Placeholder

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Τι περιμένουμε μετά την Υ.Α. κατάργησης των ΚΕ.Δ.Δ.Υ./Σ.Σ.Ν./ΚΕ.ΣΥ.Π./ΓΡΑ.Σ.Ε.Π. και την έναρξη πλήρους λειτουργίας των Κ.Ε.Σ.Υ.

Δημοσίευση: 05/12/2018
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Του Βασίλη Βούγια

Μετά την δημοσίευση σε Φ.Ε.Κ. της Υπουργικής  Απόφασης Φ.351.1/53/206591/Ε3, ΦΕΚ B 5440 - 05.12.2018 ,  του Υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, με την οποία διαπιστώνεται, από την 26η Νοεμβρίου 2018, ημερομηνία έκδοσης της τελευταίας απόφασης Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, περί τοποθέτησης των Προϊσταμένων των Κέντρων Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.):
 
Α. Η παύση της λειτουργίας των Κέντρων Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) της παρ. 6 του άρθρου 49 του π.δ. 18/2018, των Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων (Σ.Σ.Ν.) της παρ. 11 του άρθρου 52 του π.δ. 18/2018, των Γραφείων Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΓΡΑ.Σ.Ε.Π.) και των Κέντρων Συμβουλευτικής - Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣΥ.Π.) της παρ. 12 του άρθρου 52 του π.δ. 18/2018, τα οποία καταργήθηκαν με την παρ. 2 του άρθρου 17 του ν. 4547/2018.

Β. Η λήξη της θητείας των μονομελών και συλλογικών οργάνων διοίκησης, των κάθε είδους προϊσταμένων και του προσωπικού με θητεία των ανωτέρω καταργούμενων υπηρεσιών ή οργανικών μονάδων.

Γ. Η έναρξη της πλήρους λειτουργίας των Κ.Ε.Σ.Υ.

αναμένουμε:

1ον. - Την έκδοση τριών(3) Υπουργικών Αποφάσεων

•    Μια με την μεταφορά των Οργανικών Θέσεων του Εκπαιδευτικού Προσωπικού των ΚΕ.Δ.Δ.Υ. στα Κ.Ε.Σ.Υ.
•    Μια με τη μεταφορά των Οργανικών Θέσεων του Ε.Ε.Π. των ΚΕ.Δ.Δ.Υ. στα Κ.Ε.Σ.Υ.
•    Μια με την κατανομή θέσεων των Διοικητικών Γραμματέων στα ΚΕ.Σ.Υ. και την μεταφορά των Οργανικών Θέσεών τους στα Κ.Ε.Σ.Υ..

2ον. - Την έκδοση του Κανονισμού Λειτουργίας του Κ.Ε.Σ.Υ. με τα ωράρια, λειτουργία θεσμού Χριστούγεννα, Πάσχα, Θέρος, κ.λ.π. και των Καθηκοντολογίων του εκπαιδευτικού προσωπικού και του Ε.Ε.Π..

3ον. - Την κατάρτιση από το ΥΠ.Π.Ε.Θ. Ομάδων Εργασίας, οι οποίες θα επεξεργασθούν:
•    Την προτυποποίηση των Διαδικασιών των Κ.Ε.Σ.Υ..
•    Τα Πρωτόκολλα συνεργασιών του Κ.Ε.Σ.Υ. με τις Σχολικές Μονάδες, τις Ε.Δ.Ε.Α.Υ. κ.α..

4ον. - Εξοπλισμό των Κ.Ε.Σ.Υ., ο οποίος θα περιλαμβάνει:
•    - Ηλεκτρονικό εξοπλισμό και
•    - Αξιολογικά εργαλεία, τα οποία θα έχουν να κάνουν με το WISC-V, το  VAIS-IV και το WPPSI-III και για τα οποία θα υπάρξει Επιμόρφωση.

5ον. - Κατευθύνσεις από το Υπουργείο αναφορικά με τις λεπτομέρειες της μετάβασης από τον ένα θεσμό στον άλλο.(Αλλαγή σφραγίδων, συνέχιση ύπαρξης Α.Φ.Μ. ή όχι, χειρισμός των μη διεκπεραιωθέντων αιτημάτων των γονέων, αλλαγή μορφής εντύπου Γνωμάτευσης, μεταφορά φακέλων προσωπικού στις Π.Δ.Ε. κ.α.)

Σχόλια (8)

 
Αποδυτηριάκιας
05 Δεκ 2018 20:01

Μπάχαλο στο προσκήνιο! Αλίμονο στα παιδάκια με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και τις οικογένειές τους.

 
Χάος
05 Δεκ 2018 20:16

Να λυπόμαστε όλα τα παιδιά και τους γονείς με την ουσιαστική κατάργηση της πλέον χρήσιμης υπηρεσίας, του ΚΕΣΥΠ.
Ο επαγγελματικός προσανατολισμός στον καιάδα...
Θα μείνει στην ιστορία αυτό το υπουργείο!

