Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Το 13.9% των σχολείων τελούν υπό κατάληψη για το Μακεδονικό

Τι ισχύει για την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών - Καταργήθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
Δημοσίευση: 29/11/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας, το ποσοστό των καταλήψεων στα Γυμνάσια και στα Λύκεια  για το Μακεδονικό, ανήλθε σε 13,9%, ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Παιδείας.

Ο μεγαλύτερος όγκος των σχολείων που τελούν υπό κατάληψη  βρίσκονται στην Μακεδονία.

Τι ισχύει για την αναπλήρωση για την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών

Α. Σε περίπτωση απώλειας διδακτικών ωρών, η αναπλήρωση τους εξασφαλίζεται με τους ακόλουθους τρόπους:

α) αξιοποίηση των σχολικών εορτών με την παράλληλη πραγματοποίηση των εορτών και των μαθημάτων,

β) περιορισμός των εργάσιμων ημερών των πολυήμερων εκδρομών και

γ) περικοπή περιπάτων και εκδρομών. Με την παύση της λειτουργίας του σχολείου και μέχρι να εξομαλυνθεί η λειτουργία του, ο/η Διευθυντής/ντρια συγκαλεί ανά εβδομάδα, τουλάχιστον, το Σχολικό Συμβούλιο, με σκοπό την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Β. Μόλις εξομαλυνθεί η λειτουργία του σχολείου, ο/η Διευθυντής/ ντρια συγκαλεί αμέσως το Σχολικό Συμβούλιο, το οποίο εισηγείται στον Σύλλογο Διδασκόντων/ουσών τον τρόπο αναπλήρωσης των απωλεσθέντων ωρών και ολοκλήρωσης της διδακτέας ύλης, και ο Σύλλογος αποφασίζει σχετικά. Η απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών υποβάλλεται στον/στη Διευθυντή/ντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για ενημέρωση.

Γ. Αν τα σχολεία δεν λειτουργήσουν για διάστημα μεγαλύτερο των δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών, το διδακτικό έτος μπορεί να παραταθεί για αντίστοιχο ή μικρότερο χρονικό διάστημα με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων μετά από εισήγηση του/της Περιφερειακού/ής Διευθυντή/ντριας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Καταργήθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 

Καταργήθηκε από τον πρώην υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη   με το νόμο 4386/16 που ψηφίστηκε από τη Βουλή , η Πράξη  Νομοθετικού Περιεχομένου , ο νόμος 2811/2000  που  προέβλεπε:

Αρθρο πρώτο

Κυρώνεται και έχει ισχύ νόμου από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η από 4 Δεκεμβρίου 1999 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τον τίτλο «Ομαλή λειτουργία δημοσίων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την 4η Δεκεμβρίου 1999, Τεύχος 272 Α', της οποίας το κείμενο έχει ως εξής:

«ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

"Ομαλή λειτουργία δημοσίων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης"

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Έχοντας υπόψη:
1.Τη διάταξη του άρθρου 44 παρ. 1 του Συντάγματος.
2.Την εξαιρετικώς επείγουσα ανάγκη να λειτουργήσουν κανονικά τα δημόσια σχολεία, των οποίων η λειτουργία παρεμποδίζεται παράνομα λάγω απρόβλεπτων καταλήψεων σχολικών κτιρίων.
Με πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου Αποφασίζουμε

Αρθρο μόνο

Όποιος καθ’ οιονδήποτε τρόπο παρεμποδίζει, διαταράσσει ή διακόπτει την ομαλή λειτουργία των δημόσιων σχολείων πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή παρανόμως παραμένει στους χώρους λειτουργίας αυτών, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. Η ποινική δίωξη των υπαιτίων ασκείται αυτεπαγγέλτως.

Η παρούσα πράξη να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 1999
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΗΜΙΤΗΣ
ΤΑ ΜΕΛΗ
ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ, ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΙΏΑΝΝΟΥ, ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΠΑΠΑΖΩΗ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΟΥΜΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟίΔΗΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΑΝΤΕΛΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ»

 

Σχόλια (7)

 
ΗΡΑ*
01 Δεκ 2018 22:25

Πλατάρος Γιάννης έγραψε ( 30 Νοε 2018 12:50 ) : " @ Επανασχολιασμός σχολίου " (τίτλος). Διαβάστε, παρακαλώ, και το περιεχόμενο και αντιστοιχίστε τίτλο και "επανασχολιασμό", δηλαδή αυτοδιάψευση! Άπαιχτος ο απίθανος και πολυπράγμων κ. Πλατάρος !

