Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Πανεπιστημιακοί Γεωπονικού: Να αποσυρθούν οι διατάξεις για τη διεύρυνση – αναδιάρθρωση του ΓΠΑ

“Δεν υπάρχει καμία απόφαση της Συγκλήτου ΓΠΑ σε σχέση με νέα συγκεκριμένα Τμήματα και Σχολές”
Δημοσίευση: 05/12/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την   απόσυρση των διατάξεων που αφορούν την διεύρυνση – αναδιάρθρωση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών , ζητά ο Σύλλογος Μελών ΔΕΠ του Ιδρύματος και καλεί   τη Σύγκλητο  “να προχωρήσει το γρηγορότερο στην λήψη απόφασης επί των συγκεκριμένων προτάσεων που έχουν κατατεθεί από τα Τμήματα - Σχολές και μέλη της Πανεπιστημιακής μας κοινότητας στα πλαίσια της διαβούλευσης που η νέα πρυτανική αρχή εγκαινίασε με την κατάθεση του Σχεδίου Νόμου”.

Ο Σύλλογος Μελών ΔΕΠ επισημαίνει ότι  δεν υπάρχει καμία απόφαση της Συγκλήτου ΓΠΑ σε σχέση με νέα συγκεκριμένα Τμήματα και Σχολές, εκτός από την (από 23-2-1018) απόφαση σύμφωνα με την οποία η Σύγκλητος «στηρίζει τη προσπάθεια του Πρύτανη του Γ.Π.Α. για τη διεύρυνση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με τη δημιουργία νέων Τμημάτων Γεωτεχνικού χαρακτήρα όπως: Κτηνιατρικής, Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Ιχθυολογίας και Υδατοκαλλιεργειών».

“Οποιαδήποτε όμως εξέλιξη-αναδιάρθρωση πρέπει να βασίζεται σε σωστό προγραμματισμό, νέες θέσεις ΔΕΠ και πλήρη υλικοτεχνική υποδομή” υπογραμμιζουν τα μέλη ΔΕΠ του ΓΠΑ.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Απόφαση ΔΣ ΔΕΠ-ΓΠΑ σχετικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου του ΥΠΕΠΘ που αφορούν το ΓΠΑ

Ο Σύλλογος ΔΕΠ ΓΠΑ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στο νομοσχέδιο που κατέθεσε το ΥΠΕΠΘ και ειδικά σε ότι αφορά το ΓΠΑ και ευρύτερα τις γεωπονικές σπουδές. Οι διαφωνίες μας εστιάζονται τόσο στη μεθόδευση για την κατάρτισή του όσο και στο περιεχόμενό του. Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προέκυψε κάτω από την πιεστική και «μνημονιακή» πολιτική του ΥΠΕΠΘ, η οποία συνοψίζεται στην αριθμητική και χωροταξική αντιμετώπιση του σχεδιασμού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας και όχι στις πραγματικές και επιστημονικά τεκμηριωμένες ανάγκες των γεωπονικών - γεωτεχνικών επιστημών.

Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου αποδεικνύει ακριβώς την προηγούμενη αυτή διαπίστωση. Εισάγει κύκλους σπουδών τετραετούς διάρκειας σε γεωτεχνικές επιστήμες, το οποίο σε συνδυασμό με την ίδρυση τμημάτων που δεν σχετίζονται ούτε με τον ευρύτερο γεωτεχνικό χαρακτήρα του ΓΠΑ, αλλοιώνει την φυσιογνωμία του τρίτου σε αρχαιότητα Πανεπιστημιακού Ιδρύματος της χώρας μας.

Η αντίθεσή μας αυτή σε καμμία περίπτωση δεν εναντιώνεται στην προσπάθεια όλης της πανεπιστημιακής μας κοινότητας, για αναδιάρθρωση - διεύρυνση του ΓΠΑ με νέες Σχολές και Τμήματα, τα οποία θα υπηρετήσουν σωστά τη γεωργία, τα τρόφιμα, τη διατροφή, το περιβάλλον, τους φυσικούς πόρους, τη γεωπληροφορική, καλύπτοντας όλα τα σχετικά θέματα της πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς παραγωγής, ώστε η χώρα μας να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις της οικονομικής ανασυγκρότησής της.

