Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Α. Λοβέρδος:Η Νομική Αθηνών δεν άφησε να γίνει Νομική στο Πάντειο

Δημοσίευση: 07/12/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Υπάρχει και η εσωτερική αντιπαλότητα. Εμείς είχαμε αποπειραθεί να το κάνουμε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο επί εποχής Δημητρίου Τσάτσου και Διονυσίου Σπινέλλη. Αυτά τα ονόματα μεγάλου κύρους δεν ζουν πια. Δεν μας επέτρεψε η Νομική Αθηνών. Τα ξέρετε αυτά.

Την παραπάνω δήλωση έκανε ο πρώην υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
 

Σχόλια (10)

 
Νομική Παντείου
07 Δεκ 2018 14:33

Η ίδρυση μιας δεύτερης Νομικής Σχολής στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, σχεδόν δίπλα από το ΕΚΠΑ, ποιον ακαδημαϊκό σκοπό θα εξυπηρετούσε;...

Ασχέτως με τους λόγους για τους οποίους τότε εμποδίστηκε το εγχείρημα, καλύτερα που αποφεύχθηκε ένα ακόμη μεγάλο λάθος.

Το να προτιμηθεί η ίδρυση Νομικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο αντί του Πανεπιστημίου Πατρών ή των άλλων αξιόλογων περιφερειακών ΑΕΙ (Παν. Ιωαννίνων, Παν. Κρήτης, Παν. Θεσσαλίας), που θα ενισχύσουν την ακαδημαϊκή δυναμική με μια νέα Νομική Σχολή, είναι παράλογο.

 
Κωνσταντίνος
07 Δεκ 2018 18:17

Ευτυχώς που ζούν ακόμη μεταξύ μας ονομαστοί συμπολίτες οι οποίοι γνωρίζουν την πρόσφατη ιστορία και καταδεικνύουν ότι η συναισθηματική σύνδεση του αθηνοκεντρικού νομικού κόσμου με το παραλληλόγραμμο που ορίζεται από τις οδούς Ακαδημίας και 28ης Οκτωβρίου είναι τόσο ασφυκτική που ούτε στη Συγγρού δεν άφηναν να γίνει δεύτερο τμήμα Νομικής.Θα αφήσουν τώρα να γίνει στην Πάτρα;
Θα χρησιμοποιήσουν τα συναισθήματα των Ελλήνων που απορρέουν από την προβολή της συρρίκνωσης της ακριτικής Νομικής της Θράκης και οι οποίοι θα εξεγερθούν και θ'αφήσουν να πηγαίνουν με τα λεωφορεία κατά εκατοντάδες στην Κομοτηνή οι Αθηναίοι,οι Πατρινοί και οι Καλαματιανοί.Έτσι,η Αθήνα δε θα χάσει τους ογκώδεις αριθμούς των επαρχιωτών που πάντα στοίβαζε στ' αμφιθέατρά της.Το έχουμε ξαναδεί το έργο.Οι Έλληνες,πάντα αισθηματίες και πονεσιάρηδες γιά τη μακρινή Θράκη κι όχι γιά τα ταλαίπωρα παιδιά τους που θα στοιβάζονται στα ρυπαρά και γεμάτα συνθήματα αμφιθέατρα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
Από την άλλη,το ΕΚΠΑ,φέρεται ηγεμονικά και μάλλον εγωιστικά αφού όχι μόνο δεν αφήνει να λειτουργήσει άλλη Νομική στο Πάντειο,όπου υπάρχει ικανός αριθμός καθηγητών γι'αυτό,αλλά και ιδρύει σχολή Κοινωνιολογίας,ενώ υπάρχει Τμήμα Κοινωνιολογίας στο Πάντειο εδώ και τριανταπέντε χρόνια. Δηλαδή προβάλλει τη μη ύπαρξη ανάγκης γιά ίδρυση ομοειδούς τμήματος με τα δικά της και δίκαια και το πετυχαίνει,ενώ όταν πρόκειται γιά το ίδιο υπερθεματίζει και δέχεται ίδρυση τμήματος ομοειδούς με τμήματα άλλου πανεπιστημίου γιά το οποίο βέβαια δεν υπάρχει καμία ανάγκη.Κλασική ελληνική συμπεριφορά.Όμως εδώ μιλούμε γιά το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της χώρας.