 
Ελπίδα
05 Δεκ 2018 21:22

Την ίδια ώρα δίνουν την εποπτεία των ψυχολόγων των ΕΠΑΛ σε σωματείο ιδιωτικό. Ωραία πράγματα, πρώτη φορά αριστερά

 
ΜΑΡΙΑ
05 Δεκ 2018 21:53

Σήμερα, με τη βούλα του Υπουργείου Παιδείας, έκλεισαν τα ΚΕ.ΣΥ.Π. Οι μόνες δομές που είχαν απομείνει να προσφέρουν υπηρεσίες Επαγγελματικού Προσανατολισμού στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Για είκοσι σχεδόν χρόνια εξυπηρέτησαν χιλιάδες παιδιά. Σήμερα έκλεισαν.
Όσοι σπεύσουν να απαντήσουν ότι ο θεσμός συνεχίζεται με την μετάθεση εκπαιδευτικών εξειδικευμένων στη Συμβουλευτική και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό η απάντηση δόθηκε στο άρθρο. ΟΥΔΕΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ. Έχει γίνει ήδη αόρατος.

Για την κάλυψη των θέσεων αυτών των εκπαιδευτικών η εμπειρία παίζει ελάχιστον ή μάλλον κανένα ρόλο. Είτε έχεις το πιστοποιητικό της ΑΣΠΑΙΤΕ με δεκαπέντε χρόνια εμπειρίας είτε το πιστοποιητικό της ΑΣΠΑΙΤΕ χωρίς καμία εμπειρία το ίδιο και το αυτό. Καμία αξιολόγηση και διαβάθμιση της εμπειρίας και της επιστημονικής κατάρτισης.
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΜΠΕΥΣΤΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ.
Δυστυχώς όμως τις συνέπειες θα τις πληρώσουν τα παιδιά και μόνο αυτά.

 
Γιάννης
05 Δεκ 2018 22:43

Παρακαλώ πολύ το esos αν μπορεί να συμβάλει ώστε να αποκαλυφθεί ποιος είναι ο εμπνευστής (εισηγητής) του Νομοσχεδίου που κατέστρεψε το θεσμό του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού που με κόπο και χρήμα (ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό) είχε δημιουργήσει η πολιτεία.
Βεβαίως, όποιος και να είναι αυτός ο φοβερός νους, την πολιτική ευθύνη τη φέρει ο υπουργός και η κυβέρνηση.
Δυστυχώς σε μια στιγμή διαλύεται απερίσκεπτα μια υπηρεσία (ΚΕΣΥΠ) που έκανε χρόνια να στηθεί και να φτάσει σε καλό επίπεδο υπηρεσιών.
Για τη διάλυση αρκεί ελάχιστος χρόνος! Για τη δημιουργία όμως πολύς!

 
Κωνσταντίνος
06 Δεκ 2018 00:14

Οι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα μείνουν στην ιστορία για την κατάργηση Τομέων των ΕΠΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ για την ουσιαστική κατάργηση του θεσμού της Συμβουλευτικής-Προσανατολισμού.

Η ελληνική παιδεία γυρίζει 30 χρόνια πίσω και οι μαθητές έρμαιο των επιτήδειων των ιδιωτικών υπηρεσιών συμβουλευτικής...

Οξύμωρο ; Κι όμως η "αριστερή" κυβέρνηση κάνει πλάτες στους συμβούλους του ιδιωτικού τομέα !

Τις ίδιες πλάτες πήγε να κάνει και στα ιδιωτικά ωδεία μέσα από την υπολειτουργία των μουσικών σχολείων. Εκεί, όμως, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν τους πέρασε.

Αν αντιδρούσαν έγκαιρα και οι φορείς της συμβουλευτικής, ίσως, να μην είχαμε φτάσει σε αυτό το κατάντημα.

Αλήθεια, η ΕΛΕΣΥΠ τι λέει γι όλα αυτά;

 
Μαρίζα
06 Δεκ 2018 01:52

Σήμερα τέλος ο επαγγελματικός προσανατολισμός των παιδιών μας...

Ας πάμε στους δασκάλους ειδικής αγωγής των ΚΕΣΥ να απευθυνθούμε, όπου σίγουρα είναι άριστοι σύμβουλοι και γνώστες του συστήματος πρόσβασης, των τύπων Λυκείου, των σχολών, κλπ κλπ κλπ
ΚΡΙΜΑ, ΚΡΙΜΑ, ΚΡΙΜΑ

Διότι βεβαίως δύσκολα θα βρεθεί καθηγητής σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού που υπηρετούσε σε ΚΕΣΥΠ (έχοντας κριθεί με βάση τα αυξημένα προσόντα του) να δεχτεί τώρα να εργάζεται με δάσκαλο προϊστάμενο του ΚΕΣΥ.
Όσο και να προσπαθούν οι εγκέφαλοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι όλοι ίσα και όμοια. Όσο και αν εκμηδενίζουν προσόντα όλοι ξέρουν ποιος είναι ποιος. Και ας χρησιμοποιούν άπειρα τερτίπια για να αποδυναμώσουν όσους έχουν ουσιαστικά προσόντα.
Οι προσφυγές στη δικαιοσύνη θα πάνε σύννεφο αλλά τη ζημιά ήδη την έκαναν!

 
Φαροφύλακας
06 Δεκ 2018 08:37

Στην Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα, Δράμα) και οι 5 υπεύθυνοι ΚΕΣΥ είναι δάσκαλοι ΠΕ70.
Πιστεύετε ότι έχουν την παραμικρή ιδεά από τον τρόπο λειτουργίας των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ;
Αυτοί θα εξηγήσουν στα παιδιά και τους γονείς τους, πώς λειτουργούν τα ΕΠΑΛ, τί τομείς και τί ειδικότητες προσφέρουν;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