Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

H πρόσφατη Υ. Α. προλαμβάνει την ακύρωση του νόμου «Γαβρόγλου» από το ΣτΕ;

Το ενδιαφέρον είναι ότι ενάμιση μήνα πριν τη συζήτηση στο ΣτΕ και συγκεκριμένα στις 5 Οκτώβρη 2018 εκδίδεται από τον Υπουργό κ. Γαβρόγλου απόφαση που δεν συμπεριλαμβάνει πλέον καμία μορφή ψηφοφορίας των εκπαιδευτικών για την επιλογή του διευθυντή τους !
Δημοσίευση: 26/11/2018

Πολύδωρος Σταυρόπουλος                                                  
Μηχανολόγος Εκπαιδευτικός
Msc STEM στην εκπαίδευση (Παιδαγωγικό τμήμα ΑΣΠΑΙΤΕ)
Επιθεωρητής Ασφάλειας, Υγείας και Ποιοτικού Ελέγχου
Μέλος ΔΣ της E3STEM

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) μετά από αίτηση ακύρωσης, (50 και πλέον εκπαιδευτικών), του νόμου «Μπαλτά» (Ν.4327/2015) εξέδωσε το 2017, την απόφαση 711 με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η διαδικασία των κρίσεων διευθυντών σχολείων του 2015 αφού όριζε ότι με τη ψηφοφορία του συλλόγου διδασκόντων επιλέγεται και τοποθετείται ο διευθυντής της σχολικής μονάδας.

Πουθενά σε κανένα φορέα του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα δεν υπάρχει επιλογή διευθυντών με ψηφοφορία υφισταμένων!

Ίσως ήταν παγκόσμια πρωτοτυπία. Αρκετοί υποψήφιοι που δεν τοποθετήθηκαν διευθυντές λόγω της ψηφοφορίας των καθηγητών των σχολείων τους εστράφησαν με αγωγές κατά του Υπουργείου για αποζημιώσεις.

Έχοντας  τα προσόντα δεν έγιναν διευθυντές γιατί ο σύλλογος διδασκόντων είχε άλλη άποψη. Η ζημιά που θα προκληθεί για το δημόσιο το επόμενο διάστημα, αν δικαιωθούν, θα είναι σημαντική.

Το ερώτημα που γεννάται είναι ποιος την πληρώνει.

Αυτός ίσως ήταν ο πρώτος νόμος κρίσεων διευθυντών σχολείων που ακυρώθηκε ως αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο Επικρατείας.

Λόγω εμμονής του Υπουργείου, μετά την ακύρωση του νόμου «Μπαλτά», επαναλήφθηκε το ίδιο σενάριο τον Ιούνιο του 2017 με το νόμο «Γαβρόγλου» έχοντας μία μικρή διαφοροποίηση.

Οι μόνιμοι καθηγητές ανώνυμα έπρεπε να απαντήσουν με ένα «φύλλο αποτίμησης» για τους υποψηφίους διευθυντές, το οποίο έριχναν σε κάλπη για να μετρηθεί συγκεντρωτικά η γνώμη του συλλόγου διδασκόντων!

Τη γνώμη των καθηγητών του σχολείου όφειλε να λάβει υπόψη του το κατά πλειοψηφία διορισμένο, από το Υπουργείο, συμβούλιο επιλογής διευθυντών!

Έπρεπε εκτός από τη γνώμη των εκπαιδευτικών να ληφθούν υπόψη ο υπηρεσιακός φάκελος και τα μη μοριοδοτούμενα στοιχεία των υποψηφίων σύμφωνα με την Υ.Α. Φ.361.22/21/90780/Ε3/31-5-2017.

Στη φάση αυτή έγιναν συγκεκριμένες ενέργειες αφού υπήρξαν σβησίματα και διορθώσεις βαθμών πάνω στα φύλλα αξιολόγησης υποψηφίων από μέλη συμβουλίων επιλογής.

Η θετική γνώμη του συλλόγου μετατράπηκε σε αρνητική, έγιναν προσθήκες μετά το κλείσιμο των φύλλων αξιολόγησης.

