Placeholder

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν κίνητρα για να υπηρετήσουν στη Γερμανία

Δημοσίευση: 02/12/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

“Για τους εκπαιδευτικούς δεν υπάρχουν κίνητρα ώστε να υπηρετήσουν στη Γερμανία” τονίζει η Ενωση Συλλόγων Ελλήνων Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων Βάδης Βυρτεμβέργης, με επιστολή στην υφυπουργό Παιδείας Μ. Τζούφη κι επισημαίνει:

Μια μερίδα εκπαιδευτικών που βρίσκεται στην Γερμανία ενδεχομένως να θέλει να παραμείνει και να συμπληρώσει την πενταετία.

Στη συζήτηση που είχαμε μαζί τους μας εξήγησαν ότι ουσιαστικά από τον δεύτερο χρόνο αρχίζουν να αποδίδουν και να ικανοποιούν τις ανάγκες των εδώ σχολείων.

Όμως ήδη ένα χρόνο αργότερα εγκαταλείπουν το όλο <<οικοδόμημα>> που με κόπο έχουν στήσει διότι δεν λαμβάνουν πλέον επιμίσθιο και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα καθημερινά έξοδα.

Ύστερα από την τριετία τα συντονιστικά γραφεία πάλι ξεκινούν το έργο ένταξης των καινούργιων εκπαιδευτικών στην εδώ πραγματικότητα και τέλος τα διοικητικά συμβούλια γονέων και κηδεμόνων πάλι βοηθούν τους καινούργιους εκπαιδευτικούς να ενταχθούν, να βρουν κατοικία κτλ., δηλαδή μια διαδικασία κοπιαστική που θα μπορούσε να επαναλαμβάνεται κάθε πέντε έτη αντί για κάθε τρία έτη.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ,

Προσφάτως συναντηθήκαμε με εκπροσώπους εκπαιδευτικών κατόπιν παγγερμανικής συνάντησης που είχαν στην Στουτγάρδη στις 17.11.2018.

Συζητήσαμε μαζί τους για την Ελληνική Παιδεία στην Γερμανία και για τα προβλήματα των σχολείων μας.

Με ανησυχία πληροφορηθήκαμε ότι από το γειτονικό κρατίδιο, τη Βαυαρία, ένας πολύ μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών, σκοπεύουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα καθώς λήγει η τριετή απόσπασή τους.

Τα περισσότερα ελληνικά σχολεία στη γειτονική Βαυαρία είναι αμιγή και συνεπώς οι όποιοι καινούργιοι εκπαιδευτικοί εκδηλώσουν ενδιαφέρουν να υπηρετήσουν στην Γερμανία θα απορροφηθούν εκεί.

Προβλέπεται λοιπόν δυστυχώς μια τεράστια έλλειψη εκπαιδευτικών στο κρατίδιό μας για το έτος 2019/2020.

Ήδη φέτος παρατηρήθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις στην συμπλήρωση των κενών θέσεων. Μόλις στις 16.11.2018 δόθηκαν οι παλιές παρατάσεις, πράγμα που οδήγησε σε απώλειες μαθητών, σε πρόχειρα προγράμματα και σε υπολειτουργία των ΤΕΓ .

Επισημαίνουμε ότι στο Λύκειο Στουτγάρδης όπου φοιτούν μαθητές οι οποίοι πρόκειται να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις, δηλαδή κρίνεται το μέλλον των παιδιών αυτών, ακόμα αναμένονται εκπαιδευτικοί κατεύθυνσης.

Τα προβλήματα αυτά που πολύ συνοπτικά σας περιγράφουμε, προκαλούνται κυρίως από  την έλλειψη ενδιαφέροντος καινούργιων εκπαιδευτικών από Ελλάδα να καταλάβουν τις κενές  θέσεις.

Τα τελευταία χρόνια η νεομετανάστευση καθώς και τα προσφυγικά ρεύματα συντέλεσαν σε μια τεράστια αύξηση των ενοικίων, σε προβλήματα εύρεσης κατοικίας και γενικότερα σε υψηλότερο κόστος διαβίωσης.

