Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Έρχεται “βροχή” νομοσχεδίων για την παιδεία τις επόμενες 60 ημέρες

Πριν τις γιορτές ή αμέσως μετά θα αρχίσει σταδιακά η ανακοίνωση και η δημόσια διαβούλευση 6 Σχεδίων Νόμων
Δημοσίευση: 05/12/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

“Πυρετωδώς” εργάζεται το επιτελείο του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και των τριών βαθμίδων της εκπαίδευσης, δίνοντας “μάχη” με το χρόνο προκειμένου  έξη Σχέδια Νόμου να είναι έτοιμα στις επόμενες 60 ημέρες.

Ο Κώστας Γαβρόγλου έχει βάλει “στοίχημα” με τον εαυτό του, προκειμένου μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου του 2019:

Α. Να έχουν βγει στον “αέρα”, συνολικά έξη Σχέδια Νόμου.

Β. Να έχει ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση και

Γ. Να έχουν  ξεκινήσει οι νομοθετικές διαδικασίες στη Βουλή.

Πρόκειται για νόμους που αλλάζουν ριζικά το “τοπίο” της Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ηδη αναμένεται η κατάθεση , συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή πριν τις γιορτές του Σχεδίου Νόμου για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η απορρόφηση τμημάτων τοου ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας από το ΕΚΠΑ και του ΓΠΑ (Δείτε  εδώ το αρχικό Σχέδιο).

Πριν τις γιορτές ή αμέσως μετά θα αρχίσει σταδιακά η ανακοίνωση και η δημόσια διαβούλευση των ακόλουθων Σχεδίων Νόμων:

1. Σχέδιο Νόμου για τις αλλαγές στο Λύκειο και το νέο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ (Δείτε  εδώ το αρχικό Σχέδιο)

2. Σχέδιο Νόμου για το νέο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

3. Σχέδιο Νόμου συγχώνευσης του Διεθνούς Πανεπιστημίου με τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (Δείτε  εδώ το αρχικό Σχέδιο)

4. Σχέδιο Νόμου για τη συγχώνευση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (Δείτε  εδώ τα πορίσματα της Επιτροπής "Γαβρόγλου")

5. Σχέδιο Νόμου Για τη συγχώνευση της ΑΣΠΑΙΤΕ με το Πανεπιστήμιο Πειραιά

6. Σχέδιο Νόμου για τη συγχώνευση του ΤΕΙ Πελοποννήσου με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Δείτε  εδώ το πόρισμα της Επιτροπής "Γαβρόγλου").

Τροπολογία για το ΣΑΕΠ

Εκκρεμεί μια τροπολογία για την εύρυθμη λειτουργία του Συμβουλίου  Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων, η οποία ή θα ενταχθεί στο Σχέδιο Νόμου για το Πανεπιστήμιο θεσσαλίας ή σε κάποιο άλλο νομοσχέδιο (Διαβάστε εδώ) .

Σχόλια (45)

 
5 εξεταζόμενα μαθήματα
05 Δεκ 2018 20:10

Νέο λύκειο με 5 εξεταζόμενα μαθήματα;

 
Διορισμοί
05 Δεκ 2018 21:54

Ο νόμος σας για διορισμούς που ξαναφέρνει την επετηρίδα που καταργήθηκε πριν 20 χρόνια δεν έχει καμμία ελπίδα να εφαρμοσθεί από την ΝΔ του χρόνου.Θα κερδίσετε αν κερδίσετε ψήφους από τους αναπληρωτές αλλά θα χάσετε τους υπόλοιπους 100.000 μαζί με τις οικογένειες τους.Ψηφίστε τον νόμο.Μόνο καλό θα κάνετε στην ΝΔ.

 
Κωστας_Δ
05 Δεκ 2018 22:34

Για το σχέδιο 1. έχουν ήδη διατυπωθεί από απλά σχόλια μέχρι επίσημες ανακοινώσεις επιστημονικών Ενώσεων ενστάσεις και διαφωνίες, τεκμηριωμένες, που αφορούν από επιλογές μαθημάτων, μέχρι το πολύ σοβαρό θέμα αμφισβήτησης του αδιάβλητου και αξιόπιστου των (νέων) εξετάσεων.
Είναι δυνατόν να ψηφιστεί τόσο σοβαρό Ν/Σ, που αφορά το μέλλον χιλιάδων μαθητών χωρίς την απαραίτητη συναίνεση; Χωρίς να ακουστούν όλες αυτές οι φωνές;
Μόνο βιασύνη και προχειρότητα; Μόνο για να λέμε ότι κάνουμε "μεταρρυθμίσεις";

 
Νικόλας Μπουρμπάκης
05 Δεκ 2018 22:58

Πραγματικά ΝΕΟ Λύκειο και Θετικές Επιστήμες χωρίς Πληροφορική/Προγραμματισμό δεν γίνεται στο έτος 2018 κε Υπουργέ.

