Placeholder

Είστε εδώ

ΚΟΛΕΓΙΑ

Έρχεται ρύθμιση για “εξπρές” αναγνώριση πτυχίων από ΣΑΕΠ

Μετά την “τελεσίγραφο” της Κομισιόν: "Η Ελλάδα έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει"
Δημοσίευση: 26/11/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Στους νομικούς του υπουργείου παιδείας ανέθεσε ο υπουργός  Κ. Γαβρόγλου τη σύνταξη νομοθετικής ρύθμισης, για “εξπρές” για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και της επαγγελματικής ισοδυναμίας των  πτυχίων αποφοίτων των Κολλεγίων και ξένων Πανεπιστημίων από το ΣΑΕΠ (Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων) , προκειμένου αυτή να κατατεθεί άμεσα, προς ψήφιση, στη Βουλή.

Ο υπουργός Παιδείας υποχρεώθηκε να ξεκινήσει τις  διαδικασίες νομοθετικής πρωτοβουλίας, μετά και από το “τελεσίγραφο” που έλαβε από την Κομισιόν , ότι εντός δύο μηνών πρέπει να απαντήσει τι έχει κάνει για να “ξεμπλοκάρει” η αναγνώριση πάνω από 6.000 πτυχίων που εκκρεμεί πάνω από  μια τριετία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα ρύθμιση θα στοχεύει σε “εξπρές”  αναγνώριση  των πτυχίων Κολλεγίων και ξένων Πανεπιστημίων από το ΣΑΕΠ, εντός 40 ημερών από την ημέρα που ο πτυχιούχος καταθέσει τον φάκελλο.

Το “κλειδί” για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα είναι η πρόβλεψη  επιτάχυνσης των διαδικασιών  για όμοιες περιπτώσεις αναγνώρισης πτυχίων  που υπάρχει προηγούμενη γνωμοδότηση του ΣΑΕΠ. 

“Τελεσίγραφο” από την Κομισιόν

Προειδοποιητική επιστολή στο Γραφείο του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου απέστειλε  προ ημερών , όπως είχε αποκαλύψει το esos, η Κομισιόν ζητώντας εξηγήσεις  για  τη μακρόχρονη διαδικασία για την αναγνώριση  των επαγγελματικών προσόντων και της επαγγελματικής ισοδυναμίας των  πτυχίων αποφοίτων των Κολλεγίων και ξένων Πανεπιστημίων  .

Η Ευρωπαική Επιτροπή καλεί τον Ελληνα υπουργό Παιδείας να αλλάξει τις πρακτικές του σε σχέση με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.

Η Κομισιόν στο έγγραφο είναι ξεκάθαρη: Σύμφωνα με την ενωσιακή νομοθεσία, οι αιτήσεις για αναγνώριση προσόντων πρέπει να αντιμετωπίζονται εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, και συγκεκριμένα εντός προθεσμίας τεσσάρων μηνών (οδηγία 2005/36/ΕΚ σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων).

Ωστόσο, στο υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας , υπογραμμίζει η Ευρωπαική Επιτροπή,  η διαδικασία αυτή διαρκεί πολύ περισσότερο —κατά μέσο όρο, 11 έως 18 μήνες.

Το γεγονός αυτό, σημειώνει η Κομισιόν,  έχει αρνητικό αντίκτυπο στους επαγγελματίες, οι οποίοι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα και δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα είτε ως αυτοαπασχολούμενοι είτε ως μισθωτοί.

Η Επιτροπή είχε ήδη κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας το 2016, η οποία περατώθηκε το 2017, καθώς η Ελλάδα έλαβε μια σειρά μέτρων.

Η Επιτροπή παρέμεινε σε επαφή με τις εθνικές αρχές για να παρακολουθεί το ζήτημα.

Ωστόσο, φαίνεται ότι τα μέτρα αυτά δεν ήταν επαρκή για την απορρόφηση των καθυστερήσεων.

Η Κομισιόν δίνει προθεσμία δύο μηνών στον υπουργό Παιδείας  να απαντήσει  για τις ενέργειες που θα προβεί ώστε να επιταχυνθεί η αναγνώριση αναγνώριση  των επαγγελματικών προσόντων και της επαγγελματικής ισοδυναμίας των  πτυχίων .

Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει στο υπουργείο Παιδείας    αιτιολογημένη γνώμη.

