Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Οριστική η απόφαση για ίδρυση Νομικής στην Πάτρα

Το ανακοίνωσε κι επισήμως η Πρύτανις με εξουσιοδότηση του Κ. Γαβρόγλου
Δημοσίευση: 01/12/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Κατά το προχθεσινό ραντεβού που είχα στο υπουργείο Παιδείας, ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου που είπε ότι είναι απόφαση του Πρωθυπουργού και δική του να ανοίξει η Νομική Σχολή στην Πάτρα. Μάλιστα με εξουσιοδότησε να το ανακοινώσω στη σημερινή  μας εκδήλωση».
Η ίδρυση της Νομικής θα γίνει στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης  και θα συμπεριληφθεί  σε Σχέδιο Νόμου για τις Σχολές το Πανεπιστήμιο".

Τα παραπάνω ανακοίνωσε η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών Β. Κυριαζοπούλου, στην εκδήλωση για τον εορτασμό της 54ης Επετείου από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Πατρών.

Το αίτημα για ίδρυση Νομικής Σχολής  έχει ξεκινήσει το 2002, όταν είχε συγκροτηθεί Επιτροπή από έγκριτους Νομικούς για να εξετάσει το θέμα . Η Επιτροπή είχε κάνει θετική πρόταση.

Υπενθυμίζεται ότι την απόφαση της Κυβέρνησης να ιδρύσει τέταρτη Νομική Σχολή στην Ελλάδα προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου στις 5-2-18, μιλώντας στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Πάτρας χαρακτηρίζοντας τότε ισχυρή την υποψηφιότητα του Πανεπιστημίου Πατρών.

Σχόλια (16)

 
Αλλεργικός στο ΣΑΝΟ
01 Δεκ 2018 18:17

Φοβερή ανάπτυξη με άλλους 500 ανέργους δικηγόρους σε μια χρεοκοπημένη χώρα...

 
Νομική Σχολή
02 Δεκ 2018 00:06

Σωστή κίνηση, μονο να μειωθούν οι εισακτέοι στις κεντρικές Σχολές. Δεν μπορεί να μπαίνουν κάθε χρόνο 300 φοιτητές, δε γίνονται σωστά τα μαθήματα.

 
ΝικΔηΓρυκ
02 Δεκ 2018 09:37

Όχι που το ΣΥΡΙΖΑΝΕΛικο θα απέφευγε τον λαϊκισμό και τον φαβοριτισμό.

Αυτό έχει ανάγκη αυτή την περίοδο η χώρα μας; Μια καινούργια Νομική Σχολή; Δεν φτάνουν οι χιλιάδες άνεργοι ή και υποαπασχολούμενοι δικηγόροι, η κυβέρνηση θέλει να προσθέσει κι άλλους.
Ο κόσμος τρέχει μπροστά με τις φυσικές επιστήμες και την πληροφορική, όχι με τη Νομική.
Υποβαθμίζεται η διδασκαλία των φυσικών επιστημών και ιδρύεται Νομική Σχολή.
Ας μας εξηγήσει η κυβέρνηση ποιο πρόβλημα ή ποια προβλήματα επιλύει με την ίδρυση της νέας Νομικής.
Μη μας πουν ότι αυτή η Νομική θα προσφέρει πιο σύγχρονα αντικείμενα της Νομικής επιστήμης διότι αυτό επιλύεται με τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων προγραμμάτων σπουδών στις υπάρχουσες 3 Νομικές Σχολές. Ας βρεθεί άλλο επιχείρημα για τους σανοφάγους.

 
Κωνσταντίνος
02 Δεκ 2018 12:05

Καλημέρα και καλό μήνα.Αν ενημερωνόσαστε έγκαιρα,θα ξέρατε ότι με τις συγχωνεύσεις που είναι σε εξέλιξη κι έχουν ήδη "κουμπώσει",ιδρύονται όχι μόνο νέα τμήματα,αλλά ειδικότερα σε τεχνολογικούς τομείς και σε τομείς αιχμής,όπως πρωτογενή παραγωγή,πολυτεχνικές σχολές,επιστήμες υγείας και σχολές θετικών επιστημών τόσο στο νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,στο νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο,στο νέο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων,στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας,στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.Μπείτε στις αντίστοιχες ημερομηνίες στη φιλόξενη ιστοσελίδα εσοσ,ψάξτε κι εντοπίστε με λεπτομέρεια γι'αυτά που λέω.
Η μοναδική σχολή που ιδρύεται με καθυστέρηση πενήντα ετών και αφορά μία κορεσμένη πραγματικά ειδικότητα,είναι η Νομική της Πάτρας.Είναι μία έσχατη παραχώρηση προς το λαό της Δυτικής Ελλάδας από το αθηνοκεντρικό κράτος που τόσα χρόνια αντιδρούσε με διάφορους τρόπους(τώρα παίζει το παιχνίδι του η Νομική Κομοτηνής),η οποία δεν πρέπει να θεωρηθεί προεκλογική,γιατί αν λειτουργήσει πραγματικά σε μόνιμη βάση,θα εμποδίσει ως ένα βαθμό τη φυγή των φοιτητών μας σε ξένα πανεπιστήμια με πρώτη αυτή της Ιταλίας και των γειτονικών χωρών.Να μη λέμε μόνο τα αρνητικά,να ευχαριστούμε και γιά τα θετικά.
Από εκεί και πέρα,είναι στο χέρι αυτών που θα τη λειτουργήσουν,να την αναπτύξουν σε εφαρμοσμένους,σύγχρονους τομείς,έτσι ώστε να γίνει πραγματικά χρήσιμη στη χώρα μας.

