ΟΔΗΓΟΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ

Φοιτητικές εστίες: Επεισόδιο 3ο! Τα ποντίκια στήνουν χορό!

Αναπάντητες οι ερωτήσεις στη Βουλή από τον περασμένο Φεβρουάριο
Δημοσίευση: 05/12/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τρεις φορές έφερε στη Βουλή το θέμα των φοιτητικών εστιών ο Γιώργος Αμυράς. Ο βουλευτής παρουσιάζει, για άλλη μία φορά, την κάκιστη κατάσταση των κτιριακών  υποδομών των φοιτητικών εστιών της χώρας, την παντελή έλλειψη συντήρησής τους, καθώς και την απουσία θέρμανσης και φύλαξης των χώρων. Τα ποντίκια κυκλοφορούν ανενόχλητα καταδεικνύοντας την απουσία υγειονομικής φροντίδας και συντήρησης ακόμη και των αποχετεύσεων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου ζητά απαντήσεις για την κακοδιαχείριση του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) στην ευθύνη του οποίου ανήκει η διαχείριση των φοιτητικών εστιών και ζητά από την κυβέρνηση να ασχοληθεί με σοβαρότητα παρέχοντας την αυτονόητη μέριμνα στους φοιτητές και διασφαλίζοντας τους καλύτερους όρους στην εκπαίδευση της νέας γενιάς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Συνεχίζεται η δραματική κατάσταση στις φοιτητικές εστίες της χώρας

Απαράδεκτη παραμένει η κατάσταση σε πολλές φοιτητικές εστίες της χώρας με τις καταγγελίες να πέφτουν σωρηδόν για την κάκιστη κατάσταση των κτιριακών  υποδομών των εστιών, την παντελή έλλειψη συντήρησής τους, καθώς και την απουσία θέρμανσης και φύλαξης των χώρων. Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία των οικότροφων φοιτητών για την απουσία ζεστού νερού, τη δυσοσμία αλλά και τα ποντίκια που κυκλοφορούν ανενόχλητα στις φοιτητικές εστίες της Κομοτηνής, γεγονός που καταδεικνύει την απουσία υγειονομικής φροντίδας και συντήρησης ακόμη και των αποχετεύσεων. Οι φοιτητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διαμαρτύρονται για τις ελάχιστες διαθέσιμες θέσεις στις εστίες, καθώς και την ελλιπή φύλαξη των χώρων με αποτέλεσμα την εμφάνιση στοιχείων παραβατικότητας από εξωτερικούς παράγοντες. Ζητούν να τους διασφαλιστεί το αυτονόητο: η αίσθηση της σωματικής τους ασφάλειας στην ακαδημαϊκή τους ζωή.

Στις 21 Φεβρουαρίου 2018, είχα καταθέσει ερώτηση (3720/23.2.2018) όπου ανέλυα τη δραματική κατάσταση των φοιτητικών εστιών της χώρας και ζητούσα την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν λόγω της δυσλειτουργίας του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) στην Αθήνα, το οποίο είναι αρμόδιο για τις υπηρεσίες φύλαξης, καθαρισμού, σίτισης καθώς και για τη διαχειριστική ευθύνη των φοιτητικών εστιών. Δεν μου απαντήσατε ποτέ.

Στις 5 Ιουλίου 2018 και δεδομένου ότι σε λίγο θα ξεκινούσε η νέα ακαδημαϊκή χρονιά, επανήλθα με τους ίδιους προβληματισμούς και επανακατέθεσα την ερώτηση (7358/5.7.2018) την οποία ουδέποτε απαντήσατε επίσης.

Σήμερα, η κατάσταση στις φοιτητικές εστίες της χώρας, χαρακτηρίζεται ως «εκρηκτική». Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να κρατήσει το πανεπιστήμιο και τους φοιτητές της ως ένα υγιές κύτταρο μέσα στην κοινωνία, που θα διασφαλίζεται με τους καλύτερους όρους η εκπαίδευση της νέας γενιάς και δεν θα υπονομεύεται από το έλεος της εγκατάλειψης.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1.    Σε ποιες φοιτητικές εστίες της χώρας εντοπίζονται προβλήματα δυσλειτουργίας όπως έλλειψη συντήρησης των κτιριακών υποδομών, απουσία θέρμανσης και ζεστού νερού, καθώς και απουσία φύλαξης των χώρων;

2.    Τι σκοπεύετε να κάνετε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει στις φοιτητικές εστίες από την κακοδιαχείριση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ με θύματα τους φοιτητές της χώρας μας και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

3.    Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να αναπληρωθεί ο χαμένος χρόνος, να λειτουργήσει σωστά και να επιτελέσει τον σκοπό του, ως οφείλει, το εν λόγω Ίδρυμα;

4.    Θα δείξετε επιτέλους τη δέουσα προσοχή στα ζητήματα της φοιτητικής μέριμνας και των εστιών, που γιγαντώνονται καθημερινά;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