Ετικέτες: 
ΣΑΕΠΚολλέγια

Σχόλια (36)

 
siga ta agba
26 Νοε 2018 14:34

ψέματα λένε λόγω των εκλογών. Δεν τους ενδιαφέρει τίποτα. Αυτό δεν θέλει νομοθετική ρύθμιση οδηγία στο συμβούλιο και να συνεδριάζει κάθε μέρα. Απλά τα πράγματα. Το δούλεμα αλλού κε. Υπουργέ.

 
ΝΙΚΟΣ
26 Νοε 2018 15:16

ΨΕΜΜΑΤΑ ΑΙΣΧΡΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΣΤΟ ΣΑΕΠ ΔΙΑΡΚΕΙ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΓΕΜΑΤΑ ΤΟ ΞΕΡΩ ΓΙΑΤΙ ΕΚΑΝΑ ΚΑΙ ΓΩ ΑΙΤΗΣΗ.

 
ioannis
26 Νοε 2018 15:44

χα χα, αριστερή προοδευτική κυβέρνηση που δεν αναγνωρίζει επαγγελματικά δικαιώματα σε αποφοίτους ελληνικών ΑΕΙ αλλά αναγνωρίζει επαγγελματικά δικαιώματα σε κολέγια.

 
Νάσος
26 Νοε 2018 19:10

Τι έγινε κ.Υπουργε;

Βρήκαμε τους κατάλληλους ανθρώπους στην Ευρώπη, τους ενημερώσαμε αναλυτικα, με λεπτομέρειες, με την ερώτηση του Συνηγόρου του Πολίτη, με την έκθεση του επιθεωρητή και τώρα τρέχουμε;

Γύρισε όλο το κόμμα σου και σε ρωτάει τι κάνεις για αυτο; Σε έδωσαν; Τώρα να σε δω...

 
Giannis
26 Νοε 2018 23:26

Τι θα κάνουν αυτοί που μας κυβερνούν; Θα το πιουν κ αυτό το ποτήρι: θα υποχρεωθούν να ακολουθήσουν τον ευρωπαϊκό δρόμο κ θα αναγνωρίζουν εντός 4μήνου τα πτυχία των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων μέσω των κολλεγίων! Ευρώπη σε ευχαριστούμε!

 
Sakis
27 Νοε 2018 02:40

Κύριε Υπουργέ σοβαρευτείτε. Σας έχουν καταλάβει πλέον όλοι ότι λέτε ψέμματα!!! Το ΣΑΕΠ κανονικότητα πρέπει να αναγνωρίζει τους τίτλους σπουδών της αλλοδαπής (ανεξαρτήτως αν οι σπουδές έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) από την στιγμή που το πτυχίο είναι ολοκληρωμένο και ο/η απόφοιτος μπορεί να εγγραφεί σε επαγγελματικό σωματείο του Εξωτερικού εντός προθεσμίας 40 ημερών και όχι μέσα σε 5 χρόνια (όπως με ενημερώσαν σήμερα υπεύθηνοι δικηγόρου σχετικώς με το θέμα). Άσε τις ψευτιές και προχώρα προκειμένου να μπορέσουν οι νέοι να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά!!! Την αλήθεια πλέον την ξέρουν όλοι!!!

 
Πέτρος
27 Νοε 2018 09:50

Άλλο ένα τρικ του Υπουργού. Αντί να τρέξει επιτέλους τις διαδικασίες θα κάνει ξανά επιτροπή για να υποβάλει ξανά σχέδιο για 'εξπρές' διαδικασίες. Αποτέλεσμα να κολλήσει και άλλο πάλι αυτή η άρρωστη διαδικασία του ΣΑΕΠ για άγνωστο χρονικό διάστημα. Δεν τελειώνει το μαρτύριο μας τελικά με τίποτα.

 
ταλαίπωρος
27 Νοε 2018 17:45

Ηρθε η προειδοποιητικη επιστολη της ΕΕ σχετικα με το ΣΑΕΠ στο Υπουργειο και ο κ.Γαβρογλου κανει κινησεις παλι αποπροσανατολισμου με επιτροπες και σχεδια για αλλη μια φορα για εξπρες αναγνωρισεις ενω εχει αφησει στο ελεος του θεου την υπηρεσια με αναμονη 6000 αιτησεων, δυο τρεις υπαλληλους και ενα συμβουλιο που οποιος θελει παει και οποιος θελει οχι.
Συνεχιστε τις πιεσεις για το δικιο μας. Ουτε ρουσφετια ζηταμε, ουτε παρανομα πραγματα. Τις σπουδες μας να αναγνωρισει νομιμα ωστε να εργαστουμε στη χωρα μας. Μην του επιτρεψουμε να διωξει και αλλους νεους απο την Ελλαδα.

