επανάσταση Πλαστήρα(1922)που δέσμευσε με το ζόρι περισσότερα απ'όσα έδινε τότε η Εκκλησία γιά να αποκατασταθούν οι πρόσφυγες.Νόμοι του 1939,της Κατοχής και του 1952,αποψίλωσαν τα υπόλοιπα γιά να δοθούν δήθεν σε φτωχούς ακτήμονες.Τώρα τα έχουν κληρονομήσει ή ιδιοποιηθεί άσχετοι και πληρώνουν ευτελή ενοίκια κι αν τολμήσει η Εκκλησία να τα διεκδικήσει,θα φέρουν τα κανάλια,ότι δήθεν αδικούνται.Επομένως,είναι άλλο ένα προεκλογικό πυροτέχνημα,όπως εκείνο με τον Τρίτση,που τελικά η μοναστηριακή περιουσία δεν αγγίχτηκε καν.
δ)Σήμερα,στη σχετικοποίηση των πάντων,δεν μπορεί να μιλούμε γιά δήθεν λαϊκό κράτος που μεροληπτεί όμως στο χτίσιμο του ισλαμικού ναού, παρέχοντας όχι μόνο τους πόρους,αλλά και το χώρο στην πρωτεύουσα της χώρας.Όπως όλοι γνωρίζετε,ανέκαθεν οι ορθόδοξοι,χτίζουμε τους ναούς μας με εράνους και προσωπικές εισφορές.Να κάνουν το ίδιο και οι μουσουλμάνοι. Αυτοί είναι οι νόμοι της Ελλάδας αιώνες τώρα. Εσείς θα τους αλλάξετε;
ε)Όσο γιά το ποιός είναι προοδευτικός και ποιός όχι,απαντούν καθημερινά οι επίσκοποί μας με τη συμπαράσταση στο χειμαζόμενο ελληνικό λαό εδώ και μιά δεκαετία με οποιοδήποτε τρόπο.Τα συντάγματα των δικαιωμάτων σας οδήγησαν στο φασισμό και το σταλινισμό. Σας ενοχλούν τα ράσα κι όχι οι στολές των Στάλιν, Χίτλερ, Κίμ Γιόνγκ Ούν και Φράνκο;Τί σημαίνει σήμερα το μπροστά και τί το πίσω;Υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη;Γιατί ξενιτεύονται τα υπερμορφωμένα παιδιά μας;

Θρησκεία και κοινωνία
|

Δε νομίζω ότι στη σύγχρονη Ελλάδα οποιοσδήποτε θρησκευόμενος, χριστιανός ή αλλόθρησκος, νιώθει διωκόμενος: τα όποια προβλήματα με την ίδρυση λατρευτικού χώρου για τους μουσουλμάνους στην Αθήνα έχουν επιλυθεί.

Η πίστη είναι εσωτερική υπόθεση κάθε ανθρώπου. Οι πολιτειακοί θεσμοί πρέπει να λειτουργούν εντελώς ανεξάρτητοι από κάθε θρησκευτικό δόγμα.

Επομένως, σε θέματα Παιδείας και λειτουργίας των Δημοσίων Σχολείων δεν πρέπει να επεμβαίνουν εκπρόσωποι των διαφόρων δογμάτων.

γιωργος
|

Το ότι μια κυβέρνηση εκλέγεται δημοκρατικά δεν την νομιμοποιεί να έχει τη νοοτροπία του αποφασίζω και διατάζω και να μην ακούει την κοινωνία. Δεν επιλέγουμε δικτακτορικές κυβερνήσεις στις εκλογές αλλά δημοκρατικές. Θα συνέφερε πολλούς να κάνουν ότι θέλουν επειδή εκλέχθηκαν αλλά αυτό δεν είναι δημοκρατία.

@Διάλογος
|

Άρα δεν πρέπει να συζητάνε ούτε με τους Μουφτήδες για τα θέματα εκπαίδευσης των μουσουλμανοπαίδων.Γιατί αν το θέλεις για την Ιερά Σύνοδο το θέλεις και για την εκπαίδευση των μουσουλμανοπαίδων.Αν τολμάν ας το κάνουν εκεί όπως θέλεις.Δεν τολμάν όμως.

Διάλογος
|

Σεβαστή η ιστορία της Εκκλησίας αλλά σε θέματα Παιδείας την αποκλειστική ευθύνη πρέπει να έχει η πολιτεία και η εκπαιδευτική κοινότητα.

Οι κληρικοί ας ασχοληθούν με το ποίμνιό τους.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