Όλα αυτά διερευνώνται από τη δικαιοσύνη μετά από μηνυτήριες αναφορές υποψηφίων. Τα δημοσιεύματα και οι ερωτήσεις βουλευτών στη βουλή γνωστοποίησαν τα εν λόγω θέματα.

Τον Οκτώβριο του 2017, μετά τις κρίσεις διευθυντών σχολείων, κατατέθηκε με πληρεξούσιο δικηγόρο τον κ. Ξηρό Αθανάσιο στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης (2716/16-10-2017) του νόμου «Γαβρόγλου» (Ν. 4473/2017) και συγκεκριμένα λόγω της προβλεπόμενης διαδικασίας της «ψηφοφορίας» των εκπαιδευτικών με τα φύλλα αποτίμησης.  

Η συζήτηση αναβλήθηκε δύο φορές. Όμως την Πέμπτη 29/11/2018 ορίσθηκε τελικά να συζητηθεί στο Γ΄ Πενταμελές τμήμα του ΣτΕ, ένα χρόνο περίπου μετά από την κατάθεση της αίτησης ακύρωσης από τους 41 εκπαιδευτικούς.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ενάμιση μήνα πριν τη συζήτηση στο ΣτΕ και συγκεκριμένα στις 5 Οκτώβρη 2018 εκδίδεται από τον Υπουργό κ. Γαβρόγλου η απόφαση Φ.361.22/41/159789/Ε3 ΦΕΚ 4424/5/10/2018 που δεν συμπεριλαμβάνει πλέον καμία μορφή ψηφοφορίας των εκπαιδευτικών για την επιλογή του διευθυντή τους !

Θα λέγαμε ότι δεν φαίνεται τυχαίο το γεγονός να εκδοθεί η απόφαση αυτή λίγο πριν τη συνεδρίαση του ΣτΕ.

Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι γιατί δεν έγινε η έκδοση αυτής της απόφασης τον Μάιο του 2017 πριν τις τελευταίες κρίσεις διευθυντών αφού υπήρχε το προηγούμενο της ακύρωσης του νόμου «Μπαλτά»;

Εστάλη από το Υπουργείο απ’ευθείας στο ΣτΕ η απόφαση αυτή;

Πολλοί σκεπτόμενα κακοπροαίρετα θα θεωρήσουν ότι είναι ένα κρυφτούλι με τη Θέμιδα…

Μετά από αυτήν τη νέα υπουργική απόφαση, το ΣτΕ τι θα αποφασίσει αφού το ίδιο το Υπουργείο από μόνο του ακύρωσε την υπουργική απόφαση της ψηφοφορίας; Καθυστερημένα μεν αλλά έγκαιρα δε, λόγω ΣτΕ ;

Ας περιμένουμε όμως, μήπως στο διάστημα μέχρι τις επόμενες κρίσεις διευθυντών σχολείων υπάρξει άλλη  υπουργική απόφαση που επαναφέρει τη ψηφοφορία, αφού μάλιστα θα έχει περάσει ο κίνδυνος του ΣτΕ.

Το φύλλο αποτίμησης με το οποίο οι εκπαιδευτικοί αποτύπωναν τη γνώμη τους με το νόμο «Γαβρόγλου» το 2017 για τους υποψηφίους διευθυντές των σχολείων τους είναι :

Σχόλια (11)

 
@Αποδυτηριάκιας 2
28 Νοε 2018 00:17

Μη βάζεις στοίχημα ότι η ΝΔ θα βγει πανηγυρικά και θα αποκαταστήσει τους πάντες.Βασικά μην τους πιστεύεις.Όταν βγουν θα σε ξεχάσουν και θα σε θυμηθούν στις επόμενες εκλογές.Ο Τσίπρας θα δώσει πακτωλό χρημάτων ως τον Φεβρουάριο.Οι ένστολοι,δικαστές,γιατροί κλπ θα πάρουν αναδρομικά χιλιάδες ευρώ.Θα πέσει χρήμα στην αγορά και ο λαός επειδή εύκολα ξεχνάει θα τον ξαναψηφίσει.Η διαφορά θα είναι μικρή και η ΝΔ δεν θα κάνει τίποτε.Μην εκτίθεται και μην ενθουσιάζεται.Δεν τους ξέρεις καλά και όταν το διαπιστώσεις θα πάθεις ψυχικό λουμπάγκο και ψυχολογικό τραμπάκουλο.Ηρέμησε.Είσαι και σε κρίσιμη ηλικία .Και να θυμάσαι πάντα:Όποιος και να βγει πάλι το ...ΠΑΣΟΚ θα κυβερνάει.Όπως επί Βαγγέλη Σαμαρά.