 
Νομική και άλλες σχολές
07 Δεκ 2018 21:13

Το Πάντειο και η Χαροκόπειος δεν έπρεπε να λειτουργούν ως ξεχωριστά ιδρύματα (ΑΕΙ) εδώ και χρόνια, για να τα λέμε όλα. Έπρεπε ήδη από το 1990 να τα ιδρύματα των Κοινωνικών Σπουδών έχουν ενωθεί με εκείνα των Οικονομικών Σπουδών (πχ. πρώην ΑΣΟΕΕ, πρώην Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς)

Τα ίδια και στην Κρήτη, που έχουν φτάσει να έχουν τρία ΑΕΙ (Πανεπιστήμιο, Πολυτεχνείο και ΤΕΙ σε Χανιά, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Λασίθι, Ιεράπετρα και Άγιο Νικόλαο) αντί για ένα και ισχυρό Πανεπιστήμιο με ένα σύγχρονο campus, με Τεχνολογικό Πάρκο και Ερευνητικό Κέντρο.

Στη Θεσσαλονίκη, αντί να ενισχυθεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο που λειτουργεί από το 1924 και να οργανώσει προγράμματα μεταπτυχιακών στην αγγλική γλώσσα, ιδρύθηκε πρώτα το ΠΑΜΑΚ το 1990 (πρώην Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης) και κατόπιν το Διεθνές Πανεπιστήμιο το 2005.

Καμία ακαδημαϊκή λογική, στην Ελλάδα όλοι θέλουν μόνο να αποκτήσουν το μικρό τους προσωπικό φέουδο.

 
Χρειάζεται άλλη;
08 Δεκ 2018 00:46

Δεν πρέπει να ιδρυθεί άλλη νομική. Αν είναι παρ' όλα αυτά να ιδρυθεί νέο τμήμα πρέπει να γίνει στο Πάντειο. Σε επαρχιακή πόλη δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, βλ. Θράκης και εν μέρει Θεσσαλονίκης. Να μην πούμε και για τα θέματα μετεγγραφών: δηλαδή αν ιδρυθεί μία ακόμη στην Πάτρα τα 2/3 των επιτυχόντων εκεί θα ζητήσουν να έρθουν Αθήνα και οι περισσότεροι θα το πετύχουν

 
Κωνσταντίνος
08 Δεκ 2018 12:44

Προς χρειάζεται άλλη;Εγώ είμαι έτοιμος και γιά μία θεαματική στροφή του κυρίου υπουργού.Να μην ιδρύσει τμήμα Νομικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, αλλά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.Να δούμε τότε αν επαναστατήσουν οι Θράκες, αφού το επιχείρημα περί αποδυνάμωσης του ακριτικού Πανεπιστημίου τους πάει περίπατο.Το Πανεπιστήμιο Κρήτης διεκδικεί κι αυτό ίδρυση Νομικής Σχολής,οι πανεπιστημιουπόλεις του δεν είναι κοντά στην Αθήνα ή μάλλον τότε είναι που θα διαμαρτυρηθούν έντονα οι Κρήτες και η διαμαρτυρία τους θα πιάσει τόπο.
Και βέβαια χρειάζεται άλλη Νομική.Μα το είπα τόσες φορές.Είναι ωραίο να στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες σήμερα το 2018 οι φοιτητές στα ακατάλληλα γιά διδασκαλία αμφιθέατρα των Νομικών σχολών μας;Καμαρώνετε τόσο πολύ γιά τις εγκαταστάσεις των Νομικών μας σχολών κυρίως στην πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα ή εθελοτυφλείτε που μία γενιά υποχρεώθηκε να εγκλωβίσει τα όνειρά της και τη ζωή της και συμβιβάστηκε με τις αμαρτίες των παλιών;
Επιτέλους πιά και τα πρόσφατα τμήματα Μηχανικών Περιβάλλοντος ή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης ή και τα παλιά Γεωλογίας,Μουσικών Σπουδών,Θεατρικών Σπουδών με τους νέους νόμους έχουν 4! ή και 5!τμήματα σε όλη τη χώρα και η Νομική θα έχει πάντα 3 γιατί περισσεύουν οι εγωισμοί μερικών μεγάλων;

 
Nομική Σχολή στα ΑΕΙ
09 Δεκ 2018 01:04

Δεν μπορούν οι σπουδές στα νομικά να είναι προνόμιο μόνο του νομού Αττικής και της Θεσσαλονίκης (και της Ροδόπης). Μια χαρά μπορούν να στηριχθούν Σχολές Νομικής σε πόλεις όπως η Πάτρα, τα Ιωάννινα, η Λάρισα και το Ηράκλειο, στα αντίστοιχα πανεπιστήμια που λειτουργούν εκεί.

Αδιανόητο το Πάντειο Πανεπιστήμιοπου έχει παράδοση στις Κοινωνικές Σπουδές να ζητά να επεκταθεί με Νομική Σχολή.

Το πρόβλημα των μετεγγραφών είναι γενικό και προφανώς δεν αφορά μονον την υπό ίδρυση Νομική Πατρών - πχ. από τη Νομική στην Κομοτηνή που δέχεται κάθε χρόνο 400 εισακτέους δεν αποφοιτούν ούτε οι μισοί, οι υπόλοιποι παίρνουν μετεγγραφή για τις δύο κεντρικές σχολές. Αυτό γιατί το δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα τόσα χρόνια;

Πρέπει να ελεγχθούν όσα τμήματα προέλευσης χάνουν πάνω από το 10% των νέων εισακτέων τους: τμήματα όπου 6 ή 7 στους 10 ζητούν μετεγγραφή πρέπει να κλείσουν γιατί ανατρέπουν όλο το σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων και επιβαρύνονται με 400-500 νεοεισερχόμενους τα κεντρικά τμήματα.

Η Ελλάδα χρειάζεται να ενισχύσει τα 5 βιώσιμα περιφερειακά ΑΕΙ -ΔΠΘ, Παν. Θεσσαλίας, Παν. Πατρών, Παν. Ιωαννίνων και Παν. Κρήτης- τα οποία να προσφέρουν όλο το φάσμα των σπουδών και να μπορούν να προσελκύσουν και να διατηρήσουν καθηγητές, ερευνητές και φοιτητές.

Τα υπόλοιπα τμήματα πρέπει σταδιακά να ενταχθούν σε αυτά, μέχρι το 2025.

 
Ευθύμης
10 Δεκ 2018 12:06

@Κωνσταντίνος

Όχι, είναι απαράδεκτες οι συνθήκες στοιβάγματος στα αμφιθέατρα της Νομικής, αλλά μήπως θα φύγουν οι μισοί να πάνε στην Πάτρα; Μάλλον να προστίθενται κι άλλοι μεταγραφέντες από την Πάτρα βλέπω...

 
Η Νομική Πατρών
14 Οκτ 2019 16:02

Δεν ήταν η εκπαίδευση το κεντρικό ζήτημα των πρόσφατων εκλογών, αν και ίσως θα έπρεπε.

Άλλα υπουργεία μονοπωλούν το εκλογικό ενδιαφέρον, και βλέπουμε τα αποτελέσματα στην χώρα, την Παιδεία και την Υγεία, εδώ και 50 χρόνια.

Ας ξεκινήσουν το συμμάζεμα από τα δεκάδες απαξιωμένα τμήματα των ΤΕΙ και των περιφερειακών πανεπιστημίων ή τις σχεδόν πανομοιότυπες σχολές που λειτουργούν σε Θεσσαλονίκη και Αττική γιατί έτσι διορίστηκαν δεκάδες μέλη ΔΕΠ και άλλων κατηγοριών προσωπικού.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.