Μ. Βαρβιτσιώτης: Δέχτηκα το τηλέφωνο από το Ν. Παπανδρέου για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια

07/12/2018

Άκουσε το άρθρο

"Είχα δεχθεί  ένα τηλέφωνο από τον αδελφό του τότε Αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Νίκο Παπανδρέου, ο οποίος μου είχε πει ότι συμφωνεί απόλυτα και αυτός και ο Πρόεδρος τους ΠΑΣΟΚ με την πρότασή μας. Όταν ήρθαμε να ψηφίσουμε, βεβαίως για μικροκομματικούς λόγους εσωτερικών ισορροπιών, αρνήθηκαν εκείνη την ψήφο. Είδατε πού κατέληξε το ΠΑΣΟΚ εκλογικά".

Τα παραπάνω αποκάλυψε στην Επιτροπή της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο  Βουλευτής της ΝΔ  Μ. Βαρβιτσιώτης, αναφερόμενος στο έτος 2008  όταν τότε  ως Ειδικός Εισηγητής για το άρθρο 16 και την αναθεώρησή του, είχε προτείνει τη σύσταση   μη κρατικού πανεπιστημίου με νόμο ο οποίος θα περιγράφει τον τρόπο λειτουργίας του, τα δικαιώματα των φοιτητών, τα δικαιώματα του διδακτικού προσωπικού και τους τρόπους χρηματοδότησης του ιδρύματος.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης επιτέθηκε στους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντάς τους τα εξής:

  • Με τον ίδιο τρόπο οι δικές σας ιδεοληψίες θα σας κάνουν να συρρικνωθείτε.
  •  Η άρνησή σας να ψηφίσετε υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 δεν έχει καμία σχέση ούτε με την κοινωνία του 2018 ούτε με τις προσδοκίες της ελληνικής νεολαίας ούτε με τις δυνατότητες που έχουν οι Έλληνες που κατακτούν αξιοζήλευτες θέσεις στα ακαδημαϊκά ιδρύματα του εξωτερικού και πάρα πολλοί από αυτούς θα ήθελαν να μπορούν να προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες και τον ζήλο τους εδώ, στη χώρα τους.
  • Βεβαίως, επίσης θα σας γυρίσουν την πλάτη οι γονείς των ανθρώπων που έχουν αναγκαστικά φύγει εκτός Ελλάδας, που έχουν πάει στην Κύπρο.
  • Καταπληκτικό παράδειγμα, γιατί όταν ήμουν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών είχαμε ειδική κατηγορία για τους Κύπριους φοιτητές. Το 10% των φοιτητών της Νομικής προερχόταν από την Κύπρο, γιατί η Κύπρος δεν είχε πανεπιστήμια.
  • Δεν πέρασαν πολλά χρόνια από τότε και σήμερα Έλληνες πηγαίνουν στην Κύπρο και σπουδάζουν και τριάντα δύο χιλιάδες ξένοι φοιτητές σπουδάζουν σήμερα στην Κύπρο -πολλοί από αυτούς Έλληνες- αφήνοντας σημαντικά χρήματα, δίνοντας μια ώθηση στην κυπριακή οικονομία και βέβαια, αναπτύσσοντας έναν επιστημονικό κλάδο τον οποίο δεν είχε η Κύπρος ούτε μια βαθιά προϊστορία ούτε είχε επιδείξει λαμπρά δείγματα πνεύματος, όπως έχουμε να επιδείξουμε μέσα στη δική μας χώρα.
  •  Άρα, θα σας γυρίσουν την πλάτη όλοι αυτοί.
  • Μην αρνηθείτε αυτή την ευκαιρία απέναντι στις επόμενες γενιές. Μη χάσουμε άλλη μια δεκαετία μόνο και μόνο για μικροκομματικά οφέλη.

Σχόλια (1)

SL^2
|

Πολλά μυθεύματα στην ομιλία Βαρβιτσιώτη αλλά και των άλλων νεοφιλελεύθερων και όσων τον ασπάστηκαν τα τελευταία χρόνια! Η παιδεία είναι δημόσιο αγαθό ή μάλλον πρέπει να είναι. Δημόσιο αγαθό σημαίνει ότι πρέπει να είναι προσβάσιμη από όλους και απ' αυτούς που δεν έχουν να πληρώσουν. Πέραν τούτου είναι μύθος ότι αν φτιαχτούν ιδιωτικά Πανεπιστήμια θα εξαλειφθεί η φοιτητική μετανάστευση. Τα παιδιά των πλουσίων πηγαίνουν στα φημισμένα του εξωτερικού. Επίσης όσοι δεν επιτυγχάνουν σε εγχώρια Πανεπιστήμια ή σχολές της προτίμησής τους επίσης πηγαίνουν σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Όσα ιδιωτικά και να φτιαχτούν οι πρώτοι θα εξακολουθήσουν να πηγαίνουν στο εξωτερικό. Οι δεύτεροι αν τα ιδιωτικά βάλλουν ακαδημαϊκά κριτήρια εισαγωγής πάλι δεν θα τα καταφέρουν. Εκτός και δε βάλουν, που είναι και το πιθανότερο, αντίθετα θα λειτουργήσουν με επιχειρηματικά κριτήρια μ' αποτέλεσμα να είναι υποβαθμισμένα. Θέλουμε λοιπόν υποβαθμισμένα Πανεπιστήμια που να εμπορεύονται πτυχία;
Η Κύπρος είναι ειδική περίπτωση που δεν πρέπει να γενικεύεται. Οι προϋποθέσεις που υπήρχαν στην Κύπρο για ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων δεν ισχύουν στη χώρα μας. Η Κύπρος ως μικρή χώρα δεν είχε Πανεπιστημιακά ιδρύματα στο παρελθόν και αρκετοί Κύπριοι φοιτητές αναγκάζονταν να φύγουν ανά τον κόσμο για να σπουδάσουν και οι περισσότεροι σπούδαζαν στη χώρα μας. Συνεπώς στην Κύπρο υπήρχε έτοιμη η φοιτητική πελατεία για τους ιδιώτες επενδυτές και ταυτόχρονα έπρεπε να μην σημειώνεται απώλεια συναλλάγματος. Για αυτό η Κύπρος επέτρεψε την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, που λόγω την ύπαρξης των κεφαλαίων θα μπορούσαν να δημιουργηθούν άμεσα και σε κάθε περίπτωση πολύ πιο γρήγορα από τα δημόσια, τα οποία ιδρύθηκαν αργότερα, θέτοντας αυστηρές προδιαγραφές λειτουργίας.
Τα δε περί ιδεοληψίας κλπ είναι αστειότητες. Διότι είναι αδιανόητο να θεωρείται ιδεοληψία η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