 
Αποδυτηριάκιας
27 Νοε 2018 23:13

Επαναλαμβάνω η ΝΔ εκφράστηκε ξεκάθαρα παρουσία του προέδρου της το Σάββατο, ήτοι:

1.Επαναφορά του θεσμού (προφανώς όχι το 2021 μιλάμε άμεσα μετά τις εκλογές του 2019)

2. Αξιοκρατικό σύστημα επιλογής ΑΣΕΠ

3.Νέο αναβαθμισμένο καθηκοντολόγιο

4. Με αποκεντρωμένο ρόλο εν αντιθέσει με το ΠΕΚΕΣ

5. Αποκατάσταση των "προσώπων" που "χτυπήθηκαν όσο κανένας άλλος" (Κεραμέως)

Το μόνο που προσθέτω είναι ότι τα νομοσχέδια είναι έτοιμα με εντολή άνωθεν.
Χωρίς διάθεση εκδικητικότητας, παρά μόνο με διάθεση απόδοσης δικαιοσύνης, ανάδειξης της επιστημοσύνης και των αρίστων όχι των αρεστών. Διαλέγετε και παίρνετε: Εκσυγχρονισμός με αξιοκρατία ή οπισθοδρόμηση με αντισυνταγματικους νόμους και κρυφτούλι με το ΣΤΕ.

 
@ αποδυτηριάκιας
27 Νοε 2018 19:03

Μην περιμένεις από τη ΝΔ τίποτε το σοβαρό.Διαχρονικά διακατέχονται από το φοβικό σύνδρομο της Αριστεράς.Δεν είναι ΠΑΣΟΚ , ούτε και η συνέχεια του ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν καταλαβαίνουν τίποτε.Επιπλέον κυριαρχεί και η λογική της σίγουρος ψήφου.Εσύ και ο κάθε Νεοδημοκράτης είστε οι σίγουροι ψήφοι για να μην χρησιμοποιήσω μια άλλη λέξη βαρύτατη, ενώ οι άλλοι είναι οι πιθανοί ψήφοι.Επομένως έχουν την καβάντζα των σίγουρων ψήφων και αλιεύουν τους πιθανούς.Και πιθανοί ψήφοι είναι οι ΣΕΕ.Επομένως γιατί να τους κακοκαρδίσει ενώ μπορεί να επωφεληθεί σε ψήφους;Δεν θα γίνει λοιπόν τίποτε.Άντε να βγει νέος νόμος το 2021 και θα δούμε ,αν δεν έχουμε νέες εκλογές.Στα γράφει ένας συνάδελφος που είναι στη ΝΔ από τον Σεπτέμβριο του 1974 και τα ξέρει βαθύτερα.Το μόνο που ενδιαφέρει είναι η διαιώνιση της κληρονομικής τους θέσης.Στη Βουλή έχει δύο Καραμανλήδες,δύο Μητσοτάκηδες και τον ανιψιό για Δήμαρχο Αθήνας,τρείς Κεφαλογιάννηδες,έναν Βαρβιτσιώτη κληρονομικώ τω δικαίω από τις αρχές του 19ου αιώνα,τον Τζιτζικώστα τον Γ' και δεκάδες άλλους.Για σένα θα νοιαστούν ή για το πως θα ξαναεκλεγούν;Για αυτό μην κάνεις όνειρα.Εξ άλλου ξέρεις ότι το περισσότερο επικοινωνιακό επιτελείο του Μητσοτάκη προέρχεται από την ΚΝΕ ή το ΠΑΣΟΚ.Σιγά που θα ασχοληθούν με τους δεξιούς.Για αυτό ηρέμησε λίγο γιατί θα προσγειωθείς απότομα.Για να προφυλάξεις και την υγεία σου δηλαδή.