 
Ευγενία
27 Νοε 2018 19:30

Προεκλογικές υποσχέσεις
Χορτάσαμε από τις εξαγγελίες

 
Σάκης
28 Νοε 2018 09:18

Παιδιά δεν θα γίνει τίποτα με το ΣΑΕΠ και δεν πρόκειται να αναγνωρίσει πέρα από ελάχιστα πτυχία που και που. Για να καταλάβετε διαβάστε στο άρθρο του ESOS ( https://www.esos.gr/arthra/60130/epifylaxeis-tis-ellados-gia-tin-aytomat... ) ότι η Ελλάδα μόνη της πλέον εναντίον των 27 αντιτίθεται στην αυτόματη αναγνώριση των πτυχίων των πανεπιστημίων της ΕΕ. Σε πέντε χρόνια μην ξαφνιαστείτε που θα είμαστε τελευταίοι σε όλους μα όλους τους δείκτες.

 
Christos
28 Νοε 2018 12:24

Καλησπέρα σας παιδιά, προς ενημέρωσή σας, μετά από επικοινωνία που είχα σήμερα με το ΣΑΕΠ, το συμβούλιο συνεδρίασε και κάλυψε τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο του 16.

 
ταλαίπωρος
28 Νοε 2018 16:37

Ευχαριστούμε πολύ Χρήστο για τα καλά νέα. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον ξεκίνησε με ταχείς ρυθμούς τη λειτουργία το ΣΑΕΠ μετά απο μια μακριά περίοδο στασιμότητας. Μακάρι να τελειώσει το 2016 ( για να μην ξεχνιόμαστε, έρχεται το 2019 και ακόμα ούτε στα μισά του 2016 δεν είναι) και να πιάσουν τα 2017 και 18 σύντομα.

 
jim
29 Νοε 2018 22:23

Ξέρουμε αν θα εξετάσουν μέσα στο Δεκέμβρη το Μάιο - Ιούνιο του 16 ή από το νέο έτος ξανά;

 
Σάκης
30 Νοε 2018 09:50

Παιδιά καλέστε στο Υπουργείο Παιδείας για ερωτήσεις σχετικά με το ρυθμό εξέτασης των αιτήσεων του ΣΑΕΠ. Τηλεφωνικό κέντρο υπουργείου 210 344 2000 και ζητήστε να σας συνδέσουν με το ΣΑΕΠ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ.

 
Πέτρος
30 Νοε 2018 19:00

Jim μίλησα και είπαν ότι βέβαια και θα συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό.
Τώρα και μετά την ερώτηση των 61 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ τρέχει το ΣΑΕΠ τις διαδικασίες .

 
Πέτρος
02 Δεκ 2018 11:46

Μακάρι ο κύριος Υπουργός να προχωρήσει άμεσα την υπόθεση του ΣΑΕΠ, να αφήσει τους υπαλλήλους να εργαστούν όπως πραγματικά θέλουν, και να τελειώσει γρήγορα τα έτη 2016 και 17 και να αρχισει το 2018. Μπαίνει το 2019 και όπως φαίνεται θα είναι δύσκολο, πρέπει να μπουν και νέοι άνθρωποι στο στίβο της εργασίας να παλέψουν. Οι συνάδελφοι του βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ του έστειλαν το μήνυμα του τι θέλει η κοινωνία, ας το λάβει και ας πράξει τα δέοντα και εκείνος.

 
siga ta agba
05 Δεκ 2018 11:11

Εντός Δεκεμβρίου προγραμματίζεται η εξέταση αιτήσεων αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας που υποβλήθηκαν τον Μάιο και Ιούνιο 2016. Αυτή την ενημέρωση μου έδωσαν χθες.

 
Apostolos
05 Δεκ 2018 20:38

Δεν μπορώ να καταλάβω την καθυστέρηση. Γιατί δεν φτιάχνουν μια βάση δεδομένων όπου θα καταγράφονται τα πτυχία που αναγνωρίζονται (Πανεπιστήμιο, αντικείμενο, επίπεδο) και μελλοντικά όσα αναφέρονται στα ίδια χαρακτηριστικά να αναγνωρίζονται αυτόματα εντός ολίγων ημερών.
Μπορούν να έχουν επίσης επίσημες λίστες πανεπιστημίων από τα κράτη της ΕΕ ώστε να γνωρίζουν άμεσα ποια πανεπιστήμια είναι αναγνωρισμένα και έγκυρα.