 
Για την ΑΣΠΑΙΤΕ
05 Δεκ 2018 22:58

Η μόνη λύση που υπάρχει ειναι η ένωση με το ΠΑΔΑ. ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΣΤΕΛΕΧΩΘΕΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ.
κ. ΣΑΡΙΔΑΚΗ κάντε το βήμα που θα σας γραψει στην χρυσή ιστορία της ιστορικής σχολής. Πιστεύω οι καθηγητές της σχολής θα σας στηρίξουν στον αγώνα αυτό.
Η δυτική Αττικη αξίζει μια πολυτεχνική σχολή στο ΠΑΔΑ και ειδικά στο Αιγαλεω που ανέκαθεν καινοτομεί φέρνοντας στο κοινωνικό σύνολο σύγχρονες μορφές πολιτείας και εκπαίδευσης.
Η ένωση με το ΠΑ.ΠΕΙ μόνο κακό θα κανει σε όλους.
Η υστεροφημία ενός ανδρός ειναι πιο σημαντική από τα οποία συμφέροντα και πάθη.

 
"Βροχή νομοσχεδίων"
05 Δεκ 2018 23:27

Να κρατήσουμε ομπρέλα.Προεκλογικό έτος.Να δούμε πόσα από αυτά δεν θα αλλάξει η ΝΔ.Σίγουρα το νομοσχέδιο για τους διορισμούς θα αλλάξει και θα γίνει διαγωνισμός ΑΣΕΠ.Σίγουρα και επειδή είναι και έτος εκλογών δεν βλέπω να ισχύσουν και οι επιλογές που θα γίνουν για Περιφερειακούς και Διευθυντές Εκπαίδευσης.

 
Στράτος
05 Δεκ 2018 23:53

"Βροχή" νομοσχεδίων για ψήφιση αλλά μήπως έρθει "βαρυχειμωνιά" στην εφαρμογή τους.
Κυρίως στα δύο πρώτα:
1. Όταν η Ν.Δ. λέει δεν θα αλλάξει το σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, ποιο σύστημα εννοεί ότι θα κρατήσει; Αυτό που ισχύει μέχρι φέτος ή αυτό που θέλει τώρα να ψηφίσει ο Γαβρόγλου και να ισχύσει από τους χρόνου;

2. Σύστημα διορισμών. Για πόσους και ποιους διορισμούς; Αν προλάβει να διορίσει η παρούσα κυβέρνηση στην Ειδική Αγωγή είναι ζήτημα. Για τους υπόλοιπους το ερώτημα δεν είναι με ποιο σύστημα θα γίνουν αλλά αν θα γίνουν...

3. Τα υπόλοιπα για συγχωνεύσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ είναι πιθανότερο να ολοκληρωθούν και από τη Ν.Δ. που μάλλον κινείται στην ίδια προοπτική.

 
student
06 Δεκ 2018 00:45

Συγχώνευση Πανεπιστήμιο + ΤΕΙ Δυτ Ελλάδας?

 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
06 Δεκ 2018 06:42

Το υπουργείο πρέπει να εφαρμόσει άμεσα αυτές τις αλλαγές ώστε να προλάβουν να διαφανουν οι όποιες ευνοϊκές μεταβολές. Η καθυστέρηση δεν ευνοεί πολιτικά το υπουργείο και δεν ωφελεί την κοινωνία που πρέπει να βιώσει τις ωφελιμες αυτές αλλαγές

 
@ΣΤΡΑΤΟΣ
06 Δεκ 2018 08:02

Οπως και πολλοί άλλοι σχολιαστες επιμενεις στο στρεβλό διαχωρισμό ΑΕΙ-ΤΕΙ . Δεν καταλαβαίνετε ότι το μόνο που καταφέρνετε είναι να απαξιώνετε την άποψη σας; Κοντεύουν 20 (!) χρόνια που δεν υφίσταται ο διαχωρισμός.. Είναι σαν να σχολιαζει αντίστοιχα κάποιος και να αναφέρεται σε πανεπιστήμια (καθηγητές) και διετεις παιδαγωγικές ακαδημίες (δάσκαλοι)..

 
Γιωργος
06 Δεκ 2018 08:22

Μπράβο υπουργέ συνέχισε να βγάζεις ανεπαγγελτους μηχανικούς

 
@ @ΣΤΡΑΤΟΣ
06 Δεκ 2018 08:45

Γιατί ασχολείσαι? αφού οι εν λόγω σχολιαστές (και όχι μόνο στο φιλόξενο esos- βλ. δημοσιογράφους σε ΟΛΑ τα μέσα κτλ) προφανώς έχουν φοιτήσει σε κάποιο Πανεπιστήμιο και με την εν λόγω εμμονή πιστεύουν ότι δίνουν αξίά στο δικό τους πτυχίο (απλά αφαιρώντας από το δικό σου..).
Αυτό δυστυχώς στη χώρα μας δεν θα σταματήσει (παρά μόνο όταν συνταξιοδοτηθούν ίσως), επομένως απλά (χαμο)γελάς και προχωράς!

 
THOMAS
06 Δεκ 2018 09:30

@ΣΤΡΑΤΟΣ
Σαν να λέμε ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ Ελληνικά σε εισαγωγικά ( πανε/μια)

 
Γιωργος
06 Δεκ 2018 09:34

Εν έτη 2018 πλέον 2019 δεν γίνεται να μιλάμε για τέτοιες ραγδαίες αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση και ούτε κουβέντα για τα ΕΔ των αποφοίτων. Δεν καταλαβαίνω ποιο το νόημα για τις συγχωνεύσεις όταν δεν ξέρουμε καν οι απόφοιτοι αυτών των ιδρυμάτων τι θα επαγγελονται . Τότε ποιος ο λόγος ύπαρξης των νέων ιδρυμάτων. Επιτέλους σε αυτή την χώρα τι σόι κράτος δικαίου είναι αυτό που δεν σέβεται γονείς που πληρώνουν και φοιτητές που σπουδάζουν.

 
Σχολές και Τμήματα
06 Δεκ 2018 09:53

Στρατο,οντως αυτο ειναι βλακεια.Απο την στιγμη που τα τει ειναι ανωτατα εκπαιδευτικα ιδρυματα βαση νομου,θα πρεπει να λεμε σκετο αει και οχι να λεμε αει και τει,διοτι αν υπαρχει αυτος ο διαχωρισμος στην ουσια δεν θεωρεις τα τει αει.Στην πραγματικοτητα ομως,τα τει μοιαζουν με ανωτερα εκπαιδευτικα ιδρυματα,παρα με ανωτατα,διοτι στο 8ο εξαμηνο δεν υπαρχουν μαθηματα,μονο πρακτικη και πτυχιακη(αυτο δεν ειναι τοσο σημαντικο).Δεν υπαρχουν 5ετης σπουδες σε τμηματα πολιτικων μηχανικων,μηχανολογων μηχανικων,γεωπονια κ.α.Τα επαγγελμαδικα δικαιωματα αυτων των ιδρυματων ειναι λιγοτερα απο αυτα των πανεπιστημιων,οπως διαβαζω να λενε αρκετοι.Στα τει δεν υπαρχουν διδακτορικα .Θα μου πειτε,οι αποφοιτοι μπορουν των τει μπορουν να κανουν διδακτορικο αν θελουν,αλλο αυτο.Το οτι δεν εχουν δημιουργησει διδακτορικα στα τει,δεν ειναι προβλημα?Που ειναι η ανωτατοποιηση των τει?Μονο στον νομο.Στην πραξη οχι.Δεν εξελήχθηκαν οσο θα επρεπε ωστε να παρεχουν ανωτατες σπουδες.

 
Δημήτρης
06 Δεκ 2018 10:11

Συγχωνεύει ΤΕΙ με ΑΕΙ, τάχα τα κάνει "ανώτατα" για να πάρει τώρα τις ψήφους και τα οδηγεί στην απαξίωση ονομάζοντας τα περισσοτερα ως "ελεύθερης πρόσβασης" με φοιτητές που δε θα έχουν ούτε τα τυπικά προσόντα να φοιτούν στις σχολές αυτές!

 
Σοφία
06 Δεκ 2018 13:05

@Δημήτρης
@Σχολές και τμήματα

Νομίζω η παραπληροφόρηση πρέπει να σταματήσει, καθώς οδηγεί σε λαθεμένα συμπεράσματα. Η δική σας παραπληροφόρηση όμως καταντάει κουραστική και αντίκειται στο ίδιο το Σύνταγμα και τους νόμους του!

Ποια "ΑΕΙ-ΤΕΙ" ποιά "ανώτερη" και όχι ανώτατη Εκπαίδευση που βρίσκονται τα ΤΕΙ απ'το 2001.

@Σχολές και τμήματα
Τα ΤΕΙ αναγνωρίζονται σαν τμήματα ανώτατης-higher-tertiary education-εκπαίδευσης εντός και εκτός Ευρωπαϊκής ζώνης μαζί με τα Πανεπιστήμια. Ομοίως και τα δύο παραπάνω ΑΕΙ, δηλαδή τα Ανώτατα Τεχνολογικά και τα Ανώτατα Πανεπιστημιακά αποτελούν την τριτοβάθμια-ανώτατη εκπαίδευση στην χώρα μας.
Η συνθήκη της Μπολόνια αναφέρει ρητά πως με την επιτυχή παρακολούθηση και κατοχή πτυχίου με 3μισή χρόνια σπουδών και άνω, το πτυχίο είναι επίπεδου Bachelor όπως και κατατάσσει τα πτυχία Ανώτατων τεχνολογικών-πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (δεν αναφέρομαι στην ελληνική εφεύρεση του integrated master που εφευρέθηκε από συντεχνίες και είναι κατάπτυστο ως δημιούργημα για πολλούς και διάφορους λόγους).
Ο χρόνος πρακτικής άσκησης, λογίζεται και ως χρόνος ακαδημαϊκής μάθησης και δεν κάνει τα ΤΕΙ να στερούνται <4 χρόνια σπουδών όπως θα θέλατε για να σας κάθεται πιο καλά τώρα που πανεπιστημιοποιούνται.
Φυσικά και τμήματα Ανώτατων τεχνολογικών ιδρυμάτων προκαλούν ερωτήματα, όπως για την ακαδημαϊκή φύση και αποστολή αυτών και των αντικειμένων που υπηρετούν, πχ Αισθητική και κοσμετολογία.
Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να βάζεις στο τσουβάλι σχολές που είναι ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ στο εξωτερικό και βρίσκονται μονάχα σε πανεπιστημιακά τμήματα. Τέτοιες σχολές είναι η Τεχνολογία τροφίμων, Φυσικοθεραπεια, Εργοθεραπεια,Λογοθεραπεια,Ιατρικά Εργαστήρια κλπ οι οποίες έχουν ΠΑΝΟΜΟΙΟΤΥΠΑ προγράμματα σπουδών με αυτές του εξωτερικού.

 
Ribopaido
06 Δεκ 2018 13:47

@Δημήτρης

Να τα κάνει ανώτατα??? Το οτι κατατάσσονται στα ΑΕΙ εδω και χρόνια δεν σου λέει τίποτα ε?
Λίγο διάβασμα παρακαλώ δεν βλάπτει

 
Μαρία
06 Δεκ 2018 15:26

Συγχώνευση Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο με Πανεπιστήμιο Πατρών.
Γιατί δεν το αναφέρετε;

 
Δεληβοριας Χρηστος
06 Δεκ 2018 17:29

Η πρωτη εβδομαδα του Νοεμβριου να οριστει ως "Εβδομαδα Φθινοπωρινης Γαληνης" με διακοπη των μαθηματων. Οι 5 ημερες που "χανονται" ηδη εχουν αναπληρωθει απο την ελαττωση των εξεταζομενων μαθηματων και αρα απο την αυξηση των διδακτικων ωρων. Ο σκοπος ειναι να κατατμηθει ο κουραστικα μεγαλος Χρονος απο την εναρξη (11 Σεπτεμβριου) εως τις Διακοπες των Χριστουγεννων (23 Δεκεμβριου), που τροφοδοτει τη διαθεση για "καταληψεις", σε δυο κομματια που να ειναι "ψυχολογικα" ανεκτα. Νομιζω δεν θα ξαναδουμε καταληψεις (σε τετοια εκταση τουλαχιστον). Αντιστοιχες "Διακοπες", υπαρχουν σε πολλες Ευρωπαικες Χωρες.

 
Σχολές και Τμήματα
06 Δεκ 2018 17:48

Σοφία πως ξερουμε πραγματι οτι τα επαγγελματικα δικαιωματα του τει ειναι ισοτιμα με τα πανεπιστημια του εξωτερικου?Δεν μιλαω για ολες τις σχολες των τει.Μιλαω για σχολες οπως τεχνολογων εφαρμογων,γεωπονικες κλπ.Οι σχολες των πανεπιστημιων του εξωτερικου λογικα θα εχουν τα ιδια επαγγελματικα δικαιωματα με τις ιδιες σχολες των ελληνικων πανεπιστημιων.Επισης,στα τει υπαρχουν τμηματα οπως διατροφης και διαιτολογιας,νοσηλευτικης,που (οπως εχω διαβασει να λενε) εχουν τα ιδια επαγγελματικα δικαιωματα με τα ιδια τμηματα των ελληνικων πανεπιστημιων.Το τμημα ιατρικων εργαστηριων υπαρχει οντως αντιστοιχο και στην Αγγλια και στην Αμερικη.Αυτα τα τμηματα ομως γιατι δεν γινανε πανεπιστημιακα στην Ελλαδα?Στο εξωτερικο γιατι να ειναι?
Επισης,υπαρχουν τμηματα στα τει οπως μηχανολογων μηχανικων,πολιτικων μηχανικων,οπου δεν εχουν τα ιδια επαγγελματικα δικαιωματα με αυτα των Ελληνικων πανεπιστημιων.Εχω διαβασει οτι στο τμημα πολιτικων μηχανικων βγαινεις βοηθος πολιτικου μηχανικου,αρα αυτο το τμημα δεν ειναι ανωτατο και τοτε γιατι να βρισκεται σε ενα ανωτατο ιδρυμα οπως το τει?Θα μου πεις τωρα,μηπως στο εξωτερικο τον αντιμετωπιζουν σαν πολιτικο μηχανικο και οχι σαν βοηθο?Ειλικρινα,δεν ξερω.Εφοσον,ομως,τετοια τμηματα εχουν λιγοτερα επαγγελματικα δικαιωματα απο τις πολυτεχνικες σχολες των πανεπιστημιων,τοτε γιατι να βρισκονται σε ανωτατο ιδρυμα οπως το τει?Μηπως τελικα το τει δεν ειναι ανωτατο ιδρυμα και μονο στα χαρτια ειναι?Στα τει γιατι δεν εχουν δημιουργησει διδακτορικες σπουδες?Μην μου πεις οτι ο αποφοιτος του τει μπορει να κανει διδακτορικο στο πανεπιστημιο αν θελει,το ξερω.Το οτι δεν εχουν καταφερει να δημιουργησουν διδακτορικα στα ιδια τα τει,δεν ειναι ενα προβλημα?Τι σοι ανωτατα ιδρυματα ειναι χωρις τον τριτο κυκλο σπουδων?Δεν υπαρχουν 5ετης σπουδες στα τει,ουτε διδακτορικα.Αυτα μην περνανε απαρατηρητα.Ας υπηρχαν 5ετης σπουδες και διδακτορικα και τοτε πραγματικα θα ηταν ισαξια με τα πανεπιστημια.Καποια τμηματα δεν ειναι ισοτιμα με τις αντιστοιχες σχολες των πανεπιστημιων,ενω καποια αλλα τμηματα των τει ειναι ισοτιμα με αυτα των πανεπιστημιων και με του εξωτερικου.Αφου ειναι ετσι,τοτε να πουμε οτι τα τει χωριζονται σε ανωτερη και ανωτατη εκπαιδευση.Με αυτην την λογικη.Δεν γινεται.Πρεπει να ξεκαθαριστει η θεση των τει.Αλλιως να καταργηθουν ολα,οπως θα γινει το 2019 και τα τμηματα που αξιζουν να γινουν πανεπιστημια να γινουν πανεπιστημια,τα υπολοιπα που δεν αξιζουν να συγχωνευτουν στα ιεκ.

 
Σχολές και Τμήματα
06 Δεκ 2018 18:06

Σοφία θελω να πω και κατι ακομα.Αυτο που θα πω ισως ειναι χαζομαρα.Δεν ξερω.Απλα μπαινουμε εδω για να γραφουμε την αποψη μας κιολας.Δεν ειναι κακο.Η ιατρικη ειδικοτητα που λεγεται φυσικη ιατρικη αποκατασταση ειναι το αντιστοιχο της φυσικοθεραπειας?Ο γιατρος που ασκει αυτην την ειδικοτητα λεγεται φυσιατρος.Ο φυσιατρος μπορει να ασκησει την φυσικοθεραπεια με τις γνωσεις που απεκτησε απο την ειδικοτητα του ή να κανει παρομοια πραματα?Αν μπορει,τοτε για ποιο λογο η φυσικοθεραπεια να βρισκεται στην ανωτατη εκπαιδευση?Αφου ουτε διαγνωση,ουτε φαρμακα μπορει να γραψει ο φυσικοθεραπευτης.Ουτε γνωριζει τοσο καλα την ανατομια του σωματος οπως την γνωριζει ο φυσιατρος.

 
Κωνσταντίνος
06 Δεκ 2018 19:07

Μπράβο Μαρία.Συμφωνώ.Αντιπροτείνω σε πιό επιθετικό στυλ συγχώνευση ΕΑΠ με ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας κατά το πρότυπο της συγχώνευσης του Διεθνούς Πανεπιστημίου με τα 3 ΤΕΙ στη Μακεδονία.

 
Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ)
06 Δεκ 2018 19:14

Το σωστό θα ήταν το Πανεπιστήμιο Πατρών να συγχωνευτεί με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Το ΕΑΠ πρέπει να διατηρηθεί και να εκσυγχρονιστεί - αρχικά δημιουργήθηκε στα πρότυπα του Open University (1969), για να παρέχονται οργανωμένα προγράμματα εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Μάλιστα, στο Ηνωμένο Βασίλειο το Open University έχει βραβευτεί πολλές φορές για την ποιότητα της διδασκαλίας του και συμμετέχει σε σημαντικές δράσεις (FutureLearn, για MOOCs).

Αυτά αξίζει να αναφερθούν για να έχουμε εικόνα του τι γίνεται στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο και προς τα πού πρέπει να κινηθούμε τις επόμενες δεκαετίες.

 
Δυτική Ελλάδα
06 Δεκ 2018 21:32

Αν το Παν. Πατρών πάει να συγχωνευθεί με το Παν. Πελοποννήσου, εμείς δηλαδή στη Δυτική Ελλάδα δεν θα έχουμε "δικό μας" ΑΕΙ; Μην ξεχνάμε, η Πάτρα είναι η τρίτη σε μέγεθος πόλη στην Ελλάδα!

 
ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΠΑΤΡΩΝ
06 Δεκ 2018 22:09

Γιατί δεν προχωράει η συγχώνευση του ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ με το Πανεπιστήμιο Πατρών ή το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ;

 
Κέντρα Ιερατικής Μαθητείας
07 Δεκ 2018 00:27

Το σχέδιο νόμου για την εκκλησιαστική εκπαίδευση που καταργεί τις Α.Ε.Α. πότε θα έρθει για διαβούλευση;

 
Σχολές και Τμήματα
07 Δεκ 2018 01:01

Σοφία και γενικως δες ολα τα τμηματα των τει,ειναι τμηματα που παρεχουν κατωτερα προσοντα απο αυτα των πανεπιστημιων.Ειναι πιο ευκολα,ασχετως απο το αν υπαρχουν ή δεν υπαρχουν αντιστοιχα τμηματα τει και πανεπιστημιων.Στα τει διδασκεσαι και μαθηματα που μπορει στο πανεπιστημιο να τα σπουδασεις κιολας.Π.χ διδάσκεσαι βιολογια σε καποια τμηματα των τει.Το μαθημα αυτο μπορεις να το σπουδασεις κιολας στο πανεπιστημιο.Τα τει θυμιζουν με ανωτερα εκπαιδευτικα ιδρυματα,με ανωτερη τριτοβαθμια,παρολο που απο το 2001 γινανε ανωτατα.Τα πανεπιστημια ειναι πιο δυσκολα σε γενικες γραμμες και παρεχουν επαγγελματικα δικαιωματα ανωτερα,πιο απαιτητικα,πιο πλουσια,γιαυτο κιολας λενε οτι τα πανεπιστημια παρεχουν υψηλη και ολοκληρωμενη εκπαιδευση,ενω τει απλος υψηλη,οχι ομως ολοκληρωμενη.Ελπιζω,να με καταλαβαινεις.

 
Νέο ΑΕΙ Πελοποννήσου και ΝΔ Ελλάδας
07 Δεκ 2018 01:24

Εννοείται πως η Πάτρα θα είναι η έδρα του νέου ΑΕΙ Πελοποννήσου και ΝΔ Ελλάδας, καθώς το Παν. Πατρών έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει στις σχολές του τους φοιτητές και το προσωπικό του Παν. Πελοποννήσου χωρίς πρόβλημα (μόνο 9 τμήματα είναι, υποστελεχωμένα, αλλά έχουν εξαπλωθεί σε Τρίπολη, Σπάρτη, Καλαμάτα, Κόρινθο και Ναύπλιο - αδιανόητα πράγματα για ακαδημαϊκό σχεδιασμό...).

Τα τμήματα των ΤΕΙ της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου θα έπρεπε να ενταχθούν ομαλά στο νέο ΑΕΙ.

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο θα παραμείνει να είναι ένα οργανωμένο ανεξάρτητο ίδρυμα, με στόχευση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση όπως και στο εξωτερικό.

Να καταλάβουν επιτέλους όλοι, πολιτικοί και ακαδημαϊκοί, ότι ο Νομός Αχαΐας και η Πάτρα ως πρωτεύουσά του -τρίτη σε μέγεθος πόλη και λιμάνι της Ελλάδας- ανήκει και στην Πελοπόννησο όχι μόνο στη Δυτική (Στερεά) Ελλάδα.

Το νυν πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (με 9 τμήματα, σε 5 πόλεις!) δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί διότι δεν είναι βιώσιμο και διεθνώς ανταγωνιστικό.

Μόνο με την συγχώνευση (Παν. Πατρών + Παν. Πελοποννήσου) θα δημιουργηθεί ένα ΙΣΧΥΡΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΕΙ στην περιοχή (ΝΔ Ελλάδα, Πελοπόννησος), κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και 15 χρόνια.

 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
07 Δεκ 2018 07:37

Σχετικά με το σύστημα πρόσβασης σε Γ /θμια εκπ / ση πρέπει το νομοσχέδιο να ερθει άμεσα στη βουλή για ψήφιση. Εάν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας πραγματικά θεωρεί ότι είναι "δίκαιο και να γίνει πράξη " πρέπει να ψηφιστεί άμεσα, όπως και τα υπόλοιπα νομοσχέδια περί παιδείας ώστε να γνωρίζουν οι γονείς και οι μαθητές τις παραμέτρους που αφορούν το εκπ / κο τους μέλλον. Ήδη από τις 3 Σεπτεμβρίου με την ανακοίνωση του έχουν παρέλθει 3 και πλέον μήνες χρονικό διάστημα ικανό να είχε ψηφιστεί ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο. Οι μαθητές της Β Λυκειου δε γνωρίζουν τον τρόπο λήψης του απολυτηριου, τις λεπτομέρειες υποβολής του μηχανογραφικου της Β Λυκειου τα οποία είναι κομβικης σημασίας θέματα για γονείς και μαθητές. Εάν πράγματι λοιπόν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας πιστεύει ότι η εκπ /κήπο αυτή μεταρρύθμιση που εξήγγειλε εδώ και 3 μήνες είναι "δίκαιη " , τότε εδώ και τώρα να γίνει "πράξη " . Αν όχι, τότε το ντόμινο των επικειμενων εθνικών εκλογών θα βάλει στο χρονοντουλαπο της ιστορίας άλλη μια εξαγγελία περί εκπ / κης μεταρρύθμισης . Στην περίπτωση αυτή δε θα γίνει "πράξη " κάτι που είναι "δίκαιο " και νομίζω ότι αυτό θα βαρύνει την πρόθεση ψήφου των γονιών και μαθητών. Αν λοιπόν το άρθρο του esos είναι ακριβεστατο σύμφωνα με το οποίο το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί έως το Φεβρουάριο, τότε μάλλον το νομοσχέδιο δε θα ψηφιστεί και υπό το βάρος των πολιτικών εξελίξεων το "πλοίο θα σαλπάρει για λιμάνια ξένα, για λιμάνια ξένα " όπως λέει και το άσμα. Κι αυτό γιατί κάτι που ήταν "δίκαιο " τελικά δεν έγινε "πράξη ". Πολλές καλημερες και "χαιρετίσματα στην εξουσία, που δεν κράτησε την ουσία " ....................

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.