 
Κωνσταντίνος
01 Δεκ 2018 21:03

Ο διχασμός που ταλαιπωρεί τους ενήλικους από το 1915 και μεταφέρθηκε με τρόπο παράξενο,αλλά ομοιόμορφο στις επόμενες γενιές(Βενιζελικοί-αντιβενιζελικοί,φιλελεύθεροι ή κεντρώοι-λαϊκοί,δεξιοί-κομμουνιστές, κεντροαριστεροί-νεοδημοκράτες και σήμερα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ-ΝΔ και ΚΙΝΑΛ)τώρα περνάει στους έφηβους.Έχει ευθύνες και το ΠΑΣΟΚ με τους άφρονες νόμους γιά τα δεκαπενταμελή μέσα στα οποία ανδρώθηκε η σημερινή γενιά πολιτικών απ'την οποία βγήκε και ο πρωθυπουργός,αλλά τώρα επικρατεί η πλήρης αφασία με την πλήρη εκμετάλλευση των παιδιών στα 15,16,17 και 18 από τους παράφρονες κυβερνώντες.
Κύριο όπλο ξεσηκωμού κι αφύπνισης των μαζών στις γενιές που προαναφέρθηκαν,ήταν η εκμετάλλευση του συναισθήματος κι ο ενθουσιασμός από διάφορα γεγονότα της επικαιρότητας.Το ίδιο γίνεται και τώρα.Όμως δεν αντιδρά η κυβέρνηση με τον ίδιο τρόπο όταν καίγεται η Αθήνα από τις πορείες γιά το Γρηγορόπουλο ή το Ζακ ή όταν καταλαμβάνεται με τον πιό άθλιο τρόπο το Υπουργείο Παιδείας από προκλητικούς έφηβους που βρίζουν κι ωρύονται εναντίον του κυρίου υπουργού κι όταν γίνονται πορείες και δυστυχώς καταλήψεις γιά τη Μακεδονία και τη Βόρεια Ήπειρο.Υποτίθεται ότι είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων κι αυτό όταν αφορά τους ανήλικους είναι κάτι παραπάνω από επιτακτικό γιατί η ψυχή τους ακόμα διαπλάθεται και δεν πρέπει να τους διαχωρίζει.Κάνει κακό ακόμα και σε κείνους τους ανήλικους που υποτίθεται ότι εμφορούνται από προοδευτικές κι αντιφασιστικές ιδέες.Αλλιώς διαπράττει έγκλημα καθώς επεκτείνει το διχασμό ακόμα και στα μικρά παιδιά και εμείς οι πολίτες πρέπει να τη σταματήσουμε με βάση το άρθρο 120 του συντάγματος.

 
@ Πλατάρος-συλλήψεις μαθητών και γονέων
01 Δεκ 2018 13:24

Κε Πλατάρο.Επαληθευθήκατε.Βάσει του σχολίου σας συνελήφθησαν χθές στο 2ο Γυμνάσιο Αγρινίου μαθητές 14-16 χρονών και γονείς για την κατάληψη για την Μακεδονία.Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και επί Υπουργείας Γαβρόγλου φυσικά για να υποτάξουν το φρόνημα που δεν θα υποταχτεί.Για την εισβολή στο γραφείο του Υπουργού και την βίαιη απώθηση και πέταγμα του αξιωματικού της αστυνομίας δεν έγινε καμιά σύλληψη.Προφανώς τα δικά τους παιδιά έχουν το άσυλο.Και όταν φτάσει για υπογραφή η συμφωνία στη Βουλή να δούμε αν μπορούν να σταματήσουν τον κόσμο.

 
Πλατάρος Γιάννης
30 Νοε 2018 12:50

@ επανασχολιασμός σχολίου.
Όπως μου υπέδειξε καλός συνάδελφος και φίλος η ως άνω ερμηνεία που έδωσα δεν στέκει και η ορθή είναι ότι οι παράγραφοι 1 και 2 αφορούν φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, ενώ η 3 αφορά τις Υπηρεσίες και άρα και τα Σχολεία. Μα μπέρδεψαν οι πλειστηριασμοί, που είναι μια εξτρά χρήση των Δημοσίων Υπηρεσιών, η εξτρά προσθήκη στην παράγραφο 3 , που την παρανοήσαμε.
Και η ποινή μένει «τουλάχιστον 6 μήνες» και είναι πλέον αυτεπάγγελτη, όπως παλιά.
Τελικά, δεν έχει αλλάξει κάτι επί της ουσίας και όσον αφορά τις καταλήψεις, πέραν της διατάραξης των δημοπρασιών που είναι η νέα προσθήκη.

 
Νικόλας
30 Νοε 2018 08:25

Προς: "Στράτος": Το 13,9 είναι μηδαμινό ποσοστό αν σκεφτεί κανείς ότι οι περισσότερες καταλήψεις ξεκίνησαν από μειοψηφίες και εξωσχολικούς χωρίς απόφαση μαθητικών συμβουλίων ή συνελεύσεων. Επίσης αμελητέα ήταν και η κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη (στο συλλαλητήριο) που ακόμη και τα πιο εθνικιστικά σάιτ δεν δίνουν πάνω από 1500 άτομα συμμετοχή (στην πραγματικότητα ήταν δεν ήταν 500). Στο Σαμπάνη στην Αριστοτέλους το βράδι ήταν εικοσαπλάσιος ο κόσμος.

