Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Ν. Φίλης: Να ακυρωθεί η ρύθμιση “Γαβρόγλου” που χαρίζει εκατομμύρια σε καθηγητές ΑΕΙ

Δημοσίευση: 03/12/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την κατάργηση  της ρύθμισης “Γαβρόγλου” για τις οφειλές των πανεπιστημιακών δασκάλων  προς τους ΕΛΚΕ των ΑΕΙ ζητά ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, με άρθρο, το οποίο βασίζεται στην χθεσινή ομιλία του  στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.  

Συγκεκριμένα ο πρώην υπουργός Παιδείας αναφέρει στο άρθρο του:

“Να ληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία και να ακυρωθεί η ρύθμιση που πέρασε το Υπουργείο Παιδείας στις 31 Ιουλίου, με την οποία ρυθμίζονται - στην ουσία, χαρίζονται- εκατομμύρια ευρώ που χρωστούσαν στους Ειδικούς Λογαριασμούς των ΑΕΙ μεγαλοκαθηγητές  των ΑΕΙ, κυρίως, γιατροί, μηχανικοί και νομικοί”.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Ν. ΦΙΛΗ 

Επτά άμεσες διορθωτικές κινήσεις στην πολιτική της κυβέρνησης

Του Νίκου Φίλη, Βουλευτή Α΄ Αθήνας και μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ*

Η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ότι στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις  μπορούμε κερδίσουμε και να πετύχουμε τη μεγάλη ανατροπή με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Το κλίμα αλλάζει και ότι ο δικός μας κόσμος, χάρη στις προσπάθειές μας αλλά και με αυθόρμητο τρόπο αφυπνίζεται. Το είδα στην πράξη, στην προετοιμασία της συγκέντρωσης στην Αλκυονίδα των οργανώσεών του ΣΥΡΙΖΑ  της 6ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου της Αθήνας, γυρνώντας στις περιοχές της Κυψέλης και της πλατείας Βικτωρίας,  στις λαϊκές αγορές, στα καφενεία, στις πλατείες. Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη, ο αντίπαλος είναι ισχυρός και δίπλα στην πολιτική αντιπαράθεση, έχει προστεθεί ο παράγοντας της κοινωνικής καθήλωσης που εκφράζεται με την   αδιαφορία,  με  την βουβή αίσθηση ότι είναι μάταιη η συμμετοχή στα κοινά. Αυτό που διατυπώνεται με τον δηλητηριώδη αφορισμό «Όλοι ίδιοι είναι». Πρέπει με όλες μας τις δυνάμεις, με τις επιλογές μας, κυρίως, όμως, με το παράδειγμά μας,  το ύφος και το ήθος της διακυβέρνησης να αντιπαλέψουμε αυτόν τον παράγοντα.

Συμφωνώ, επίσης, με τον τρόπο που ο πρόεδρος τοποθετήθηκε απέναντι στο φαινόμενο των «μακεδονικών καταλήψεων». Για την κρίσιμη διάκριση απέναντι σε όσους τις σχεδίασαν και τις ενθάρρυναν και στα 16χρονα παιδιά που συμμετέχουν. Να προσέξουμε,  δεν λέμε στα παιδιά με πατερναλιστικό ύφος και κουνώντας το δάχτυλο, ότι «παρασύρονται», είναι το χειρότερο που μπορείς να πεις σε έναν έφηβο. Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία θέλουν να αισθάνονται κύριοι των επιλογών τους.  Ναι, δεν θα χαρίσουμε κανένα παιδί στην ακροδεξιά και στον φασισμό που καραδοκεί. Πρέπει να πάρουμε κάθε πρωτοβουλία με πρώτους τους εκπαιδευτικούς, με διάλογο, με εκδηλώσεις μνήμης, με την επιτάχυνση της αλλαγής στο μάθημα της ιστορίας και να ενώσουμε τη νεολαία σε ένα πλατύ δημοκρατικό-αντιφασιστικό μέτωπο. Η θεματική εβδομάδα που εμείς θεσπίσαμε στα σχολεία, πρέπει φέτος να αφιερωθεί στη Δημοκρατία και στην καλλιέργεια των αντιφασιστικών ιδεών. Η Τέχνη, σε όλες της τις μορφές πρέπει να αξιοποιηθεί. Σκέφτομαι ταινίες που δείχνουν πως εξαπλώνεται η βία και ο καθημερινός φασισμός, όπως,  το Κουρδιστό Πορτικάλι του Κιούμπρικ ή η συγκλονιστική γερμανική ταινία «Το Κύμα».

