Ψήφισμα του Συλλόγου μελών ΕΔΙΠ & ΕΕΠ του Γεωπονικού για τις διατάξεις του Σχεδίου Νόμου για το παν. Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 25/11/2018

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ε.ΔΙ.Π. & Ε.Ε.Π. του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών «Κωνσταντίνος Κατσίμπας» κατά τη Συνεδρίασή της στις 12-11-2018 συζήτησε για το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής εκφράζει την αντίθεσή της και την έντονη δυσαρέσκειά της για τους ακόλουθους βασικούς λόγους:

1. Η προτεινόμενη διεύρυνση του Γ.Π.Α. έγινε ερήμην των προθέσεων της πανεπιστημιακής κοινότητας του Ιδρύματος και στερείται στοιχειώδους τεκμηρίωσης. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε: α) καταγραφή των συγκεκριμένων ακαδημαϊκών κριτηρίων που θα πρέπει να ικανοποιούνται, ώστε να προκύψουν οι οποιεσδήποτε αλλαγές στον πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας, β) αξιολόγηση των υφισταμένων τμημάτων Τ.Ε.Ι. που εντάσσονται στο Γ.Π.Α. με γνώμονα τα ακαδημαϊκά κριτήρια που θα έχουν τεθεί, γ) επαρκής υλικοτεχνική υποδομή για την εξυπηρέτηση των εκπαιδευτικών και διοικητικών αναγκών των νέων τμημάτων, γ) χωρική εγγύτητα των νέων τμημάτων με την έδρα του Γ.Π.Α., δ) στελέχωση των νέων και των υφιστάμενων τμημάτων με διδακτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό.

2. Το εν λόγω σχέδιο νόμου δημιουργεί, μεταξύ άλλων, και νέα τμήματα, εκτός γεωπονικών ή ευρύτερων γεωτεχνικών αντικειμένων, που εντασσόμενα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλοιώνουν τον θεματικό του χαρακτήρα.

3. Με την συγκεκριμένη πρόταση χάνεται ακόμη μια ευκαιρία προκειμένου να δημιουργηθεί ένα Ίδρυμα που θα καλύπτει τις σύγχρονες και αυξανόμενες ανάγκες για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα της χώρας, αξιοποιώντας το υφιστάμενο ή/και το διαθέσιμο επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό του Γ.Π.Α. και της χώρας εν γένει.

Για τους παραπάνω λόγους ζητείται η απόσυρση των διατάξεων που αφορούν το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ & ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΙΜΠΑΣ»

Κωνσταντίνος
26 Νοε 2018 08:02

Όλες οι αντιδράσεις που προέρχονται από τα μέλη τόσο των μελών ΔΕΠ όσο και των υπόλοιπων μελών εκπαιδευτικού προσωπικού,δείχνουν ότι δε φτάνει να είναι κανείς μορφωμένος και μάλιστα πανεπιστημιακός δάσκαλος γιά να είναι ΦΩΣ. Γιατί αυτές οι αντιδράσεις όταν προβάλλουν το θεματικό χαρακτήρα του συγκεκριμένου Πανεπιστημίου,θυμίζουν πιό πολύ αντιδράσεις εργατικών συνδικάτων που τους θίξανε τα κλαδικά τους δικαιώματα.Κύριοι,είστε Πανεπιστήμιο =παν(=όλες)+επιστήμες ή όχι;Αν ναι,να γίνετε φως,να καθοδηγήσετε κι εμάς τους υπόλοιπους που ζούμε στο σκοτάδι.

Μαρία
26 Νοε 2018 17:12

Ως μέλος του φοιτητικού συλλόγου του γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρω πως οι παραπάνω αντιδράσεις δεν προέρχονται μόνο από μέλη του ΔΕΠ και μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού, αλλά και από ολόκληρη την κοινότητα φοιτητών του ΓΠΑ. Εξάλλου έπειτα από ψήφισμα της πλειοψηφίας των φοιτητών πάρθηκε απόφαση να τελέσει υπό κατάληψη ο πανεπιστημιακός χώρος ώστε να μην υπογραφεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Επιπλέον, πανεπιστήμιο όπως αναφέρθηκε παραπάνω ετυμολογικά, σαφώς, νοούνται όλες οι επιστήμες, όμως οφείλει να διατηρήσει την ακεραιότητα του ως μονάδα και όχι να υποβληθεί σε συγχώνευση, η οποία έχει ως στόχο την μείωση χρηματοδότησης από την κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο αυτό αδιαμφισβήτητα θα υποβαθμίσει τον τρόπο λειτουργίας της πανεπιστημιακής κοινότητας και την ισχύ του πτυχίου μας. Αν ήταν να δεχόμαστε άκριτα κάθε μεταρρύθμιση που προτείνει η εκάστοτε κυβέρνηση τότε, κύριε Κωνσταντίνε, ας ζητήσουμε εμείς οι ίδιοι την συγχωνευση όλων των πανεπιστημιακων μονάδων ανεξάρτητου εξειδίκευσης. Πιστεύετε πραγματικά ότι αυτό θα ήταν όφελος για το μορφωτικό δυναμικό της χώρας; Σας προκαλώ να αναφέρετε την ειδικότητα σας και την σχέση σας με την κοινότητα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ένωση Γεωπονικής με ΕΜΠ
26 Νοε 2018 17:49

Διοικητική ένωση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου με άλλο ΑΕΙ της Αττικής, για παράδειγμα με το ΕΜΠ ή το ΕΚΠΑ και τη Χαροκόπειο, θα γινόταν δεκτή πιο ευνοϊκά από τα μέλη ΔΕΠ και τους φοιτητές του;

Φυσικά το ΓΠΑ θα διατηρούσε τις εγκαταστάσεις του αλλά πλέον θα ήταν ενταγμένο σε έναν πιο ισχυρό ακαδημαϊκό οργανισμό, με την απαραίτητη κρίσιμη μάζα για θέματα διεθνούς έρευνας και συνεργασιών.

Διότι για τα τμήματα του ΤΕΙ υπάρχει βάση στις αντιδράσεις, αλλα γενικά οι συγχωνεύσεις είναι αναγκαίες σε όλα τα ΑΕΙ.

(πχ. αντίστοιχα, ΟΠΑ, ΠΑΠΕΙ, Πάντειος να σχηματίσουν ένα ενιαίο ΑΕΙ Οικονομικών και Κοινωνικών Σπουδών Αττικής)

ΠΑΝ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
26 Νοε 2018 22:29

Οι Πανεπιστημονες θελουν συνενωση μονο με Πανεπιστημια κ οχι με ΤΕΙ τους φτωχους δηλ. συγγενεις. ΕΛΕΟΣ ΡΕ! Ξυπνηστε στον 21το αιωνα βρισκομαστε και τα ΤΕΙ, ΑΕΙ ειναι.Φτανει πια .....ΦΤΑΝΕΙ!

ΤΕΙ και πανεπιστήμια
28 Νοε 2018 01:23

Όλα ΑΕΙ είναι (από το 2001) αλλά δεν είναι όλα τα ιδρύματα στο ίδιο επίπεδο στις σπουδές και την έρευνα. Ποιοτικές διαφορές εντοπίζονται ακόμα και μεταξύ σχολών και τμημάτων του ίδιου πανεπιστημίου, πόσω μάλλον μεταξύ δύο ή τριών ιδρυμάτων

Κάθε δικαίωμα έχουν οι καθηγητές και οι φοιτητές των πανεπιστημίων να ανησυχούν για τις βεβιασμένες συνενώσεις με τα περιφερειακά ΤΕΙ.

e-epimorfosi.aegean