 
Πλατάρος Γιάννης
30 Νοε 2018 00:40

Το 334 άρθρο, το άλλαξαν πέρισυ τα Χριστούγεννα και δεν το πήρε χαμπάρι κανείς , τουλάχιστον πέραν των ποινικολόγων!
***Διατήρησαν την αρίθμηση, άλλαξαν την παράγραφο 3 και την έκαναν να αναφέρεται σε διατάραξη .....πλειστηριασμού (!!!!!) και το όλον άρθρο αναφέρεται στην διατάταξη «οικιακής ειρήνης(!!!!)
***Την παράγραφο 3 την πήγαν στην παράγραφο 1 να αναφέρεται ότι σε κατάληψη Δημόσιας Υπηρεσίας -λεοτουργίας, αλλά σε παρεμπόδιση εργασίας.
*** Η ποινή από 6 μήνες πήγε .......1 χρόνο!
***Το αδίκημα των καταλήψεων, εμπίπτει σε «παρεμπόδιση εργασίας»
*** Το αδίκημα από αυτόφωρο-αυτεπάγγελτο, το έκαναν κατ΄έγκληση (!!!!)
Δυστυχώς αυτή η Κυβέρνηση δουλεύει την Κοινωνία, αφού διακηρύσσει μέσω Υπουργών ότι «αποποινικοποίησε τις καταλήψεις» αλλά ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΕ ΤΙΣ ΠΟΙΝΕΣ!!!!
Σήμερα το ανακάλυψα και γω , τυχαία .
Για του λόγου το αληθές και να διασταυρώσετε το νέο κείμενο και τα σχόλιά μου διαβάστε παρακάτω:

Άρθρο 334 - Ποινικός Κώδικας - Διατάραξη οικιακής ειρήνης
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

22/12/2017
Υπό κωδικοποίηση
Προηγούμενο
Επόμενο

1. Όποιος εισέρχεται παράνομα ή παραμένει παρά τη θέληση του δικαιούχου στην κατοικία άλλου ή στο χώρο που αυτός χρησιμοποιεί για την εργασία του ή σε χώρο περικλεισμένο που αυτός κατέχει τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή με χρηματική ποινή.

2. Οι πιο πάνω πράξεις ή οι πράξεις βίας εναντίον προσώπων ή πραγμάτων, καθώς και οι πράξεις φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, που γίνονται με σκοπό να παρεμποδίσουν την έκδοση και την ελεύθερη κυκλοφορία εφημερίδων ή περιοδικών, καθώς και την ελεύθερη κυκλοφορία βιβλίων, τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους· σε καμμία περίπτωση δεν επιτρέπεται μετατροπή ή αναστολή της ποινής.

3. Όποιος εισέρχεται παράνομα σε κατάστημα ή χώρο δημόσιας, δημοτικής ή κοινοτικής υπηρεσίας ή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ή επιχείρησης κοινής ωφέλειας ή σε χώρο που χρησιμοποιείται από υπάλληλο πλειστηριασμού κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης ή παραμένει στους χώρους αυτούς παρά τη θέληση της υπηρεσίας ή του υπαλλήλου του πλειστηριασμού που τους χρησιμοποιεί, θέληση την οποία του δηλώνει ο νόμιμος εκπρόσωπος της υπηρεσίας ή ο υπάλληλός της ή ο υπάλληλος του πλειστηριασμού, και προκαλεί έτσι διακοπή ή διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας ή του πλειστηριασμού τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών.

Με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών τιμωρείται όποιος παράνομα εισέρχεται ή παραμένει στους προαναφερόμενους χώρους ή καταστήματα κατά το χρόνο μη διεξαγωγής της υπηρεσίας ή του πλειστηριασμού με σκοπό την παρακώλυση αυτών.

4. Η ποινική δίωξη στις περιπτώσεις της παρ. 1 ασκείται μόνο ύστερα από έγκληση του δικαιούχου.

 
Στράτος
29 Νοε 2018 23:39

Το 13,9% που ο Υπουργός προσπαθεί να δείξει ως μικρό ποσοστό είναι ένα πολύ σημαντικό ποσοστό που αντιστοιχεί σε μεγάλο αριθμό μαθητών. Καμία άλλη φορά δεν υπήρξε τελευταία τόσο μεγάλος αριθμός σχολείων υπό κατάληψη ταυτόχρονα και σίγουρα όχι για τόσο σοβαρό εθνικό λόγο.
Ασφαλώς το κύμα αυτό είναι δυνατόν να μεγιστοποιηθεί όταν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο για κύρωση. Αυτός είναι ο κρυφός φόβος της κυβέρνησης που σπεύδει με κάθε τρόπο να κατασυκοφαντήσει τις καταλήψεις και να τις χαρακτηρίσει ως "ακροδεξιές", "εθνικιστικές" και άλλα παρόμοια. Προσοχή όμως! Οι μαθητές δεν είναι μαθητούδια ούτε του Υπουργού ούτε των κυβερνώντων.
Σήμερα ήταν μια πρόβα, αύριο -αν επιχειρηθεί ψήφιση στη Βουλή για κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών- μπορεί να γίνει τσουνάμι...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