Placeholder

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για την Ειδική Αγωγή προανήγγειλε η υφ. Παιδείας

Δημοσίευση: 07/12/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Το υπουργείο Παιδείας έχει ως άμεση προτεραιότητα την αναβάθμιση της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης (ΕΑΕ) και έχει θέσει ως στόχο τον ανασχεδιασμό και ανασυγκρότηση της νομοθεσίας και του θεσμικού πλαισίου που τη διέπει, με ενταξιακό προσανατολισμό».

Αυτό ανακοίνωσε η υφυπουργός Παιδείας  Μερόπη Τζούφη, κατά την διάρκεια της ομιλίας της στο Πανελλήνιο Παιδονευρολογικό Συνέδριο, το οποίο διοργανώνει η Ελληνική Παιδονευρολογική Εταιρεία και διεξάγεται στην Αθήνα, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Εξήγησε ότι «κορυφαία προτεραιότητα αποτέλεσε η υποστήριξη και η ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης καθώς και παρεμβάσεις άλλων υπουργείων για τη στήριξη της οικογένειας (απρόσκοπτη πρόσβαση στην υγεία, σχολικά γεύματα, επιδόματα παιδιών, πολιτικές για την αναπηρία, Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, πριμοδότηση για εργασία δικαιούχων του ΚΕΑ, κλπ.)».

Στόχος «ήταν και παραμένει η ισότιμη και χωρίς περιορισμούς πρόσβαση όλων των παιδιών στο εκπαιδευτικό πλαίσιο, το οποίο περιλαμβάνει και το σκέλος των παρεμβάσεων από τους Ειδικούς Εκπαιδευτικούς, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως επεσήμανε η υφυπουργός, «τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η εκρηκτική αύξηση στα ποσοστά γεννήσεων παιδιών με Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος. Οι  εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών αυτών διαρκώς αυξάνονται και γι’ αυτό αποτελούν προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας διπλασιάζοντας τους εκπαιδευτικούς που υποστηρίζουν τους μαθητές αυτούς».  

Συγκεκριμένα είπε, στον τομέα της ειδικής αγωγής, μετά από 8 χρόνια, ιδρύθηκαν 36 νέες σχολικές ομάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, καθώς και 570 Τμήματα Ένταξης (ΤΕ) σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ υπερδιπλασιάστηκαν οι προσλήψεις προσωπικού φτάνοντας τις 15.500 για το έτος 2018-2019, έναντι 6.300 για το 2014-2015. Το 2019 πρόκειται να αποτελέσει χρονιά-σταθμό αφού μετά από 10 χρόνια θα πραγματοποιηθούν 4.500 διορισμοί στον τομέα της Ειδικής Αγωγής.

Ενίσχυση πρώιμη παρέμβασης

Ταυτόχρονα, «με τη θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης ανοίγεται ο δρόμος για δυνατότητα εφαρμογής της πρώιμης παρέμβασης που αποτελεί τη βάση για την αντιμετώπιση κυρίως των παιδιών με Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος. Στόχος μας που ελπίζουμε να εκπληρώσουμε», σημείωσε, «είναι η ενίσχυση της πρώιμης παρέμβασης με τη νομοθέτηση πλαισίου διασύνδεσης των Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης με τις Επιτροπές Διαγνωστικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης, τους Ειδικούς επιστήμονες στα Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης υπό την εποπτεία των Περιφερειακών Κέντρων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού ώστε να παρεμβαίνουν με την δημιουργία και εφαρμογή των εξατομικευμένων προγραμμάτων στήριξης των οικογενειών και των μαθητών από τα πρώτα χρόνια της νηπιακής τους ηλικίας στα νηπιαγωγεία».

Μετά την ολοκλήρωση της φοίτησης

Ιδιαίτερη μνεία έκανε η κ. Τζούφη και στις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν για «μετά την ολοκλήρωση της φοίτησης στα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης», τονίζοντας ότι υπάρχει «απουσία μεταγυμνασιακών δομών με χαρακτήρα εκπαιδευτικό, επαγγελματικής απασχόλησης, αυτόνομης ή ημιαυτόνομης διαβίωσης, αποϊδρυματοποίησης και κάλυψης των θεραπευτικών αναγκών». Σημείωσε ότι ήδη πραγματοποιείται διερεύνηση με τα συναρμόδια Υπουργεία για την δημιουργία τέτοιων δομών όπου το Υπουργείο Παιδείας μπορεί να βοηθήσει με εξειδικευμένο προσωπικό και κατάλληλα προγράμματα σπουδών, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και Δια βίου Μάθησης.

Ετικέτες: 
Μερόπη Τζούφη

Σχόλια (2)

 
Θωμάς
07 Δεκ 2018 18:34

Για πότε; Για την άλλη ζωή;

 
Φγ
07 Δεκ 2018 19:09

Όλα τα παιδιά με διαγνωσμενες ΕΕΑ να φοιτούν σε σχολεία ειδικής αγωγής.... τέλος στην παροδια τμημάτων ένταξης και παράλληλης κλπ ....να ιδρυθούν νέα σχολεία ΕΑΕ ....Όπου τα παιδιά θα λαμβάνουν εξειδικευμένη και εξατομικευμένη στήριξη.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