Προσπάθεια που, μετά από αρκετά χρόνια συζητήσεων και διαβουλεύσεων και μετά από πορίσματα θεσμοθετημένων επιτροπών του ΓΠΑ (Επιτροπή Στρατηγικής Ανάπτυξης), έχει μετασχηματισθεί την τελευταία περίοδο και σε συγκεκριμένες προτάσεις των Συνελεύσεων των Τμημάτων του ΓΠΑ, όχι όμως και σε αποφάσεις της Συγκλήτου μας.

Οποιαδήποτε όμως εξέλιξη-αναδιάρθρωση πρέπει να βασίζεται σε σωστό προγραμματισμό, νέες θέσεις ΔΕΠ και πλήρη υλικοτεχνική υποδομή. Φυσικά η συνδρομή της Πολιτείας σε αυτό είναι καθοριστική, λόγω του δημόσιου χαρακτήρα των ΑΕΙ. Η εκτίμηση όμως για την πλήρη κάλυψη αυτών των απαιτήσεων, η έναρξη δηλαδή λειτουργίας νέων Τμημάτων, εναπόκειται στα θεσμοθετημένα και μόνο όργανα του Πανεπιστημίου μας, υλοποιώντας τις συνταγματικές απαιτήσεις της αυτοτέλειας των ΑΕΙ.

Οι προηγούμενες διαπιστώσεις μας αποτυπώνονται επίσης και σε σχετικές αποφάσεις της Γ.Σ. του Συλλόγου μας η οποία ελήφθη για την παρεμφερή πρόταση που είχε καταθέσει η προηγούμενη πρυτανική αρχή (Μάιος 2018, σχετικό link του esos https://www.esos.gr/arthra/57149/i-protasi-toy-prytani-toy-geoponikoy-po... melon-dep-zitise-na-aposyrthei#comment-form ).

Πρέπει επί πλέον να τονισθεί ότι δεν υπάρχει καμμία απόφαση της Συγκλήτου ΓΠΑ σε σχέση με νέα συγκεκριμένα Τμήματα και Σχολές, εκτός από την (από 23-2-1018) απόφαση σύμφωνα με την οποία η Σύγκλητος «στηρίζει τη προσπάθεια του Πρύτανη του Γ.Π.Α. για τη διεύρυνση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με τη δημιουργία νέων Τμημάτων Γεωτεχνικού χαρακτήρα όπως: Κτηνιατρικής, Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Ιχθυολογίας και Υδατοκαλλιεργειών».

Για όλους του ανωτέρω λόγους το ΔΣ ΔΕΠ-ΓΠΑ ζητά την απόσυρση των διατάξεων που αφορούν την διεύρυνση – αναδιάρθρωση του ΓΠΑ.

Παράλληλα, επειδή η ανασυγκρότηση του ΓΠΑ στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι επιβεβλημένη, ζητά από τη Σύγκλητο του Ιδρύματος να προχωρήσει το γρηγορότερο στην λήψη απόφασης επί των συγκεκριμένων προτάσεων που έχουν κατατεθεί από τα Τμήματα - Σχολές και μέλη της Πανεπιστημιακής μας κοινότητας στα πλαίσια της διαβούλευσης που η νέα πρυτανική αρχή εγκαινίασε με την κατάθεση του νομοσχεδίου.

Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος   Ο Γραμματέας Καλύβας

Διονύσιος    Φλεμετάκης Εμμανουήλ

Σχόλια (1)

 
Kostas
05 Δεκ 2018 14:39

Λένε: "Η Σύγκλητος στηρίζει τη προσπάθεια του Πρύτανη του Γ.Π.Α. για τη διεύρυνση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με τη δημιουργία νέων Τμημάτων Γεωτεχνικού χαρακτήρα...". Τώρα τι ζητάνε;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.