 
@PETRAN
27 Νοε 2018 16:41

Με την αίτηση ακύρωσης που κατατέθηκε ζητάμε την ακύρωση της Φ 361.22/21/90780/Ε3/31.05.2017 και όχι την ακύρωση του ν. 4473/2017. Αυτή ρυθμίζει τη διαδικασία "ψηφοφορίας" ο συγκεκριμένος νόμος παραπέμπει στην υπουργική απόφαση που θα έβγαινε. Έτσι στραφήκαμε κατά τις απόφασης και όχι του νόμου. Η ρυθμιστικές αποφάσεις είναι αυτές που είναι ευάλωτες για ακύρωση... επομένως δεν έχει καμία σχέση ο 4547 του 2018. Πρέπει να μελετήσεις την αίτηση ακύρωσης για να γίνει κατανοητό πως γίνεται η διαδικασία ακύρωσης...

 
ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ
27 Νοε 2018 08:13

Το υπουργείο ακυρώθηκε από μόνο του. Ήταν αναμενόμενο θα μου πείτε δεν θα άντεχε δεύτερη ΉΤΤΑ μέσα σε ένα χρόνο για τον ίδιο λόγο. Το πολιτικό κόστος θα ήταν μεγάλο λόγω της εμμονής με τις ψηφοφορίες. Γιατί δεν αφαιρούσε τη ψηφοφορία από την απόφαση με την οποία έγιναν οι κρίσεις του 2017 ; Είδαμε στους τελικούς πίνακες να γίνονται διευθυντές με εξαιρετικά χαμηλά μόρια στα αντικειμενικά κριτήρια. Είναι πλέον κοινό μυστικό ... το είδαμε ... το διαβάσαμε... ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ.

 
Αποδυτηριάκιας
27 Νοε 2018 07:54

Την απόφαση του Διοικητικού εφετείου και του ΣτΕ για τους Συμβούλους δεν μπορεί να την τριπλάρει έτσι. Πρέπει να αλλάξει τον 4547 άρδην, γιατί τρέχουν νομικές συνέπειες από τους ήδη ζημιωμένους Σχολικούς Συμβούλους, στους οποίους στερήθηκε το συνταγματικό δικαίωμα να είναι υποψήφιοι επί ίσοις όροις στις πρόσφατες επιλογές.
Η ΝΔ παρακολουθεί στενά την υπόθεση
και ετοιμάζεται για την αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος των Σχολικών Συμβούλων, τόσο στο επίπεδο θεσμού όσο και των προσώπων.

 
@στρατος
27 Νοε 2018 00:54

Μα αυτή είναι η δημοκρατία και το ΘΑΡΡΟΣ του κ. Υπουργού !!!!!

 
petran
26 Νοε 2018 23:23

Η πρόσφατη Υ.Α. στην οποία αναφέρεστε, αποτελεί ερμηνευτική συνέχεια του Ν. 4547 ( ΦΕΚ 102/τ.Α΄/12-6-2018). Ο Νόμος του Ιουνίου 2018 στο άρθρο 23 ορίζει τα κριτήρια επιλογής των Δευθυντών Σχολικών μονάδων όπου έχει καταργηθεί ήδη η ψηφοφορία οποιασδήποτε μορφής του Συλλόγου διδασκόντων. Οπότε η Υ.Α. δεν σχετίζεται με τη συζήτηση στο ΣΤΕ (5 Οκτωβρίου) και δεν εκδόθηκε για να προλάβει αυτή τη συζήτηση

 
Στράτος
26 Νοε 2018 23:02

Η ψηφοφορία από το Σύλλογο έχει κριθεί λοιπόν αντισυνταγματική ήδη από τον νόμο Μπαλτά - Κουράκη, πιθανόν το ίδιο θα συμβεί και για την μικρότερης βαρύτητας ψηφοφορία του νόμου Γαβρόγλου.