 
Χρύσα
02 Δεκ 2018 16:05

Στο οικονομικό Πάτρας τα 2/3 ζητούν μετεγγραφή για Αθήνα. Το ίδιο θα γίνει και για τη Νομική. Θα γράφεις χαμηλό βαθμό και θα παίρνεις πτυχίο από νομική Αθηνών η οποία θα κορεστεί ακόμα περισσότερο και θα χρειαστεί επέκταση των εγκαταστάσεων στα πέριξ. Τι άλλο νομίζετε θα συμβεί?

 
Μπάμπης
02 Δεκ 2018 18:06

Λίγο να διαβάζει κάποιος, ξέρει ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα κάποιες δουλειές θα γίνονται καλύτερα από μηχανές, το πρώτο μάλιστα παράδειγμα είναι οι ... νομικοί. Τώρα αυτά τα περί δικαίων αιτημάτων δεκαετιών θα είχαν νόημα μερικές δεκαετίες πριν, τώρα είναι κλασσική παροχή τυπου Μαυρογιαλούρος

 
Δημήτρης
02 Δεκ 2018 21:45

Το κόστος λειτουργίας μίας Νομικής Σχολής είναι μικρό συγκριτικά με αυτό Τμημάτων θετικών επιστημών και πολυτεχνικών σχολών.
Μικρό το τίμημα επομένως...

 
Ένας Καθηγητής
03 Δεκ 2018 08:20

Ο αμοραλισμος σε όλο το μεγαλείο. Την ώρα που έχει συσταθει επιτροπή για την συνενωση του Πανεπιστημίου Πατρων με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και "επεξεργάζεται" την αρχιτεκτονική του νέου ιδρύματος μαθαίνουμε ότι θα ιδρυθεί Νομική στη Πάτρα. Είναι μέρος της αρχιτεκτονικής; Είναι δώρο στην Πρύτανη για να καμφθούν αντιδράσεις; Τα μέλη της επιτροπής θα πρέπει να αισθάνονται πολύ αμήχανα αφού αποδεικνύεται ότι δεν αποφασίζουν ελεύθερα αλλά το Υπουργείο επιβάλει τις λύσεις που επιθυμει.

 
Κωνσταντίνος
03 Δεκ 2018 08:38

Αν η ίδρυση της Νομικής στην Πάτρα ήταν εύκολο πράγμα,γιατί δεν το πέτυχαν δεκαπέντε κυβερνήσεις από την εποχή της χούντας μέχρι τώρα;Αυτά που φαίνονται εύκολα και δήθεν μαυρογιαλουρίστικα, μάλλον είναι τα πιό δύσκολα στην εφαρμογή. Επίσης, η μη ίδρυση Νομικής στην Πάτρα γιά πενήντα χρόνια,είναι τρανταχτή απόδειξη ότι στην Ελλάδα δεν κυβερνούν οι εκλεγμένες κυβερνήσεις, αλλά οι ομάδες πίεσης.Το νομικό λόμπι στην Αθήνα, δεν άφησε να γίνει πριν από πολλά χρόνια Νομική στο Πάντειο,θα άφηνε να γίνει στην Πάτρα;Και πάντα παιδιά,εσείς οι νεότεροι να ξέρετε, έμπαινε σα λαγός μπροστά η Νομική Κομοτηνής.
Μην αυταπατάσθε. Γιά τους ίδιους λόγους,θα αντιδράσει παρόμοια και το ΕΜΠΑ, αν ιδρυθεί Πολυτεχνική Σχολή και στην Τρίπολη,στο νέο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Πάντως,είναι αλήθεια ότι ένας πολύ σοβαρός λόγος γιά την ίδρυση Νομικής στην Πάτρα είναι ότι με το νέο υπερσύγχρονο και ασφαλή δρόμο η απόσταση Αθηνών-Πατρών, λιγόστεψε κατά μία ολόκληρη ώρα.
Όσο γιά τις μετεγγραφές,είναι στο χέρι της κάθε κυβέρνησης να τις περιορίσει και να μην τις χρησιμοποιεί ως προεκλογικό εργαλείο,τάχα προοδευτικό ενώ γνωρίζουμε όλοι ότι είναι μία κίνηση προς τα πίσω.

