Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Επιμένει η ΝΔ: Οχι σε 4η Νομική Σχολή

Δημοσίευση: 04/12/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή που διατυπώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο ότι τα ελληνικά Πανεπιστήμια δεν χρειάζονται 4η Νομική.

Αυτό είπε στο esos η τομεάρχης παιδείας της ΝΔ Νίκη Κεραμεως, απαντώντας σε   ερώτησή μας σχετικά με το ποια είναι η θέση της για την ίδρυση Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Η κ. Κεραμέως τον περασμένο Φεβρουάριο όταν η κυβέρνηση εξηγγειλε την ίδρυση 4ης Νομικής Σχολής , είχε κάνει την ακόλουθη δήλωση:

Α. Χωρίς σχέδιο και στόχευση, χρησιμοποιούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση ως μοχλό εξυπηρέτησης πελατειακών σκοπιμοτήτων.

Β. Αντί στην Κυβέρνηση να προβληματιστούν από το γεγονός ότι η Ελλάδα συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό ανέργων πτυχιούχων στις χώρες του ΟΟΣΑ, ποσοστό που σκαρφαλώνει στο 20%,
αντί να εστιάσουν την προσοχή τους στην αναστροφή του brain drain, φαινόμενο το οποίο έχει διογκωθεί με ταχύτατους ρυθμούς, με όλο και περισσότερους νέους να αναζητούν ευκαιρίες στο εξωτερικό, αντί να επιδιώξουν την αποτελεσματική σύνδεση της εκπαίδευσης και της έρευνας με την παραγωγική διαδικασία, εξαντλούνται σε διακηρυκτικές κενολογίες με μοναδικό στόχο την αποκόμιση μικροπολιτικού οφέλους, τοπικού χαρακτήρα.

Γ. Η Παιδεία που αξίζει στα παιδιά μας δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο φθηνού λαϊκισμού και δημαγωγίας».

Σχόλια (20)

 
ABC
04 Δεκ 2018 13:40

Την πρώτη Σχολή που θα δημιουργήσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα είναι η Νομική, διότι είναι φθηνή Σχολή με υψηλά δίδακτρα. Τότε τι θα λέτε;

 
ΓΕΛΑΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΙΜΕΝΤΑ
04 Δεκ 2018 13:41

Κοιτατε ποιοι μιλανε!!!! Η χωρα δε χρειαζεται 4η νομικη σχολη αλλα χρειαζεται 200 τμηματα πληροφορικης που φυτρωσε η κυβερνηση σας!!!!

 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
04 Δεκ 2018 14:11

Κα Κεραμεως πρέπει να σας εκφράσω τις απορίες μου : Διαφωνείτε σύμφωνα με το κείμενο στην ίδρυση νέου νομικού τμήματος διότι υπάρχει ανεργία στο δικηγορικό επάγγελμα. Άραγε η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων σύμφωνα με την επίσημη θέση της ΝΔ δε θα παράξει νέους άνεργους δικηγόρους ? Γιατί δε διαφωνείτε στην ίδρυση των νέων τμημάτων που ανακοίνωσε το υπουργείο πρόσφατα και αφορούν διάφορα αντικείμενα όπως πληροφορικής, μαθηματικα, φυσική, οικονομικά, κτηνιατρική, διοίκηση επιχειρήσεων, γεωπόνος, φυσικοθεραπεια κλπ ? Όλα αυτά τα αντικείμενα - επάγγελματα δεν είναι κορεσμένα σε ανέργους ? Πρέπει να εμποδιστει η ανάγκη μόρφωσης των σπουδαστών ασχέτως της δυνητικα επιτυχημένης επαγγελματικης αποκατάστασης τους ? Η διαφυγή προς το εξωτερικό οφείλεται μόνο στην ανεργία ή και σε άλλες παραμέτρους της αγοράς εργασίας όπως ύψος αποδοχών, εργασιακές συνθήκες, προοπτικές επαγγελματικης εξέλιξης και ανέλιξης ? Ποιες είναι οι εποικοδομητικες προτάσεις του ΟΟΣΑ για τη βελτίωση της παιδείας σημερα άρα και της κοινωνίας μελλοντικά ?

 
Thomas Paschalis
04 Δεκ 2018 15:15

Και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο θα έπρεπε να λειτουργεί τμήμα νομικής. Ίσως είναι το μόνο ανοιχτό πανεπιστήμιο που δεν έχει.