Ο ισχύων τώρα νόμος επιλογής στελεχών δεν έχει καμία ψηφοφορία. Μόνο που ο νόμος αυτός, όσον αφορά τους Διευθυντές σχολείων, όπως όλα δείχνουν, δεν θα εφαρμοστεί ούτε μία φορά! Και τούτο γιατί η θητεία των υπηρετούντων τώρα Διευθυντών σχολείων θα λήξει πιθανότατα όταν η επόμενη κυβέρνηση με έναν νέο νόμο επιλογής στελεχών θα δρομολογήσει τις αλλαγές Διευθυντών σχολείων.

Επομένως, για τους Διευθυντές σχολείων και τον τρόπο επιλογής τους, αυτό που ενδιαφέρει είναι ο νόμος που θα ψηφίσει η επόμενη κυβέρνηση, πιθανόν της Ν.Δ. Αυτός ο νόμος προφανώς δεν θα έχει ψηφοφορία Συλλόγου αλλά Συμβούλιο επιλογής. Όπως όμως όλα τα Συμβούλια επιλογής και αυτό θα έχει πιθανότατα όλα τα μειονεκτήματα που διαχρονικά έχουν αυτά τα Συμβούλια. Πως το γράφει ο αρθρογράφος με έντονα μάλιστα γράμματα; Συμβούλιο "κατά πλειοψηφία διορισμένο, από το Υπουργείο"! Αυτό είναι το κεντρικό πρόβλημα των Συμβουλίων επιλογής. Μήπως θα έχουμε στο μέλλον δικαστικές προσφυγές και αποφάσεις του ΣτΕ για τον τρόπο συγκρότησης των Συμβουλίων επιλογής που γίνεται με τρόπο που δεν διασφαλίζει τις αρχές της αξιοκρατίας, της ίσης μεταχείρισης κλπ; Θα δούμε...

 
John T
26 Νοε 2018 22:15

Οι καθηγητές πανεπιστημίου πάντως εκλέγουν τον πρύτανη νομίζω.

 
Πλατάρος Γιάννης
26 Νοε 2018 22:11

Καταργώ τον νόμο πρώτος πριν μου τον καταργήσει το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο!
Τι σημαίνει αυτό;
Γιατί δεν αφήνει το Υπουργείο να ακυρώσει το Σ.τ.Ε τον αντισυνταγματικό νόμο;
Γιατί έσπευσε να αλλάξει τις επιλογές Διευθυντών με νέα ΥΑ ενώ τις νέες επιλογές θα τις κάνει η ΝΔ;
Κατάλαβε το Υπουργείο την αντιδημοκρατική διάσταση της μυστικής και αναιτιολόγητης ψηφοφορίας και έσπευσε να διορθώσει μετά από τις δύο τέτοιες θεσμοθετήσεις;
Θέλει να αδειάσει τους προσφυγόντες και να πει σαν τα παιδάκια του Δημοτικού «Σας την έκανα δεν μπορείτε να καταργήσετε τον καταργημένο νόμο;»
Θέλει να βγάλει το Σ.τ.Ε. μη καταδίκη κόλαφο για το Υπουργείο στο παρά πέντε;
Θέλει να αφαιρέσει το δικαίωμα αποζημίωσης από τους θιγόμενους αφού η Διοίκηση διόρθωσε τα ημαρτημένα οίκοθεν;
Θέλει να κάνει κλεφτοπόλεμο στην δικαστική εξουσία για να μην βγάλει καθόλου απόφαση ως μη έχουσα -πλέον- νόημα;
Θέλει να ντριμπλάρει Μαραντώνια και τους 41 προσφεύγοντες και να απορριφθεί η προσφυγή τους ;
Επιφυλασσόμενη- η Κυνέρνηση- ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να επαναθεσμοθετήσει την ψηφοφορία!
Οι θεσμοί πάντως στην Ελλάδα φαίνεται αντέχουν την όποια γελοιοποίηση, στο διηνεκές.
Γελάνε όλοι με την Μπανανία...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