 
Παντελής
03 Δεκ 2018 08:50

Κακή κίνηση. Ένα τμήμα νομικής απαιτεί πάνω από 70 μέλη ΔΕΠ και σε μια επαρχιακή πόλη ο λόγος φοιτητών-καθηγητών θα είναι απαγορευτικός. Καλύτερα να την ίδρυαν στο Πάντειο, όπου θα στελεχωνόταν καλύτερα και άμεσα, έστω και με συμβασιούχους αρχικά, και δεν θα ζητούσε μετεγγραφή η πλειοψηφία των φοιτητών για το κέντρο.

 
student
03 Δεκ 2018 08:51

Aναμένουμε το σχέδιο συνένωσης ΑΕΙ+ΤΕΙ .....Δυτ. Ελλάδας
...εκεί θα δείξει πόσο πραγματικά επιθυμείτε την ΠΛΗΡΗ αναβάθμιση (επαγγελματικά διακαιώματα κλπ των ΤΕΙ και όχι μόνο υποσχέσεις....

 
ΒΒ
03 Δεκ 2018 11:54

Είναι που τίποτα δεν εξαρτάται απ τον Υπουργο! Μόνο μη ξεχάσετε και την απόφαση για τη μετονομασία του "Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων" σε "Μηχανικών Περιβάλλοντος".

 
Μακης
03 Δεκ 2018 19:04

Απο το κάθε πόλη και ΑΕΙ, στο κάθε νομός και Νομική πάμε...

 
Θύμιος
04 Δεκ 2018 13:08

Απλά δεν χρειάζονται νέα τμήματα, όχι μόνο Νομικής, δεν χρειάζονται νέα πανεπιστήμια. Να κλείσουν μερικά χρειάζεται, αλλά δεν βλέπω το θάρρος να πολεμήσει ο υπουργός τις γκαρσονιέρες και τα σουβλατζίδικα.

 
Κωνσταντίνος
04 Δεκ 2018 14:13

Προς Μάκη:Φαίνεται ότι μερικοί εδώ μέσα ξεχνούν ότι τμήματα και ειδικότητες με ασαφές αντικείμενο που η ο τίτλος τους φτάνει και τις δύο σειρές,έχουν τέσσερα ως οχτώ τμήματα σε όλη τη χώρα,ειδικά τα τμήματα των μηχανικών. Μόνο η Νομική έχει τρία τμήματα στην Ελλάδα.Το τέταρτο είναι στην Κύπρο. Οπότε μόνο τμήματα Νομικής δεν υπάρχουν σε αφθονία στα Πανεπιστήμια της χώρας.
Αλλά τόσα χρόνια όλοι μας με κατεβασμένο το κεφάλι και υποκριτικά ανεχόμασταν να μεταναστεύουν τα παιδιά μας στην Ιταλία και τη Μεγάλη Βρετανία γιά να σπουδάσουν σε μία εύκολη και φτηνή από άποψη κονδυλίων γιά τη λειτουργία της σχολή ενώ μαντρώναμε τα παιδιά μας στα αχανή αμφιθέατρα της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας γιά τις σποουδές της Νομικής.

 
Νομική Πάτρας
04 Δεκ 2018 17:38

Να και ένα καλό νέο, όντως είναι "κλειστό" επάγγελμα με μόνο τρεις σχολές και όλοι να πηγαίνουν στο εξωτερικό ή την Κύπρο. Αρκει να μη γίνει όπως στις Αρχιτεκτονικές, οι οποίες πριν 20 χρονια από δύο (ΕΜΠ-ΑΠΘ) έγιναν 7 (προσθήκη σε Παν. Πατρών, ΔΠΘ, Παν. Θεσσαλίας, Παν. Κρήτης, Παν. Ιωαννίνων, χωρίς μελέτη για υποδομές σχολών και απορρόφηση αποφοίτων).

Το πρόβλημα με τις μετεγγραφές για όλες τις σχολές και τμήματα λύνεται απλά ως εξής:

ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ Επιτρεπόμενων Μετεγγραφών σε ΟΛΑ τα τμήματα *ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ* (όχι μόνο στα υποδοχής Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπως ισχύει σήμερα)

Δηλαδή, να μην επιτρέπεται σε ΚΑΝΕΝΑ τμήμα να μετεγγράφονται άνω του 10% των εισακτέων του, είτε αυτό λειτουργεί στην Πάτρα είτε στη Κρήτη είτε στη Θεσσαλία είτε στη Θράκη.

Δεν μπορούν όλοι να σπουδάζουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη - αυτό που πρέπει να γίνει είναι να στηριχθούν 5 ή 6 ισχυρά ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΕΙ με καθηγητές, υποδομές, παροχές (σίτιση-στέγαση), με σύνδεση με τοπική οικονομία και ερευνητικό κέντρο/τεχνολογικό πάρκο ώστε οι φοιτητές να έχουν κίνητρο να μείνουν να σπουδάσουν και να εργαστούν σε πόλεις όπως η Πάτρα και ο Βόλος και τα Χανιά και η Ξάνθη.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