 
Φίλε Αποστόλη
06 Δεκ 2018 13:26

Αυτό θα το έκαναν ΑΝ ήθελαν να τρέξουν τη διαδικασία του ΣΑΕΠ όπως και πολλά άλλα, όχι μόνο η παρούσα κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες για να είμαστε δίκαιοι. Δέκα χρόνια σέρνεται το θέμα των αναγνωρίσεων πτυχίων πανεπιστημίων της ΕΕ και των ΗΠΑ.

 
Σακης
10 Δεκ 2018 11:19

Μακάρι να αφήσει τους ανθρώπους του ΣΑΕΠ να τρέξουν τα πράγματα όπως πρέπει, τρία χρόνια αναμονή, σχεδόν όσο κάναμε να πάρουμε το πτυχίο θέλει η αναγνώριση του από το ΣΑΕΠ!

 
Christos
14 Δεκ 2018 13:02

Καλησπέρα σας παιδιά, προς ενημέρωσή σας ύστερα από επικοινωνία που είχα σήμερα με το ΣΑΕΠ, το συμβούλιο συνεδρίασε και κάλυψε τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο του 2016.

 
jim
15 Δεκ 2018 22:32

Σ'ευχαριστουμε Χρήστο. Καλές γιορτές σε όλους.

 
Πέτρος
16 Δεκ 2018 19:27

Καλησπέρα ,

Γνωρίζει κανείς , πόσο καιρό κάνει να έρθει η αναγνώριση στα χέρια μας μετά το συμβούλιο . Ο δικός μου φάκελος πέρασε από συμβούλιο στις 28/11. Πότε να περιμένω το χαρτί στο περίπου ?

 
Christos
17 Δεκ 2018 22:26

Καλησπέρα Πέτρο ο φάκελος μου πέρασε απο το ΣΑΕΠ στις 14/12. Στην γραμματεία με ενημέρωσαν πως κάνει περίπου ένα μήνα μέχρι να σου αποσταλει με συστημένο αλλά ότι λόγω γιορτών θα κανει λίγο περισσοτερο.

 
ταλαίπωρος
07 Ιαν 2019 12:54

Προς Πέτρο, Καλησπέρα μπορείς να γράψεις πότε είχες κάνει την αίτηση ώστε να δούμε πόσο χρόνο απαιτεί αυτή η διαδικασία που μας έχει φέρει σε απόγνωση; Ευχαριστώ πολύ και συγχαρητήρια.

 
Anna
07 Ιαν 2019 20:43

Ξερουμε αν εχουν ξεκινησει τις αναγνωρισεις μετα τις γιορτες ξαι που βρισκονται?

 
Πέτρος
09 Ιαν 2019 00:47

@ταλαίπωρος

αρχές απριλίου του 2016 η αίτηση μου .

 
ταλαίπωρος
10 Ιαν 2019 10:03

Ευχαριστώ πολύ Πέτρο, δηλαδή πάνω κάτω σχεδόν τρία χρόνια. Με τόσες πιέσεις και δημοσιότητα ο χρόνος παραμένει ο ίδιος: τρία χρόνια. Θλίψη μόνο!

 
Petros
10 Ιαν 2019 11:41

@ταλαίπωρος

Ελπίζω να επιταχυνθούν οι διαδικασίες . Κάποια στιγμή θα γίνει και αυτό. Είναι λυπηρό να είμαστε εγκλωβισμένοι τόσα χρόνια. Είμαστε παντού αναγνωρισμένοι αλλά για την Ελλάδα είμαστε απόφοιτοι λυκείου. Άνθρωποι που έχουν διδακτορικά στο εξωτερικό κλπ.

Δεχόμαστε πόλεμο από παντού. Γιατί να αναγνωριστεί το τριετές πτυχίο ως ισάξιο ΑΕΙ σου λέει ο άλλος κλπ κλπ. Δεν τον έχουν ενημερώσει ότι και στην Οξφόρδη να πας το πρώτο πτυχίο είναι τριετές. Τέλος πάντων. Καλή υπομονή σε όλους.

 
ταλαιπωρος
13 Ιαν 2019 12:49

Αυτό Πέτρο θα γίνει όταν ξυπνήσουν και οι χώρες της ΕΕ και φέρονται έτσι και στους πτυχιούχους ελληνικών ΑΕΙ. Αν κάνει να αναγνωριστεί το πτυχίο σου στη Γαλλία 4 χρόνια όπως εδώ και όχι 47 ημέρες όπως χρειάστηκε το δικό μου, εκ των οποίων οι 31 ημέρες ήταν αναμονή απάντησης από το ελληνικό ΑΕΙ θα λέγαμε άλλα.

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.