Στο θέμα της Ευρώπης, χρειαζόμαστε, σαφή απολογισμό της δράσης μας στο Ευρωκοινοβούλιο, δυναμικό ευρωψηφοδέλτιο που να λειτουργεί ελκυστικά κι όχι ψηφοδέλτιο  τακτοποιήσεων και  δέκα κεντρικούς προγραμματικούς στόχους που θα παλέψουμε στις ευρωεκλογές. Πρέπει να αφυπνίσουμε το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς και πολύ γρήγορα να υπάρξει επικεφαλής ένα πρόσωπο με πανευρωπαϊκή εμβέλεια. Με την ακροδεξιά να επελαύνει αλλά και το νεοφιλελευθερισμό να κυριαρχεί και να τροφοδοτεί τον αντιευρωπαϊκό ακροδεξιό λαϊκισμό, μαζί με  την αντιμεταναστευτική υστερία, η συνεργασία και  η συνάντησή μας σε κοινούς στόχους με τους αριστερούς σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και τα κοινωνικά κινήματα, είναι μια σωστή επιλογή. Χωρίς όμως αυταπάτες, σαν αυτές που υπήρξαν για τον Μακρόν, που βλέπουμε σε τι κοινωνική απομόνωση έχει περιέλθει, ως ο Πρόεδρος των πλουσίων. Το Παρίσι φλέγεται από οργή και  αμφισβήτηση από αυτό το νέο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» που καλά-καλά δεν το ξέρουμε και πρέπει να δούμε τι ακριβώς εκφράζει. Και, βέβαια, είναι κάπως αντιφατικό σήμερα να λέμε στο καταρρέον SPD να απεγκλωβιστεί από τη συμμαχία με τη Δεξιά, όταν πριν μερικούς μήνες το συμβουλεύαμε να συγκυβερνήσει με την Μέρκελ, δηλαδή, την επιλογή που το οδηγεί στην κατάρρευση.

Για τη μάχη των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών, νομίζω, ότι κι εδώ αποτυπώνονται σημαντικές δυνατότητες για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και καθυστερήσεις και ασυμμετρίες. Σημειώνω την πολύ καλή αποδοχή και  δυναμική της υποψηφιότητας Μπελαβίλα στον Πειραιά. Στην Αθήνα και στις υπόλοιπες περιοχές πρέπει να καταλήξουμε γρήγορα και συντεταγμένα, αξιοποιώντας την εμπειρία και τη γνώμη των δημοτικών παρατάξεών μας   για να ριχτεί όλο το κόμμα και οι  παρατάξεις μας  σε αυτή την κρίσιμη μάχη.

Να ακούσουμε, επίσης, την κριτική που γίνεται για τη μη συμπερίληψη  στην πρότασή μας για τη συνταγματική αναθεώρηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και να καλύψουμε αυτή την έλλειψη

Με τα μέτρα κοινωνικής ανακούφισης που ψηφίζουμε, με τη μη περικοπή των συντάξεων, βρισκόμαστε σε φάση συνολικής αντεπίθεσης στο κοινωνικό πεδίο, η οποία εξελίσσεται πολύ καλά και έχει αποτελέσματα. Δεν πρέπει, λοιπόν,  με λάθη ή παραλείψεις, να επιτρέψουμε στην αντιπολίτευση να κατασκευάσει κοινωνικές αμφισβητήσεις και «ισοδύναμα» δυσαρέσκειας, που θα αποδυναμώνουν τις δικές μας προσπάθειες. Προτείνω, επτά άμεσες διορθωτικές κινήσεις στην πολιτική μας. Δεν περιλαμβάνω σε αυτές τις προτάσεις τις σκέψεις μου για το κρίσιμο ζήτημα των «κόκκινων δανείων» και τις τράπεζες, γιατί, πιστεύω, ότι, σύντομα η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις απόψεις της στα κρίσιμα αυτά θέματα  και θα έχουμε την ευκαιρία να τις συζητήσουμε. Πρόκειται, για επτά προτάσεις που ενδυναμώνουν την αξιοπιστία μας, την κοινωνική ατζέντα μας, αίρουν αδικίες και λάθη και αποτρέπουν τριβές και αντιπαλότητες με σημαντικές πληθυσμιακές ομάδες που μπορεί να αξιοποιήσει η αντιπολίτευση.                                                   

Επτά άμεσες διορθωτικές κινήσεις

1/ Να μείνει στο 15% ο φόρος στα μερίσματα των μετόχων, δηλαδή, στα χρήματα από τα κέρδη των επιχειρήσεων που πηγαίνουν απευθείας στις τσέπες των επιχειρηματιών. Ήταν παλαιότερα 25% και τον κατέβασε στο 10% η κυβέρνηση Σαμαρά το 2013, μεταφέροντας, έτσι, κέρδη που σε σημαντικό ποσοστό  προήλθαν από τη μείωση των μισθών των εργαζομένων στους ιδιοκτήτες και στους μετόχους  κερδοφόρων εταιριών. Εμείς, τον ανεβάσαμε στο 15% και τώρα λέμε ότι θα τον πάμε εκεί που το είχε ο Σαμαράς στο 10%  και, μάλιστα, με την ίδια επιχειρηματολογία το ονομάζουμε αυτό  αναπτυξιακό μέτρο! Πρόκειται,  για αντιαναπτυξιακό και βαθιά   μεροληπτικό μέτρο, όχι υπέρ της εργασίας αλλά υπέρ του κεφαλαίου.  Να μη γίνει πράξη.

2/ Το ζήτημα των φιλοξενουμένων, γονέων ή τέκνων που χάνουν το κοινωνικό μέρισμα.  Μέρισμα που θα ελάμβαναν αν έμεναν μόνοι, αλλά, λόγω της κρίσης αδυνατούν. Μεγάλη αδικία. Πρέπει να διορθωθεί.

3/ Να μην κοπούν τα 35 ευρώ το μήνα που έχει απομείνει από το ΕΚΑΣ σε χιλιάδες εξοντωμένους χαμηλοσυνταξιούχους  ή να βρεθεί ισοδύναμο μέτρο.  Θα ψηφίσουμε σε λίγες μέρες τη μη περικοπή των συντάξεων, το σημαντικότερο επίτευγμα της κυβέρνησής μας αυτή την περίοδο. Δεν είναι άκρως αντιφατικό  την ίδια ώρα να κοπούν τα 35 ευρώ από τους χαμηλοσυνταξιούχους των 320-350 ευρώ, δηλαδή, μια μηνιαία σύνταξη το χρόνο;

4/ Υπό το φως της πρόσφατης δραματικής έκκλησης του ΟΗΕ για το κλίμα, να επανεξετάσουμε την επιλογή μας για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων, τουλάχιστον,  στην Ήπειρο και στο Ιόνιο. Να πάρουμε υπόψη μας τις αντιδράσεις του συνόλου των περιβαλλοντικών οργανώσεων, αλλά και των τοπικών κινημάτων και πρωτοβουλιών.

5/ Με βάση  τα αποτελέσματα του δημόσιου διαλόγου για τη συμφωνία του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο  να μην επιμείνουμε στη λάθος θέση ότι το Κράτος χρωστάει στην Εκκλησία και γι` αυτό παραιτείται από τις διεκδικήσεις του ή αποδέχεται τις διεκδικήσεις της Εκκλησίας. Να πούμε ότι αυτό είναι ζήτημα μελέτης και συγκεκριμένης οικονομικής εκτίμησης με βάση έγκυρα και τεκμηριωμένα στοιχεία. Αυτά θα δείξουν ποιος χρωστάει σε ποιον.

6/ Να ζητηθεί από τη νέα διοίκηση της ΕΡΤ να παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για την αναβάθμιση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

7/ Να ληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία και να ακυρωθεί η ρύθμιση που πέρασε το Υπουργείο Παιδείας στις 31 Ιουλίου, με την οποία ρυθμίζονται - στην ουσία, χαρίζονται- εκατομμύρια ευρώ που χρωστούσαν στους Ειδικούς Λογαριασμούς των ΑΕΙ μεγαλοκαθηγητές  των των ΑΕΙ, κυρίως, γιατροί, μηχανικοί και νομικοί.

Σχόλια (7)

 
Απόφοιτος ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ
03 Δεκ 2018 19:49

Για τους αποφοίτους τίποτα!!!Έτσι Φίλη;

 
Νέος συνταξιούχος
04 Δεκ 2018 07:45

Για τους νέους συνταξιούχους (μετά τον Μάιο του 2016) που μειώνονται οι συντάξεις τους κατά 30%, τίποτα κ. Φίλη;

 
local hero
04 Δεκ 2018 11:44

Κύριε Φίλη πάρτε θέση δημοσίως για το πρόβλημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών αποφοίτων ΤΕΙ. Να σταματήσει το συντεχνιακό παιχνίδι που παίζεται στην πλάτη τους, και θέλει να τους επιβάλλει επαγγελματικά δικαιώματα εμπειροτεχνών, εργοδηγών και υπομηχανικών. Είναι ζήτημα πολιτικού αμοραλισμού- που τον υιοθετεί μια κυβέρνηση που θέλει να αποκαλείται αριστερή.

 
Φίλης ο επικρίνων
04 Δεκ 2018 23:39

Η επιλογή των Διευθυντών Εκπαίδευσης με το νόμο σσς είχε και ψηφοφορία που το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική.Το δήλωσε και η κα.Κεραμέως στο εσος ότι υπάρχει για αυτόν τον λόγο πρόβλημα νομιμότητας.Μολαταύτα δεν κάνατε τίποτε ούτε εσείς ,ούτε και ο κ.Γαβρόγλου και έτσι διατηρείται μέχρι σήμερα η αντισυνταγματικότητα τηε ψηφοφορίας.Ζητάω λοιπόν και εγώ να καταργηθεί ο νόμος σας για εκείνες τις επιλογές.Μόνο ζητάτε.Διορθώστε τα λάθη σας πρώτα.

 
Αποδυτηριάκιας
05 Δεκ 2018 09:01

Για τους Σχολικούς Συμβούλους, με τους οποίους διατηρούσε άψογες σχέσεις και τον στήριξαν, όταν έφτασε το θέμα στη Βουλή, "μούγκα στη στρούγκα". Κομματική πειθαρχία. Δεν τα ξεχνάμε...

 
Φίλης και Μακεδονικές καταλήψεις.
05 Δεκ 2018 11:21

Επειδή οι καταλήψεις για την Μακεδονία είναι ακηδεμόνευτες,χωρίς πολιτική καθοδήγηση,έξω από την κομματική στρούγκα έχετε αναστατωθεί.Συμμετέχουν παιδιά από οικογένειες όλου του πολιτικού φάσματος ,φιλειρηνικές και νοικοκυρεμένες.Δεν καίνε ,δεν καταστρέφουν ,δεν βρίζουν και αυτό σας τρελαίνει.Ο κ.Τσίπρας από καταληψίας έγινε Πρωθυπουργός.Στο κάτω- κάτω μια ημέρα κατάληψη για την Μακεδονία και την Πατρίδα δεν είναι η καταστροφή.Εσείς και το πολιτικό σύστημα φέρατε την καταστροφή στον τόπο.Εσείς αν εξεγείρονταν εδώ τα κίτρινα γιλέκα της Γαλλίας επειδή δεν θα τους ελέγχατε φασίστες θα τους λέγατε.Ούτε και σας είδα να αντιδράτε στις δηλώσεις Ζάεφ για διδασκαλία της σερβοβουλγαρικής (...μακεδονικής) στους Αιγαιάτες Μακεδόνες.Μούγκα στην στρούγκα.Το Σκοπιανό θα σας ρίξει.Ρωτήσατε αυτούς τους μαθητές που κάνουν τις καταλήψεις αν έχουν ένα ευρώ να τους δώσουν οι γονείς τους;,Αν είναι άνεργοι;Αν ζούνε με 300-400€ το μήνα;Αγωνίζονται για το Σκοπιανό γιατί ξέρουν ότι η γενιά τους θα το πληρώσει αυτό που τους φόρτωσε με όλα τα δεινά του τόπου η γενιά του Πολυτεχνείου.Είστε και εκτός πραγματικότητας γράφοντας ότι η διαφορά του 9% τουλάχιστον από την ΝΔ μπορεί να ανατραπεί και να κερδίσετε στις εκλογές. Τελικά το άρθρο σας σε ποιους απευθύνετε;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean