Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Πρόεδρος Γεωπόνων ΤΕ: Προσπαθούν βιαστικά να κλείσουν την Ανώτατη Τεχνολογική Εκπαίδευση

Ένα τέτοιο εγχείρημα για να επιτύχει σε όλες τις χώρες του κόσμου χρειάζονται χρόνια σχεδιασμού, εμείς μάλλον ξέρουμε καλύτερα.
Δημοσίευση: 10/12/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

"Η έλλειψη ειλικρινούς διαλόγου μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι απλά προσπαθούν βιαστικά και με κάθε κόστος, να κλείσουμε την Ανώτατη Τεχνολογική Εκπαίδευση στην Ελλάδα και να παραγκωνίσουμε τις  χιλιάδες των αποφοίτων, οι οποίοι αποδεδειγμένα όπως και οι ίδιοι λέτε έχουν επιτύχει".

Αυτό τόνισε    ο πρόεδρος των Γεωπόνων ΤΕ της ΠΕΠΤΕΓ Γιάννης Πετράτος στο 5ο Συνέδριο της ΟΣΕΠ -ΤΕΙ  και σημείωσε τα εξής:

 • H ΠΕΠΤΕΓ από την πρώτη στιγμή εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για τον τρόπο που επιλέγει το υπουργείο να προχωρήσουν οι συνενώσεις ιδρυμάτων μεταξύ τους στη χώρα μας, όχι για τις συνενώσεις καθεαυτού, αλλά για τον σχεδιασμό και την στρατηγική. 
 • Φάνηκε ότι το όλο εγχείρημα ξεκίνησε λάθος, έγινε χωρίς πλάνο, με βιασύνη και προφανώς χωρίς μελέτη, και δεν φτάνει που είδαμε ότι χρειάζονται αλλαγές και διορθώσεις, εξακολουθούμε να κάνουμε προχειρότητες και με τις  συγχωνεύσεις που επιχειρούνται ανά την Ελλάδα.
 • Kατ' αρχήν σε καμία περίπτωση δεν λύνουμε προβλήματα που χρονίζουν , για ακόμα μία φορά δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας,  μεταθέτουμε στο μέλλον θέματα τα οποία είναι δυσεπίλυτα και θεωρούνται πολιτικά επικίνδυνα .
 • Η έλλειψη ειλικρινούς διαλόγου μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι απλά προσπαθούν βιαστικά και με κάθε κόστος, να κλείσουμε την Ανώτατη Τεχνολογική Εκπαίδευση στην Ελλάδα και να παραγκωνίσουμε τις  χιλιάδες των αποφοίτων, οι οποίοι αποδεδειγμένα όπως και οι ίδιοι λέτε έχουν επιτύχει.
 • Σήμερα αυτή η προχειρότητα φάνηκε περίτρανα, η παρέμβαση των φοιτητών εδώ στην αίθουσα , οι οποίοι τόνισαν ότι δεν γίνονται μαθήματα ότι υπάρχουν ελλείψεις και ότι το ΠΑ.Δ.Α. υπολειτουργεί, ανέδειξε αυτό που λέγαμε εμείς από την αρχή, προφανώς και έχουν δίκιο.
 • Ποιος ρώτησε του γονείς τους εάν έχουν τα χρήματα στην Ελλάδα του 2018 να πληρώσουν τα έξοδα έστω και ενός εξάμηνου ;
 • Ένα τέτοιο εγχείρημα για να επιτύχει σε όλες τις χώρες του κόσμου χρειάζονται χρόνια σχεδιασμού, εμείς μάλλον ξέρουμε καλύτερα.
 • Μας είπατε σήμερα εδώ πως τα ελληνικά πτυχία είναι πολύ καλά και αντιμετωπίζονται εξαιρετικά στην Ευρώπη .
 • Τότε ποιος είναι ο λόγος όλης αυτής της διαδικασίας ;
 • Πως επιτρέψαμε να γίνει το νομοσχέδιο και επιτρέπουμε να γίνονται και άλλα , χωρίς να λαμβάνεται μέριμνα για του αποφοίτους ;
 • Πώς κεφαλαιοποιούμε την αξία των πτυχίων μας χωρίς να δώσουμε ούτε επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτά τα παιδιά;   
 • Με συγχωρείτε αλλά το brain drain στην Ελλάδα δεν θα σταματήσει ποτέ.