 
Κοίτα ποιος μιλάει
04 Δεκ 2018 16:01

Μιλά η ΝΔ (όχι ακόμα το Κιναλ...) που μαζί με το ΠΑΣΟΚ εκπόνησαν το περίφημο αναπτυξιακό δόγμα "Κάθε πόλη και πανεπιστήμιο, κάθε χωριό και ΤΕΙ".
Ωστόσο, η άποψή τους ότι ΔΕΝ ΧΡΕΙΆΖΕΤΑΙ ΑΛΛΗ ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ είναι απολύτως σωστή.
Αρκεί να μη το λένε, προκειμένου να έχουν (τη μεγάλη χαρά και) την τιμή να την ιδρύσουν οι ίδιοι.
Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί μια πολιτική μείωσης του αριθμού των ΤΕΙ μέσω συγχωνεύσεων, την ίδια ώρα, δρώντας εντελώς πολιτικάντικα και πελατειακά ιδρύει 4η Νομική Σχολή στη χώρα.
Η χώρα δεν έχει ανάγκη μια ακόμη Νομική Σχολή παραγωγής αχρείαστων νομικών

 
ΣΜ
04 Δεκ 2018 16:58

@ Thomas Paschalis
Συμφωνώ και επαυξάνω. Θα έπρεπε, ακόμη, να λειτουργούν, πέραν της Νομικής, τμήματα Ψυχολογίας και Αγγλικής Φιλολογίας, αντίστοιχα με τα εξ αποστάσεως τμήματα ιδιωτικών ΑΕΙ της Κύπρου. Τα τμήματα αυτά θα εξασφάλιζαν την οικονομική βιωσιμότητα του ΕΑΠ, καθώς έχουν συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα, προσφέροντας παράλληλα δεύτερη ευκαιρία σε όσους δεν πέτυχαν την εισαγωγή τους σε συμβατικά ΑΕΙ, εργάζονται κλπ. Παράλληλα, πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την εξασφάλιση επαγγελματικών δικαιωμάτων στα τμήματα Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.
Πρέπει, ωστόσο, να αναγνωριστεί ότι η διοίκηση Καρδάση έχει να παρουσιάσει σημαντικό έργο τα τελευταία χρόνια, όπως νέα προγράμματα σπουδών, εξαμηνιαίες Θεματικές Ενότητες, διασπορά των πόλεων οργάνωσης των ΟΣΣ κ.ά. Αυτό που έχει ανάγκη το ΕΑΠ, ως πρωτοποριακός θεσμός στην ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα με τις χρόνιες αγκυλώσεις σε επίπεδο ΑΕΙ, είναι η πολύπλευρη στήριξη και όχι ο στείρος καταγγελτικός λόγος.

 
nikolaos
04 Δεκ 2018 17:18

Η Πάτρα θα έχει Νομική γιατί το Πανεπιστήμιο Πατρών και η Δυτική Ελλάδα η ξεχασμένη το αξίζει.

 
Νομικές Σχολές
04 Δεκ 2018 17:27

Καλό είναι να προστεθούν και άλλες 2 Νομικές Σχολές, εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης και Κομοτηνής.

Αλλά πρέπει να μειωθούν οι εισακτέοι σε λιγότερους από 150 ώστε να μην επιβαρυνθεί κι άλλο ο κορεσμένος επαγγελματικός κλάδος των νομικών.

 
Νομική Σχολή Πατρών
04 Δεκ 2018 17:56

Σωστή κίνηση η ίδρυση Νομικής στην Πάτρα, που εξάλλου εκκρεμούσε ως αίτημα από τη δεκαετία του '90.

Είναι ακαδημαϊκά υγιές οι απόφοιτοι Νομικής στην Ελλάδα να μην προέρχονται από μόνο "δυο και μισό" τμήματα...

Το θέμα είναι να ελεγχθεί ο αριθμός των θέσεων εισακτέων και των μετεγγραφών, ώστε να εξασφαλίζονται σωστές συνθήκες σπουδών.

Δεν μπορεί να συνεχίσουν να λειτουργούν τμήματα από τα οποία αποχωρεί 50% των πρωτοετών τους, σε κανένα ΑΕΙ.

 
Όχι για το όχι
04 Δεκ 2018 18:00

Καλό είναι τα πολιτικά κόμματα να έχουν αντεπιχειρήματα. Η ίδρυση μιας Νομικής Σχολής στην Πάτρα ή σε άλλη πόλη καμία σχέση δεν έχει με τις σχολές των ΤΕΙ οι οποίες σωστά ενσωματώνονται στα πανεπιστήμια.

 
Συντεχνια
04 Δεκ 2018 18:18

Δηλαδη κυρια Κεραμεως η χωρα δε χρειαζεται 4η νομικη σχολη αλλα χρειαζεται τμηματα μαθηματικων και φυσικης στο Πανεπιστημιο Θεσσαλιας και Πανεπιστημιο Δυτικης Μακεδονιας. Εκει δεν ακουσαμε αχνα απο σας και τα στελεχη σας.

