Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Σύγκλητος ΔΠΘ: Αναστολή λειτουργίας σε όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου

"Η ίδρυση και νέας Νομικής Σχολής στην Ελλάδα οδηγεί σε υποβάθμιση των υφισταμένων Νομικών Σχολών και ιδιαιτέρως στην περαιτέρω συρρίκνωση της διαρκούς αποψιλούμενης από διδακτικό και διοικητικό προσωπικό Νομικής Σχολής του ΔΠΘ"
Δημοσίευση: 07/12/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την αναστολή λειτουργίας της διδακτικής διαδικασίας σε όλα τα τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, αποφάσισε ομόφωνα η Σύγκλητος του Ιδρύματος, από σήμερα Παρασκευή μέχρι και την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, εκφράζοντας την αντίθεση  της στην εξαγγελία ίδρυσης 4ης Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Η Σύγκλητος στην απόφαση τονίζει ότι “η ίδρυση και νέας Νομικής Σχολής στην Ελλάδα οδηγεί σε υποβάθμιση  των υφισταμένων Νομικών Σχολών  και ιδιαιτέρως στην περαιτέρω συρρίκνωση της διαρκούς αποψιλούμενης από διδακτικό και διοικητικό προσωπικό Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, με αναπόδραστη κατάληξη την, εντός του ορατού μέλλοντος, παύση λειτουργίας της”.

Παράλληλα  η Σύγκλητος ζητά τη θέσπιση ενός νομικού πλαισίου που να διασφαλίζει  τη διαρκή εξέλιξη της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ και τη διατήρηση της εξωστρέφειάς της.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ

Σχόλια (6)

 
bet
07 Δεκ 2018 09:20

Απαράδεκτο το ΔΠΘ, αξιολόγηση και ranking παντού και οι χειρότεροι να κλείνουν.

 
ΔΠΘ και Νομική Σχολή Πάτρας
07 Δεκ 2018 12:28

Απαράδεκτες αποφάσεις, όλα τα ΑΕΙ χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και η στρατηγική για τα ΑΕΙ είναι κοινή και με εθνική στόχευση.

Δεν μπορούν οι ακαδημαϊκοί ενός ΑΕΙ σε μια περιφέρεια να εμποδίζουν την ανάπτυξη μια σχολής ενός ΑΕΙ σε μια άλλη περιφέρεια, με τη δικαιολογία ότι είναι ανταγωνιστική. Αυτά είναι κατάλοιπα άλλων εποχών και μέχρι το 2020 πρέπει να ξεπεραστούν, για το καλό όλων των φοιτητών.

https://www.esos.gr/arthra/60195/oristiki-i-apofasi-gia-idrysi-nomikis-s...

https://www.esos.gr/arthra/60271/vazei-loyketo-i-nomiki-thrakis

 
ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΠΑΤΡΩΝ
07 Δεκ 2018 20:07

Απαράδεκτη η απόφαση της Συγκλήτου του ΔΠΘ. Κανένα μέλος ΔΕΠ δεν μπορεί να φύγει σε άλλο Παν/μιο αν δεν συμφωνήσει το Τμήμα/Σχολή προέλευσης. Δεν σκέφτονται τους γονείς των φοιτητών που προέρχονται από τη Δυτική Ελλάδα σε τι έξοδα διαμονής και εισιτηρίων για τα παιδιά τους υποβάλλονται για να σπουδάσουν στο ΔΠΘ. Πρέπει να υπάρχει Νομική Σχολή στο Παν/μιο Πατρών. Δεν είναι ακαδημαϊκά σωστό να υπάρχει μεγάλος αριθμός εισακτέων σε λίγες Σχολές. Καλύτερα η Σύγκλητος του ΔΠΘ να ελέγχει αν τα μέλη ΔΕΠ του ΔΠΘ όντως διαμένουν στην έδρα τους και αν έχουν ερευνητική δραστηριότητα με δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια και να μην αναστέλλουν τη λειτουργία του Ιδρύματος τους καθόσον πληρώνονται από τον φορολογούμενο πολίτη. Αν θέλουν ας κάνουν απεργία ώστε να τους γίνεται κατακράτηση μισθού και όχι να αποφασίζουν αναστολή. Το να ζητά η Σύγκλητος του ΔΠΘ μέσα και κρατική ενίσχυση και για τη βελτίωση του ΔΠΘ είναι απολυτως θεμιτό - το να απαιτούν να μην δημιουργηθεί Νομική Σχολή σε άλλο ΑΕΙ είναι παράλογο και μου θυμίζει το "να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα".

 
Observator
08 Δεκ 2018 01:49

Tα τμήματα δεν ειναι προνομιο κανενος πανεπιστημιου. Οι νομικές σχολές δεν ειναι σχολές που βγάζουν δικηγόρους, αλλά ανθρώπους που καταλαβαίνουν νομικά. Ειναι σχολές με υψηλή ζήτηση και οι απόφοιτοι τους μπορούν να κάνουν τα πάντα. Το ΔΠΘ όταν ιδρυθηκε ειχε τμηματα που υπήρχαν και σε αλλα πανεπιστημια. Και άλλα πανεπιστημια ειχαν τμηματα που αρχικά ειχαν μονο αυτα.

 
Μάταιη κίνηση
09 Δεκ 2018 15:54

Είναι παντελώς άστοχη η ίδρυση νέας νομικής στην περιφέρεια. Οι φοιτητές στην πλειοψηφία τους θα ζητούν μετεγγραφή -όπως ήδη γίνεται- και κανείς δεν θα θέλει να σπουδάσει εκεί. Έχουμε το αποτυχημένο πείραμα της Θράκης, δεν πρέπει να το επαναλάβουμε. Και η τοπική κοινωνία της Πάτρας δεν θα έχει να ωφεληθεί σε τίποτα. Ο ι περισσότεροι ΔΕΠ θα διαμένουν στο κέντρο, εκτός από τους ντοπιους (αν υπάρχουν) και οι φοιτητές θα τους αποχαιρετούν από το πρώτο κιόλας εξάμηνο διά των μετεγγραφών. Δεν στεριώνουν όλες οι σχολές στην περιφέρεια, ούτε είναι "αναπτυξιακά εργαλεία"

 
Κωνσταντίνος
10 Δεκ 2018 09:30

Προς μάταιη κίνηση:Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο!Τα βρήκαμε έτσι και τα αφήνουμε όπως είναι.Προσοχή,μην πειράξετε τίποτα.Στα αμφιθέατρα να μην πέφτει καρφίτσα.Οι τοίχοι και στους διαδρόμους και στα αμφιθέατρα όχι μόνο λερωμένοι αλλά και καλυμμένοι από συνθήματα κι αφίσες εδώ και δεκαετίες.Οι καταλήψεις γιά το παραμικρό και οι αδικίες σε μιάμιση γενιά που πήγε χαμένη,δεδομένες. Κανείς δε μιλά.Κανείς δεν αντιστέκεται στο προοδευτικό; παρόν ή μάλλον παρελθόν της αλλοτρίωσης χιλιάδων επαρχιωτών,επειδή έτσι πρέπει να γίνει.Και η ποιότητα σπουδών πού είναι αδελφέ που τα βρίσκεις όλα σωστά;
Ευτυχώς,που τη σκέψη τη δική σου όπως κι άλλων εδώ μέσα που στραγγαλίζει τα όνειρα και δηλητηριάζει τις εικόνες των πετυχημένων βλασταριών μας που υποχρεώνονται να ζήσουν των Νομικών Αθήνας και Θεσσαλονίκης,την απέρριψαν οι νέοι μας.Δεν κάθονται να πολυσχολιάσουν τα χάλια μας.Και οδηγούνται τρέχοντας στις νομικές σχολές της Κύπρου ή όπου αλλού στο εξωτερικό.
Βέβαια,οι νομικές σχολές πρέπει να παραμείνουν τρεις γιά πάντα και άλλα πανεπιστημιακά αντικείμενα όχι τόσο χρειαζούμενα γιά την ελληνική κοινωνία που μάλλον υπηρετούν νεοφανείς και υποθετικές ανάγκες του πιό παρασιτικού τριτογενούς τομέα πρέπει να είναι 4 και 5 και 6 σε όλη την Ελλάδα.Θέλετε παραδείγματα:Τμήμα Θεατρικών Σπουδών,τμήμα Μουσικών Σπουδών,τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης,τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος. Θέλουμε τόσους περιβαλλοντολόγους και θεατρολόγους και μάλιστα σε τόσο διεσπαρμένες στη χώρα σχολές κι από την άλλη τους νομικούς μας στοιβαγμένους σε μόνο τρεις σχολές επειδή μας έχει φάει ο εγωισμός και η κοντοφθαλμία μερικών;
Η τέταρτη,γιά να μην πώ και η πέμπτη νομική έπρεπε να έχουν ιδρυθεί χτες και στην Πάτρα και στην Κρήτη.Οι καθηγητές ήδη υπάρχουν και φυτοζωούν ως ΕΔΙΠ ή ως άλλοι ερευνητές σε όλα τα περιφερειακά Πανεπιστήμια και στην Αθήνα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.