 • Μας είπατε σήμερα ότι πρέπει να εκδοθούν επαγγελματικά δικαιώματα , εμείς λέγαμε από την αρχή, να υπάρχει ισοτίμηση των πτυχίων με τα νέα ιδρύματα, εδώ στο ΠΑ.Δ.Α. συζητάτε δυο πρώην ΤΕΙ μεταξύ σας, στην υπόλοιπη Ελλάδα συζητούν πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
 • Ποιο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα θα ακούσει τα προβλήματα των αποφοίτων ΤΕΙ;
 • Τότε μας λέγατε ότι θα το δούμε μετά.
 • Ήρθε το μετά ... τι κάναμε;
 • Απλά γυρίζουμε γύρω απο την ουρά μας και ψάχνουμε τρόπους , όταν ο υπουργός ταυτόχρονα συνεχίζει τις συγχωνεύσεις χωρίς να λαμβάνει υπ όψην κοινωνίες, ιδρύματα, ιστορία και αποφοίτους.
 • Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι το ΠΑ.Δ.Α. δεν είναι το ίδιο με τις υπόλοιπες συγχωνεύσεις που επιχειρούνται .
 • Εδώ είμαστε σε συνέδριο της ΟΣΕΠ ΤΕΙ και θα έπρεπε να δούμε στο σύνολο του το πρόβλημα .
 • Εμείς είμαστε ένα κλάδος που εξαφανίζεται και το πρόβλημα μας είναι σαφέστατα μεγαλύτερο.
 • Σήμερα άκουσα πολλές φορές περί ανωτατοποίησης μάλλον πρέπει να προσέχουμε λίγο σε τέτοιους χώρους την ορολογία μας.
 • Τα ΤΕΙ είναι Ανώτατα απο την ίδρυσή τους αυτό ορίζει ο νόμος, οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση εμείς τη βλέπουμε εκ του πονηρού καθώς πέραν των άλλων προβλημάτων επιχειρείται και ο διαχωρισμός των αποφοίτων, εμάς αυτό θα μας βρει απέναντι .
 • Συνεπώς δεν υπάρχει Ανωτατοποίηση, μάλλον υπάρχει ‘’Πανεπιστημιοποίηση‘’ , η οποία κατά την γνώμη μας δεν ήταν και απαραίτητη, καθώς διαχρονικά στην Ελλάδα η Τεχνολογική Εκπαίδευση ήταν αναγκαία , ήταν και είναι απαραίτητος μοχλός ανάπτυξης της χώρας, που πάντα βοηθούσε πολύ στην επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων της, μάλλον αυτό είναι και το πρόβλημα.
 • Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπήσουμε όλα αυτά τα θέματα, είναι επιτέλους να ομοννοήσουμε σε κάποιες βασικές αρχές και να καταφέρουμε επιτέλους να προχωρήσουμε σε ένα κεντρικό σχεδιασμό, ο οποίος θα βάλει σε στέρεες βάσεις στο όποιο εγχείρημα απαιτείται , προκειμένου η Ανώτατη εκπαίδευση στην χώρα μας να φέρει καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον.
 • Αυτή η χώρα  χρειάζεται μια ανώτατη εκπαίδευση η οποία να την βοηθήσει να ξεπεράσει το δύσκολο μονοπάτι που βρίσκεται , με απόφοιτους υψηλών προσόντων και ανθρώπους που να δουλέψουν προς όφελος της κοινωνίας.
 • Ας τους κοιτάξουμε στα μάτια και να τους εμπιστευτούμε....
Ετικέτες: 
ΠΕΠΤΕΓ

Σχόλια (8)

 
Κωνσταντίνος Δ.
10 Δεκ 2018 11:55

Μάλλον ο πρόεδρος δεν έχει καταλάβει το αυτονόητο ότι είναι γεωπόνος ισάξιος των γεωπόνων που προέρχονται από το πανεπιστήμιο κι αυτό από μόνο του δημιουργεί πεδίο σύγκρουσης μεταξύ των συντεχνιών . Τώρα μ΄αυτό που προσπαθεί να κάνει και θα το πετύχει το υπουργείο είναι να υπάρχει ξεκάθαρη διαφορά μεταξύ των γεωπόνων με τετραετή ή πενταετή φοίτηση και όλων των άλλων με διετή φοίτηση . Σε μελλοντικό χρόνο θα αναγνωριστούν όλοι οι έχοντες πτυχίο γεωπόνου ΤΕ σε γεωπόνο ΠΕ και τελείωσε το ζήτημα . Το τελευταίο βέβαια δεν μπορεί να ανακοινωθεί ταυτόχρονα με τις συνενώσεις για ευνόητους λόγους.

 
@Κωνσταντίνος Δ.
10 Δεκ 2018 14:20

Ενημερωτικά, γεωπόνος γίνεσαι μόνο με ολοκλήρωση σπουδών στο πανεπιστήμιο (επίπεδο 7 του ΕΠΠ). Από ΤΕΙ γινόσουν τεχνολόγος γεωπονίας (επίπεδο 6 του ΕΠΠ).

 
ioannis
10 Δεκ 2018 14:40

Κωνσταντίνος Δ

Αφού τα έχεις όλα λυμένα στο μυαλό σου, και γνωρίζεις και ό,τι υπάρχει, διαφώτισέ μας.

Προφανώς ακόμη τεράστιος αριθμός των ΤΕ δε έχουν αντιληφθεί ότι επισήμως στο ελληνικό κράτος ΔΕΝ υπάρχουν ΤΕ Γεωτεχνικοί αλλά "τεχνολόγοι γεωπονίας", τίτλος που ίσχυε μεν στα ΚΑΤΕΕ αλλά επί 30 χρόνια το Ελληνικό Κράτος δεν δέχτηκε να τον διαγράψει επισήμως, πλην μίας φοράς, καθώς τα ΚΑΤΕΕ καταργήθηκαν το 1983.........

Ακόμη εκκρεμεί ο κίνδυνος της υποχρεωτικής εγγραφής στο ΓΕΩΤΕΕ που θα σημάνει και πλήρη έλεγχο του επαγγέλματος των ΤΕ από το επιμελητήριο. Αν αντιλαμβάνεστε τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό. Το ΓΕΩΤΕΕ σήμερα δεν εγγράφει ούτε πτυχιούχους Γεωτεχνικούς ΤΕ με Διδακτορικό δίπλωμα και δημοσιεύσεις στο scopus.........

Η ισχύουσα νομοθεσία έχει ήδη προκαλέσει διάκριση πενταετών από τετραετείς σπουδές με το grecomaster, που είναι πρωτοφανής ελληνική πατέντα, η οποία έγινε μόνο και μόνο επειδή οι πενταετείς μηχανικοί και γεωτεχνικοί θέλουν να "ξεχωρίζουν" από τους ΤΕ. Πριν βγαίνετε και σχολιάζετε σημαντικά ζητήματα, διαβάστε τις νομολογίες του ΣτΕ και την σχετική νομοθεσία και τις προεκτάσεις που δημιουργούνται και μην λέτε ό,τι σας κατεβαίνει. Γιατί τα διαβάζουν και οι άλλοι στο υπουργείο και τα επιμελητήρια και σιγουρεύονται ότι έχουν να κάνουν με μη ενημερωμένους.

Οι ΤΕ πτυχιούχοι των σχολών γεωπονίας του ανώτατου τεχνολογικού τομέα, αποτελούν το μισό του όλου προβλήματος που επιλεκτικά προβάλλεται για τους κλάδους μηχανικών. Οι ΤΕ διεκδικούν αυτονόητα την επίσημη αναγνώρισή τους ως ΤΕ Γεωτεχνικοί με δικαιώματα ανάλογα των τετραετών ανώτατων σπουδών τους και των μεταπτυχιακών σπουδών που ακολουθούν. Το αν θα "αναγνωρισθούν" το ίδιο με τους πενταετείς γεωπόνους, είναι ένα άλλο θέμα πριν το οποίο προηγούνται πολλά στάδια, τα οποία όπως είδαμε με αυτή την κυβέρνηση παραπέμφθηκαν στις καλένδες.

Είναι αστείο "όλοι" να έχουν τις λύσεις έτοιμες στο μυαλό τους, διαχρονικά, αλλά αυτές τις λύσεις "να μην τις βλέπουμε ποτέ να έρχονται τόσο εύκολα και "αυτονόητα" όπως τις παρουσιάζουν.

Οπότε δύο τινά συμβαίνουν. Η αυτοί που τις λένε δεν έχουν καμία ιδέα για το τι συμβαίνει ή δεν αντιλαμβάνονται πως προχωρούν τα πράγματα στην πράξη με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν.

Εδώ έχουν παραβιαστεί σταθερές νομοθεσίας που κατά το παρελθόν ακολουθήθηκαν για άλλες μετατροπές Ανωτάτων Σχολών σε Πανεπιστήμια. Και μάλιστα παραβιάζονται με τρόπο εμφανέστατο. Ο ίδιο ο υπουργός δηλώνει ότι "τα παιδιά των ΤΕΙ" θα μπορούν να πηγαίνουν στα νέα τμήματα με κατατακτήριες για να αναβαθμίσουν το πτυχίο τους"....όταν η νομοθεσία λέει σαφώς ότι τα ΤΕΙ είναι ΑΕΙ ομοίως όπως τα Πανεπιστήμια. Για την περίπτωση των ΤΕΙ ακολουθήθηκαν μόνο οι επιλογές του αποκλεισμού. Στο υπουργείο παιδείας δεν μπορεί να γίνει γενικός διευθυντής ΤΕ. Λέει κάτι αυτό ; Η πρώτη ανακοίνωση που βγήκε για τα τάχα νέα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών ΤΕ, και προέρχονταν από το υπουργείο παιδείας (επιτροπή γαβρόγλου λέει...) "δίνει" στους ΤΕ μηχανικούς, επαγγελματικές δραστηριότητες επιπέδου ΙΕΚ.....Και μετά από τέτοιες δηλώσεις, υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι ειδικά για τους ΤΕ Γεωτεχνικούς, αυτός ο υπουργός και αυτή η κυβέρνηση "κινείται μυστικά" για να τους εξομοιώσει με τους ΠΕ ?............

Μάλιστα...........

Καλά Χριστούγεννα

 
@Κωνσταντίνος Δ.
10 Δεκ 2018 14:59

"Σε μελλοντικό χρόνο θα αναγνωριστούν όλοι οι έχοντες πτυχίο γεωπόνου ΤΕ σε γεωπόνο ΠΕ και τελείωσε το ζήτημα ."
Ποιος κρίνετε ότι είναι αυτός ο μελλοντικός χρόνος; Σε 35 χρόνια από τώρα; Όσο διαρκεί και η ιστορία στέρησης επαγγελματικών δικαιωμάτων από τους ΤΕ μηχανικούς;

 
μελος δεπ
10 Δεκ 2018 15:50

ολοι το ιδιο προς τα κατω δηλαδη;;;;
παμε καλα;;;
μια χαρα τα λεει ο ανθρωπος

 
εγω ειμαι
10 Δεκ 2018 16:28

Δεν υπάρχει Ανώτατη Τεχνολογική (?!) Εκπαίδευση, σε καμία χώρα, του πλανήτη. Υπάρχουν Πανεπιστήμια και μη-Πανεπιστήμια. Αποφασίστε, πού θέλετε να ανήκετε...

 
Απόφοιτος ΤΕΙ Αθήνας
10 Δεκ 2018 17:32

"Μας είπατε σήμερα ότι πρέπει να εκδοθούν επαγγελματικά δικαιώματα , εμείς λέγαμε από την αρχή, να υπάρχει ισοτίμηση των πτυχίων με τα νέα ιδρύματα"
Ακριβώς, ζητάμε ισοτίμηση!

 
Σχολές και Τμήματα
12 Δεκ 2018 01:37

Τα τει,εφοσον θα καταργηθουν και θα υπαρξουν περισσοτερα πανεπιστημια,τοτε καλο θα ειναι το τμημα τεχνολογων γεωπονων να ονομαζεται γεωπονια με 5 χρονια σπουδες.Οι σχολες τεχνολογικων εφαρμογων να ονομαστουν πολυτεχνικες σχολες και να παρεχουν 5 χρονια σπουδες.Π.χ ειναι βλακεια να υπαρχει σε καποιο πανεπιστημιο τμημα γεωπονιας με 5 χρονια ενω,σε καποιο αλλο πανεπιστημιο να ειναι 4 χρονια.Ολα 5 ή ολα 4 χρονια.Οχι αλλου ετσι και αλλου γιουβετσι.Και στο πανεπιστημιο δυτικης αττικης θα πρεπει να αλλαξει η σχολη μηχανικων.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean