Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Ευάγγελος Βενιζέλος: Στο άρθρο 16 κρίνεται η κανονιστική αντοχή του Συντάγματος

Δημοσίευση: 05/12/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

"Είναι πολύ πιθανόν να πορευτούμε τα επόμενα χρόνια χωρίς αναθεώρηση του άρθρου 16. Στο άρθρο 16 κρίνεται η κανονιστική αντοχή του Συντάγματος. Διότι η συνταγματική πραγματικότητα -δηλαδή, η σύμφωνη με το ευρωπαϊκό δίκαιο, κυρίως, ερμηνεία του άρθρου 16- οδηγεί σε ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο".

Τα παραπάνω τόνισε ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος , κατά τη σημερινή  συνεδρίαση της Επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος , και σημείωσε τα εξής:

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα; Βεβαίως, λειτουργούν.

Στην Ελλάδα λειτουργούν είκοσι οκτώ διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα.

Με βάση τη νομολογία του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε κάθε χώρα της Ένωσης λειτουργούν όλα τα συστήματα όλων των χωρών, είκοσι οκτώ διαφορετικά συστήματα.

Οποιοδήποτε σύστημα υπάρχει σε μια χώρα ως νόμιμο εκεί, μέσω της ελεύθερης εγκατάστασης και παροχής υπηρεσιών λειτουργεί σε οποιαδήποτε χώρα.

Όταν έχεις δε και ελληνόφωνη χώρα -το ίδιο αντιμετωπίζει και η Σλοβακία σε σχέση με την Τσεχία και αντίστροφα, για να μη μιλήσω για τις αγγλόφωνες χώρες- αυτό είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα. Άρα, λειτουργούν ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα.

Έχει αναγνωρίσει η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων αυτών όλων των ενδιάμεσων συστημάτων παροχής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης; Τα έχει αναγνωρίσει. Αναγνωρίζει τα ακαδημαϊκά δικαιώματα των αποφοίτων των κυπριακών πανεπιστημίων; Τα αναγνωρίζει.

Άρα, το πρόβλημα δεν είναι η συνταγματική πραγματικότητα. Η συνταγματική πραγματικότητα είναι άλλη. Το ζήτημα είναι το κύρος του συνταγματικού κειμένου.

Εάν δεν αλλάξουμε το συνταγματικό κείμενο, δεν διασφαλίζουμε το κύρος του κειμένου. Όμως, η συνταγματική πραγματικότητα θα είναι διαφορετική.

Εγώ ήμουν πάντα θερμός και μαχητικός υποστηρικτής του δημοσίου πανεπιστημίου και πίστευα και πιστεύω ότι θα μπορούσαν να γίνουν μη κρατικά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ιδρυματικού, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με βάση το ισχύον Σύνταγμα. Δεν φτάνει αυτό.

Το δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να υποστηριχτεί διά των μη κρατικών πανεπιστημίων.

Πρέπει να αναδειχθούν οι θύλακες αριστείας που έχει και οι οποίοι δυστυχώς κρύβονται και ασφυκτιούν στην κατάσταση που υπάρχει στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

Δεν λειτουργεί η ελευθερία των ιδεών.

Δεν υπάρχει ασφάλεια δικαίου στο δημόσιο πανεπιστήμιο και δεν υπάρχει επαρκής χώρος για την αριστεία και για τα μεγάλα ερευνητικά αποτελέσματα.

Για να μην πω για τα παιδαγωγικά αποτελέσματα, τα οποία είναι τραγικά γιατί το δέκα «10» ως βαθμός πιστοποιεί τον άριστο, αλλά το πέντε «5», δυστυχώς, μπορεί να μην πιστοποιεί τίποτα.

Άρα, χρειαζόμαστε διάταξη στο Σύνταγμα που να διασώζει το κύρος του Συντάγματος για μη κρατικά πανεπιστήμια. Θα προτιμούσα να είναι ιδρυματικά, μη κερδοσκοπικά.

Όμως, υπάρχει και μία πραγματικότητα επιχειρηματικού πανεπιστημίου. Αφήστε που υπάρχει και η εξής αντίφαση: Είναι αμφίβολο αν το ιδρυματικό, μη κερδοσκοπικό καλύπτεται από την ελευθερία εγκατάστασης και παροχής υπηρεσιών, ενώ είναι αναμφίβολο ότι το αντίθετο συμβαίνει.

Άρα, πρέπει η επόμενη Βουλή να καταστρώσει μια διάταξη που θα λειτουργεί προστατευτικά και προωθητικά για το δημόσιο πανεπιστήμιο, θα ανοίγει τη λεγόμενη «αγορά» με την έννοια του «forum» των μη κρατικών πανεπιστημίων και στην πραγματικότητα θα συμφιλιώνει το επίπεδο της συνταγματικής πραγματικότητας το οποίο υπάρχει, με το επίπεδο του συνταγματικού κειμένου, γιατί τώρα αυτά είναι ασύμπτωτα.

Άρα, πρέπει να κάνουμε το γενναίο βήμα της ορθολογικής και έντιμης αναθεώρησης του άρθρου 16, εάν και η Πλειοψηφία της σημερινής Βουλής θέλει να υπάρχει αναθεώρηση γενικώς.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