 
Αλεξάνδρα
04 Δεκ 2018 20:11

Δίκιο έχει. Η νομική είναι μια πολυδάπανη σχολή καθώς απαιτεί μεγάλο αριθμό μελών ΔΕΠ. Κάπως καλύτερα θα ήταν να ιδρυόταν στο Πάντειο, καθώς θα αποφεύγονταν οι μετεγγραφές από την επαρχία ή ακόμη καλύτερα στο ΕΑΠ που λειτουργεί πιο οικονομικά με συμβασιούχους στην πλειονότητα και αυτοχρηματοδοτείται.

 
@ Αλεξάνδρα
04 Δεκ 2018 22:16

Να εκλεγούν μέλη ΔΕΠ στη Νομική στην Πάτρα, ποιο το πρόβλημα; Τρίτη σε μέγεθος πόλη της Ελλάδας, με το πανεπιστήμιο Πατρών που είναι καταξιωμένο και με ιστορία 50 ετών - και η μόνη Σχολή που πρέπει να προστεθεί για να είναι πλήρες ακαδημαϊκά είναι μια Νομική (λειτουργούν ήδη Επιστημών Υγείας, Πολυτεχνική, Θετικών Επιστημών, Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων)

Δεν είναι στόχος ούτε να βάλουμε συμβασιούχους να διδάσκουν ούτε να φτιάξουμε άλλη μια Σχολή στην Αθήνα!

Το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει κάθε δικαίωμα να αναπτυχθεί ακαδημαϊκά και σε αυτό το πεδίο.

 
Στα ιδιωτικα θα λεω αλλα..
05 Δεκ 2018 07:04

Καλά τα λέτε.. η «επιτυχία» σας είναι δεδομένη!

 
Kostas
05 Δεκ 2018 10:09

Όχι άλλες σχολές που θα έχουν ως αποτέλεσμα να βγαίνουν επιστήμονες σε κλάδους με υπέρ πλεονασμό. Γιατί έτσι δημιουργούν πτυχιούχους που δε θα ασχοληθούν ποτέ με αυτό που σπούδασαν ή θα φύγουν στο εξωτερικό. Και εξωστρέφεια στα ανώτατα ιδρύματα ώστε να έρθουν φοιτητές από αλλά κράτη.

 
ΑΝ ΜΕΙΩΘΕΙ
05 Δεκ 2018 12:35

Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΣΤΙΣ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΝΟΜΙΚΕΣ, ΩΣΤΕ Ο ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΟΝ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ; ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΑΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΚΛΠ. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΝΟΜΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑ ΞΟΔΕΨΟΥΝ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΣΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ Π.Χ. ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ;

 
@ΑΝ ΜΕΙΩΘΕΙ
05 Δεκ 2018 15:25

Γιατι η αριστεια του θα παει χαραμι μια που δε θα δουλεψει ποτε. Οποτε ας αλλαξει δουλεια εξαρχης.

 
Λίγη λογική
06 Δεκ 2018 16:31

Δεν μπορούν οι νυν φοιτητές και οι απόφοιτοι να στερούν ευκαιρίες από τους μαθητές Λυκείου!

Προς @ΑΝ ΜΕΙΩΘΕΙ 05 Δεκ 2018 15:25

Αν κρίνουμε από τα ποσοστά ανεργίας σε όλους τους κλάδους πρέπει να σταματήσουν τα τμήματα των ΑΕΙ να δέχονται εισακτέους για τα επόμενα 5 χρόνια... Σας φαίνεται λογική αυτή η πρόταση;

Ο κορεσμός στα διάφορα επαγγέλματα ΔΕΝ συνδέεται άμεσα με τον ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΧΑΡΤΗ: είναι κεντρική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας το πού και πόσες θέσεις κατανέμονται στα ΑΕΙ κάθε χρόνο, σαφώς μπορούμε να έχουμε λιγότερους εισακτέους σε ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ σχολές.

 
Νομική Πατρών
13 Ιουλ 2019 19:06

Να θυμόμαστε τι υποστηρίζουν οι πολιτικοί πριν γίνουν βουλευτές ή υπουργοί: Λανθασμένη θεώρηση, λανθασμένη απόφαση.

 
30 τμήματα ΑΕΙ
08 Αυγ 2019 11:43

Περισσότερα τμήματα Πληροφορικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Μηχανικών...

Αυτά χρειάζεται η Ελλάδα, γιατί είμαστε στην αιχμή της βιομηχανικής και οικονομικής ανάπτυξης της βαλκανικής χερσονήσου και θα παραμείνουμε για τα επόμενα 100 χρόνια! Οι νομικοί ας περιμένουν!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