Συνεπώς για τους εκπαιδευτικούς δεν υπάρχουν κίνητρα ώστε να υπηρετήσουν στη Γερμανία.

Μια μερίδα εκπαιδευτικών που βρίσκεται στην Γερμανία ενδεχομένως να θέλει να παραμείνει και να συμπληρώσει την πενταετία.

Στη συζήτηση που είχαμε μαζί τους μας εξήγησαν ότι ουσιαστικά από τον δεύτερο χρόνο αρχίζουν να αποδίδουν και να ικανοποιούν τις ανάγκες των εδώ σχολείων.

Όμως ήδη ένα χρόνο αργότερα εγκαταλείπουν το όλο <<οικοδόμημα>> που με κόπο έχουν στήσει διότι δεν λαμβάνουν πλέον επιμίσθιο και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα καθημερινά έξοδα.

Ύστερα από την τριετία τα συντονιστικά γραφεία πάλι ξεκινούν το έργο ένταξης των καινούργιων εκπαιδευτικών στην εδώ πραγματικότητα και τέλος τα διοικητικά συμβούλια γονέων και κηδεμόνων πάλι βοηθούν τους καινούργιους εκπαιδευτικούς να ενταχθούν, να βρουν κατοικία κτλ., δηλαδή μια διαδικασία κοπιαστική που θα μπορούσε να επαναλαμβάνεται κάθε πέντε έτη αντί για κάθε τρία έτη.

Δεδομένου λοιπόν ότι:

Το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών από Ελλάδα για στελέχωση αυτών των θέσεων φθίνει, το νεομεταναστευτικό κύμα από την Ελλάδα αύξησε εκρηκτικά τις ανάγκες των σχολείων μας.

Οι ανάγκες σε εκπαιδευτικούς για το σχολικό έτος 2019/2020 όπως προαναφέραμε θα είναι ιδιαίτερα αυξημένες, μια παράταση του επιμισθίου εκτιμούμε ότι δεν θα επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό, αντιθέτως μάλιστα σας παρακαλούμε να μεριμνήσετε για την πλήρη κάλυψη των κενών όπως επίσης και για την έγκαιρη τοποθέτηση των εκπαιδευτικών στα σχολεία ώστε να μην χάνεται πολύτιμος εκπαιδευτικός χρόνος.

Τέλος θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι τα παιδιά μας είναι ελληνόπουλα και είναι πολύ σημαντικό να μάθουν την ελληνική γλώσσα.

Διανύουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις, καταβάλλοντας κόπο και τεράστια προσπάθεια. Τα παιδιά μας δεν έχουν άλλες ευκαιρίες να μάθουν την μητρική τους γλώσσα γι’ αυτό και είναι σημαντικό να προγραμματίζεται σωστά η εκπαιδευτική χρονιά.

Έχουμε καταλάβει ότι είναι στις προθέσεις σας να μας στηρίξετε. Για το λόγο αυτό σας αναφέρουμε τα άμεσα προβλήματα και τις σκέψεις μας ώστε να υπάρξει έγκαιρη επίλυση αυτών.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος   Ο Γραμματέας

Παναγιώτης Κρητικάκης Αναστάσιος Κωνσταντινίδης

Σχόλια (11)

 
Απογοητευμένος
02 Δεκ 2018 11:15

Κύριε πρόεδρε είστε καλοπροαίρετος και γι’ αυτό επιμένετε να ερμηνεύετε λανθασμένα τις προθέσεις του υπουργείου...Σκοπός του υπουργείου είναι απλά η αποδόμηση της Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό. Το δείξανε με κάθε τρόπο όλα τα προηγούμενα χρόνια... Το θέμα δεν τους αφορά...Αρκούνται σε αποσπασματικές στοχευμένες εξυπηρετήσεις χωρίς ενιαίο σχέδιο.

 
Τενια Χ
02 Δεκ 2018 14:42

Το πρόβλημα είναι παντού και ξεκίνησε με το νόμο του 2012 της Διαμαντοπούλου. Και με τις μνημονιακές περικοπές στα επιμίσθια και τους μισθούς. Χρειάζεται ο νόμος να αλλάξει επειγόντως.
Μια μητέρα.

 
Νεφέλη
02 Δεκ 2018 17:38

Συμφωνώ με τον απογοητευμένο και προσθέτω , υπόσχονται επιμίσθια και οι σχολικές επιτροπές έχουν στεγνώσει. Μήνες απλήρωτα τα λειτουργικά έξοδα. Πράγματι δεν κλείνουν σχολεία , τα οδηγούν σε μαρασμό για να μη πω σε εξευτελισμό. Και φυσικά το άρθρο 26, παράγραφος 2, η μετατροπή τους σε δίγλωσσα από το σχολικό έτος 2018-19 απλά ψήφισαν κάτι χωρίς να ξέρουν αν μπορούν να το πραγματοποιήσουν.

 
Μαντώ Μ.
02 Δεκ 2018 19:37

Κύριε πρόεδρε.
Για εμάς τους εκπαιδευτικούς που έχουμε συνάψει γάμο με ομογενή δε βλέπω να λέτε κουβέντα.

 
Δήμος
02 Δεκ 2018 19:37

Δεν χρειάζονται (επιπλέον) οικονομικά κίνητρα για να υπηρετήσεις σε μια ξένη χώρα, μα θέληση και μεράκι.

 
Vaso
02 Δεκ 2018 20:38

Το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού ξεκίνησε με την διακοπή των αποσπάσεων χωρίς επιμίσθιο των συζύγων μόνιμων κατοίκων, οι οποίοι και τα σχολείο γνώριζαν και δεν χρειάζονταν καθοδήγηση από τα συντονιστικά γραφεία και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων. Και φυσικά κόστιζαν στο κράτος ακριβώς τα μισά αφού δεν λάμβαναν επιμίσθιο.... Αλλά φυσικά δεν ανήκαν στους ημέτερους του ΣΥΡΙΖΑ... και η παρουσία τους δεν άφηνε περιθπεριθώρια για νεες ρουσφετολογικές αποσπάσεις.
Όλα τα άλλα που αναφέρετε είναι ευχολόγια που δεν θα λύσουν κανένα πρόβλημα...

 
Χρηστος
03 Δεκ 2018 00:17

Μηνα Δεκεμβρη ακομα τα κενα δεν εχουν καλυφθει. Συνεπως εκπαδευτικοι με αποσπαση+εκπαιδευτικοι παντρεμενοι με ομογενη+εκπαιδευτικοι αλλων κατηγοριων《 εκπαιδευτικοι που χρειαζονται τα σχολεια. Απλη μαθηματικη ανισοτητα. Αρα χρειαζομαστε εκπαιδευτικους απο την Ελλαδα, τη Γερμανια, τον Αρη,τη σεληνη ειναι αδιαφορο απο που. Παντως Δημο με 1000 Ευρω δεν βγαινει οσο μερακι και να εχεις. Με το μερακι δεν πληρωνεται το ενοικιο. Εκτος και κανεις δευτερη τριτη δουλειά

 
Stefanos
03 Δεκ 2018 10:03

Ο αποκλεισμός των παντρεμένων με μόνιμο κάτοικο εξωτερικού που δεν επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό, διέλυσε τον κορμό της ελληνόφωνης εκπαίδευσης εξωτερικού. Φτάνει πια. Έστω και αργά επιβάλλεται να αλλάξουν την σχετική νομοθεσία. Αφού κάθε χρονιά "αναγκάζονται" να εγκρίνουν παρατάσεις εκτός νόμου γιατί δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι. Τόσο δύσκολο είναι να καταλάβει κανείς ότι δεν βγαίνει αλλιώς;

 
Απορία
03 Δεκ 2018 10:05

Υποθέστε αγαπητέ πρόεδρε, πως αυξάνεται η τριετία του επιμισθίου σε πενταετία...Βοηθήστε με λοιπόν να αντιληφθώ πως θα δικαιολογούνταν και πως θα χαρακτηρίζονταν από τους φωστήρες του υπουργείου, η ακατανόητη κατάργηση του δικαιώματος παραμονής, χωρίς επιμίσθιο, πέραν της πενταετίας, για συζύγους μονίμων κατοίκων εξωτερικού, που σημειωτέον αποτελούσαν σταθερή αξία και αξιόλογη δεξαμενή έμπειρων εκπαιδευτικών και αναγκάσθηκαν εσπευσμένα σε φυγή; Εμμονή, μειωμένη αντίληψη, ελαφρότητα, ανικανότητα, πολιτική σκοπιμότητα, μεθοδολογία εξυπηρέτησης ημετέρων, εκδικητική μανία;

 
Panos Kritikakis
03 Δεκ 2018 10:55

Ypenthimisi!!
Στουτγάρδη 12.10.2017

Προς : Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων
Υπόψιν : κ. Υπουργού Κ. Γαβρόγλου
Κοιν. : Γραφείο Υφυπουργού Παιδείας κ. Κ. Ζουράρι
Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης Μονάχου κ. Παπατσίμπα
ΔΙΠΟΔΕ υπόψιν κ. Καλαματιανού
Γραφείο εκπαίδευσης Στουτγάρδης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ως Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βάδης Βυρτεμβέργης εκφράζουμε τη συμπαράστασή και την αλληλεγγύη μας προς όλους τους εκπαιδευτικούς εκείνους που σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο δεν πήραν παράταση της απόσπασής τους στο εξωτερικό.
Εννούμε όλους εκείνους τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι επί σειρά ετών αφιέρωσαν τον εαυτό τους στο να μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα,τα ήθη και έθιμα της πατρίδας μας σε όλα τα Ελληνόπουλα του εξωτερικού.Εννούμε εκείνους τους εκπαιδευτικούς που καλούνται να αντιμετωπίσουν την αχαριστία του κάθε νομοθέτη.Εννούμε εκείνους τους εκπαιδευτικούς που στα δύσκολα τελευταία χρόνια με τα πολλά προβλήματα που ταλαιπωρούσαν την ελληνόγλωσση εκπαίδευση του εξωτερικού παρεμειναν ακάθεκτοι και συνέχιζαν το εργο τους παρόλες τις αντίξοες συνθήκες που είχαν να αντιμετωπίσουν.

Για το λόγο αυτό καλούμε την πολιτεία και πιο συγκεκριμένα τον Υπουργό Παιδείας κ.Γαβρόγλου να επιδείξει τον απαραίτητο σεβασμό σε αυτούς τους εκπαιδευτικούς των παιδιών μας που τέθηκαν αυτή τη στιγμή στο περιθώριο με ένα νόμο.
Τον καλούμε να τους δωσει άμεσα την δυνατότητα να διδάξουν και πάλι στα σχολεία οπου έδινα ζωή όλα τα τελευταία χρόνια της κρίσης.

Με εκτίμηση
Το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων
Ελλήνων Γονέων και Κηδεμόνων
Βάδης -Βυρτεμβέργης

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Κρητικάκης Παναγιώτης Κωνσταντινίδης Αναστάσιος

 
Χρηστος
03 Δεκ 2018 11:19

Για να καταλαβω: ο αριθμος εκπαιδευτικων παντρεμενων με ομογενη ειναι τοσος μεγαλος που θα καλυπτονταν ολα τα κενα; Μαλλον οχι. Αρα χρειαζομαστε και εκπαιδευτικους απο Ελλαδα. Ομως απο Ελλαδα δεν υπαρχει ιδιαιτερο ενδιαφερον καταλαβαινω. Διαφορετικα αυτη τη στιγμη θα ημασταν καλυμμενοι.
Επισης θεωρω πολυ σημαντικο να υπαρχει αξιολογηση.
Εγω ειμαι υπερ του να ξεκιναει σωστο μαθημα το Σεπτεμβρη. Το υπουργειο πρεπει να μεριμνησει γιαυτο και να μην αργοπορει με υπογραφες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean